15. rokov Snowboard Festu a hrdí rodičia Jožo Murín & Slavo Kapa
Streda 28. Januára 2015
Autor: Boardlife
Foto-video: Archív
0 komentárov

15. rokov Snowboard Festu a hrdí rodičia Jožo Murín & Slavo Kapa

Pri príležitosti 15. výročia Snowboard Festu sme si na kus reči pozvali rodičov tohto skvelého eventu. Kto je mama a kto otec si určite sami. Muro aj Slavo vám čo to povedia o začiatkoch, ale aj víziach ich dieťaťa.

BLF: Chalani predstavte sa nám. Mladá generácia vás asi nepozná vôbec, my o niečo staršia len z rozprávania. Kto ste, ako ste, jazdíte, nejazdíte?

Muro: Čaute, volám sa Jozef Murín a som z Prešova. Jazdíme jak draci furt! Viac písať netreba. Ale teda ešte k Slavovi, lebo mi to nedá. Slava som spoznal na základke, kedy chodil o triedu nižšie a ja som ho vždy na veľkej prestávke bil poza ucha! Až raz ma poprosil, nech už ho nebijem, že za odmenu mi niečo ukáže! No a ukázal mi skateboard!!! No a odvtedy som začal skejtovať a odvtedy ma bil poza ucha už ON! :) Priviedol ma k skateboardingu a spoločne sme začali aj snowboardovať.

Slavo: Takže kto koho bije je už jasné. O seba len toľko, že milujem snowboarding, jazdím 366 dní v roku, niekedy aj viac záleží od výšky napadaného snehu v Tatrách :).

BLF: Kedy vznikla myšlienka vôbec niečo organizovať? Ako vyzeral prvý ročník po organizátorskej stránke? Ako máte medzi sebou rozdelené úlohy čo sa týka Snowboard Festu?

Muro: Myšlienka vznikla, keď sme mali asi 18 rokov. Snowboardovali sme na Drienici a napadlo ma, že by sme mali spraviť party, rozumej preteky pre nás kamošov. Takže som sa do toho pustil za pomoci všetkých PO a KE kamošov a zorganizovali sme v roku 1999 prvý Snowboard Fest na Drienici. Prvý ročník vyzeral asi takto. Kamil Sindlery aka „Hybrdi“ vytvoril prvý plagát. Požičali sme aparát z dediny Drienica za 100 korún, doviezli nám ho na traktore, zapojili sme káble a išli sme na to. Moderoval Rado Buldee, ktorý mal o 10:00 hod asi tak 2,5 promile. My všetci tesne pod 2 promile a takto sa odjazdil prvý SNB FEST. Chlapci z LM ( Hlina, Kiaky, Ludo, Kvetko,...) nám pomohli postaviť skok, ktorý mal tejbl asi tak 4m a bolo nám fajne. Lenže problém bol v tom, že sa došlo kuknúť asi 800 ľudí, čo nikto z nás nečakal a ani nechcel. No a odvtedy sme v tom až po uši. Ako to ďalej pokračovalo hlavne na after party by mal povedať Slavo, ten bol pánom prvej noci, to nech povie on, to bolo peklo :).

Slavo: Ak si dobre pamätám (predsa len bolo to už tak dávno) prvý ročník bola úplná pecka. Zorganizovať a spraviť niečo tak organizovane chaotické hneď na začiatku predpovedalo obrovský úspech :). Dokonca neskoršie ročníky odchovali jednu veľkú spevácku hviezdu teda vtedy hviezdičku, ale o tom viac Hafo v jeho interview (pre mladšiu generáciu Hafo alias Tomáš Hafner amatérsky fotograf, profesionálny milovník).  

BLF: Prečo práve Drienica? A prečo ste sa po rokoch rozhodli presúvať miesta konania? Ktoré z miestmá pre vás najväčšiu atmosféru a prečo?

