Baša Števulová - snowboarding, umenie a život okolo
Piatok 16. Mája 2014
Autor: Boardlife

0 komentárov

Baša Števulová - snowboarding, umenie a život okolo

Baša Števulová je na našej snowboardovej scéne niekoľko rokov. Čas ide rýchlo, veci sa menia a tak isto nastali zaujímavé zmeny aj v živote Baši. Ako je to so snowboardingom, čo má nové, čo chystá a ďalšie zaujímavé veci o Baši Števulovej sa dozviete z nasledujúceho interview.

BLF: Ahoj Bašula, tak ako si sa vlastne dostala z dosky na snehu na dosky v galérii? Kedy nastal ten moment? Kto, alebo čo ťa inšpirovalo?

Baša: Ono to bolo celé neplánované tak ako väčšina udalostí v mojom živote. Dostala som pozvánku na vernisáž do Medzilaboriec a keďže nehovorím veciam nie, tak som sa vybrala na východ. Po vernisáži sme kecali s organizátormi o projektoch, ktoré plánujú a navrhli mi, či by som im s niektorými nechcela pomôcť. Opäť sa nedalo povedať nie a zrazu som pripravovala výstavu v Bratislave.

BLF: Aký máš vzťah k umeniu, výstavám, galériám a všetkému tomu okolo? Navštevuješ aj iné vernisáže, mimo tvojej práce?

Baša: Ja vzťah k umeniu teraz v sebe akosi spoznávam. Nevravím, že som ho nikdy nemala, ale vyrastala som v úplne inom prostredí a nikdy by ma nenapadlo, že by som s umením dokonca mohla robiť. Do galérii chodievam ak ma nejaká výstava zaujme.

BLF: Momentálne si otvárala výstavu Banksy, Bambi, Andy Warhol, Billy Name a Poppy v Cvernovke. Už sa o nej popísalo dosť. Čo si všetko musela urobiť, aby si dostala tieto diela do Bratislavy? Aká je tvoja úloha v tomto projekte?

Baša: Tento koncept výstavy bol prvýkrát k vzhliadnutiu už v spomenutých Medzilaborciach odkiaľ sme to presťahovali sem. Mojou úlohou bolo nájsť v prvom rade vhodný priestor, kde sa diela streetartu a popartu budú hodiť. Keď sme mali priestor, riešila som vizuály,facebookové stránky, média a pred otvorením samotnú vernisáž a catering. Chalani mali na starosti skôr tie technickejšie veci ako prevoz diel, poistenie a SBSku. 

BLF: Ozaj, čo je vlastne náplňou tvojej práce? Opíš nám, čo vlastne robíš?

Baša: Momentálne hlavne výstava v Cvernovke. Pripravujeme ďalšie projekty o ktorých samozrejme nebudem rozprávať, ale je toho dosť, čiže budem mat čo robiť najbližšieho pol roka :D

BLF: Vráťme sa k výstave. Potešila ťa účasť, majú ľudia záujem o tento druh umenia? Ako zatiaľ hodnotíš výstavu?

Baša: Feedback je veľmi dobrý zatiaľ z čoho sa veľmi teším. Keď mi Šule poslal video, tak som prvýkrát cítila také zadosťučinenie z toho, na čom sa pracovalo. Myslím si, že záujem je pretože je to prvýkrát čo ľudia v Bratislave majú možnosť si pozrieť všetkých týchto umelcov pokope a určite je to zaujímavé.

BLF: Ako vnímaš to, že na výstavu prišlo veľa ľudí len pre to, že ťa poznajú ako riderku? Považuješ to za prínos pre samotnú výstavu, alebo by si bola radšej, keby ťa ľudia vnímali hlavne cez tvoju prácu ako galéristky?

Baša: Nemyslím si, že ľudia prišli preto, že ma vnímajú ako niekoho, kto sa šmýka na snowboarde :D Mám veľa kamošov a známych, ktorých som samozrejme na vernisáž chcela pozvať. V piatok na otvorení tu bol taký mix ľudí, aký som ešte nezažila. Cez umelcov, zberateľov, kamošov proste všetko možné, Neprišli sa kukať na mňa predsa, ale na výstavu a na to na čom som robila. Asi to veľa ľuďom nešlo do hlavy, že čo to vlastne robím akože teraz.

BLF: Nedá mi neopýtať sa na aktivitu, vďaka ktorej si sa stala známou a tou je snowboarding. Veľa ľudí ešte stále od teba očakáva, že budeš jazdiť súťaže, usilovať sa o účasť na ZOH, alebo že budeš zbierať body do FIS Word Cup. Vieme, že sa doba zmenila a aj tvoj pohľad na snowboarding.

