BoardExpo, Helsinki, Suomi, nie nuda!
Piatok 28. Novembra 2014
Autor: Sára Belová

0 komentárov

BoardExpo, Helsinki, Suomi, nie nuda!

Boli ste niekedy na ISP-E v Mníchove? Ak áno, tak si viete predstaviť o čom je približne BoardExpo. A pokiaľ nie, samozrejme sa dozviete viac v článku od Sáry. V skratke sa jedná o víkend plný stánkov takmer všetkých snowboardových (aj lyžiarskych ale tie nás nikdy moc nezaujímajú) značiek, plus vždy niečo extra, pričom v stánkoch nájdete všetko čo začína na snow… BoardExpo bolo moje ,,tenkrát poprvé” a ten víkend stál za to!

Bol to víkend od 31.10. – 2.11. 2014, ten istý ako sa uskutočnila premiéra fínskeho snowboardového filmu King Cobra v Helsinkách (viac TU). Objaviť sa na BE v piatok pre mňa bohužiaľ nebolo možné, a tak po celkom ťažkej King Cobra noci sme, v sobotu spolu s fínskymi riders a friends, dorazili na miesto činu. Nevedela som čo očakávať a bola som zvedavá čo si organizátori pripravili a či sa to od ISPA bude nejak líšiť.

Well, začnem od začiatku. BoardExpo bolo úplne iné ako ISPO v Mníchove… Doslova. Jedinú spoločnú vec majú tému a to, že je to zoskupenie takmer všetkého ,,snow” na jednom mieste.

Keďže ISPO je o predstavení noviniek na nasledujúcu zimnú sezónu, snowboardové značky predstavujú a vy môžete len slintať a čakať kedy budú novinky dostupné. Na BE ste však mohli aj kúpiť. Síce nie novinky ale to nikomu nevadilo. Avšak priestor bol oveľa menší ako na ISPE, nebola tam účasť všetkých značiek a taktiež tam boli stánky skate/snow, ale aj surf predajní, ktoré existujú vo Fínsku. Zo snowboardových značiek bola masívna podpora od Quiksilver-u, ktorý zastrešil skate U-rampu a prekážky, kde si to fínsky riders pekne dopriavali. Taktiež ste si len tak mohli zaskákať do Big Jump-u či vyskúšať, ako vám to ide na kefách a prekážkach v suchom snowboardovom parku. Samozrejme nie dole kopcom ale ,,wake vlek” vás pekne potiahol. Taktiež ste si v Quiksilver Aloha bare mohli dopriať nejaký ten omamný nápoj a po celý víkend počúvať kapely, DJ’s alebo speakerov z fínskeho Basso radio, ktorí odtiaľ vysielali naživo. Taktiež ste sa hneď vedľa baru mohli pošmýkať na doskách, veď predsa ,,Fun is Sirius” (len dúfam, že nie ten z Harryho Pottera…).

Tak ale pokračujem. Burton podporil budúcich nádejných snowboardistov a tak si najmä deti mohli vyskúšať, aké to je stáť na snowboarde a jazdiť prekážky. Čo sa týka chill miesta, to bolo naozaj chillové a zabezpečil ho Samsung. Doprial obrovský nadrozmerný ,,Ipad”, kde si všetci unavenci mohli sadno-ľahnúť do tuli vakov a od piatka do nedele sledovať staršie či nové snowboardové videá. Takmer ako doma v obývačke bez tatka s pivom v ruke…? Napríklad aj nové video od Rip Curl tam malo svoju Helsinskú premiéru.

Potom cesta smerovala na miesto, kde celý víkend prebiehali Jib sessions, ktoré zastrešila kávičková firma Tazza. A tak či už lyžníci alebo snowboardisti shredili, ľudia v hľadisku podporovali a pokiaľ niekomu vysmädlo a do Quiksilver baru mu bolo ďaleko, Jägermeister bar bol jasný, stále oranžový a blízko. Taktiež sa tam celý víkend striedali DJ’s čiže nuda, nie!

Fínske ,,proteinovo-zdravé” firmy ponúkali produkty pre športovcov ako aj zdravý životný štýl. Taktiež ste si mohli vyskúšať aký je to pocit shrediť vlny na surfovom trenažéri. Napísala by som, že pocit ala v Hossegore ALE asi sotva. Zhrnutie znie, že čo sa týka zábavy, poučenia a oddychu naozaj tam bolo úplne všetko a keby vstup pre smrteľníkov nebol 18 eur, ľudia bez domova by sa tam cítili ako doma.

Ako som napísala na začiatku, na BE ste si prevažne mohli kúpiť všetko čo ste videli. A takmer všetko za nie ,,normálne” ceny. Najviac ma dostal Second hand do ktorého pochopiteľne viedol veľmi dlhý rad, platiť sa dalo len cashom a ceny tam boli nízke, naozaj nízke… Ďalej to boli ceny ostatných handričiek v stánkoch či už známych značiek alebo fínskych shoppov. Z tých známych, okrem už vyššie spomenutých napríklad CLWR, DC, Rip Curl, Volcom, Makia… Z tých menej známych Lonkenstein longboards či Vaikø. Niečo si nekúpiť by bol proste hriech! Síce som neodchádzala s XY taškami ako niektorí, ktorí na to podľa mňa šetria celý rok, no jedna taška sa mi do ruky bez problémov zmestila.

Po nápoji v Jägermeister bare, niekoľkokrát obehnutých koliečkach na pôde BE, pozretí minimálne jedného videa, stretnutí nových príjemných felaz, ako aj starších známych, nastal čas povedať ,,moikka” či ,,nähdään illalla” (vidíme sa večer). Dať doma sprchu, niečo do žalúdka a vykročiť si to smer after party numero kaksi, rozumej dva, tentokrát v podaní Rip Curl štýlu.

            V nedeľu sa BoardExpo nijak extra nezmenilo. Možno len počtom ľudí a zmenou či stratou sviežosti v tvárach tých, ktorí si dopriali parties aj sobotnú noc. No hold, BoardExpo je akcia, ktorá sa v Helsinkách koná len raz do roka a tak všetci nadšenci opúšťajú svojich sobov a cestujú až zo severného pólu aby si ten jeden víkend rozhodne nenechali ujsť. A je mi jedno, že sa budem opakovať, no ako som napísala už na začiatku, ten víkend stál za to! Bodka morä!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!