Streda 12. Januára 2011
Autor: Michaela
Foto-video: Roman Crkoň a Michaela Chlebanová
0 komentárov

BEO 2011 - deň štvrtý a piaty - Klaudia štartuje

Konečne sme sa dočkali toho, že nás ráno vyhnalo z postele slnko. Žiarivé lúče okamžite rozprúdili v krvi eufóriu a nálada vylepšená na maximum nás poháňala vpred. To bol dôvod, prečo sme sa na kopci zjavili už v skorých ranných hodinách (presnejšie o desiatej, to je dosť skoro, či?).

UTOROK 11.1.2011

Postupne sa začínali objavovať ďalší a ďalší rideri, vďaka ktorým sa to na slopestylovej trati už o jedenástej začínalo podobať na rozbehnutú session s funky podtónom vďaka všadeprítomnej hudbe. Tréning bol otvorený pre všetky kategórie, čo umocňovalo motiváciu mladších alebo menej vyjazdenejších jazdcov. Solidarita a spolupatričnosť sú slová, ktoré najviac vystihovali danú situáciu. Silno zvýraznili práve ten fakt, že preteky nie sú všetko. A tak sme mali možnosť vidieť rotácie všetkých druhov niektorých viac, iných menej štýlových.

Dnes sa na štart tréningových jázd postavila aj naša riderka Klaudia Medlová. Po pár jazdách a otestovaní masívnych kickrov si dala svoje obľúbené Bs rodeo, ktoré jej nevyšlo podľa očakávaní a tak jej teraz zdobí tvár menší lišaj. Problém nebol ani tak v jej koncentrácii, ale v hlbokých ryhách na odraze. Shaperi zato dostali riadne vynadané, pretože Klaudia nebola jediná čo ju tieto nedostatky rozhodili a tak šlapali so zvesenými hlavami zase hrabličkovať. Našťastie je naša herečka v poriadku a pred štvrtkovým semi-finálem ju zajtra čaká ešte jeden tréningový deň.

To však bola nesúťažná kategória. Skutoční pretekári už od rána zahrievali ťažko namáhané svaly v superpipe. Všetci, muži aj ženy, hrotili a dávali zo seba maximum, čím sa nám spolu s komentátorom postarali o úžasnú show. Za spomenutie stojí určite Švajčiar Jan Scherrer, ktorý to roztočil vo veľkom štýle, čim si zaslúžil od rozhodcov najvyššie hodnotenie a pohodlne sa usadil na mieste lídra dnešnej qualifikácie. Jeho jazdu masívny fs air, bs 900, fs 720 stalefish, back to back 1080 a haakonflip predviedol v perfektnom štýle a úžasnej výške. Na päty mu siahali Američania Brett Esser a Benji Farrow. Veľkým prekvapením dnes bol jediný doublecork 1080, doplnený bs a fs 900 kombom, fs 720 stalefish a bs airom v podaní Nóra Rogera Kleivdala. Ani ten mu však nestačil na zhodenie Scherrera z vedenia.

Týmto nám dali rozhodcovia jasne najavo, že sa nehodnotí len technická náročnosť, ale aj štýl a výška prevedených trikov. V stredu je doslova slopestylový deň, keď nás doobeda čaká slopestyle kvalifikácia a poobede slopestyle semifinále mužov. Už nám ostáva len veriť, že nás čaká rovnaký slnečný deň čo umožní pretekárom rotovať hlava-nehlava.

STREDA 12.1.2011

Streda, osem hodín ráno. Už prvý pohľad z okna mi hovorí, že sneženie, ktoré v noci zintenzívnelo, nám dnes bude znepríjemňovať celé doobedie ak nie rovno celý deň. Nakoniec to až tak katastrofické nebolo, teda aspoň doobeda.

Tréning slopestyle začal 8.30 a o do kvalifikácie o 9.45 nastúpilo 40 jazdcov. Postupujúci si ani poriadne neoddýchli a o 12.45 nastúpili rovno do semifinále medzi créme de la créme pozvaných jazdcov. Spolu utvorili skupinu 42 jazdcov bojujúcich o prvých desať priečok. Bohužiaľ sa Petja Piiroinen zranil pri jednej z tréningových jázd, keď nedotočil fs 720 a do hodnotenia štartujúcich si napísal DNS.

Na začiatku dokonca vykuklo slnko a tak semi-fnále vyzeralo byť zachránené. Už pri prvom kole sme všetci zaradom otvárali ústa ako vianočné kapre, keď rideri diktovali jeden za druhým. Najviac to zabíjal Morten Kleivdal, ktorý dal gap to boardslide na kink raili. Nebol jediný, pridal sa k nemu aj Mikkel Bang a celkovo každý rider nakladal až som sa bála odvrátiť pozornosť k zapisovaniu, aby mi niečo neušlo.

Od jibovej časti sa presúvam ku kickrom s úmyslom niečo nafotiť. Keď mi popri hlave preletí Jan Scherrer uvedomujem si, že sa show začína. Vyťahujem momentálne vypožičaný canon a cvak cvak cvak. Keďže sa ani zďaleka nedá rozprávať o slnečnom počasí, snažím sa nastaviť svetelnosť aspoň primerane. Po prvom kole sa vzdávam nádeje na dobré fotky, pretože sa k nám z údolia prevalila hmla. Tá by nebola až taká strašná, keby do toho nezačalo snežiť. Istú chvíľu to vyzeralo, že posledná desiatka riderov ani neodjazdí druhé kolo. Po neskutočne dlhých pätnástich minútach mrznutia a myšlienok na cestu domov sa na chvíľu hmla rozostúpila.

Nie veľmi, ale aspoň bolo vidieť na rádius skokov. Na rade boli jazdci prevažne zo Škandinávie a ukázali nám, že sa takýchto podmienok neboja. Na pozícii lídra sa dlho držal veľmi štýlový jazdec Chas Guldemond, ktorého až úplne na konci prekonal Craig McMorris svojou jazdou na kickroch bs 720, double bs rodeo a fs 900. Dlho sa však na prvom mieste neohrial, pretože ho vystriedal úradujúci TTR šampión Peetu Piiroinen jazdou lipslide 270 out na schodoch, nose bonk 360 na lopte, 180 to fakie na valci frontside boardslide na kink raili a na skokoch roztočil fs 900 nasledovanú bs rodeom 720 a ukončil to bs 1080.

Človeku ako ja, ktorý sa nepohybuje úplne každý deň medzi snowboardovou špičkou príde každá jazda niečím výnimočná v strašnom štýle a technickosti, nehovoriac o trikoch ktoré obsahuje. Rozhodcovia s tým asi až tak veľký problém nemali a hodnotenia prideľovali jedna radosť. (O mojej objektivite sa veľmi hovoriť nedá. Vystavala by som si prvú desiatku úplne inak J). Desiatka jazdcov postupujúca do finále: z prvého miesta Peetu Piiroinen a za ním: Mark McMorris, Chas Guldemond, Sebastien Toutant, Roope Tonteri, Sven Thorgner, Seppe Smits, Christian Haller, Roger kleivdal a Ethan Morgan.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!