Utorok 06. Marca 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Big Air Košútka 2012

V sobotu 3. marca sme sa vybrali na ďalší ročník zábavnej akcie – Big Air Košútka 2012. Miesto konania je už tradične skicentrum Košútka, ktoré nájdete v Hriňovej pri Zvolene. Lokálnejšia akcia, o to viac pohody, a zábavy. Aká bola akcia v roku 2012?

Dostať sa do strediska nie je problém a hneď na parkovisku vás uvíta platforma so skokom. Ja tento rok sa o neho postarali shaperi z Riders Parku na Donovaloch – Janko Tatarka a Rišo Kubán. A tak na Košútke vyrástla príjemná skoková platforma so skokom. Table bol cca 5 metrov a kickrík menších rozmerov. Chalani začali stavať kicker v strede týždňa, bohužiaľ následné oteplenie z neho ubralo podstatnú časť a tak z bigairu sa stal taký menší bigajriček. Nevadí v sobotu išlo hlavne o príjemnú atmosféru a jazdenie. Atmosféru dopĺňalo slnko a čistá obloha.

Do preteku, v ktorom si freeskieri a boarderi mohli vyjazdiť 500€ sa registrovalo 15 jazdcov dokopy. No po kvalifikácii dorazila aj donovalská posádka a tak sa im dala šanca. Jediným kritériom bolo zajazdiť tri 540 rotácie do rôznych smerov. Zvládli to viacerí a tak sa počet jazdcov rozšíril o ďalších. Nechýbala ani jediná slečna, Nana Šlepecká. Jazdiť sme videli kamoša z Nórska, Andyho Haugvada, Maťa Kemťa, Maroša Muchu, Milana Makušu, Riša Kubiša, Borisa Karločíka, Filipa Ponechala, Janka Tatarku a ďalších.

Postupujúci z freeski jazdcov to boli oneskorenec Viliam Tomo, Juro Bernát, už spomínaná Nana, Paťo vozár, mladý Jaro Jirmer, Ján Tajboš, Boris Chluda a ďalší. Celkom slušná partička. Kde boli naši ďalší top snb jazdci, určite viete, keďže sme o tom písali. Z kvalifikácie do finále postupovalo šesť snb jazdcov a sedem freeskierov. Kvalifikácia sa išla formou cca dvojhodinového jamu v ktorom jazdci ukázali všetko čo vedia a občas aj čo nevedia.

Popri jazdení vyhrávala hudba, pilo sa pivko a šampanské, grilovala klobáska a varil guláš. Tak ako to má na príjemnej akcii byť. Zajazdiť ste si mohli na požičaných lyžiach od Lusti, alebo vypiť energy drink v čiernej plechovke. Všade hlavne slnko a teplo. V kvalifikácii jazdili Pavol Hora (1,5x flip, frontflip, Bs 180), Matej Kmeť (Fs 360, Bs 180, Fs 540, Cab 180 a šialený neustáty one foot). Maroš Mucha rotoval (Fs rodeo, Bs 540, Bs 360 zánožka), Milan Makuša (Bs 360, Bs 540, Bs 180), Rišo Kubiš (Bs 360, F360, Fs 540 a Bs 540), Andy Haugvad (Bs 180 japan, Bs 540, Bs 360) a na záver koprcku z výšky rovno na chrbát. A bolo po jazdení v kvalifikácii. Teda pre Andyho. Boris Karolčík (Fs 360, Fs 540), Filp Ponechal (Bs 540, Bs 360, Fs 360) Koniec encyklopédie. K freeskierom len to že sa rotovalo a flipovalo šialene! Fanatici!

Do finále postúpili: Kmeť, Makuša, Haugvad, Kubiš, karločík a Janko Tatarka. Medzi kvalifikáciou a finále bol čas na obed, guláš a iné dobroty. Nikto sa nikam neponáhľal, všetko prebiehalo v priateľskej atmosfére. Na kopci sa zišla celkom početná divácka kulisa, ktorá ojkala a úchala pri pádoch a kotrmelcoch. Tak ako sme už zvyknutí :)

Finále najlepšie vyšlo Andymu Haugvadovi z Nórska, ktorý si dal sérku Fs 3,5,7, Bs 3,5 a dokonca vytočil Cab 900 a hlavne SwBs 720. Prvé miesto a časť prize money jednoznačne jemu. Druhý skončil Janko Tatarka so svojou Fs7, Fs3, Bs5 a SwBs 5. Tretie miesto sa ušlo Rišovi Kubišovi, štvrté Borisovi Karolčíkovi.

Vo freeskierskej kategórii to bola znova bitka medzi Jurom Bernátom a Viliamom Tomom. Tentoraz si prvenstvo vyskákal Juro s rotáciami 7,9, sw 5, flipovačkami. Druhý skončil Viliam „Vajda“ Tomo s 9 a sw 7. Tretie miesto bral mladý Jaro Jirmer ktorý vo svojom veku diktuje. Vilo bral taktiež Best Trick a k tomu lyže od sponzora Lusti. Všetci vysmiati, opálení, zajazdení.

Big Air Košútka 2012 dopadla znova na výbornú. zajazdilo sa, stretli sme sa, pochillovalo sa. Aj menšie akcie majú veľký význam pre komunitu, vlastne pre obe komunity. Prize money 500€ taktiež nie sú na zahodenie. Vidíme sa o rok! Pozrite si zaujímavé fotky „nezavesených“ jazdcov vo vzduchu od našej fotografky Lully :) Spolu si môžeme pozrieť fotky ako snb riderov, tak aj freeski jazdcov. Čo sa nestáva často.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!