Pondelok 24. Januára 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Photopablito - Pome.sk
0 komentárov

Nokia Freestyle Tour 2011 - Donovaly

No, kde začať.. Malo by to byť ľahké, písať o pretekoch. Čistý opisný sloh, dokumentaristika. Veď sú to obyčajné preteky. Nie je to však tak, nechceme tu podávať strohé fakty. Chceme viac. Celkový pohľad na veci, ktoré sa udiali. Ale vlastne na čo, však sú to len preteky. Takéto akcie sú však miestom, kde sa stretáva väčšina ľudí zo snb scény na Slovensku, plus niekoľko priateľov hlavne z Čiech. Pozrime sa na prvé preteky Nokia Freestyle Tour na Donovaloch a vlastne na „nový“ formát celého pohára. Neponúkame odpovede, len pohľad na vec. Odpovedať si musíte sami.

Celý pohár začal túto sezónu trocha inak. Predstavovačka, alebo vlastne len promo prišlo v sobotu 15.januára na Nokia Freestele Show. Zaujímavou bola hneď prvá informácia, ktorá povedzme pravdu, zaujala, že sa spoja snowboardisti a freeskieri dokopy a budú mať svoju spoločnú pohárovú tour. Snowboardový pohár funguje už cca od roku 2006, a teraz to je 1x, čo sa snb a freeski spojili dokopy. Teda nie komunity, ale hlavný organizátor tohto pohára. Vo svete je to normálne, ak je to správne prezentované a organizované, tak to určite má veľa svojich výhod, pre každého z účastníkov. Či je ten spoločný pohár na Slovensku správne organizovaný a prezentovaný, si musíte odpovedať sami. Prebehol len úvodný pretek, takže je skoro to hodnotiť.. aj keď..

Poďme k pretekom. Na Donovaloch sa registrovalo 31 snb jazdcov (medzi nimi 4 baby) a o niečo vyšší počet freeskierov. (Ohľadne informácií o freeski, klikajte na www.freeskier.sk) Spolu celkom pekná banda ľudí. Na štart slopestyle sa postavilo 27 jazdcov. Niektorých vyradilo zranenie počas tréningu (Maťo „Trabi“ Horička), iných podmienky prevyšujúce ich schopnosti.

Snowpark bol pripravený tip-top, na to aké podmienky panovali posledné dni. Sucho, mráz, potom dážď, mokro, zase mráz, tvrdo. V sobotu však vyšlo slnko, ale teploty hlboko pod bodom mrazu a nepríjemný nárazový vietor spolu s tvrdými dopadmi boli nepríjemné. Na riderov čakali tri skokové platformy s najväčším 14,5 metrovým kickrom. Taktiež aj viacero jibových platforiem, pre tých, čo nestíhali, alebo si netrúfali na skoky. Snowpark bol tvrdý, ale jazditeľný. Jediným problémom bol vietor. Riderspark na Donovaloch je momentálne najlepším snowparkom na Slovensku, za čo vďačíme shaper teamu na čele s Rišo Kubánom a Jančim Tatarkom.

Jazdci boli rozdelení na 3 skupiny a k dispozícii mali 2 kvalifikačné jazdy. Tu sa vynorila druhá otázka. Jazdiť dve jazdy hneď po sebe v skupine, alebo nechať všetky skupiny odjazdiť jednu a následne prejsť na druhú? Množstvo ľudí, dva názory.

Z kvaldy postupovali 3 baby a 8 chalanov. Pár highlights: štýlový backflip by Maťo Dolník, ešte štýlovejší grabovaný Fs 540 od Kuba Brziaka a Rada Dubového, Fs 360 tail Pavla Vyroubala, klasický Bs 720 by Maťo Matys. K nim sa do finále prepracovali ja Maťo Blaško, Janči Tatarka a Dušan Bízik. Z báb postupovali Maťa Molnárová, Lucia Jamborová a Aďa Kováčová. Finále sa išlo formou 2 jázd, lepšia sa rátala. Pôjdem od konca. 8. miesto išlo Blchovi, ktorému finále nevyšlo. 7. miesto Dušan taktiež nestíhal najväčší kicker, šiesty Rado v ťažkých podmienkach nejazdil svoje triky na istotu. Kubo Brziak s 3 a 5 skončil na piatom. Štvrtý Janči T. s Fs 720, tretí Matej Dolník s Fs 360, backflipom a Fs 540. Druhý skončil „brat“ z Čiech – Pavel Vyroubal (Fs 360, Bs 360, Fs 540) v mega výške a štýle. Prvenstvo bral Matej Matys za svoje skoky na istotu. Cab 5, Fs 3, Bs 7. Toľko štatistika. Bodové rozdelenie si pozrite v newse.

Popri jazdení hral Dj Ľudko Snovák klasické pecky a vtipným hovoreným slovom sprevádzal Hlina. Vyhlasovanie prebehlo pri šejperske búde. Pre prvých troch boli pripravené plechovky Monstra,  diplomy, model autíčka, vecný darček od Nokie a prize money. Tu sa vynára ďalšia „kvízová“ otázka. prize money v výške 190€ (100-60-30) pre chalanov a 120€ (60-40-20) pre baby dôstojným povzbudením našich najlepších jazdcov? Viem, že na preteky nechodí nikto kvôli prachom, chodí sa tam preto, aby sme stretli kamošov, dobre si zajazdili. Ale finančná odmena v tejto výške na pretekoch ktoré reprezentujú, teda by mali reprezentovať to najlepšie čo doma máme, za podpory veľkých sponzorov akých pohár má, je nanajvýš zvláštne. Pre porovnanie: Snb pohár v sezóne 2007 mal prize money 3x 995€ a 1x 6600€, v sezone 2008 to bolo od 1000€ do 2600€ za pretek, sezóna 2009 od 1000€ do 6000€, sezóna 2010 avizovaných 700€, rok 2011 zatiaľ 310€.

Nokia FS na Donkách bola príjemná snowboardovo/freeski akcia, za účasti SK špičky + pár piateľov z Čiech a množstva ľudí a to za príjemného zimného počasia. Rideri si určite príjemne zajazdili v skvelom snowparku a tešia sa na ďalšie kolo. Afterka ževraj tiež bola. Klasicky sa pilo, žúrovalo, spievalo, hralo a aj dáka bitka bola. Ja som nebol, lebo radšej čítam knihu... a tak. Pravdepodobne sa vidíme 12. februára na Martinkách, kde prebehne druhé kolo.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!