Piatok 03. Augusta 2012
Autor: Matúš Rendek
Foto-video: Matúš Rendek
0 komentárov

Neplavec v bazéne

Osobne poznám len dvoch ľudí čo nevedia, plávať. Je to akési prirodzené vedieť plávať. To čo sa udialo v RK je malý zázrak. Ukážka socíalnej politiky, silnej vytrvalej snahy a odhodlania..asi aj odvahy. Mladí chlapci, vedenie mesta a Fiveramps sa snažili zrealizovať sen nás ostatných. Podarilo sa..?

Z nejedných lokálnych úst som počul vetu „architekt sa pomýlil, park mal byť o tri metre širší..“ No znie to dost čudne, až neuveriteľne, ale človek sa môže pomýliť a potom sa chyby nabalujú a následky sú rôzne. Z pohľadu mesta sú asi neviditeľné, z pohľadu staviteľa... no proste musíme to odovzdať splniť závezok a zarobiť. Zatiaľ to je všetko OK, ale čo pohľad tých pre ktorých to je postavené. Pripomínam že celý projekt stál cca. 369.000 EUR (v slovenských korunách to je cca. JEDENÁSŤ MILIÓNOV)

PARK:

..pamätám si že keď chcel niekto (kto to vie, lebo to používa) postaviť pre mesto nejaké mini sk8 prekážky, tak starosta mu dal záludnú otázku, resp. požiadavku „spĺňajú tie vaše prekážky bezpečnostné normy??“. Takže, pome na to, skúsim najprv to zlé, to sa do záveru zabudne a potom pridám už len to dobré. Prečo nieje v parku ani jeden záchod, nebola by zlá aj pitná voda, aspoň taká malá fontánka na napitie. Záchod by určite stačil aj prenosný. Kam chodia všetci na záchod je jasné, veď na Liptove je krásne. Čo tie hlinené akože schodíky na sedenie či čo to má byť.. Na jar po zimných snehoch a daždoch bude polovica tej hliny v bazénoch a po celom parku, držim palce pri čistení odtokov. V parku je zákaz fajčiť, dokonca tam bol niekto asi ako správca, alebo odháňač fajčiarov, lebo to bola zrejme jeho jediná činnosť. Trošku selektívny odháňač, lebo keď asi desať mladých bajkerov fajčili pod horolezeckou stenou vodnú fajku to bolo ok, ale nevadí. Oveľa vážnejší problém ako cigaretový dym, či už pred alebo za plotom je roznorodosť návštevníkov. Plne chápem lokálnych politikov mesta, že za také obrovské peniaze pre relatívne malé mesto nepostavia nejakú drahú hračku pre osem skejťákov. Z ich pohľadu je asi logika jasná, čím viac ľudí tým lepšie, urobili sme pre nich krásne „ihrisko“. Páni z radnice, môže sa ale stať, že sa to obráti proti vám. Čo myslíte ako by asi vyzerala zrážka 80kg skejťáka ktorý ide v plnej rýchlosti a narazí do osem ročného chlapčeka na bycikli. Do chlapčeka, ktorého tam doniesla maminka s najlepšími úmyslami, veď nech sa naučí, nech je v tej komunite kam ho to tak tiahne.. 

Naozaj to nieje dobre vymyslené. Selekcia musí byť, najlepšie urobená rozumnými pravidlami na základe skúseností, pravidlá musia byť jasné, a žiaľ keďže sme „len“ ľudia, tak musí byť niekto, kto na to bude dohliadať. Neviem si predstaviť, alebo teda nechcem si predstaviť tú právnu dohru veľkého úrazu v takomto krásne rôznorode obsadenom parku. Aha ešte tá bezpečnosť. Je to možno trošku smiešne hovoriť o bezpečnosti v takom prostredí ako je skate park, ale predsa. Zase sme asi pri tej chybe architekta alebo Koho vlastne … Dať zábradlie vysoké dospelému chlapovi po pás na okraj plochy kde sa jazdec pohybuje pomerne rýchlo je naozaj skvelé. Keď si chce dať človek kolečko okolo parku, len tak sa príjemne previezť, a vybrať „klopenú zákrutu“ v jeho rohu pri horolezeckej stene, čaká ho viacero nástrah. Myslím že som dobrý príklad jazdca, mám sice bohaté skúsenosti, ale slabučký talent, inak povedané moc mi to nejde, ale zápal tam je. Takže nejde o to že to vobec neviem a preto NADÁVAM, to nie, ale ak sa smykneš v tej zákrute, čo je NORMÁLNE že sa to stane, tak máš na výber rôzne mozšnosti. Rebrá o zábradli, hlavu o kovový hranatý kôš, alebo krásnu kovovú veľkú lampu. Pome ďalej.. aha máme tu krásny grind box, taký menší, šak nech sa aj deti naučia, a čo je z druhej strany, no už spomínané super „BEZPEČNOSTNÉ ZÁBRADLIE“. Kua to kto na toto prišiel a aký to má účel, naozaj nerozumiem. Mäkká guma pod horolezeckou stenou je dostatočný dôvod aby tam nešiel nikto na skejte, lebo na tom kolečka nefungujú.

