Pondelok 11. Júla 2011
Autor: Boardlife
Foto-video: Branislav Poláček
0 komentárov

Foto interview - Branislav Poláček

Dnes privítame v rubrike Foto – interview ďalšieho fotografa. Po tom, čo ste si mohli pozrieť tvorbu Kuba Kríža, Matúša Rendeka, Peťa Mercella a Mareka Kikindera, prinášam ďalšie interview. Tentoraz sme sa pozhovárali s Braňom Poláčkom. Sledujte fotky, ale aj zaujímavý rozhovor.

Ahoj Braňo, tak sa nám trocha predstav.
Volám sa Braňo Poláček, mám 33 rokov, ženu a 3,5 ročného syna, bývam v Pezinku.

Kedy si sa dostal k foteniu a k svojmu prvému fotoaparátu?
Prvý kontakt s foťákom bol, keď som mal nejakých 10 rokov a mali sme doma starý ruský FED 3 na ňom som vedel založiť a vybrať film a samo aj stláčať spúšť ale fotky asi neboli žiadna sláva lebo sa skoro žiadna nezachovala :) potom také klasické automaty na film, neskorej digitál a pred 2 rokmi som si kúpil prvú zrkadlovku Nikon D60 a začal som sa fotke troška viacej venovať.

Máš vyštudovanú nejakú foto školu, alebo si sa učil sám?
Nie, na žiadnu fotoškolu som nechodil, tak som sa snažil hltať kvantá info zo všetkých možných dostupných zdrojov.

Čo ta baví fotiť, resp. čo najradšej fotíš?
Najviacej ma baví fotiť skate, hlavne podvečer s bleskami. To má neopakovateľnú atmosféru, kde vyniká len rider a spot a zaniká ten bodrel čo je vidno cez deň. Okrem toho ma baví fotiť aj ľudí okolo, taký lajfstájl :) a samozrejme aj moju rodinu. Vlastne sa snažím fotiť všetko možné, aj keď ma možno samotná téma moc nebaví, ale viem že mi to v tom fotení niečo dá a niekam posunie.

Ktorú fotku si najviac ceníš a z ktorej si mal najväčšiu radosť?
Najväčšiu radosť....?  Asi moje prvé foto kde som použil aj blesky....v podstate si vážim každú fotku, ktorú odfotím tak ako som si to naplánoval (a takých je málo).Veľmi ma potešilo, že som mal nejaké foto uverejnené na Skaterocku.

Tvoja fotovýbava?
Nikon D300s, Nikkor AF-S 35 mm 1,8 G, Sigma AF 90mm 2,8 F macro, Nikkor AF-S 18-135 mm 3,5-5,6 G a ešte používam 2 „čajna“ blesky a odpaľovače značky Yongnuo.

Vzor vo fotografii, resp. kto ťa inšpiroval/inšpiruje?
Nazačiatku to bol určite Dan Vojtech a Mat Rendek ... doteraz mám odložený Boardlife, kde Mat riešil svoju fotovýbavu a pridal pár múdrych rád. Potom sú to známe americké mags (Transworld, Skateboard, Trasher, ...), a teraz sa mi páči práca a štýl  Kuba Kríža. Ale inšpirujú ma aj iní ako skate fotografi, napr. veľmi mám rád Davida Lachapella a jeho portréty.

Viac fotiek od Braňa "Pola" Poláčka nájjdete v ::: GALÉRII ::: 

Top 5 hudba? Top 5 video?
Deftones, P.O.D., The Roots, Wu Tang Clan, vlastne všetko možné okrem dychovky. Z videí...  Yeah Right, Stay Gold, Mysled Youth, The Storm, ale je toho strašne moc, naposledy sa mi veľmi páčilo video MIA-welcome to mia.

Čo robíš rád mimo fotenia?
Rád maľujem (graffiti) a aj keď toho času už moc nie je, aspoň raz za rok zorganizujem na amfiku v Pezinku Jam, na ktorý pozývam kamošov z Trenčína a niečo namaľujeme. Okrem toho sa venujem tetovaniu, najradšej niečo zložité a tieňované.

Čo ta najviac fascinuje na skate fotke? Si jazdil? Jazdíš?
.... že dokáže zachytiť ten najlepší moment triku, aj keď vidíš že niekto jazdí v mega štýle tak keď to odfotíš je to ešte lepšie ako na živo. Jazdiť som začal v ´97 a skončil asi v 2005, keď sa v Pezinku už nedalo nikde jazdiť. Znova som sa k skate-u vrátil minulý rok cez leto, keď si ma chalani začali doberať, že keď fotím skate, aj by som mohol znova  na ňom jazdiť ... a musím povedať, že ma to baví možno viac ako predtým.

Na aké pre teba najzaujímavejšie miesto si sa prostredníctvom fotenia dostal?
Skate fotenie v starej KPL-ke (Krajskej psychiatrickej liečebni) na Cajle (mestská časť Pezinka), pre mňa čarovné miesto.

Čo si myslíš o postprodukcii?
Dnes je to jediná možnosť sa nejako odlíšiť od toho množstva ľudí, ktorí fotia na digitál. Ale v podstate nie som nejaký hardcore zástanca úprav, len taká klasika ako prevod do čiernobielej, nejaký kontrast, vytiahnutie farieb a pod.. Mám rád keď fotky už z foťáku „lezú“ také ako som chcel.

Koľko rokov sa venuješ fotografii?
2 roky.

Máš rodinu, syna, ostáva ti čas na fotenie?
Jasné, aj keď je toho času menej tak sa to stále dá stíhať, žena ma v tom podporuje a keď inak nejde tak aj babky pomôžu :)

Viac fotiek od Braňa "Pola" Poláčka nájjdete v ::: GALÉRII ::: 

Ako prebiehalo tvoje zdokonaľovanie sa vo fotení. Čítanie kníh? Pokus omyl, študovanie internetu, rady „starších“?
Veľmi veľa som sa snažil prečítať, či už knihy, časopisy, fóra na internete, ale žiadne sa nevenuje priamo foteniu extrémnych športov, tak som v podstate okukával fotky ktoré sa mi páčili a špekuloval som ako to asi bolo odfotené a  keď som mal nejakú teóriu tak som ju bežal odskúšať.  Vlastne sa stále snažím zdokonaľovať a skúšať nové veci, momentálne najviac riešim fotografiu s Marekom Kikinderom.

Čo podobné extrémne športy? Fotíš snowboarding, wake, surf...?
Skúšal som troška bmx a snowboard, ale nič vážnejšie. Rád by som skúsil aj motocross a keby som mal poriadny teleobjektív, tak určite aj surf...

Trúfol by si si odfotiť hocičo? Alebo máš pred niečím rešpekt?
Toho rešpektu v podstate len pribúda, mám pocit že čím viacej sa snažím o fotke naučiť tak tým viac vidím, že pre naozaj výnimočnú fotografiu treba viac ako len talent a ovládanie techniky.

Viac fotiek od Braňa "Pola" Poláčka nájjdete v ::: GALÉRII ::: 

Slová na záver...
Chcel by som pozdraviť hlavne rodinu, kamošov a všetkých čo ma inšpirujú a niekam posúvajú aby moje fotky mali stále čo povedať a ďakujem aj tebe za tento rozhovor. 

Ďakujeme aj my. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!