Ako ošetriť zimnú bundu pred „letným spánkom“
Piatok 10. Apríla 2015
Autor: PR

0 komentárov

Ako ošetriť zimnú bundu pred „letným spánkom“

Zima sa už chýli k úplnému koncu a väčšina slovenských smrteľníkov zase na niekoľko mesiacov odloží svoju lyžiarsku a snowboardovú výstroj, ktorú v lete nebude potrebovať. Pred tým, než svoje zimné veci odložíte treba sa o ne dobre postarať, aby ste ich mali použiteľné aj do ďalšej sezóny.

O drahé a kvalitné zimné bundy na lyže a snowboard je potrebné sa dobre postarať, hlavne keď chcete aby vám poslúžili nie len jednu sezónu. Poradíme vám ako správne zimnú bundu a nohavice po sezóne ošetriť. 

Bundy určené k snowboardingu a lyžovaniu mávajú spravidla membrány, ktoré zabezpečujú ich nepremokavosť a zároveň priedušnosť. Membrána však nefunguje dobre pokiaľ sa jej upchávajú póry rôznymi nečistotami a soľami z potu. Preto je potrebné bundu aspoň po sezóne vyprať. 

Perte zvlášť

Membránové oblečenie by ale majiteľ nemal hádzať do pračky k bežnému oblečeniu. Najprv si musí dôkladne preštudovať informácie na štítku vnútornej strany bundy alebo nohavíc, kde sa dozvie pri akej teplote a programe môže tento odev oprať. Spravidla sa neprekračuje teplota a volí sa kratší šetrný program. Niektoré moderné pračky dokonca disponujú programami určenými konkrétne k praniu outdoorového oblečenia.

Dôležité je aj zvoliť vhodný prací prostriedok. Mohlo by sa stať, že bežný prášok zanesie póry membrány a potom nebudú správne fungovať. Na trhu ale existuje rad špeciálnych výrobkov určených k praniu odevov s membránou. Aviváže, sódy ani žiadne ďalšie zmäkčovadlá vody nepoužívajte. Narušujú štruktúru a pevnosť vlákien.

 

Výraznejšie škvrny a hrubšie nečistoty odporúčame odstrániť dopredu. Stačí k tomu troška pracieho prostriedku a jemná kefka alebo špongia. Perové oblečenie by sa do pračky nemalo dávať vôbec, ale malo by sa prať v ruke a plákať veľmi jemne. Pri sušení je potom potreba niekoľko krát perie v ruke pošúchať a bundu pretrepať, aby sa perie nezlepovalo a nevznikali chuchvalce. 

Impregnujte

Oblečenie, ktoré neobsahuje perie môžeme ešte raz oprať na šetrný a krátky program bez prášku a miesto toho do nádoby na aviváž naliať špeciálny prostriedok na impregnáciu. Taktiež sa používajú impregnačné spreje impregnačné spreje tie sa ale spravidla striekajú až na suché oblečenie. Každý typ materiálu vyžaduje použitie iného impregnačného prípravku, preto je viac ako nutné prečítať si príbalové informácie.  

Sušenie

Opraté oblečenie je najlepšie sušiť na vešiaku pri izbovej teplote. Vôbec nie je na škodu ak schne aj niekoľko dní. Nesušte ich na topiacich prístrojoch, pri rýchlych programoch v sušiče a ani na slniečku.

Skladovanie

Skladujte voľne v skrini na vešiaku. Nedávajte membránové oblečenie do žiadnych vákuových mechov, vysiatie vzduchu by mohlo poškodiť textilné vlákna.

Ale ešte než zimnú bundu odložíte k „letnému spánku“, nezabudnite si vybrať nejaké pekné, štýlové veci na jar. Veľký výber športových a streetových búnd nájdete na snowboard-online.sk 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!