Muro: Drienica je náš home resort, tam sme vyrastali, mali sme tam najlepšie zázemie. Miša Chovana otec bol spolumajiteľom strediska, môj brat tam mal chatu, rodičia kamošov tam mali chaty a tam sme robili problémy furt. Ja som to chcel na Drienici držať čo najdlhšie ako sa len dalo, pretože nás strašne bavilo ako všetci z hlavného mesta do nás šily, že „hen tam ku sedlákom na východ pôjdeme -  no určíte!“, „no hen tam pôjdem na konec sveta no určite, radšej pôjdem do Rakúska! :) No a najviac sme sa zabávali, keď teda pekne krásne všetci z hlavného mesta chodili, registrovali sa a prišli v najnovších značkových vetrovkách! :)  Prvý ročník vyhral Mate hubka z Bratislavy, druhy ročník Tomáš Hafner z Bratislavy. SNB FESTe sme museli z Drienice presunúť do lepších stredísk, pretože každým rokom rastieme a potrebovali sme lepší, kvalitný skok a technika na Drienici to už nezvládala. Žiaľ muselo sa tak stať. Dnes patríme medzi 16 naj eventov na svete s 4 hviezdami a to nás viaže k tomu, aby sme boli z roka na tok lepší a lepší, technika je pritom nevyhnutná.

Pre mňa najväčšiu atmosféru mala Drienica. Poznáte to, všade dobre, doma najlepšie. Štrbské Pleso je ale naším novým domovom, cítime sa tam naozaj výborné, riaditeľ strediska pán Tomko je muž na správnom mieste. Vyrastal na horách, dodnes je aktívny v skialpinizme, je to proste správny chlap. Rozumie nám mladším a ma chuť robiť nové veci, čo je priam zázrak. Dobrí ľudia, kvalitné podmienky a moderná technika na Štrbskom Plese nám umožňujú držať krok s eventmi po celom svete. 

Slavo: Prečo Drienicu? Lebo všade inde by to bolo príliš jednoduché.  Atmosféru robia ľudia a tí sú k nám zatiaľ veľmi milosrdní a to všade kde sme prišli.

BLF: Ktorý ročník bol zlomový? Čo sa týka veľkosti kickru, alebo počtu riderov, alebo niečím výnimočným? Napríklad zaradenie do TTR?

Muro: Hmmm ťažko povedať! 1999 bol zlomový, lebo sa to vôbec uskutočnilo – to keby ste videli ako to bolo zorganizované -  ach matko svätá! 2000 bol taký už trocha naozaj, lebo sme zavolali skupinu Chaozz vtedy populárnejšiu ako skupina Lunetic :) No a na ten ročník sa došlo pozrieť asi 2 000 ľudí, čo sme vôbec nezvládli a ešte k tomu aj pršalo, skok čistá katastrofa, no a ja som si vtedy povedal, že už nikdy nič nebudem organizovať! No takže to bol veľmi zlomový rok. V roku 2003 sme už mali taký naozajstný veľký kicker, došli Poliaci, prví zahraniční pretekári vtedy, ľudí kopec, problémov ešte viac. Potom sme sa do toho obuli a požiadali sme o začlenenie do World Snowboard Tour, myslím, že to bol rok 2006. No samozrejme ako odpoveď nám z World Snowboard Tour prišiel jeden veľký nascanovaný FUCKER. No a to bolo pre mňa veľmi zlomové, lebo som povedal, že Snb Fest raz bude v svetovej sérii a hotovo. V roku 2007 sme už boli súčasťou World Snowboard Tour. 2008 sa nám podarilo získať prvého generálneho partnera a to vtedy ešte Sony Ericsson, takže vďaka nim sme mohli rásť a zlepšovať sa. Sony mobile sú dodnes naším generálnym partnerom, za čo im patrí veľká vďaka. V roku 2010 sme sa museli rozlúčiť s Drienicou, čo bol veľký zlom v našich srdciach.  Príchod na Štrbské Pleso vnímam ako ďalší veľký zlom, kde je nám umožnené robiť veci na profesionálnej úrovni.

Slavo: Prvý ročník, tam sa to lámalo všetko. Kicker bol obrovský teda v pomere k dopadu. Table mal asi 4m a dopad asi pol. Trafiť sa naň bolo fakt ťažké. Ale ak mám odpovedať vážne, tak každý ročník bol niečím výnimočný, ale čo je dôležitejšie každý bol krokom vpred. Ľuďom a jazdcom sa to páčilo a tak nás hnali vyššie a vyššie ....

