Pondelok 20. Júna 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Peťo Mercell
1 komentár

Foto interview - Peťo Mercell

Po úvodnom interview v ktorom sme privítali šikovného mladého fotografa Mareka Kikindera, dnes v našej rubrike Foto interview privítame známejšieho a skúsenejšieho – Peťa Mercella.

For Čitatelia: Prepáčte za facebookové rozlíšenie fotiek, no som stále na cestách a všetky fotky v normálnom rozlíšený mám doma, tak ale myslím si, že sa nato dá pozerať.

Ako si sa dostal k foteniu? Kedy si mal v ruke prvý foťák a aký to bol?
Dostal som sa k tomu tak isto ako ku skateboardingu, prirodzeným vývinom. Keď som mal asi 10 rokov ocino mi dal Mars(cigarety) filmový kompakt s filmom, ktorý som poctivo vyfotil. Tento foťák mám doteraz a mám ho hrozne rád je to freedom of photography, nič nenastavuješ, iba cvakáš. Fotky z neho mám odložené na čestnom mieste na mojej poličke. Po prvom filme som vyfotil ešte zopár filmov, no akurát vtedy začal veľký digitálny boom a film zrazu začal byť extrémne drahý a rodičia ma veľmi rýchlo zrušili, haha. Znova som začal aktívne fotiť až po mojom prvom fotení do časopisu s Matúšom Rendekom, keď som videl tie objektívy foťáky a všetko, tak som si povedal, áno to chcem raz robiť, mal som pätnásť rokov a moc som tomu neveril, že sa mi to podarí, no a teraz to robím.

Máš vyštudovanú nejakú foto školu, alebo si sa učil sám?
Nemám vyštudovanú žiadnu foto školu a som v podstate aj rád, že som ju neštudoval(neštudujem), pretože si myslím, že by ma to odradilo, predstavte si, že by nás v škole učili skateboardovať, to by nebolo ono. Je pravda, že som spravil hrozne veľa chýb a prešľapov, no práve na tom som sa naučil ako sa má foťák správne používať. 

Ty si ďalší fotograf, čo sa uchytil v Čechách, aký je rozdiel medzi životom, fotením a tak celkovo medzi SK a CZ?
Čechy aj Slovensko mám hrozne rád, no v Česku je jednoznačne väčší progres ako u nás. Tým pádom je fotenie dynamickejšie a zábavnejšie, no na druhej strane to isté máme aj doma, fotiť s Rišom Turym je neuveriteľné, mám hrozne rád jeho prístup a odhodlanie, dá všetko za každú cenu, haha, a tak to má byť. Čiže porovnanie by som uzavrel tým, že pre mňa Česko neexistuje, stále sme jedna krajina.  

Viac fotiek od Peťa Mercella nájdete v ::: GALÉRII :::

Dá sa podľa teba uživiť skate a snb fotkou? a ak áno, za akých podmienok?
Odpoveď je jednoznačná a to je NIE. Možno kedysi to bolo možné, no teraz na Slovensku a v Čechách sú dva magazíny, ktoré sú radi, že sú a ja som ešte viacej rád, že sa to udržiava nad vodou, pretože je kde uverejňovať fotografie, ktoré si nezaslúžia internet, haha. Neviem si predstaviť život, bez skate magazínu, pretože som na ňom vyrastal a myslím si, že je to neoddeliteľná súčasť skateboardingu.

A keď mám povedať, za akých podmienok by to bolo možné, myslím si, že by to bolo možné, kebyže máme asi tak päťkrát väčší trh, a značky alebo distribúcie, ktoré si platia poctivo reklamu, aby magazín mal vôbec dáke peniaze dať fotografovi. Toto je skôr debata na dlhšie, tak to nechám tak, pretože je tu viac aspektov, napríklad podporovanie scény, každý by sa mal zamyslieť nad tým, kde si kupuje skate a topánky, a čo pre neho ta firma zato robí. Keď nebudeme podporovať scénu, nemôžeme čakať súťaže v našom meste, fotenia a...Ako som vravel, nechám to radšej tak.

Z ktorej uverejnenej fotky si mal najväčšiu radosť?
To sa nedá jednoznačne povedať, ja mám radosť z každej fotky, a keď je uverejnená radosť je o to väčšia a ženie ma to dopredu, aby bola len radosť a radosť, keď už sa nachádzam v takom rozpoložení akom som, tak fotka a skejt je môj život.

Čo najradšej fotíš, máš obľúbený objekt fotografovania?
Ako fotím všetko, nepoviem, že niečo neodfotím, to nejde. No najradšej fotím ľudí a ulicu, prosto normálny život taký aký je, nič prikrášlené, real life, a hlavne na analog :). A hrozne ma baví fotiť modelku Veroniku, je to slečna profesionálka, a keď s ňou fotím výsledok je vždy perfektný a to ma baví. 

Na aké pre teba najzaujímavejšie miesto si sa prostredníctvom fotenia dostal?
No tak na toto viem odpovedať úplne presne, bolo to pri fotení Boardu, kde som fotil experiment v starej opustenej zvolenskej nemocnici. Na fotenie som prizval Riša Turyho, Michala Smrťáka Horečného, Janka Mihalu a Braňa Moravčíka, chalanom by som sa týmto chcel znova poďakovať za odhodlanie, lebo fotenie v nemocnici na prekážkach s heslom čo nájdeš to použi, a pri teplote -20°C chce naozaj veľkú odvahu pri röntgenoch malých detí, tehotných žien a všetkého. Prosto hecli sme sa.

