Pondelok 08. Apríla 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Kubo Krížo
0 komentárov

DC Shred Days 2013 – štyri dni v znamení 43-ky

43 nie je vek milfky z Francúzska, ani vek francúzskeho vína, ktoré sme popíjali a ani dokonca číslo autobusu, ktorý nás nosil do mesta. 43 je číselná skratka dvoch písmen. 4 = D a 3 = C. Tak už viete prečo štyri dni v tomto znamení. 1200 km z Prahy do Méribel, 5+1 chalani a zas raz dobre.

Druhý krát sme mali možnosť zúčastniť sa zaujímavej akcie DC Shred Days. Minulý rok sme si ju užili na parádu, stretli pro riderov, zajazdili zaujímavý park a bolo o nás postarané ako v bavlnke. Akcia mala pokračovanie aj v roku 2013, odchádzalo sa z Prahy. Večer, temnota a piatich chalanov z toho troch šoférov čakalo „iba“ cca 1200 km do francúzskeho strediska Méribel v Les 3 Vallées. Mišo, Pavol, Kubo Krížo, Korka a Ja v transportéry. Neskrývane som sa tešil.

Posádku vo Francúzsku doplnil v stredu večer ešte Marek Schneider, kandidát na prezidenta a „otec“ výletu. Príchod v stredu doobeda a tak sa stihli ešte nejaké tie jazdy. Stredisko obrovské, trate dlhé, hory vysoké. Nádhera. Malý únik z Chopku, alebo českých mini kopčekov. Počasie – dobrý sluha, ale zlý pán hralo dôležitú úlohu každý deň. Ono vlastne hrá dôležitú úlohu v našich životoch každý deň. Prvou organizovanou akciou bol Shred Days Opening na Rond Point Des Pistes. Po slovensky – žúrka a hlavne jazdenie profíkov a to rovno pod barom.

Chytáme do ruky Carlsberga a vychutnávame si slnko, jazdenie pros a občas aj nejakú sporo odetú Angličanku s obrovskými stehnami. Hehe. V prvej časti mini snowparčíku sa nachádza jib, následne sa lieta nad hlavami na corneri a prechádza do zaujímavého spinu s DC penovou kockou navrchu. Do rytmu vyhráva kapela, alebo aj DJ, popíja sa pivko v sume 19,50€ za liter a pol. Vedľa corneru sa nachádza terasa plná tancujúceho davu, ktorému sa občas ujde snehová sprcha. No a na koho to pozeráme? Zo známych kamošov sú to Petr Horák z Čiech a Piotr Janosz z Poľska. Obaja chalani sú súčasťou európskeho DC teamu, takže už majú čo to odjazdené. Ďalej Lauri Heiskari, Mathieu Schaer, Jani Sorasalmi, množstvo riderov z DC španielskeho teamu, ale aj ďalších európskych DC teamov. Akciu prišlo podporiť aj viacero známych riderov ako Eero Ettala, Heiki Sorsa. Zaujali taktiež baby a hlavne štýlová jiberka s dlhým menom Rachida Aoulad El Haj Amar. A ešte niekto. Mladý a malý Benni Fridbjornsson, ktorý v 9 rokoch jazdí ako 80% slovenskej snb scény.

Jazdenie nebolo o mega výkonoch a double corkoch, ale o príjemnom shredingu na menších prekážkach a pre zábavu divákom. Tak to má byť! Večer šup do hotela, ktorý ležal len 60 metrov od zjazdovky, sprcha a hor sa na prvé pivko. Samozrejme, že neostalo len pri ňom. Domorodé zvyky sa musia dodržiavať aj vo Fráns a tak nejaká tá pálená domáca švestka z Moravy a ďalšie šmaky. Večer zábava v bare, kde nechýbali jazdci a kopec jedla formou švédskych stolov. Unavení z cesty odchádzame na izbu. Aj zajtra je deň.