BLF: Koľko sa ročne pracuje na Snowboardfeste a čo to všetko obnáša? Určite to nie je záležitosť jedného mesiaca.

Muro: Ja na tom pracujem cca 5 mesiacov. Obnáša to všetko potrebné... zohnať prachy, mediálnych partnerov, komunikácia so strediskom a potom to celé uvariť, takže produkcia od rána do noci.

Slavo: Koľko sa ročne venuješ svojmu koníčku? Na to je fakt ťažko odpovedať.

BLF: Čo je pravdy na tom, že mali Košičania istý čas zákaz ubytovať sa na Drienici? :)

Muro: Žiadne ubytovacie zariadenie nespĺňalo tak vysoký požadovaný štandard. Neviem po ktorom ročníku to bolo, ale  chlapci z Košíc to rozbalili najviac! Porozbíjane chaty, atď... no takže sa k tomu muselo pristúpiť, ale za nejakú dobu to už bolo všetko v poriadku :)

Slavo: Pravda je taká, že Košičanov chceli ubytovať, ale oni nechceli. Vraj málo hviezdičiek :)

BLF: Snowboardfest nie je len o jazdení, ale aj o partys s kamošmi. Čomu vďačíte za popularitu Snowboardfestu čo sa týka jazdenia a žúrovania?

Muro: Po športovej stránke vďačíme tomu, že si k nám našli cestu zahraniční pretekári na profi úrovni z mnohých krajín sveta. Chodia k nám, lebo im vytvárame dobré podmienky na jazdenie ako majú aj v iných krajinách, to je pre nás najviac. Okrem toho sa nám podarilo na Snb Feste vytvoriť dobru atmosféru pre ktorú sa k nám ľudia a kamoši radi vracajú. To je veľmi podstatné pre akúkoľvek akciu. Partys na snb feste sú vždy najväčším hajlajtom zimnej sezóny, tam sa ide na doraz a každý šetrí sily práve na snb fest partys, pretože stoja za to :)

Slavo: Alkoholu.

BLF: Aký vidíte hlavný rozdiel medzi prvými cca piatimi ročníkmi a poslednými cca piatimi? Čo sa zmenilo najviac? Kedy to prestala byť lokálna akcia?

Muro: Lokálna akcia to prestala byť asi v roku 2008- 2009, keď k nám začali chodiť prví Fíni, Norí, Švédi a pretekári z celej Európy. Už sme boli pre nich „veľký event“ kdežto prvé ročníky boli o kamošoch, nie tak kvalitnom jazdení. To je hlavný rozdiel medzi prvými piatim a poslednými piatimi ročníkmi. Za posledných 5 rokov sme naozaj napredovali a makali na tom, aby aj na Slovensku bol európsky event.

Slavo: Prvé ročníky boli o pokuse a omyle teraz na omyli nie je priestor. Pod tlakom nie je už len  Muro a ja, ale aj judges, ktorí pri dnešnej variabilite trikov to vôbec nemajú ľahké. A práve rozdelenie a hlavne uvedomenie si tejto zodpovednosti posunulo tento event tam kde je dnes.

BLF: Teraz trocha vážnejšie. Už dlhšiu dobu sa ohovorí, že Snowboard Fest je určený hlavne zahraničným jazdcom a pre slovenskú scénu moc toho neprináša.

Muro: Hmmmm, žiaľ je to tak, čo nás veľmi mrzí, teraz myslím tých zahraničných jazdcov. My sme to neurčili, my sme začali na tej istej úrovni ako slovenský snowboarding. Rástli sme spolu až do momentu, kedy som si povedal, že snb fest chcem dostať na čo najvyššiu možnú úroveň a chcem to robiť na profesionálnej úrovni. Žiaľ, ale SK snowboarding sa vyvíjal pomalšie ako my. Či už to bola úroveň jazdenia, ktorá súvisí s výstavbou snowparkov na Slovensku, prvé prace s mládežou... Prišiel moment, kedy sme začali na SNB FESTe stavať veľké skoky, ktoré SK jazdci nemali naskákané, pretože nemali možnosť trénovať na tak veľkých skokoch počas celej sezóny a týmto sme sa začali vzďaľovať SK jazdcom.

