Michaela Múdra - Život po Austrálsky
Piatok 08. Júla 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Michaela Múdra - Život po Austrálsky

Nestáva sa často, aby sa nám ozvali Slováci žijúci boardšportom aj v zahraničí, ešte k tomu v ďalekom zahraničí. Práve pre to máme radosť, že sa nám ozvala Michaela Múdra pôvodom z Handlovej, ktorá už v Austrálii žije vyše 13 rokov. Aký je jej príbeh?

Na priblíženie atmosféry panujúcej na Australian Open of Surfing si pozrite video.

Michaela:

Ahojte. Niečo o mne. Volám sa Michaela Mudra a pôvodom som z Prievidze. V Austrálii presnejšie v Sydney na Northen Beaches, v meste Manly žijem vyše trinásť rokov a do surfovania som sa vrhla pred desiatimi rokmi po narodení mojej dcéry. Prišla som do Sydney ako turistka a stretla som môjho manžela (ktorý pochádza z Anglicka) v našom lokálnom pube. No a na Slovensko som sa už nevrátila. Bývame priamo na Manly pláži, presnejšie North Steyne a tak surfuje celá rodinka. Musím sa priznať, že surfovanie je jeden z najťažších a fyzicky namáhavých športov, ale zato jeden z najúžasnejších. No a cez zimu vymeníme surfy za snowboardy a cely január sme v Európe na horách.

Počas nášho mailovania s Miškou sa v Manlyne konal festiva s hudbou, surfovými a skate pretekmi.

Michaela: Naše mesto Manly už štvrtý rok hosťovalo deväť dňový festival surfovania, skejtovania
a hudby "Australian Open of Surfing". Počas deviatich dní, do Manly prišlo vyše 300 profesionálnych surferov a 100 pro skejťákov. Festival navštívilo rekordných 150 000 tisíc ľudí. Počasie a vlny boli úžasné. Teploty sa vyšplhali na štyridsať stupňov (najhorúcejšie leto v Austrálskej histórii) a vlny boli skvelé. Tento rok na surferskej vlne, dominovali surferi z Brazílie, ale nakoniec zlato "zostalo v Austrálii". Mužskú kategóriu vyhral Dion Atkinson a ženskú kategóriu Nikki Van Dijk.

Okrem surfových pretekov sa počas festivalu jazdil aj obrovský bowl na skateboardoch.

Michaela: Moja najobľúbenejšia bola súťaž skatebowle. Kategórie boli Pro, Masters (
legendy skateovania od 40 rokov hore) a Best Trick. A výsledky boli takéto: Masters: prvé miesto Rento Millar (Austrália) druhé Neal Hendrix z Californie a tretie 52 ročná legenda Pat Ngoho z Californie. Best Trick: Matt Katai z Austrálie a to za Kickflip to backside Five O grind off the box. Pro: Prvé miesto - Rune Glifberg z Dánska, druhé miesto Alex Sorgente z Floridy, tretie miesto Jonathan Schwan z Colorada.

Z hudby nechýbalo slávne súrodenecké duo Angus and Julias Stone, Jesabels, Cloud Control- všetko austrálske populárne kapely a DJ's.

Miša nám zaslal aj niekoľko fotografií z jej surfingu a z už spomenutého festivalu a jazdenia. Ak chcete Michaelu a jej život a surfing v Austrálii sledovať pravidelne, kliknite si na jej blog www.mishavsydney.com

Michaela nám odpovedala na otázky o živote a surfingu v Austrálii.

Aký bol život v Austrálii na začiatku, keď si sa rozhodla ostať. Čo si robila, kde si bývala, ako si si zarábala na život.

Michaela: Do Sydney som prišla ako 22 ročná baba, pred trinástimi rokmi a bývam v Manly na Northen Beaches odvtedy ako som sem prišla. Je to takých 20 km od Sydney, alebo pol hoďka trajektom. Mojou prvou prácou bola kaviareň Starbucks, kde som sa poriadne narobila, ale bola sranda (mala som veľa rôznych jobov). A nakoniec som skončila v kaviarni tu v Manly, kde som sa robila manažérku 8 rokov.

