Štvrtok 01. Septembra 2011
Autor: Alena Trnka
Foto-video: www.angelicadiabolica.com
2 komentáre

Bikini, surfing a skvelá Austrália by Alena Trnka

Voda voda...všade je voda. Môj prvý zážitok s morom bol super! Stratila som sa na pláži v Bulharsku, mala len 4 roky a užívala pohľad na nekonečné modré priestranstvo. Pamätám si, že hrozne veľa chlapov malo speedos. Asi to bolo vtedy dosť moderné. To už je chvalabohu za nami..tie speedos. V tom čase si ešte nikto neuvedomil, že mám dioptrie číslo 6, takže nájsť našu deku bolo next to impossible. Vinu dávam súdružkám v škôlke, ktoré nevenovali pozornosť tomu, že som s výkrikom “Mami! Už si tu!” vyskočila na cudziu pani, ktorá si prišla po vlastné deti. Dramatické blúdenie skončilo, ale láska k oceánu zostala navždy.

Teraz mám za sebou laser očí a o 25 rokov viac. Pred 4 rokmi som sa presťahovala do Austrálie, lebo po roku strávenom v Londýne a 20kg naviac, ktoré mi až tak nepristali som potrebovala zmenu. Hneď moje prvé ubytovanie malo pláž rovno pred dverami, takže logická zmena z vysedávania po kaviarňach v BB a hratia golfu na surf, prebehla veľmi rýchlo.

Bola som zapísaná na športovú školu a ako major som mala surfing. (Už to dávno neexistuje, škola sa musela zavrieť  a riaditeľ je myslím ešte stále na podmienke) Môj život sa začal točiť okolo rôznych druhov surfov, fins, legs ropes, voskov …Dovtedy som nemala ani len tušenie, koľko veľa záleží od vetru, prílivu, odlivu, swell direction, ground swell, veľkosť vĺn a forma vĺn.. proste iný svet!

Vyzerá to jednoducho a myslím, že na menších vlnách s veľkým foam boardom pod nohami to aj je! Je to výborná prvá skúsenosť, pretože skoro všetci sa postavia v priebehu polhodiny a chytia svoju prvú vlnu. Takže spirit je vždy high a odhodlanie naučiť sa surfovať na vrchole.

Keď si spomeniem na moju surfovú lekciu, podmienky boli viac než pozitívne. Vietor offshore, clean, vlny nie príliš veľké a nie príliš malé, jednoduchý paddle out. Paráda!  Keď ma inštruktor postrčil na prvú vlnu v živote a kričal get uuuuuppp,.. no čo som mala robiť, postavila som sa a nemohla tomu uveriť. Vy kto ste to skúsili si viete predstaviť ten pocit. SWEEEEET. Jasné, že som šla viac menej rovno, ale to vtedy bola pointa! So širokým úsmevom na tvári a pocitom, že som sa presne pretoto narodila som hneď investovala do môjho prvého surfu, ktorý som totálne milovala a myslela, že ho nikdy nepredám (dávno minulosť).

No a potom začala tvrdá realita. Môj prvý surf bol 6”10’ čo je dosť dlhý, mal špicatý nos a celkom fat tale, výborný na menšie vlny. Ale príliš dlhý nato, aby som mohla duck-dive, čo bol prúser pri väčších vlnách. Každého omrzí chytať white wash, pretože nechať sa zrolovať zlomenou vlnou a vyskočiť na board je too easy. Nastala fáza dva. Predať prvý board a zohnať si menší. My next baby bol 6”0” a bol to los fantastikos. Proces zlepšovania sa začal! Je to kruh. Musíš chytiť veľa vĺn, aby tam bol progres.

Ale na začiatku si rada ak si rada. Nechytíš ich tak veľa ako by si chcela, lebo nielenže sú podmienky vždy iné, ale je tam okrem teba ďalších 20ľudí, ktorí sedia na tom istom peak a chytajú ich oni. Začiatočník sa dá vycítiť na diaľku a nikto si nenechá ujsť príležitosť ukradnúť vlnu nejakému zelenáčovi. Takže základ je byť vo vode tak často ako sa dá, v rôznych podmienkach a vždy vždy vždy sa naučíš niečo nové. Čoskoro rozoznáš, na ktoré vlny sa oplatí pádlovať, ktoré sú closeouts, ktoré sú too fat a nezlomia sa, či si príliš deep, alebo too far out on the shoulder, kde je najlepšia pozícia, kedy je najlepšie bail out, a ako sa tváriť hrdinsky ak ťa práve priškrtila vlastná leash a ty si sa vynorila s posledným nádychom, smrťou v očiach a želaním aby si mal žiabre.

Okrem normálnych wipeouts rôzneho rozmeru a oceneného rôznou intenzitou smiechu mojich najbližších, som mala len jeden vážnejší accident. (ak nerátam vyhodenie na skaly na mojej najneobľúbenejšej pláži na svete, KATRIN HILLS BAY buuuuuuuuuuuuuuuuuuu). Dostala som longboard do hlavy a videla povestné hviezdičky. Ale aj s toho sa vykľulo pozitívum, pretože ten chlap je náš sused, a odvtedy sa neodváži povedať nie, ak sme mimo a potrebujeme nakŕmiť rybyčky. Go universe a tvoje cesty!