Baša: Sú dva druhy športovcov podľa mňa. Ti ktorí by urobili všetko preto, aby sa na olympiádu dostali a obetovali tomu maximálne všetko a potom tí ktorých ZOH absolútne nezaujímajú. Mojim cieľom nikdy nebolo isť na olympiádu. Pre mňa bolo a je veľkým úspechom to kam som to dotiahla a viem, že som to mohla dotiahnuť aj ďalej, ale asi mi to v danom momente stačilo a chýbal mi nejaký drive ďalší. Nemyslím si, že to ľudia odomňa niekedy očakávali, jazdiť FIS závody a podobne vlastne som sa ani nezamýšľala nikdy nad tým, či má niekto odomňa nejaké očakávania a aj keby boli, asi by som sa nimi neriadila. Momentálna situácia v snowboardingu je katastrofálna. Tento rok je maximálne zlomový pre veľa jazdcov. S veľa kamošmi som to preberala dokola a dokola a veľa ľudí má plné zuby celého biznisu okolo toho a ja sa nikomu nečudujem. To ale nemení nič na tom, že snowboarding bude vždy obrovskou súčasťou môjho života.

BLF: Aký máš momentálny vzťah k snowboaridngu. Viem, že sa udiali zmeny, na snowboarding ti už neostáva veľa času. Jazdíš ešte? Fotíš, filmuješ? Alebo si užívaš voľné jazdenie, kedy nemusíš nič riešiť (fotky, edit...)

Baša: Áno udialo sa veľmi veľa zmien a voči jazdcom veľmi veľa negatívnych. Ale to už som spomínala. Ja som tento rok viac-menej jazdila  sama pre seba. Uvidíme čo príde ďalšiu sezónu.

BLF: Ako si na tom so školou, pokračuješ v Trnave? Chceš dokončiť školu, alebo ti nie je až tak potrebná k tvojej kariére.

Baša: Áno po 8 rokoch som sa rozhodla, že idem do školy a končím prvý ročník. Úprimne mi tá škola zatiaľ veľa nedala, ale pokúsim sa to vydržať a dať to nejako až do konca, aj keď môj názor na školu je všelijaký pokiaľ teda neštuduješ medicínu, alebo architektúru. Mne teda snowboarding a cestovanie dalo oveľa viacej, ako sedenie v škole :D Nech už sú to skúsenosti, jazyky, alebo kontakty ktoré naozaj potrebuješ, nech už ide o čokoľvek.

BLF: Keď sme už pri kariére, kde sa vidíš o cca 10 rokov? Máš nejaký sen, za ktorým ideš?

Baša: No ja neviem čo budem robiť o týždeň, čiže o 10 rokov fakt neviem kde by som mala byt. Všetci mame nejaké sny. Niekto za nimi bezhlavo ide ja to nejako neriešim. Viem čo chcem a pomaličky na tom pracujem. Uvidíme :D

BLF: Nedá mi sa neopýtať na ďalšiu z tvojich aktivít, ktorej si venovala čas. Ako to je s crossfitom a tebou. Cvičíš ešte? Alebo ti neostáva čas. Viem aké to je, keď sa po dlhšej pauze znova k tomu dostaneš. Plánuješ ešte cvičiť intenzívnejšie ako na „rekreačnej“ úrovni? Alebo toto obdobie, je dávno za tebou?

Baša: Ja som vždy cvičila iba na rekreačnej úrovni :D Teraz nebolo na to veľmi veľa času ako sa pripravovala výstava, takže som tam bola po menej, ale chcem to vrátiť naspäť do takého aktívnejšieho módu, lebo mi to celkom chýba, ááá ide leto hahaha.

BLF: Tvoj pozitívny vzťah k dobrej hudbe vnímam už dlhšiu dobu, no teraz si sa presunula zo strany poslucháčky na tú druhú, na stranu, kto ľuďom hudbu púšťa. V tmavom fajčiarskom rohu U čerta sa povráva, že ťa „vymyslel“ Yanko Král. Tak ako to bolo? Ako si sa dostala k hraniu? Čo ťa na tom baví najviac? :)

Baša: Vymyslel ma Janko, áno celé to vzniklo v pondelkový večer na ceste zo "služobnej cesty z Nemecka", kedy sme sedeli s Adamom u Jana doma a nejako im skrsol tento nápad v hlave, že však budeš hrávať. Akurát hľadáme ideálnu konzolu pre mňa, nech mám vlastnú a môžem sa doma hrajkať.

BLF: Aké sú tvoje plány na leto, nebojíš sa, že keď máš serióznejšiu prácu, budeš mať menej času na zábavu, kamarátov, voľný čas? Chystáš sa na nejaké festivaly, dovolenky?

Baša: Ten čas na kamošov a na zábavu si ja vždy nájdem :D a opäť robím niečo čo ma baví, čiže sa celkom teším na to, čo bude ďalej. Na fesťáky sa chystám, veď ako by som si ja mohla nechať niečo také ujsť :D jediné čo mi chýba je surf, takže dúfam, že aj na ten sa dostanem toto leto.

BLF: Baši Števulovej prajeme veľa úspechov vo všetkom, čo robí.

Fotografie (photos): Katatrína Bell, Matt Georges, Eleonora Raggi, Sami Touriniemi

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!