Deň číslo dva, teda pre nás tri, keďže sme strávili vyše 10 hodín na ceste. Počasie začína štvať. Slnko zmizlo, prichádza hmla a horšia viditeľnosť najmä vo vyšších polohách. Aj tak sa s chalanmi vydávame do parku. Cestou zablúdime na druhú stranu kopca, kde je však už iné stredisko. Musíme si kúpiť lístok na vývoz do nášho home resortu. Francúzske vlekárky sú tvrdé ako skala a ich srdcia ľadové ako ranná zjazdovka. 8,60 € a šups na správnu stranu strediska. Prichádzame do parku. Veľký, rozčlenený na viacero častí. Svoje si tu nájdu úplní začiatočníci, ale aj mega pro bio jazdci. DC Area 43 nesklamala a jibujeme, skáčeme a zabávame sa. Kto si chcel otestovať novinky na zimu 2013/2014, tak lepšia možnosť nebola. Dosky a boty k dispozícii počas celých Shred Days. Pribúdajúcim časom sa zhoršuje viditeľnosť a tak z pro jazdenia na mega kickroch nič nebude. Aspoň príjemný teamový shreding na menších prekážkach. K tomu opekačka na svahu. Kuskus, bageta, syr a dočierna ogrilované párky. Francúzsky kuchár je asi zamilovaný. Dokoho? Netušíme. Najedení odchádzame na hotel, treba sa pripraviť na večer.

Domorodé zvyky pokračujú. Vínko, pivo, pálené. Následná zaujímavá večera v podniku. Pokračujeme pivom a pálenkou. Dobre naladení postávame pred podnikom a rozhodujeme sa kam? Nakoniec to je náš hotel. Chytáme prvého Fittipaldiho a ic domov. Miestni taxikári majú počas zimnej sezóny zaujímavú súťaž o najrýchlejší odvoz z údolia k hornému hotelu. Náš patrí do prvej trojky najrýchlejších. Na hoteli samozrejme ako inak. Pálenka, kapurková a spať.

Tretí deň, teda štvrtý je počasie znova ako pes. Hryzie, šteká. Hmla, šeredno. Barbeque sa na kopci nekoná, ale za to v meste áno. Obzeráme mieste značky, aby sme náhodou nedostali pokutu za parkovanie, ako je to domorodým zvykom. Na obede stretávame znova riderov s ktorými hodíme reč a dáke to pivko. Je super byť vedľa hviezd svetového snowboardingu. Kto chce fotku, podpis? Nič jednoduchšie. Akcia DC Shred Days neslúži len pre dobrých kamarátov značky, médiám, jazdcom, ale aj širokej verejnosti, ktorá sa tak s jazdcami môže stretnúť nie len na svahu, ale aj na žúroch. Večer na nás čaká najlepšia večera a to obrovský DC hamburger s veľkou dávkou hranoliek. Ideme sa obžrať. Piť sa až tak nepije, ako sa patrí. Vieme, že zajtra odchádzame domov. 

Záver výletu je ako zo zlého amerického filmu. Hlavní hrdinovia, musíme odísť. Samozrejme počasie sa zlepšuje, vychádza slnko a sunshine. Ako naschvál. Asi sme mali zlú karmu. Slnečné lúče však využíva Korka a Marek, ktorí si dávajú trojhodinové jazdenie. My ich čakáme na lehátkach, slníme sa a relaxujeme. Predsa nás čaká vyše 10 dlhých hodín.

Záver záverov. Teda aspoň z Francúzka a DC Shred Days. Stretli sme zaujímavých ľudí, zažili super čas s kamošmi. Čo to aj pojazdili, občas sa aj niečoho napili. Keďže bol s nami aj Kubo Krížo, tak teraz si môžete pozrieť fotky, ktoré stihol urobiť pred tým ako sa oplieskal fotovakom o zjazdovku. Díkec Marek a Korka za pozvanie, sme radi, že si našu prácu vážite. Vidíme sa dúfam o rok. A už teraz sa modlím za super počasie!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!