STREET AREA:

Generálne by sa dalo povedať z toho čo som zažil a počul od ľudí čo sa naozaj vedia voziť na sk8 a kde kade už boli a všeličo zažili a pojazdili, že je to na nič. Prekážky natlačené na malej ploche, ako keby len aby tam boli aby sa to odfajklo „splnené podľa plánu“, no asi je na vine zase ten architekt alebo čo... Sú rôzne obtiažnosti parkov a prekážok, ale.. čo myslel autor tými obrovskými rádiusmi... to že sú veľké možno nevadí, ale ten uhol, KTO na tom bude ČO robiť v RK?? To isté platí aj pre tie malé vedľa. 

POOL AREA:

Keď sme sa vracali z parádneho výletu domov. (už začínajú tie pozitíva...) Roman hovoril, že videl týpka ako dáva full pipe, ale nie že s rozbehom z vonku ale že vo vnútri dal dakú rýchlosť, že to zvládol otočiť dole hlavou. Dirty na to ..“no šak keby sme dakde mali také, tak treba skúsiť, treba jazdiť všetko!“ 

Asi sa všetci zhodneme, že jazdiť bazény nieje ľahké. Treba na to cit pre rádiusi, pre pochopenie surfovania na zakryvenom betóne a bez hanby poviem, že možno aj dobrého učiteľa. Nie všetky veci tam možno fungujú tak ako by sa zdalo na prvý pohľad. Chlapcov od Fiveramps treba pochváliť za fajný povrch (uvidíme do kedy, KE potrebuju opravu, nezabudnúť na to!) a veľmi príjemné kopingy. Čo sa týka samotných bazénov, nieje asi na to jednoznačná, alebo jednoduchá odpoveď. Možno by stálo za zamyslenie či TAKÉTO bazény patria do RK. Poznám asi 5-6 ľudí na SK, čo si to dokážu užiť, a možno ďaľsích 5-6 čo si tam „pojazdia“.

Pre zbytok sk8 sveta to je veľmi ale veľmi náročná škola jazdenia. Tým že to je postavené na relatívne malej ploche, všetko je úzke a hlboké. Nájsť si tam peknú lajnu, ktorú dokážeš pumpovať a jazdiť pekne dokolečka je naozaj náročné (nehovorím o MOJOM jazdení :) Napríklad ten malý bump keď sa vraciaš z craddle, je tak strašne skoro, že miesto aby zvýšil rýchlosť tak ťa len rozhádže. No ale šak jazdili sme, trápili sme, učili sme sa. Úvod bol dosť bolestivý, padať na betón je tak nejako iné, kto zažil vie. To že sa tam deti pohybujú bez prilby je naozaj trošku zbytočný hazard! Na záver dňa sme sa dali trénovať malú „ľadvinku“. Najlepšie to šlo Ogimu. Super bolo, že sa pridal aj Smrťák, uvoľnoval si treky aby vedel vybrať zákrutu a radili sme sa ako to čo najlepšie prejsť a nestratiť rýchlosť. Bolo to veľmi príjemná ultra mini session. Vrchol bol keď začal jazdiť Ogi, pridal sa Ferdo Mravec aka Ferdinand Lupták a na záver aj Roman Kentoš. Traja jazdci v takejto mini ľadvinke to bolo nádherné ukončenie dňa.

Čo dodať na záver, asi len že tam so mnou bol Dirty aka Daniel Kolinovský, Roman Kentoš, Ogi aka Miloš Ogurčák a Ferdo Mravec aka Ferdinand Lupták. Tento sk8 park je veľký počin a o to viac, že je v takomto malom meste. Škoda, že je to zase také celé slovenské, neporiadne, nedotiahnuté, bez pána. Ako to Ogi pekne povedal „na meste si myslia, že postavia sk8 park a je vybavené, to je ale omyl tým to všetko len začína“ Dúfam, že sa tam tie pomery nejako vykryštalizujú a že to bude rozumom a nie pesťami, alebo úrazom ktorý už nejde vrátiť. Lebo šak môžeme fungovať aj ako zvieratá a prirodzeným rešpektom sa to všetko vyrieši, ale to by bola asi škoda..

Napísal a nafotil Matúš Rendek

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!