Streda 06. Júna 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Photopablito a Michal Greco
0 komentárov

Bratislavský hrad miniramp session 2012

Jazdiť sa jazdilo v Ružinove, na Zlatých Pieskoch, na festivaloch, v metre. Čo tak dostať skateboarding niekam vyššie. Viac k ľuďom, ktorý denne nenavštevujú skate akcie. Preto sa Peťo Vrbický rozhodol priniesť minirampu k hradným pánom, na bratislavské podhradie. Minirampová session mala byť taktiež oslavou Dňa detí.

Myšlienka priniesť na hrad skrsla Peťovi Vrbickému už dávnejšie. Pekné prostredie, zaujímavé miesto. Akciu podporili Red Bull, Mesto Bratislava, Mestský parlament mladých mesta Bratislavy a Boardlife.sk. Rampa bola od chalanov z F.S. klubu Slovakia. Všetko pripravené. Len hradní páni radi spia dlhšie. Akcia sa plánovala od 10.00, ale poprchanie plány menilo. Kto ešte nejazdil na mokrej rampe, nech to ani neskúša. Našťastie raz poprchalo, raz bolo sucho, raz svietilo slnko. Jazdiť sa dalo, čo dokázali aj rideri.

Hlavné mesto Slovenskej republiky – Bratislava nemá dôstojné miesto pre skateboarding. Výsmech typu Kuchajda, aspoň aká taká možnosť jazdenia v Ružinove, bikerská Petržalka nie sú miestami na jazdenie, hodnými hlavného mesta. Bohužiaľ je to tak. Jedna z mála snáh v meste vychádza od Peťa a jeho činností. Preto si zaslúži podporu, aj od vás jazdcov. Vráťme sa však k sobote, hradu a jazdeniu. Jazdci prichádzali od cca 10 hodiny. Na začiatku akcie bolo v rampe vidieť viacej bikerov, ale postupom času a hlavne vyprchaním piatkového alkoholu z krvi, prichádzali ďalší a ďalší skaters.

Jazdenie na minirampe prebiehalo celý deň. Turisti, čo prechádzali hradným námestím sa len čudovali, čo to tí extrémni chlapci vyvádzajú. Šialené otočky, fanatické pózy, občas aj nejaký ten pád. Fajn vidieť, že ľudí baví aj niečo iné ako futbal, hokej. Počas dňa hrala hudba, dopĺňala energia Red Bullom, alebo minerálkou. Ale hlavne jazdilo. Prejdime k samotným jazdcom. Akciu prišli podporiť Erik Cvopa, Juro Vartík, Braňo Moravčík, Rado Lukačovič, Matej Uhler, Hubert Štoksa. K nim sa pridali aj bikeri a zopár jazdcov na korčuliach. V Bratislave je samozrejme aj viacej riderov, ostali však skrytí pod strechou v Ružinove, v tieni hradu grófa Draculu.

Ďalším lákadlom bol top jazdec českej skate scény Maxim Habanec, ktorý prišiel na návštevu Bratislavy spolu s fotografom Kubom Krížom. Kubo sa okrem fotenia samozrejme povozil aj v rampe. Max sa s rampu hneď skamarátil a vypálil tam niekoľko zaujímavých trikov. Fanaticky jazdili aj ostatní riders. Príjemné sobotné poobedie strávené s kamošmi, v podhradí a hlavne na doske. Zaujímavé by bolo, doniesť streetové prekážky do podhradia. Aj keď je v okolí veľké množstvo mramorových múrikov, povrch, hradná stráž a množstvo zelených by tu nedovoľovala jazdiť.

Počas dňa a akcie Bratislavský hrad miniramp session prebehla samozrejme aj spomínaná session. Darčeky pre najlepších prinieslo Peťo. Boli to čerstvé dosky Speed Dracula a promodel Ričiho Eliáša. Doska určite potešila všetkých ocenených jazdcov. V prvej ochutnávke sme vám priniesli fotky od Kuba Kríža. Max Habanec naozaj jazdil najlepšie a na max. Tento DC Shoes a Red Bull rider vyhráva pravidelne kontesty doma aj v zahraničí. Dôkazom je aj prvé miesto v poľskom Leszne na Back To The Streets 2012. Pod hradom však zajazdili všetci.

Zranenia neobchádzajú ani miničko. Zranený biker bol prevezený do nemocnice a taktiež aj Braňo Moravčík, ktorého zasiahol letiaci skate z rampy. Rovno do hlavy. Braňo je však tvrdý chalan a po ošetrení sa vrátil a jazdil ešte fanatickejšie. Organizátor už má skúsenosti a tak na mieste nechýbala sanitka a zdravotník. tak by to malo byť na každej extrémnej akcii. Jazdenie pokračovalo až do nejakej 16 hodiny. Dážď odišiel a dokonca vyšlo aj slnko. Fajná sobota. Popri jazdení sa maľovalo na stenu, teda striekali graffiti.

Hradní páni nakoniec neprišli, asi mali lepší program. Prišiel však doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. aby sa pozrel, na ten skatbórding. Aj on sa zaujíma o mládež. Zúčastnení rideri si zajazdili, štyria aj niečo vyhrali a mohli sme si povedať „úspešná sobota“. Poďme k vyhodnoteniu najlepších skaters na miniramp session. Podľa očakávania si prvenstvo vyjazdil Maxim Habanec z Čiech. Lietal, flipoval, grindoval. Však si pozrite video od Števa Kurillu a fotky od PhotoPablita a osem záverečných od

Hradní páni nakoniec neprišli, asi mali lepší program. Prišiel však doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. Aby sa pozrel, na ten skatbórding. Aspoň niekto sa zaujíma o mládež. Zúčastnení rideri si zajazdili, štyria aj niečo vyhrali a mohli sme si povedať „úspešná sobota“. Poďme k vyhodnoteniu najlepších skaters na miniramp session. Podľa očakávania si prvenstvo vyjazdil Maxim Habanec z Čiech. Lietal, flipoval, grindoval. Však si pozrite video od Števa Kurillu a fotky od PhotoPablita a Miša Greca. Na druhom mieste skončil Juro Vartík. Tretie bral Erik Cvopa, známy to miniramper (sleduj aj video z Obludy). Štvrtým oceneným bol Rado Lukačovič, ktorý skúšal zaujímavé triky.

Dostali sme sa na koniec. Podhradie ponúka zaujímavé a hlavne fotogenické miesto ku skateboardingu. Budeme radi, ak sa podobná akcia na podobnom mieste zopakuje. Dúfame, že akcia mala aj širší záber, ako pojazdenie si jazdcov. Hradní páni by sa mohli plesnúť po kase, ktorú spravujú a postaviť nám skutočný skatepark. Dovidenia nabudúce.

Akciu podporili: Bratislavská Skateboardová Škola (Peter Vrbický), Red Bull, Mestský parlament mladých mesta Bratislavy, Boardlife.sk - let's not forget.

PS: Pozrite si aj fotky od Mareka Kikindera v newse. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!