Utorok 15. Januára 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Michal Šroubek
0 komentárov

Michael Šroubek: art interview

Po dlhej dobe máme v "art interview" chlapa. Človek, ktorý stojí za všetkými videami zo surfových kempov www.surf-trip.sk. Mladý český kameraman, producent a filmový tvorca Michael Šroubek, ktorý má za sebou točenie klipov pre známe osobnosti ako Celeste Buckingham, Ben Cristovao, Kristýnou a značkami ako Jägermeister, Converse, Rip Curl a mnohými ďalšími. Spýtali sme sa ho na pár otázok k jeho novému filmu o surfovaní "Last minute"

Boardlife.sk: Ako Ťa napadlo natočiť krátky film o jazdcoch Surftripu? Na základe čoho si si ich vybral? S kým sa ti spolupracovalo najlepšie?

Michael: Film "Last Minute" je v poradí už druhý film o surfingu, ktorý sme s Jakubom Dohnálkom natáčali. Po minuloročných úspešných krátkych filmoch Destinations nám bolo jasné, že budeme v spolupráci pokračovať. Neviem vlastne ani ako ten nápad vznikol. Je to pre nás prirodzenou súčasťou života, že kamkoľvek ideme snažíme sa čo najviac natáčať, fotiť a všemožne zaznamenávať a potom z toho vytvárať niečo ucelenejšie.

Jazdcov sme sami nijak nevyberali, skôr to tak samo vyplynulo, kto jazdil v Surf-Trip crew najlepšie, tak toho sme sa snažili sledovať a zachytiť najlepší momenty. Talian Daniel je istota, ten dokáže jazdiť s neuveriteľným štýlom za každých podmienok. S Otíkom Olivom je to zložitejšie, pretože sa veľmi často u oceánu míňame, pretože má veľmi veľa práce s organizáciou Surf-Trip Housu v Španielsku, kam sme sa my bohužiaľ minulý rok s kamerami nedostali. Aj tak sme sa ale snažil a nakoniec má v tohtoročnom videu slušný rad vĺn a video je tak viacmenej o ňom :)

K spolupráci – Otík je pohoďák, dá sa s ním dohodnúť čo a ako sa bude točiť, snaží sa nám vždy výjsť v ústrety asi preto, že sám chce aby boli jeho zábery čo najlepšie. Daniel je tak troška opak a je mu to úplne jedno, či máme natočené alebo nemáme. Ide si do vody kedy sa mu zachce a odchádza, keď ho to prestane baviť a ani nám nič nepovie. Pre nás to vo výsledku znamená, že natáčame napr. 3 ľudia na pláži a dúfame, že aspoň niekto zachytí nejakú jeho vlnu. Potom za nami celý týždeň chodí a chce od nás zábery a hnevá sa, že nemáme nejakú vlnu, ktorá sa mu podarila najlepšie. Jednoducho Talian. 

Boardlife.sk: Na akú kameru/objektívy si natáčal a prečo? Kto ti pomáhal? Koľko kameramanov sa na videu podieľalo celkovo?

Michael: Na celom filme v podstate pracujeme v dvojici a to, ako som hovoril  s Jakubom Dohnálkom, ktorý zároveň pre Surf-Trip fotí. Natáčame na foťáky, pretože nás baví to, ako si každý myslí, že ho fotíme a my ho pritom natáčame. Vlani sme boli ešte na pláži celkom zmätení a nevedeli sme čo a ako. Tento rok už vieme, čo natáčanie u mora obnáša a boli sme si oveľa istejší. S objektívmi je to u mora dosť šialené, pretože väčšinou sa jazdí pomerne ďaleko od pláže na štandardné fotoobjektívy a to nestačí svojou diaľkou. To by som mal pre budúce projekty určite doriešiť a donútiť Jakuba, aby nakúpil „dlhšie sklá“.

S Jakubom spolupracujeme už dlho a neviem si skoro predstaviť, že by som podobný projekt uskutočnil bez neho. Možno aj preto, že väčšina tých super objektívov je jeho :D Navyše myslím si, že Surf-Trip by už bez nás nebol Surf-Trip. Aby som nezabudol, (pretože na neho sa vždy zabúda) s videom nám pomáhal kamarát Jonáš Amrich. Je to tak kamarát do nepohody. Občas riadi auto, keď potrebujeme na party, inokedy nám zase nosí batoh na pláž. 

