Čo Pele Snowboard Jib Session 2014 – nová sezóna odpálená
Pondelok 29. Septembra 2014
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Juro Danko
2 komentáre

Čo Pele Snowboard Jib Session 2014 – nová sezóna odpálená

Po ročnej pauze sme sa znova vybrali do Zvolena, na Čo Pele Snowboard Jib Session. Už klasická štartovacia akcia novej zimnej sezóny, sa konala v sobotu 27. septembra na námestí SNP vo Zvolene. Počasie vyšlo ako lusk a tak sme mali možnosť zhliadnuť nahecovaných riderov, ktorí čakali celé leto, aby mohli zbrúsiť hrdzu zo svojich hrán. Poďme na to!

Chalani z Čo Pele priniesli na námestie slušný setup a to rovný rúrový rail, double kinknutý rúrkový rail a ešte aj balkónové zábradlie zakončené wallride. Rozbiehalo sa na umelom snehu zo štadióna, tak ako sme už na predsezónnych akciách zvyknutí. Na akciu sa registrovalo vyše 38 riderov z krajín ako Slovensko, Česko, Poľsko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Nechýbali ani nahecované dievčatá a to v počte 5 ks. K jazdcom a riderkám sa pridalo viacero divákov, či už zo scény, alebo len tak.

Jazdenie začalo tréningom v ktorom mali jazdci dostatočný čas sa spoznať so setupom, vyskúšať nejaké tie triky a namotivovať sa na kvalifikáciu. Tá začala okolo tretej hodiny. Slnko príjemne pripekalo, sneh sa pomaly, ale iste topil a jazdci posielali jeden krutý trik za druhým. V každom z heatov bolo cca 12-13 riderov a v prvom aj už spomenutých 5 báb. Do finále mohlo postúpiť spolu 15 riderov a nezáležalo z akého heatu. V prvom nás zaujali Paťo Paulínyi, stylo Lukáš Droppa, Julo Petrík, Vid Barič a ďalší. Zopár jazdcov začalo riadne hecovať, iní zase stavili na istotu a nepúšťali sa do trikov, ktoré nemajú na istotu. Prvou zranenou bola Zuzka Medlová, ktorá sa vykýblila na bok a bolestivo odišla na pohotovosť.

Druhý heat a ďalších 45 minút jazdenia. Piotr Tokarczyk z Poľska, domáci Matej Dolník, Janko Kulich, mladý Samo Jaroš, Boris Karolčík, taktiež mladý Dávid Trnovský a ďalší. Znova niekoľko slušných trikov, ktoré naznačili, kto asi pôjde do finále. Bluntovačky s odchodmi na 270, štýlové froňá, transfers a tak ďalej. Medzi jednotlivými heatmi bola pauza na úpravu setupu, doplnenie snehu na dopad, oddych a sprievodné akcie.

Medzi sprievodnými akciami sme mohli sledovať longboardové tanečky, strekanie grafitti, skateboarding na minirampe, alebo ollie contest na záver. Všetky aktivity mali svojich víťazov, ktorých spomenieme na konci. Celkovo jibový setup, sprievodné akcie dotvárali príjemné prostredie tohto minifestivalu. Ešte niečo zo zákulisia. Na akcii sa neplatilo žiadne štartovné a tak si organizátori museli pokryť výdavky na akciu od sponzorov, alebo z vlastných zdrojov. Všetci vieme, aké je to teraz s peniazmi pre snowboarding ťažké. O to viac sa cení, aký dostali jazdci servis. Obedové menu A, B, C pre jazdcov a všetkých, čo sa nejako podieľali na akcii z reštaurácie Suchá kôrka. Príjemné! Na doplnenie energie nechýbal Red Bull.

Vráťme sa k tretiemu heatu. Slnko pomaly zašlo, ochladilo sa no jazdcom to neprekážalo. Tretí heat a Roman Röth, Kubo Brziak, David Čonka z Čiech, mladý Haluška, Nedorolík, Nejc Ferjan a ďalší. Ešte k Nejcovi, sledoval som ho zopár minút a v úvode heatu cca 15 min vracal každý trik štýlovo a s úsmevom. Podľa mňa víťazom celej kvalifikácie. Štýl, čistota a aj technická náročnosť trikov. Bohužiaľ nevyhli sme sa zraneniam. Všetci vieme, že slovenskí jazdci pravidelne navštevujú letné tréningové centrá, chodia na ľadovce, do hál, venujú sa rozvoju koordinácie a posilneniu kolien. Počas leta boli 10x na Dachsteine, 6x v Laaxe. NOT. Bohužiaľ finančná situácia, ochota cestovať a ďalších stotisíc vecí nedovoľuje aby sa jazdci svedomito pripravili na prvý contest.

