Pondelok 13. Júna 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Marek Kikinder
0 komentárov

Foto interview - Marek Kikinder

Dnes začíname seriál rozhovorov so známymi aj menej známymi fotografmi, ktorí sa venujú najmä fotografii adrenalínových športov. Tvorbu mnohých poznáte a ked nie, tak prostredníctvom týchto interviews spoznáte. Dnes privítame Mareka Kikindera, šikovného chalana, ktorý jazdí na skate a snowboarde.

Tak sa nám trocha predstav.
Volám sa Marek Kikinder, bývam v Bernolákove a mám 20 rokov.

Ako si sa dostal k foteniu? Kedy si mal v ruke prvý foťák a aký to bol?
K foteniu som sa dostal asi tak, že vždy keď som bol niekde s niekým kto mal foťák, tak som si ho veľmi rád požičiaval a občas sa mi ho aj dosť ťažko dalo zobrať :). A pred dvoma rokmi po Vianociach som si kúpil Canon 450D s 50mm F1,8 a od vtedy bez foťáku už nikam ani nejdem! Prvý foťák bol asi v detstve taký klasický rodinný umelohmotný zázrak na film, ale bližšie ho špecifikovať neviem.

Ďalšie fotky od Mareka Kikindera môžete nájsť v ::: GALÉRII :::

Máš vyštudovanú nejakú foto školu, alebo si sa učil sám?
Nemám žiadnu foto školu. O fotení som si strašne veľa čítal ešte predtým ako som si kúpil foťák, takže aj keď som dovtedy o fotení moc nevedel, tak asi za mesiac/dva som si naštudoval všetko potrebné a keď som potom chytil do ruky foťák, už som vedel kde čo je a na čo to je.

Z ktorej uverejnenej fotky si mal najväčšiu radosť?
Neviem či som vôbec mal nejakú uverejnenú (keď myslíš časopis, alebo niečo podobné) Väčšinou dávam fotky len ku mne na FB, picasu, alebo na ephoto ale tam už to tiež ide dolu vodou (samí mudrlant a žiadny fotograf).

Vzor vo fotografii, resp. kto ta inšpiroval/inšpiruje?
Vzor to asi nie je, ale dosť ma inšpiroval Kubo Križo, ktorého fotky sú podľa mňa odlišné od iných minimálne tým, ako sa s tým vyhrá vo photoshope.

Tvoja fotovýbava?
Canon 40D, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Canon EF 50mm f/1.4 USM, Canon EF 100mm f/2.8 USM macro. 

Čo najradšej fotíš, máš obľúbený objekt fotografovania?
To sa dosť často mení...fotím všetko, čo mi technika dovolí (rád by som fotil aj zvieratá a vtákov ale ešte musím šetriť). Čiže fotím portréty, krajinky, prírodu, makro, športy, nočné fotky. Naopak veľmi nerád fotím také cvaky, ako, spoločné fotky, alebo len aby bola nejaká fotka “aj odtiaľto“. :D

Jazdil si (skate), teraz dlhšie nejazdíš, čo sa stalo?
Prečo že jazdil si?! Ja aj teraz jazdím! Ale hej asi pred dvoma mesiacmi mi vyskočilo koleno tak som zhruba tri týždne nejazdil vôbec. Teraz ma čaká operácia a ja sa zas veľmi rýchlo dám dokopy a jazdím ďalej. Trochu ma to mrzí lebo v poslednom čase som mal znovu radosť s jazdenia jak keď som začínal jazdiť.

Čo si myslíš o postprodukcii, patrí k dnešnej fotografii, špeciálne k fotografii skateboardingu/snowboardingu?
V dnešnej dobe určite hej! Je to jedna s mála možností ako odlíšiť svoje fotky od iných. Dnes má už zrkadlovku strašne veľa ľudí a keby každý uverejňoval fotky len tak ako mu ich foťák odfotí, dosť by bola ochudobnená rozmanitosť fotiek a autorov.

Ďalšie fotky od Mareka Kikindera môžete nájsť v ::: GALÉRII :::

S Kubom Krížom máte nádherné marko fotky, čo ťa na makre fascinuje?
Hlavne to, že makro svet normálne nevnímame a na prvý pohľad je makro fotka zvláštna. Predsa len vidieť nejakú malú mušku na monitore úplne obrovskú je pre mňa úžasné (pre niekoho možno nie).

Fotíš aj na film, alebo len čisto digitál?
Nefotím na film, určite to na svoje čaro ale predsa len s tým filmom je otrava. :D

S kým najčastejšie jazdíš a kde?
Najčastejšie v Pezinku a v Ružinove a keď sa dá a zoženú sa ľudia, tak aj niekam ďalej a najčastejšie jazdím s ľuďmi, ktorých stretnem v parku moc sa nedohadujem kto vtedy príde a tak. Občas, teda aby som neklamal, sa dohodnem zo Silim. A keď idem do PK tak sa dohodnem s Braňom Polačkom.

Veľa ľudí nepozná tvoju tvorbu, kde sa dajú vidieť tvoje fotky?
Najviac asi na FB profile alebo na Picase.

Díkes Marek za rozhovor a nech sa ti darí.

Nabudúci týždeň privítame ďalšieho fotografa zo slovenskej scény, stay tuned!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!