Boardlife.sk: Koľko dní a na akých plážach ste natáčali? 

Michael: Koľko dní sme presne natáčali neviem, no boli sme vo Francúzsku celkom mesiac. Znie to ako dlhá doba na vytvorenie tak krátkeho videa, ale podmienky pre surfing sú veľmi nevyspytateľné a len málokedy sú také vlny, aby malo cenu natáčať. Navyše sa tiež potrebujeme niekedy opaľovať. My sme tento rok mali smolu, že sme za celú dobu nechytili poriadne vlny a tie najlepšie prišli až keď sme odchádzali späť do Čiech. Podobné to bohužiaľ bolo aj s počasím, takže sme na premiére videa svojimi telami moc neoslnili. Najviac sme natáčali na plážach priamo v okolí Hossegoru, v Capbretone alebo Henday

Boardlife.sk: Čo je podľa teba, na základe skúseností s týmto video na natáčaní najťažsie? V čom sa líši napr. od snowboardingu/freeskiingu? 

Michael: Najťažšie je podľa nás zápas s prostredím pláže. Máme veľmi veľa techniky, ktorá veľmi veľa váži a vo finále nás väčšina ľudí vidí ťahať sa po pláže so 4 batohmi, 2 statívmi, surfami, neoprénmi a ďalšími hlúposťami. Chodiť po rozpálenom piesku, v 80 stupňoch aj 6 kilometrov tam a späť je dosť náročné a keď prídeme na miesto je celkom ťažké nájsť vo vode toho, koho chceme natáčať, pretože všetci surferi vyzerajú skoro rovnako.

Ďalej musíme neustále strážiť, aby sa Kubovi do fotoaparátu nedostal piesok, čo je pri výmene objektívov priamo na pláži pomerne zložité. Na snehu sa určite nemusíte starať o to, aby vám techniku nespláchol príliv. Oproti snow/ski natáčaniu si nemôžeme s kamerou prísť kamkoľvek chceme, sme obmedzení takmer len na pláž. Dá sa samozrejme natáčať aj z vody, no väčšinou máme problém s tým, že skúsenejší surferi nás nechcú pustiť do vody bez surfu len s kamerou v podvodnom obale. Nemáme vraj ešte dostatok skúseností, na čom sa chystáme samozrejme zapracovať. Z pevniny sa to veľa krát nezdá, ale vo chvíli, kedy vám na hlavu padá treba len dvojmetrová vlna má človek skôr strach o svoj život ako o perfektný záber. 

Boardlife.sk: Čo ďalšie chystáš v spolupráci so Surf-tripom?

Michael: V lete sme toho natočili naozaj veľmi veľa a tento rok vo februári chystáme ešte ďalší film, ktorý by mal mať trochu dokumentárnejšie zameraný na priebeh Surf-trip kempov a jeho účastníkov.

Na budúce leto by sme radi natočili zase o niečo lepší film, než ten posledný, no uvidíme. Otík má už pomerne dlho v hlave veľký plán natočiť ozajstné surfové video mapujúce český surfing nesufing. Takže sa nechajte prekvapiť :) 

Boardlife.sk: Predstav sám seba prosím. Ako dlho už točíš a čomu sa venuješ najradšej?

Michael: Mám 21 rokov, minulý rok som dokončil Vyššiu odbornú školu filmovú v Písku a už asi 7 rokov sa zaoberám tvorbou filmu, reklamy a vecí s tým spojenými. Jakubovi Dohnálkovi je 20 rokov a je fotograf študujúci Fakultu umenia a designu na Univerzite J. E. Purkyně. Ja v súčastnosti pracujem vo firme zaoberajúcej sa filmovými efektmi a postprodukciou. S Jakubom máme foto/viedo/web produkciu WeAre productions, ktorá sa zaoberá výrobou webov, fotografií až po spomínané video. Natáčanie surfingu je skôr môj koníček, ktorý ma veľmi baví a zaujíma. Mám v hlave veľa nápadov, ktoré by som chcel v spojení so Surf-tripom realizovať. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!