Utorok 17. Apríla 2012
Autor: lentila

0 komentárov

Haf & Beyuz - Blááááázon čas nový počin moderných umelcov

Pripravili sme si pre vás rozhovor so slovenskými modernými umelcami, ktorí už čoskoro pustia do éteru svoj nový album s názvom "Blázon čas". Čo majú nové a o čom tento album bude??? Odpovedajú Haf & Beyuz.

BLF: Celkom výstižný názov pre nový album „Blázon čas“ prečo takýto názov?

Beyuz: Dlho sme premýšľali nad názvom tretieho albumu, padlo už toľko komických názvov, že sme sami nevedeli, ako by sme ho mohli nazvať až raz Tomáš za*ebal, že blázon čas a nejak nám to odvtedy prischlo a nesie sa to s nami doteraz. V konečnom dôsledku je ten názov pre nás aj vcelku výstižný, keďže nedávno sme nahrávali prvý album V Živote (2006), no a zrazu je rok 2012 a my stále robíme spolu, stále nás to baví a stále si to robíme po svojom a nie ako predajné štetky, ktoré potrebujú kalkulovať preto, aby mali sledovanosť, slávu a viac lajkov. Doba plynie veľmi rýchlo, starneme a myslím, že sme trošku pokľudnejší ako sme boli predtým. 

Haf: Názov albumu je vždy záležitosťou rozmýšľania cca desiatich minút, ale musím priznať, že nad názvom „Blázon čas“ som uvažoval zopár nocí, pred tým, ako som to navrhol Bejčimu. Ten pritakol i názvik bol na svete. Myslím si, že možno aj vystihuje dnešnú dobu a spôsob, akým ľudia žijú v dnešnej dobe. Čas letí bláznivo rýchlo. Ešte pred chvíľou som bol najmladší člen skejtového gangu, dnes určite najstarším... Ach, ten blázon čas!!

BLF: V čom bude tento tretí album iný?

Beyuz: Z mojej strany by som povedal iba toľko, že som trošku odbehol od samplovania, prikorenil som omnoho viac elektroniky, masívny sound, veľa analógových retro zvukov a sústredil sa konečne na vlastnú kompozíciu songov. Pre mňa je tento počin niečo ako vyvrcholením našej spoločnej tvorby. Je omnoho viac progresívnejší ako textovo, tak aj hudobne. Ja osobne by som ho charakterizoval ako veľmi drzú a tvrdú záležitosť. Album som sa snažil robiť tak, aby bol komplexný, aby dával ako celok zmysel a sústredil som sa dosť na to aby sa hral dobre hlavne na live koncertoch. 

Haf: Album bude tvrdší, čo sa týka beatov, sprostejší lyricaly. Máme v ňom zopár nových mien, na obale bude jedno zviera, ktoré je v maske a bude vás kontaktovať v jednej otázke...Prečo tento album neni o láske!...on ale veru je, len málokto z vás to vydedukuje. 

BLF: Hostia na albume? Postrehli sme Zdenku Prednú a Zverinu. Kto je ďalší?

Beyuz: Hostia sú viacmenej klasickí, keďže väčšina z nich sú ľudia, ktorí sú hlavne naši kamaráti, máme radi ich tvorbu a pohľad na svet. Tomáš vám povie viac...

Haf: Tento rok sme chceli viac experimentovať aj s hosťami a tak sme dosadili namiesto Huga Toxxa, ktorý bol v danom nahrávacom termíne vo Vietname pána Molocha Vlavo. Interpret VEC v štúdiu zistil, že jeho už nahratý part sa do pesničky „stredoveká“ nehodí, takže dobú. Veľmi ma potešila spolupráca so Shoe Shine Boy (Keňan, ktorý vystupoval aj na Uprising festivale), s ktorým sme nahrali asi najbláznivejšiu vec s názvom „swimm like a frog“. Samozrejme nechýbajú stálice ako Zdenka Predná, Dinerko, Orion, Zvreki, Čekovský a Max Jason Mai. 

BLF: A čo producenti, kto zo Slovenska a zahraničia spolupracoval?

Beyuz: Čo sa týka hudobnej stránky, tak väčšinu trekov som zložil hlavne ja, no priestor dostali aj iní ľudia. Sú to tí, ktorých sme uznali za vhodných a sami sme ich oslovili. Výbornú hudbu zdola nám poskytol pán Moloch Vlavo, ďalej Emonoizboyz, Simple Sample, Peko a Paulie Garand z Čiech. 

BLF: Počuli sme, že album už sa mixuje, komu si dal na starosti túto časť?

Beyuz: Aby som ťa vyviedol z omylu, album som mixoval ja, čo znamená niekoľko týždňov práce, aranžovania a robenia poriadku s albumom. Túto fázu máme celú za sebou a prichádza fáza 2, ktorá sa volá mastering – finálna zvuková postprodukcia, ktorú nám robí jeden veľký umelec, ktorého sme sami oslovili, pretože sme počuli jeden nemenovaný album, ktorý mal úžasný zvuk. Našli sme v buklete meno človeka, ktorý mal na svedomí ten zvuk a vypátrali ho. 