Kedy ťa očaril surfing ako bývalú Stredoeurópanku? Hľadala si si k nemu cestu dlhší čas, alebo to bola láska na prvý pohľad a pádlovanie?

Michaela: Surfovať som začala hneď po príchode, ale poriadne a poctivo som sa surfingu začala venovať až po narodení mojej dcéry. Musím sa priznať, že  surfing je veľmi ťažký šport a keď nezačneš surfovať ako dieta, tak bohužiaľ, nikdy nebudeš surfovať, tak ako surfujú ľudia, ktorí začali ako 10 roční....Jednoducho, ja sa stále učím, trvalo mi dlho sa naučiť duckdive,  čo je ponáranie sa pod vlny zo surfom, keď to nevieš, tak sa nikdy do vĺn nedostaneš......Je toho fakt veľa ale asi to najhlavnejšie je mať style. Keď som začínala surfovať tu v Manly na North Steyne, jeden chlapík zvykol na mňa kričať, že pádluj rýchlo a o život. Takže pádlovanie a duckdiving je to najdôležitejšie. Neskôr som sa dozvedela, že to bol majster sveta v surfovaní Tom Caroll, ktorý býva v okolí.

Môžeš byť skvelý snowbaorder, ale keď nemáš pekný štýl, tak to kazí celkovú imidž. Napr.  tiež ako pri snowboardovaní, v surfingu je dôležité, ako máš nohy a kde máš ruky, či si veľmi v drepe a prdel von, atd. Takže surfing nie je len o tom ,aký veľký tvoj bottom turn je, alebo či vieš spraviť air reverse, ale takisto či surfuješ pekne. No a keďže mne bude trvať veľa veľa rokov kým spravím nejaký air, zatiaľ sa snažím aby som surfovala pekne a in flow with your body. Môj naj spot na surfing mám priamo pred domom, break ktorý sa volá North Steyne a tu som sa učila surfovať. Ale niekedy je tu veľa nadšencov, hlavne cez víkendy, tak vtedy surfujem Dee Why, alebo Mona Vale, ktoré sú susediace pláže tu na Northen Beaches. Niekde som čítala článok od slovenského surfera, ktorý spomínal ako sú austrálske pláže busy a ako Bali je oveľa lepšie - to je totálna blbosť. Treba skočiť do auta a za desať minút si v Dee Why, kde máš maximálne desať ľudí, alebo Mona Vale kde si len ty sám a žraloky. Na Bali sa musíš hádať o každú vlnu nielen s local surfermi, ale potom máš pažravých Brazílčanov, ale nikto nemá takú zlú povesť ako Rusi. Počula som úžasné príbehy, ale o tom budem písať v mojom blogu.

Takže ako surferka, ktorá začala surfovat keď som mala 28 rokov, sa nikdy neprestanem učiť surfovat..... Surfujem každý deň, niekedy aj dva krát...záleží na podmienkach.

A čo žraloky? Skúsenosti, príbehy, alebo je to úplne v poriadku?