A k tomu, že neprinášame moc pre slovenskú scénu. Pravé naopak, my prinášame pre slovenskú scénu asi najviac. Veď prinášame na Slovensko svetový snowboarding. SNB FEST je event, kde raz za rok môžeš vidieť skákať PRO riderov z celej Európy, iba raz za rok a to na Snb Feste môžeš vidieť na vlastné oči triky, ktoré vidíš na eventoch ako sú X Games, Air & Style, alebo olympiáda. Prinášame  pohľad našej SK scéne, že takto sa jazdí vo svete a že toto je súčasný trend. Verím, že je to správna motivácia a hecing pre SK riderov, ktorí chcú naozaj jazdiť a niečo dokázať.

Veď vďaka Snb Festu stojí na Slovensku veľký skok, ktorý sa potom využíva na preteky ako je FIS  Európsky pohár, finále slovenského pohára, alebo Spring Session organizované po Snb Feste na skoku, ktorý staviame my. Po Snb Feste slúži skok po menších úpravách aj pre SK riderom, ktorí môžu trénovať na skoku svetového formátu až do konca sezóny. Keby boli na SK kvalitné snowparky európskych formátov, tak naši SK rideri sú na tom omnoho lepšie a sú na štartovej listine Snb Festu. Vôbec sa im nečudujem a chápem ich že tam nie sú, veď nemajú kde trénovať na tak veľký event. Úprimne ma to mrzí, ale my nemôžeme byť „Matka Tereza“ a suplovať aj ďalšie odvetvia v rámci SK snowboardingu. Sú ale SK jazdci, ktorí skáču na Snb Feste, ale žiaľ je ich málo, čo nás veľmi mrzí. Veríme, že sa to raz zmení.

Slavo: Muro tu odpovedal krásne a obšírne. Ja len chcem poukázať na neschopnosť ľudí, ktorí dostali na to mandát aby to menili k lepšiemu. Ale tu si treba uvedomiť, že nie len brať ale aj dávať je veľmi potrebné, inak to nebude fungovať a pokiaľ snowboarding na Slovenku budú zastupovať neschopní ľudia, tak len ťažko budeme vídať viac našich jazdcov na medzinárodných eventoch. 

BLF: Kam chcete posunúť Snowboard Fest, predsa len, už nemáte ten krásny vek ako na začiatku. Dá sa vôbec za našich podmienok dosiahnuť ešte viac? Nezamýšľali ste sa nad sériou pretekov?

Muro: Snowboard Fest je moje dieťa, je to akcia, ktorú som organizoval ako prvú v mojom živote. Za 15 rokov som už zorganizoval celkom dosť akýkoľvek akcii, ale Snb Fest mám najradšej. Samozrejme mám plán kam chcem posunúť Snb Fest a ani zďaleka nie sme v polovici toho kam chcem Snb Fest dostať. Dá sa dosiahnuť viac, pracujem na tom, aby sme to hlavne mohli finančne zvládnuť a hľadáme ešte jedného silného partnera, vďaka ktorému bude možné posunúť Snb Fest znova ďalej. Vraví sa, všetko sa dá, len treba chcieť. My veľmi chceme veď dokaz je 15 rokov Snb Festu, ale v dnešnej dobe je to už aj o peniazoch.

Slavo: Toto je otázka na Jožka.  Ja by som sa tu chcel vyjadriť k narážke na náš vek. Do fotodokumentácie prikladám našu spoločnú fotku z letiskovej haly vo Frankfurte. Muro na fotke je ten nižší .......... a áno som spiderman!

Sony Xperia Snowboard Fest už od 13. februára 2015 na Štrbskom Plese!

#13a14idebyt15
#13a14idebytdobre
#13a14idebytsnbfest

Muro a Slavo: Podte s nami osláviť jubilejný 15sty ročník Sony Xperia Snowboard Festu! Je to priam malý zázrak, že nejaká akcia sa dožila toľko rokov. Preto vás pozývame 13. a 14. februára na Štrbské Pleso.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!