Od tých prvých týždňov a mesiacov uplynulo už pár rokov. Ja som skončila pri dĺžke 5”7” Lost Rocket, 5”10” single fin s nááádhernou šedou farbou a pár iných. Počet surfov v našej domácnosti presahuje číslo 15 a naše víkendy a dovolenky sú viac menej surfové. Bali a prvý koral zapichnutý v zadku. Prvá vyžmýkaná a vtretá limetka priamo do rany. Je zaujímavé, ako to všetkých ostatných okolo makes happy. Ale Bintang to vždycky vyriešil.

South Africa a zamrznuté oči v jamkách. Duck dive cez sety v 9°C vode je proste total punishment. Človek by si myslel, že pocit s toho, že sa o vlny delí s great white sharks, to urobí lepším a krajším…ale nie! Neustále pripomínanie môjho frajera…babe, put the feet on your board and keep your hands up as much as possible too.., ..ma vracali do reality znova a znova.  Jediná myšlienka, ktorá ma utešovala bola, že nie som občanom Nemecka. Je štatisticky dokázané, že každý druhý zožratý turista v South Africe je Nemec! Asi to bude koženými plavkami alebo také niečo.

Fiji a world most famous Cloudbreak. Hectic. Nato som nemala ani len vo sne. Ale sedieť v chanel a pozerať na chalanov tiež stálo zato :) South coast, Gold coast, Queensland, hipisácky Byron Bay, obľúbené miesto na camping Seal rocks, a samozrejme naša home break Queenscliff a Freshwater. Je to super mať pláž priamo pod nosom!

Je to proste krásny šport. Najťažší aký som kedy robila a cesta k zlepšeniu je nekonečná. Nikto to za teba neodmaká, nedá sa to nabifliť, len poctivo odpádlovať a vysurfovať. Je to challenge a preto to stojí zato. Keď si tam, čakáš na vlny a žmúriš proti slnku, je to jeden z najlepších pocitov na svete.

Ak sú tam s tebou aj tí správni ľudia, tak nie je o čom. Zmení ti to život a ty sa viac nestresuješ z hlúposťou, závisťou, rybičkami ktoré poctivo kŕmiš a aj tak sa žerú navzájom, ignoranciou…aaa, pohoda. Nech si každý robí čo chce, ja idem chytiť pár vĺn! 

Môj život tu dopĺňa busines, ktorý mám s kamarátkou, najtalentovanejšou dizajnérkou Štepánkou. Najskôr v tom bola ona, a potom ja. Ona preto, že už odmalička vedela, že bude kreatívna a vymýšľať plavky ju bavilo úplne najviac. Pridala som sa ja, lebo ja plavky nosím non-stop!

Spojili sme jej kreativitu a moje presvedčenie, že plavky sú jednou z MUST HAVE items v Austrálii. Životný štýl  Ozilandu preniesla do našej plavkovej a šatovej kolekcie. Značku sme nazvali Angelica Diabolica pre dôvody známe každej žene.

My síce väčšinou vyzeráme totálne anjelsky, ale určite je v každej babe trochu toho diabla. (ja nie, ja som strašne dobrá). Len tak na okraj, momentálna výherkyňa Miss Ralph bikini Australia vyhrala túto súťaž s našimi plavkami. Sme na ňu veľmi pyšné, pretože je to krásna žena s neumelým úsmevom a super zmyslom pre humor. A vyzerá neskutočne sexy v našich plavkách!! Have a look ladies (a odporúčam aj mužskému pohlaviu) www.angelicadiabolica.com. A samozrejme, že ja ich musím všetky otestovať! :)

Takže to je trošku z môjho života down under, zem pláží, pavúkov a kengúr, ktoré sú na jedálnom lístku častejšie než kura.

Život hrou! xx

PS. Pár typov pre začínajúcich surferov:

  • 1. Nikdy nepreskakuj vlnu so surfom pred tvojim face (áno presne tak, v prednej časti hlavy máme zuby, a tie skoro nikdy nie sú také tvrdé a pevné ako board)
  • 2. Nikdy si neotvor oči pri duck dive ak je to beach shallow break…proste bolesť!
  • 3. Ak máš hold down viac ako jednu vlnu a začneš panikáriť, vytiahni sa po svojej leash na hladinu (je to fakt lifesaver za predpokladu, že sa ti neroztrhla. Ak sa ti roztrhla, neplač. Plač väčšinou vyžaduje otvorenie úst a presne to nechceš!)
  • 4. Nikdy nedropni na surfera, ktorý ma modrý, žltý, oranžový alebo červený wetsuit alebo kombináciu týchto farieb (ako už naznačuje farba, on chce byť videný a určite sa považuje za veľmi dobrého. Nebude sa štvať a prejde ťa s fins úplne bez výčitiek. Fair enough, nemal si drop a je to tvoja chyba. Tiež dobrý záchytní bod pre baby,= ak chcete pro surfera, orientujte sa podľa farby wetsuitu! V lete musíte ísť len podľa inštinktu a pozorovania
  • 5. A na záver, NIKDY nechoď surfovať ak smrdíš ako ryba. Náhodou. Z nejakého dôvodu… 

Hodnotenie:

Komentáre

2 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

miso
miso nice :)
Pridané: 10:48 11.09.2011
dodo
dodo Alenka , konečne som sa pobavil hneď ráno fakt sranda! P.S. Hlavne aj Ty nezabúdaj na poslednú radu.
Pridané: 09:55 02.09.2011