Utorok 12. Marca 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Peter Kubaľák
0 komentárov

Finále SAS Snowboard Tour 2013 – Big Air Štrbské Pleso

Záverečný pretek trojdielnej série pohárových pretekov sa konal v zimnom stredisku Štrbské Pleso. Sobota 9. marca patrila veľkému skoku a jazdcom, ktorí ostali po zranení a chceli sa pobiť o záverečné body do rebríčka. Kto sa stal majstrom Slovenska vo freestyle snowboardingu? To isto viete, ale poďme sa pozrieť na akciu bližšie.

Skvelým základom pre konanie kvalitného Big Airu bola kopa snehu a aj kicker zo Sony Xperia Snowboard Festu, ktorý sa konal na Štrbskom zhruba pred mesiacom. Shaperi z K2 snowparku, spolu s kamošmi (Matys, Purdeš a ďalší) zmenšili niekoľko krát pôvodný kicker, tak aby ho vedela skákať väčšina osekanej slovenskej snowboardovej scény. Taktiež pribudol druhý, menší kicker pre deti, juniorov a ženy. Všetko príjemne skákateľné a hlavne bezpečné. No a prečo „osekaná“ scéna? Lebo viacerí poprední rideri sa zranili a nemohli sa zapojiť do bojov aspoň o druhé miesto.

Počasie klasicky naprialo. Občasné sneženie, dážď, vietor, hmla, sychravosť. To však neodradilo necelú dvadsiatku riderov a rideriek, aby sa zúčastnili akcie. Začneme babami, lebo tých bolo najmenej. Aj napriek tomu si odjazdili kvalifikáciu (Zuzka Medlová, Dida Görgövá a Ivana Rákoczyová), no ďalej už jazdiť nešli. Keďže sa Klaudia Medlová nachádzala v Turecku a aj tak nejazdila žiadny z pohárových pretekov, tak sa jej nepodarilo obhájiť titul Majsterka Slovenska vo freestyle snowboardingu. Najlepšie mala sezónu rozbehnutú jej sestra Zuzka. Prvá na Donovaloch, prvá vo Valči, takže sa s 200 bodmi stala víťazkou série a odniesla si titul majsterky Slovenska v sezóne 2012/2013. Kompletné poradie sledujte v našej správe s výsledkami pohára. Zuzke gratulujeme a držíme palce v ďalšom progrese (aj flastspinových trikov:) )

Juniorská a detská kategória sa jazdili na menšom cca 9 metrovom skoku, ktorý podľa slov jazdcov bol jeden z najlepších čo sa v tejto kategórii skákal. Zajazdiť si prišli Samo Jaroš, Dávid Trnavský, Filip Bukovský. Chalani zvládali bez väčších problémov menší skok. Najlepšie v rámci dňa zajazdil mladý Dávid, no celkovým víťazom sa stal Samo Jaroš, ktorý sa začiatkom sezóny len rozjazďoval, po nepríjemnom zranení. Tretie miest boral Tomáš Gorog a štvrté Filip Bulovský. Je super, že aj na Big Air pretekoch sa objavila štvorica mladých do 15 rokov.

Poďme na hlavnú kategóriu, ktorá mala byť vyvrcholením dvoch pretekov na Donovaloch a vo Valči. Už sme spomenuli, že na Štrbskom boli ideálne podmienky na vznik Big Airu. Využil toho aj jazdci. Jediným zástupcom zahraničnej scény bol Jan Nečas, ktorý si spolu s mamou odskočili na Slovensko. Výlet zavŕšil jazdením a úspešným. Jan Nečas sa stal víťazom finálového preteku na Štrbskom, išlo mu najviac peňazí z price money a bodíky (ktoré ale pre neho v tomto prípade boli bezvýznamné). Oveľa viac sme sa sústredili na Maťa Matysa, ktorý si išiel pre titul. Ohroziť ho mohla len veľká hlúposť (tripple backflip na hlavu napríklad), alebo chyba v jazdení. Matej je však už skúsený rider a tak žiadna dráma nebola. Druhé miesto, dostatočný počet bodov a celkové prvenstvo v pohári. Pohodička na záver súťažnej sezóny na Slovensku. Matej Matys sa tak stáva 9. násobným majstrom Slovenska vo freestyle snowboardingu. Nič nové, nič prevratné, dalo sa to čakať. Maťo vo svojich jazdách ukázal: Cab 540 underflip a Cab 900, keďže sa finále jazdilo na jeden štýlový a jeden technický trik. V poslednej jazde skúšal aj Cab 1080, ale neodišiel ho. 

Maťa sme sa spýtali, ako hodnotil sezónu v ktorej sa stal 9x majstrom Slovenska vo freestyle snowboardingu. „Sezóna ešte nie je na konci, čakajú ma ešte dva Svetové poháre do konca marca. Jeden je Quiksilver SnowJam v Čechách, kde príde svetová špička a druhý bude v Španielsku. Sezóna čo sa týka závodov na Slovensku bola celkom pokojná, ale na druhej strane ma mrzí, že sa mi zatiaľ nedarí na sveťákoch, dúfam že sa to zmení. Tento rok som oveľa viac rozjazdený ako po minulé roky, viac trénujem, ale s tým je spojených aj viac zranení, čo ma mrzí lebo ma spomaľujú v progrese."

Tretie miesto si vyjazdil Dušan Bízik a na štvrtom sme videli mladého, perspektívneho jazdca, Dávida Kordiaka. Dávid je štýlovým riderom, ktorý má určite budúcnosť, no muselo by byť splnených niekoľko vecí. Jazdiť v zahraničí s jazdcami, čo ho môžu posunúť ďalej, mať kvalitného trénera a hlavne veľa jazdiť. Dávid jazdil aj mužskú aj juniorskú kategóriu. Piate miesto išlo slovenskému reprezentantovi v boardercrosse Rišovi Rákoczymu. Šieste miesto zajazdil zranený Matej Dolník, čakajúci na definitívny pád, aby sa mohol odobrať na operáciu. Ďalšie poradie Marek Kríž, Tomáš „Pstruna“ Hrnčiar, ktorý sa objavil na asociačných pretekoch. Zábava to musela byť veľká. Poslednú dvojicu tvorili Milan „Dróty“ Purdeš a Mišo Husár, ktorým však jazdy veľmi nevyšli.

Vyhlásenie víťazov prebehlo na improvizovaných stupienkoch víťazov, odovzdali sa reprezentačné ceny, diplomy, poháre, ceny od partnerov. Večer sa v Plesnivci odovzdávali poháre a pitie pre celkových víťazov, do 15, do 18, baby a hlavná kategória. Takže asi tak. Pozrite si fotky od Peťa Kubaľáka, ktorý sa po čase zastavil na slovenských pretekoch, sfotil aj sekačky. Dovidenia o rok.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!