Nie je snowboard ako snowboard. Každý sa hodí na niečo iné
Streda 11. Novembra 2015
Autor: PR

0 komentárov

Nie je snowboard ako snowboard. Každý sa hodí na niečo iné

Konečne ste sa rozhodli vybrať si nový snowboard, ale neviete ako si kúpiť ten najvhodnejší a najlepší pre vás? V tomto článku vám troška poradíme, ako si vybrať snowboard, ktorý bude najlepšie vyhovovať vášmu štýlu jazdy a schopnostiam.

Vyberáte štýlový snowboard pre novú zimnú sezónu a neviete, aký tvar, dĺžku, či tvrdosť zvoliť? Každý typ sa totiž hodí na iný spôsob jazdy. Niekto má radšej freeride v prašane, niekto freestyle v snowparku a ďalší si radšej rád pojazdí na dokonale upravených svahoch. Svoju rolu hrajú samozrejme aj schopnosti a výkon jazdca. 

Ten, kto začína, by mal zvoliť radšej typ snowboardu s prehnutím rocker (podkladu sa dotýka najmä stredová časť snowboardu). Tieto dosky sa ľahšie ovládajú, vďaka opačnému prehnutiu sa im pri jazde nezasekávajú hrany, čo ocenia aj milovníci jibbingu a freestylu pri dopadoch. Celkovo poskytujú väčšiu zábavu na snehu a jazdcovi odpustia kadejakú chybičku. Vychutnáte si s nimi pohodovú a zábavnú jazdu.

Snowboardy s prehnutím camber sa naopak hodia na rýchlejšiu a agresívnejšiu jazdu. Hrana sa dotýka snehu po celej dĺžke a jazdec vďaka tomu dokáže prechádzať z hrany na hranu rýchlejšie. Obvykle si ich kupujú skúsenejší jazdci, ktorí sa nevyhýbajú ani tvrdšiemu podkladu. 

Doska by spravidla mala byť asi o 20 až 25 centimetrov kratšia ako je výška jazdca. Hlavne začiatočníci ocenia skôr kratšiu a dobre ovládateľnú dosku (po bradu), rovnako ako freestyloví jazdci. Do voľného terénu a prašanu sa hodí o niečo dlhšia doska, kľudne až k nosu. Podobne uvažujú aj skúsení jazdci, ktorí majú radi rýchlu jazdu po tvrdom povrchu. Kvôli stabilite pri vysokých rýchlostiach volia tvrdú dosku až k nosu. 

Svoju úlohu hrá aj váha jazdca. Ten, kto je naozaj ťažký, by mal vyberať medzi dlhšími doskami. Ľahšiemu jazdcovi by sa dlhá doska naopak zle ovládala.

Ten, kto začína jazdiť nemusí do samotnej dosky príliš investovať. Stačí mu lacnejší a univerzálny model, ktorý jazdec časom vymení podľa toho aký štýl jazdy a terén mu bude najviac vyhovovať. Lacnejšie snowboardy nemajú celodrevené jadrá ale kombináciu dreva a peny. Bývajú ľahšie, čo je pre začiatky výhodnejšie. Pomerne slušný pomer ceny a kvality pre začínajúcich jazdcov ponúkajú snowboardy Gravity, ktoré majú skvelý dizajn. 

Úplne inou záležitosťou je vyberať si viazanie na snowboard, do ktorého sa naopak investovať oplatí, pretože sa dá časom použiť aj na ďalší, lepší model snowboardu. Preto je dobré vybrať si preverené, renomované značky. Jazdec by sa mal zamerať na kvalitné kovové račne, na doťahovanie praciek viazania. Plastové majú omnoho kratšiu životnosť.

Bližšie informácie o produktoch nájdete na www.snowboard-online.sk

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!