Michaela: Keď surfuješ tak často ako ja, tak vidíš veľa vecí. Žraloky k tomu patria. Príhod mám pár, ale nikdy nie som pripravená, zakaždým sa snažím byť kludná, ale keď mi taký 4 metrový Great white podpláva pod surf, tak mi nie je všetko jedno. Keď som uvidela môjho prvého žraloka, tak to som pádlovala o život späť na pláž, všetko bolo v slow motion a tak som vybehla na breh, nohy sa mi triasli, vystrašená, udychčaná.... no a za chvíľu prišla surferská škola a surfovalo sa ďalej. Tu v Manly nebol žiadny útok od 1920, žralokov je vídať stále, máme shark alarm a ľudia keď chcú, tak vyjdú z vody, ale môžem povedať, väčšina ľudí to ignoruje a surfuje a kúpe sa ďalej. Ja viem, že útoky žralokov stúpli, ale to je len kvôli tomu, lebo čoraz viac a viac ľudí surfuje, naše moria nemajú dostatok rýb, a je treba dodať, že naozaj si je dobré rozmyslieť, na ktorých miestach sa rozhodneš surfovať.  Predsa, my, ľudia vchádzame do ich teritória a hlavne v zimných mesiacov, keď je more tak veľmi aktívne (veľryby a veľa rýb migruje do teplejších vôd), podľa mňa si treba dávať pozor. Média všetko vykreslia a vyšokujú, ale to vieš, že viac ľudí zomrie na uštipnutie osou alebo včelou. Ale nikto nespomenie fakt, že tu v Manly a všade na veľkých, známych plážach, máme obrovské siete, do ktorých sa zachytí a zahynú stovky delfínov, veľrýb, žralokov, tuleňov a máme jasný dôkaz, že žraloky pod tie siete podplávajú....takže siete nepomáhajú...My tu máme takú frázu, že „humans are more deadly than sharks“

Inak musím dodať, že momentálne tu máme veľkú migráciu veľrýb, a je to neuveriteľný zážitok, vidieť tieto krásne, úžasné zvieratá plávať v takej blízkosti....Taktiež delfíny. Takže žraloky sú cool, úžasné zvieratá, ktoré potrebujeme v našom oceáne.

Čomu sa venuješ momentálne? Pracuješ, alebo len surfuješ a užívaš si Austrálskeho života?

Michaela: Ja momentálne nepracujem, lebo sa starám o dcéru a keďže tu nemáme rodinu, žiadnych starých rodičov, a všetko ostatné  čo sa týka krúžkov a družín je tu drahé tak som full time mama.....

Ako často sa dostaneš na Slovensko, poprípade do EU? Písala si že rada snowboarduješ. Ktoré sú tvoje naj snowboardové miesta?

Michaela: Na Slovensko a do EU chodíme každý rok cez austrálske letné prázdniny, ktoré sú polka decembra a celý január a vtedy je najlepšie s tadeto vypadnúť, keďže pláže sú preplnené, vlny sú shit a všade je veľa veľa ľudí....manžel je Angličan, ktorý je skvelý snowboarder a tak vďaka nemu som spoznala moje najobľúbenejšie miesto na snowboarding. Rakúske Alpy, okolie Kitzbuhel-Kirchberg. Úžasné podmienky, krásne hory a skvelé boardovanie.. skvelé jedlo!!!!

Keby si mala trocha porovnať Slovensko a Austráliu, čo sú hlavné rozdiely a čo majú spoločné. Myslíme v ľuďoch, žití života a tak.

Michaela: Slovensko a Austrália bohužiaľ nemajú veľa, alebo skorej nič spoločné. Mentalita iná, lifestyle veľmi rozličný, ľudia sú tu oveľa priateľskejší, nezávidia si, pomáhajú si lebo každý mame to isté more pred domom, strechu nad hlavou a nikto ťa nebude ohovárať, kvôli tomu, že jazdíš starým autom (alebo nemáš auto). Ale musím dodať, že sa to začína meniť.....k lepšiemu. Slováci nie sú happy tak ako sú Austrálčania, ale to bude asi tou starou komunistickou mentalitou...(dúfam, že som nikoho nenaštvala, veď príďte sem na pár mesiacov a uvidíte).

Ok, ak by som bola presnejšia, život v Austrálii, hlavne kde ja bývam, je veľmi rozličný ako napr. život na Slovensku alebo v UK, alebo v Írsku. Slnko tu svieti stále a aj keď máme zimu, teploty sa vyšplhajú na 22 stupňov. Ja, manžel a dcéra sme v mori vykúpaní a vysurfovaní pred deviatou ráno taktiež tu sú ľudia veľmi fit a zdraví, každý tu skejtuje, alebo bicykluje do školy a práce.