Vzor vo fotografii, resp. kto ta inšpiroval/inšpiruje?
Môj vzor je Karol Kállay a v skate a snb fotografií ma inšpiruje Matúš Rendek a Dávid Blažek obidvaja sú páni a viac písať nemusím.

Tvoja fotovýbava?
Tak to je tak trošku na dlhšie ale idem nato, tak moja výbava pozostáva z:

Canon eos 1D mark II, Canon eos 550D, Canon eos 5, Pentax Optio W80, FinePix Real 3D W1, Fujifilm instax mini 7s, Mars foťáčik, Kiev 88 CM, Lubitel2, Holga, Polaroid Pogo, Objektív 50mm/1.4, Upravený seťák 18-55mm, Samyang 8mm/3.5, Tilt-shift redukcia, 3xblesk, Odpaľovače na blesky, milión bateriek dáke redukcie a káble, 3xstatív, Softboxový set, Set s chemikáliami na čiernobielu fotku a ešte mám milión nabíjačiek, haha, pretože každá firma ju musí mať inú + moja foto výbava je obohatená o vychytávky na točenie ako je X-grip, LCD viewfinder, 60LED svetlo a externý monitor. A toto všetko dávam do najviac premyslených vakov Dakine Reload a Sequence, bez ktorých by som bol stratený.

Viac fotiek od Peťa Mercella nájdete v ::: GALÉRII :::

Viem o tebe, že si celkom zručný pri opravách/tunovaní fototechniky, ako si sa k tomu dostal?
Hehe, no máš správne informácie, no dostal som sa k tomu asi tak, že peniaze nerastú na strome, a ak nie si „drbnutý“ tak si vieš všetko vlastnoručne vyrobiť alebo vytuniť. Tilt-shift objektív stojí dosť a ja som si ho vyrobil za 5euro,haha. Alebo teraz sa mi podarilo si opraviť vlastnoručne blesk, v oprave odomňa chceli 60 euro a ja som povedal v žiadnom prípade, predsa spájkovačku mám doma, to dáko dám, haha. Síce, keď som to otvoril, moc pohodovo som sa necítil, no nakoniec som to opravil a to je základ, vedieť si pomôcť.

Top 5 hudba?
1, Joy Division
2, New Order
3, Arcade Fire
4, Naked and Famous
5, Got Blue Balls
Top 5 videá?
1, Slnko v Sieti
2, Obrazy starého sveta
3, Into the Wild
4, Nothing Personal
5, Where The Wild Things Are

Ako si sa dostal k Chavale, čo to vlastne je?
K Chavale som sa nedostal, ale ona prišla ku mne. Potom čo som sa rozišiel z dievčaťom, ktoré som mal neskutočne rád(vysvetlivky autora: posral som to ja, no ako vo všetkom, človek sa učí na vlastných chybách, ktoré si dokáže priznať). Potom som bol hrozné smutný a zúčastnil som sa Artfilmu, písal sa vtedy rok 2009. Celý týždeň som si sám pozrel asi všetky filmy, čo boli na festivale. Vtedy vďaka filmom som pochopil veľa a vznikla Chavala. Som najviac rád, že ju mám pretože prostredníctvom Chavaly vyjadrujem svoje umelecké a skejtové cítenie, ak by to niekoho zaujímalo môžete navštíviť stránku www.chavala.eu, kde nájdete vždy aktuálne informácie videá a pochopiteľne fotky. Práve som v Prahe, kde sa chystám na Artfilm 2011, ktorý dúfam strávim s jedným super dievčaťom, ktorá ma filmovo trochu privzdelá(po dlhom čase sa namňa asi usmialo šťastie), inšpirácia je neobmedzená a je všade a to má najviac baví. Prosto Chavala je všade.     

Čím sa zabávaš, keď práve nefotíš?
Zabávam sa so skateboardom a školou, potom vždy s „mierou“ aplikujem kalbu v big party režime, však vieme o čom je reč, haha.

Kam by si sa chcel fotografovaním dostať?
Chcel by som sa dostať, hmm neviem na túto otázku teraz odpovedať. Chcem byť stále rovnako naladený na systém Never slow down a možno raz to niekam dotiahnem, no to sa ešte len uvidí...

Viac fotiek od Peťa Mercella nájdete v ::: GALÉRII :::

Dikes za rozhovor.
Chcel by som sa poďakovať tebe za rozhovor, potom Mirkovi Kvapilovi a Radkovi Hruškovi za možnosť uverejňovať videá a fotky na Boardmagu, Tomášovi Koudelovi a Jerrymu za všetko a Pinďovi a Jirkovi z Dakine-u a nemôžem zabudnúť na všetkých real kamarátov a rodinu. Všetkým ďakujem za pomoc a podporu.

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

thesixthidle
thesixthidle uau, aký úžasný človek. skejtuje, fotí, má rád Joy Division a Where The Wild Things Are a ďalšiu super hudbu a filmy. nech sa ti darí, Peťo Mercell, budem držať palce.
Pridané: 20:38 21.06.2011