BLF: Videli sme nove videjko Veca k pripravovanému albumu aj nemecký part Hafa. Kedy sa dočkáme vášho prvého videjka? Čo to bude?

Bejuz: Prvé videjko k novému albumu už máme vlastne hotové, len ho nemôžeme ešte dať von, keďže neprebehla zvuková postprodukcia. Môžem prezradiť len toľko, že to bude ťažko undergroundová, spontánna a autentická bomba, ktorú sme nahrali počas nahrávania albumu priamo v štúdiu s naším africkým bratom menom Shoe Shine Boy. Videjko má na starosti Branci Vincze a je to veľmi špinavá záležitosť, ktorá len dokazuje to, že nepotrebujeme mať v klipoch známe herečky, nemusíme kopírovať trápne americké veci, ktoré ľudia videli už tisíckrát a nemusíme kalkulovať ako, s kým a s čím pritiahnuť pozornosť fanúšikov a zvyšovať počet lajkov. Dôležitá je hudba, odkaz ľuďom a originalita. 

Haf: Na albume bude aj Raj Surferov, keďže nebol zatiaľ vydaný, takže prvé videjo von už máme. V máji budeme točiť aj klip so Zdenkou (réžia Pepe Ehrenberger), v júni vyjdeme von už s hotovou vecou Braňa Vinczeho „swimm like a frog“ a v lete by sme chceli natočiť klip s Molochom „psačie móresy“. 

BLF: Kde je album žánrovo, na čo všetko sa máme tešiť?

Beyuz: Žánrovo by som ho opísal asi ako najväčší úlet, čo sme doteraz urobili. Sú tam veci hodne elektronické, hypnotické, no samozrejme je tam aj taká tá naša klasika. Určite sa treba tešiť na všetky skladby. Myslím si, že niektoré texty miestami až vyrážajú dych, samozrejme v dobrom. Ja mám zopár favoritov, no nebudem prezrádzať. Nechajte sa prekvapiť!!!

Haf: Je tam reggae, hip hop, slaďák, 80s vec, hypno album... Źánrovo by som ho priradil ku škatulkovaniu. 

BLF: Šušká sa aj niečo o novom webe, máme tušiť konkurenciu?

Beyuz: Konkurencie sa nemusíte obávať. Áno, je pravda, že čoskoro spúšťame nový web, no ten bude hlavne slúžiť ako miesto odkiaľ sa bude môcť dať CD zakúpiť, lebo sereme na distribúciu a vydavateľstvá, ktoré vedia veľké hovno o muzike. Nepotrebujeme, aby naše albumy boli predávané v Tescu, na benzínových pumpách, alebo v pantha rei, kde budú položené medzi dákymi slovenskými mŕtvymi sračkami. Ten, kto sa na album teší si ho bude môcť zakúpiť priamo na novom webe, na ktorom sa pracuje a CD mu dôjde poštou domov. Na webe sa momentálne stále pracuje a ľudia budú včas informovaní, ako sa k nemu dopátrať. Taktiež budú mať prehľad o tom kde koncertujeme a môžu sledovať naše novinky. 

Haf: Web bude pre našich verných fandov, ktorí tam nájdu všetky infá o naších koncíkoch, parties, surftripoch... Budú si tam môcť objednať mikinu alebo tričko s našimi novými dizajnmi a faninky si budú môcť konečne vychutnávať rannú kávičku so šálkou s mojou podobizňou. 

 

Čekujte ich nový web Haf & Beyuz   www.hafnerbeyuz.sk 

 

BLF: Chalani ďakujeme za tento luxusný a exkluzívny rozhovor a tešíme sa na album!!!


A na záver ešte tracklist k novému albumu Blázon čas: 

Haf a Beyuz
Blázon Čas (2012/Brekeke records)
tracklist:

1.Istotne sa pýtaš (hudba:Beyuz)
2.Like a Frog ft.Shoe Shine Boy (hudba:Beyuz)
3.Poď sa so mnou hrať ft.Zdenka Predná (hudba:Beyuz)
4.Omietkový Démon ft.Miško Turza (hudba:Beyuz)
5.Blázon Čas ft.Moja Reč (hudba:Beyuz)
6.Sultán (hudba:Beyuz)
7.Feťák Imro (hudba:Simple Sample)
8.Babka vs Pán i duch svätý (hudba:Emonoizboyz)
9.Psačie móresy ft.Moloch Vlavo,Dinero (hudba:Moloch Vlavo)
10.Stredoveká ft.Orion,Zverina,Beyuz (hudba:Paulie Garand)
11.More čekuj ten oceán ft.Marián Čekovský (hudba:Marián Čekovský)
12.Traja králi (hudba:Peko)
13.Raj Surferov (hudba:Beyuz,Opak)

Artwork: Ivana Šateková

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!