Baša Števulová - Závodím, len keď musím
Štvrtok 12. Decembra 2013
Autor: Ľubica Skorvanek
Foto-video: Matt Georges
0 komentárov

Baša Števulová - Závodím, len keď musím

Profesionálna snowboardistka Baša Števulová má pred sebou už ôsmu športovú sezónu. Na svojich cestách po svete sa nevyhla nezvyčajným kulinárskym prekvapeniam.

Tvoje meno je veľmi známe medzi slovenskými športovcami. Ako dlho sa venuješ
snowboardingu?
Snowboardovať som začala v trinástich. Zo začiatku som sa zúčastňovala len na lokálnych pretekoch a súťažiach. Od roku 2006 jazdím profesionálne - práve mám pred sebou ôsmu sezónu.

Kedy sa pre teba začína sezóna?
Začiatok sezóny sa čím ďalej, tým viac posúva. Predtým som trávila na snowboarde oveľa viac času. Zvykla som začínať začiatkom októbra, pričom sezóna trvala do mája až polovice júna. Teraz sa to skracuje a na snowboard sa dostávam až niekedy v novembri, začiatkom decembra. Celé to však závisí od zmlúv a sponzorov. Kedy nám zmluvy končia, kedy podpisujeme nové a podľa toho sa aj zariaďujem. Naše aktivity sú spojené so sponzoringom, ktorý nám pomáha hradiť všetky náklady, čiže keď nie je zmluva, musím na ňu čakať.

Sezóna sa ti teda začína v týchto dňoch. Pripravuješ sa na ňu celý rok?
Keď som bola mladšia, nedávala som až taký dôraz na suchú prípravu, ale čím je človek starší, tým viac si uvedomuje, že bez tréningu to nejde. Celé leto som sa snažila trénovať, ale boli prázdniny a žúry :) Nie je možné, aby som sa pripravovala každý deň, ale snažím sa trénovať čo najčastejšie, aby som ostala vo forme aj v lete. Do posilňovne nechodím, nebaví ma to, ale cvičím crossfit. Je to pre mňa adekvátna náhrada, pretože je to rovnako kreatívne ako snowboarding.

Čo najvýznamnejšie ťa túto sezónu čaká?
Momentálne stále čakám na zmluvu, ale hneď, ako ju dostanem, vyrazím do sveta. Posledné tri roky som sa prevažne venovala len filmovaniu. Celú sezónu sme natáčali s dievčatami čisto ženský snowboardový film. V tom plánujem pokračovať, aby som na konci sezóny mohla vyprodukovať
nejaký mini report o tom, ako prebiehala celá sezóna.

Snowboarding sa úspešne zaradil medzi zimné športy. Hovorí sa však, že lyžiari majú vďaka
snowboardistom často pocit ohrozenia na svahu. Ako tento predsudok vnímaš ty?
Na kopci môže byť nebezpečný ako lyžiar, tak aj snowboardista. Dokonca sa mi často stáva, že keď snowboardujem na slovenských horách, skôr do mňa narazí lyžiar, a to sa mi nestalo nikde inde, len u nás. Vo svete však žiadna nevraživosť medzi týmito dvomi športmi neexistuje. Takýto názor prevláda skôr len na Slovensku. V zahraničí sú zimné športy hlavne vecou zábavy. Keď sa stretneme v parku, niekedy je lyžiarov viac ako snowboardistov.

Ako to funguje vo svete snowboardingu, sú nejaké udalosti, ktorých by sa profesionálny
snowboardista mal zúčastniť?

Vo všeobecnosti sú to dve najvýznamnejšie udalosti: Fis a Ticket to ride. Sú to celosvetovo známe súťaže a snowboardisti majú na výber, či chcú jazdiť Fisovú (väčšinou pred olympiádou), alebo teda Ticket to ride (počas normálnej sezóny). Ako som už spomenula, ja sa momentálne venujem len natáčaniu, takže väčšinou závodím, len keď je to súčasť sponzorskej zmluvy.

Vrcholoví a profesionálni športovci si musia dávať pozor aj na svoj jedálniček, ako je to u teba?
Pri snowboardingu to nie je až tak prísne ako napríklad pri atletike či fitness. Môj jedálniček nie je striktný, takže je to skôr individuálne. Ja sa snažím obmedzovať hlavne múčne jedlá. Samozrejme, tiež občas zhreším a dám si pizzu alebo cestoviny. Ale snažím sa stravovať zdravo a určite venujem pozornosť tomu, čo si kúpim, alebo uvarím.

Často prevláda názor, že donášky sú nezdravé. Ako vnímaš ty ,ako športovkyňa, tento spôsob
stravovania?

Nemyslím si, že by mali byť donášky nevyhnutne nezdravé To isté čo vám navaria a podávajú v reštaurácii, to isté vám donáška aj donesie. Ja mám dobrú skúsenosť s ham.sk. Dá sa tam vybrať z veľkého množstva jedál – od vegetariánskych až po pečené rebrá. Všetko, samozrejme závisí od ponuky reštaurácie. Keď ju už však mám vopred vyskúšanú a viem ako tam varia, viem, do čoho idem.

Aké jedlo si cez donášku objednávaš najčastejšie?
Sushi a ryžu na rôzne spôsoby.

Je nejaké jedlo, ktoré by si nikdy nezjedla?
Tak to viem presne. Mliekovú polievku s krúpkami :)

S akým najexotickejším jedlom si mala doteraz skúsenosť?
Keď sme boli v Maroku, jedli sme steak z ťavy. A holubie mäso urobené na sladko ako koláč so škoricou. To bol veľmi zvláštny zážitok.

Autor textu: Ľubica Skorvanek
Foto: Matt Georges

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!