Buď cez leto, alebo zimu, sa surfuje, pláva, SUPuje, ponára sa, ale tiež mám známych, ktorí žijú tu pri mori a ani si nenamočia prsty na nohách. Ale čo majú Slováci a Austrálčania spoločné je láska k športu, či je to surfing, snowboarding, skateboarding atd. Takisto, stará, arogantná, egoistická a komunistická generácia odumiera a dvere sú otvorené pre mladých, happy, pozitívnych ľudí, ak ešte neodišli do zahraničia. (Inak, my sme si užili kopu „srandy“ s našimi skorumpovanými policajtmi počas našich návštev na SK, môj manžel odvtedy odmieta chodiť späť, smutné.)

Čo ti najviac zo Slovenska v Austrálii chýba?

Michaela: Najviac mi chyba rodina a Horalky. A Mila. 

Písala si že máš dcéru, aj ona surfuje? Snažíš sa jej vytvárať dobré podmienky na surfing? Čo to všetko v Austrálii obnáša?

Michaela: Dcéra Ria surfuje od troch rokoch, niekedy ju to baví viac a niekedy menej. Ide jej to skvele, a nevieme sa dočkať, kedy začneme celá rodinka surfovať spolu. Cez letné, jarné mesiace, Ria surfuje pred školou a potom buď ja, alebo manžel ju berie do mora aj po škole. No a cez víkendy sme v mori všetci, väčšinou celé dni. Keďže ja s mužom surfujeme, je to veľmi prirodzené pre nás učiť malú. Dosť často berieme aj jej kamarátov a surfujeme všetci spolu.

Keďže môj manžel pracuje pre najväčšiu surf company  tu v Austrálii  On Board industrie, náš byt je preplnený surfboardami a v šatníku nám visia kombinézy do rôzneho počasia.....

Funguje nejaká SK&CZ komunita v tvojom okolí? Rozprávate sa doma po slovensky? Sleduješ dianie na Slovensku?

Michaela: Ja neviem o žiadnej československej komunite, mám dobrú kamarátku z Bratislavy, ktorá býva za rohom a inak moji kámoši sú Austrálčania, Nový Zeland, Južná Afrika....Ale cez leto tu počujem veľa slovenčiny a češtiny, je tu veľa študentov a turistov.

S malou sa po slovensky rozprávam málo, ale snažím sa. Rozumie oveľa viac ako rozpráva. Babka nie je nadšená. Pozerám slovenské správy čo sa týka športov, ale tu v Austrálii, pokiaľ si nenájdeš správy na internete, tak o Slovensku nikto nič nevie. Veľa ľudí nevie kde  Slovensko je a taktiež ľudia predpokladajú, že som z Brazílie. Moji českí a slovenskí známi boli presvedčení, že musím byť z Brazílie haha. Tak ich v tom nechám.

A čo skateboarding/longboarding? Jazdíš na skate, máte v meste skatepark?

Michaela: Tu skejtuje každý mladý Ozík= to je prezývka pre Austrálčana = Aussie, alebo Ozzie. A skejtuje veľmi dobre. Skejtujú decká do školy a syn mojej kámošky, ktorý má päť rokov je totálna legenda na skejte. Ja osobne neviem skejtovať a radšej surfujem, nechcem si zlomiť niečo.

Longboarding. K tomu sme mali veľa diskusii s kamošmi a s mojím manželom a radšej ich komentáre nebudem písať, lebo sú neslušné. Ja ti to napíšem po anglicky, lebo slovensky to neznie dobre. „Longboarding is too gay, it is for gay euros and middleaged man.“ Takže, Ozíci si robia veľkú prdel z  longboardistov a radšej by zomreli, ako keby mali na longboard skočiť. Mám kamoša, ktorý sa volá Jai a ten je talentovaný človek, ktorý nielen surfuje úžasne, ale aj skejtuje ešte oveľa lepšie a trochu mu závidím. ?usím dodať, že tu v Manly je veľká skejtboardácka scéna. A normálne je vidieť chalanov na skejte a pod pazuchou surfboard..

Sledujte Michaelu a jej austrálsky surfový život na jej blogu: www.mishavsydney.com

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: australia surf

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!