Nepripravenosť a letné stuhnutosť si za obeť zobrala niekoľko zranení. Maťo Blaško koleno, Zuzka Medlová si niečo narazila, Nejc Ferjan asi zlomená kľučka. Úvodná akcia si vyžiadala prvých zranených. Dúfame, že do ďalšieho jazdenia už budú fit. Našťastie väčšine sa darilo jazdiť bez problémov. Do finále postupovalo 15. najlepších riderov, bez ohľadu z ktorého kvalifikačného heatu pochádzali.

Finále sa jazdilo hodinu a ešte k tomu na hranici! Hojne sa využíval rovný rail asi tak z 90%. Ostatné prekážky neboli moc jazdené, čo bola škoda. Avšak keď sa už niekto rozhodol ísť na kink, alebo „balkónik“ stálo to za to. Hlavne Piotrove a Julove 50-50 do Fs 360 a pokusy o 540 out stáli za to! Finalisti: Paulínyi, Petrík, Ischepp, Langartner, Ballay, Tokarczyk, Dolník, Karolčík, Ferjan, Brziak, Harc, Čonka, Haluška, Kalužák a Tolasz. Zmeska česko-slovensko-poľsko-slovinsko-rakúskych riderov. Za hodinku chalani vystriedali veľké množstvo trikov na všetky strany. Nešetril sa ani switch, alebo náskoky hardwayom. Jednoducho skvelá jibovačka.

Ako som už spomenul, medzi jednotlivými heatmi sa jazdili minirampové exhibície, longboardové tanečky a skoky do výšky. V rampe diktovali Braňo Moravčík, Igor Hanečák, Mišo Horečný, Juro Vartík a ďalší riders. Braňo Moravčík dokonca zabával aj na hippie jumpe, čo bolo vlastne preskok latky. Neskákalo sa ollie, ale fanaticky výskokom. Rozhodovanie o najlepšej trojici, ktorá si odnesie prize money v hodnote 600€ bolo naozaj náročné. Záverom session nám v pamäti utkveli hlavne Piotr Tokarczyk, Julo Petrík, Erik Harc, Dávid Čonka, ale i ďalší. Baby boli vyhodnocované z kvalifikácie, takže finále už nejazdil. Po dojazdení sa začal chystať Krok Spet, výsledky a už som pozoroval prvé náznaky afterky. Poďme sa pozrieť ako to dopadlo.

Prize money 600€ + vecné ceny si rozdelili traja chalani. Najlepšou babou na rúre bola ocenená Dominika „Jenny“ Králiková. A chalani dopadli nasledovne. Tretie miesto bral domov do Poľska Piotr Tokarcyzk. Druhé miesto išlo do Čiech Dávidovi Čonkovi a prvenstvo? Boli sme zvedaví a čakali, že to pravdepodobne bude Julo Petrík. No nebol. Prvenstvo si vyjazdil ridero zo Slovinska Erik Harc! Yeah! Zbaliť veci, a dať shogunovskú guličku. Predsa len, lúčiť sa s každým by nám zabralo minimálne hodinu. Ešte pridávame výsledky zo sprievodných akcií: Katarína Malenčíková - dance contest, Adam Zvada - dance contest a hippie jump vyhral Braňo Moravčík.

Čo Pele Snowboard Jib Session bola znova super akciou, ktorú organizátori zvládli, za čo im patrí veľký rešpekt. Taktiež sponzorom, ktorých isto uvidíte na fotkách, takže míňať papier netreba. Big Up patrí aj jazdcom, ktorí prišli a užili si jazdenie na prvej session v novej sezóne. Vidíme sa na horách a ako už chalani napísali, 26.9.2015 vo Zvolene.

Foto: Lulla, video: Juro Danko

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: copele jib blasko roth petrik tokarczyk harc zvolen

Komentáre

2 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

Boardlife
Boardlife Ďakujeme, fotila Lulla :)
Pridané: 11:39 30.09.2014
tocmedia
tocmedia super fotky ! :)
Pridané: 20:38 29.09.2014