Finále SSP 2018 -  Picnic Skate Cup
Nedeľa 28. Októbra 2018
Autor: Marek Lovás
Foto-video: Dodiak Lukáč, Dodo Filkus
0 komentárov

Finále SSP 2018 - Picnic Skate Cup

Po minuloročnom Picnic Skate Cupe vo Zvolene som sa nevedel dočkať na ďalší ročník a tešil som sa ako malý chlapec. Prešiel rok a skutočne sa to konalo znova. Bolo 14. septembra a začínalo sa dvojdňové finále SSP s názvom Picnic Skate Cup. Lowcost banda pod prísnym Kameňovim dozorom to vnímala samozrejme už o trochu skôr, keďže bolo potrebné dať tak, ako každý rok skatepark do poriadku, aby bol vhodný titulu finále SSP. Za toto ide celej parte obrovská vďaka!

So súťažou sme začali už v piatok DC Shoes Bestricky, deathrace-om (tentokrát na mongo), Lowcost diktátmi a zakončili sme to vtipným drunken contestom, kde sa mali skejťáci 10x otočiť okolo vlastnej osi a keď sa budú cítiť dostatočne bez rovnováhy, tak musia spraviť flip a najrýchlejší z nich vyhráva. Z vlastnej skúsenosti musím povedať že je to takmer nemožné. Samozrejme nie každý je taký antifliper ako ja a tak sa to podarilo nejednému skejťákovi a ten si za to vyslúžil nesmrdelné ponožky, alebo fľašu Jamesona. Piatok bol skvelý warm-up a ako sa lepšie pripraviť na finále, ako prostredníctvom before party. Nasvietili sme skatepark a DJ Frenkee púšťal jeho hiphopové pecky dlho do noci. Vytrvalci vydržali až do rána a zobudili sa ľubovoľne v skateparku a tak boli hneď od rána na mieste činu. Skatepark sa plnil, počasie skutočne prialo a začalo prichádzať veľa ľudí.

Opäť raz potešila parta z Budapešte, ktorá si SSP veľmi obľúbila. Rozhodcovia nachystaný, speaker Frenkee speakoval, pivo a Jameson sa nalievali, Herbert syrupy osviežovali, živánska od Kameňa bola nachystaná a Yago začal púštať poctivú skejtovú muziku. Finále SSP 2018 sa mohlo začať. Klasicky sme začali kvalifikáciou v ktorej mali 2 jazdci jednu minútu, aby ukázali čo je v nich.

Do semifinále tak postúpilo 18 jazdcov. Triky netreba menovať, pretože si ich môžete pozrieť vo videu od Doda Filkusa, alebo na fotkách od Dodiaka Lukáča. Určite by som však vyzdvihol skateboarding Tomáša Kubalu, Igora Hanečáka, Adama Križovenského, Petra Mercella či mladého Janka Ondrejku ktorý čerstvo po zranení odjazdil neskutočné triky.

Rozhodcovia mali vďaka prelomovému systému bodovania (formou tabuliek s číslami) uľahčenú prácu a tak bolo hneď jasné, že do finále postupuje Peťo Molec, Lajos Petrányi, Tomáš Kubala, Igor Hanečák a Braňo Moravčík. Pri tomto zoskupení bolo jasné, že finále bude bomba, ale chalani prekvapili pri niektorých trikoch podľa mňa aj sami seba. Také silné finále na Slovensku už nebolo dávno. K tomu tak dve stovky divákov a skvelá atmosféra. Tu to mali rozhodcovia už o niečo ťažšie a tak prebehli malé priateľské hádky o tom kto má vyhrať. Nakoniec sa to dohodlo a tak už za tmy stáli na centrálnej prekážke všetci skejťáci a Frenkee vyhlásil poradie. Na piatom mieste skončil Lajos Petrányi, štvrtý Tomáš Kubala, tretí Igor Hanečák, druhý Braňo Moravčík a víťaztvo si zobral domáci Peťo Molec. Celkovým víťazom série SSP 2018  sa stal Braňo Moravčík, ktorému sa tento nikde neuznávaný titul naozaj páči a tak si ho obhájil tretí rok po sebe.

Chlapci zobrali ceny od Jamesonu, Herbertu, DC Shoes, Lowcostu, Picnic Skateshopu, BISaudia a Stefe a mohli sa začať koncerty kapiel Jakubysko, Absolútna nula, Fyasko a Hrobar. Minulý rok sme zainvestovali do veľkého pódia, no tento rok sme si povedali že to skúsime spraviť priamo na prekážkach a ukázalo sa to ako najlepšie možné riešenie. Atmosféra ktorá vznikla v strede skateparku bola neuveriteľná a tlak by sa dal krájať. Po divočine ktorú kapely vyvolali ostali všetci zúčastnení nahecovaný a tak sme to predsa nemohli ukončiť. Za DJský stôl si sadla štvorica utajených DJov, ktorý do noci rozpútavali nekontrolovateľnú zábavu na najlepšej afterparty, akú obnovená séria SSP zažila.

SSP 2018 je týmto silným finále úspešne ukončené. Ďakujeme za skvelé zážitky a nekonečnú zábavu. Ospravedlňujeme sa obyvateľom domov nad skateparkom za trochu rušnejší víkend a ĎAKUJEME všetkým sponzorom, ľuďom čo priložili ruku k dielu a pomohli spraviť celé SSP z presvedčenia, bez nároku na odmenu a hlavne ďakujeme každému kto prišiel. Bez vás by to nešlo. Spolu sme dokázali že skateboarding na Slovensku neprežíva, ale naozaj žije!

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: finale ssp zvolen picnick

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!