Štvrtok 21. Januára 2010
Autor: Kristián
Foto-video: P. Kubaľák - Pipo
0 komentárov

Nokia Snowboard X Tour Donovaly

Piatok, 15.1. 2010, 14:00, Donovaly. Dve jibové platformy s troma kovovými prekážkami stoja. O skoku ani zmienka, stojí len platforma, kde by za pár hodín mal stáť aj samotný kicker. To je zhruba 20 hodín pred začiatkom prvého preteku zo série Nokia Snowboard X Tour 2010. A príčina? Žiadna kríza, ale obyčajné počasie a zatiaľ veľmi suchá zima.

Úvodný slopestyle sezóny sa však musel odjazdiť a tak Janči Tatarka a jeho shapers team robili všetko pre to, aby skok stál. Nakoniec sa im to v slušnom čase aj podarilo. Zhruba 11 m table pred kickrom, ktorý vyrástol z minimálneho množstva snehu v stredisku. Po kickri nasledovala lomená bedňa a za ňou steet rail vedľa street boxu. Z plánovaných dvoch kickrov a viacerých jibových prekážok ostala len polovica. Treba však povedať, že kvalitná polovica umožňujúca bezpečné jazdenie. Zaplatiť členský poplatok do SAS a tým pádom aj štartovné si prišlo 49 jazdcov a jedna slečna. Celkom dosť na úvodný pretek sezóny.

Tréning začínal zhruba o 9 hod. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa skupinky jazdcov zhromažďovali pred jibovými platformami a skok ostával panensky čistý. Predsa len, prvý pretek so skokom, nedostatok snehu a tvrdý dopad nelákal každého. To sa však časom zmenilo. Viacero jazdcov sa presvedčilo, že sa na ňom skákať dá. Jedným zo smoliarov dňa sa v úvode stal Rišo Rákoczy známy svojimi onefoot a backflip trikmi. Tréningu, kamošom a pretekom zakýval škaredo zlomenou rukou (operácia-a železo). Škoda.

Po tréningu, úprave trate a organizačných zmätkoch s tlačou štart listov nasledovala kvalifikácia, rozdelená na dve časti. Išli sa dve jazdy a lepšia sa rátala. Z prvej 26 člennej kvalifikácie postupovali Maťo Matys, Pavel Vyroubal, Ľubo Zelenay a Maťo Dolník. Oku lahodiace boli najvác sedmičkové rotácie Matysa a Vyroubala. Veľká škoda, že sa ďalej nedostali 3B - Brziak, Blaško, Bízik, obľúbenec zo superstar Milan „Šmajda, Dróty“ Purdeš, Molík a ďalší.

Z druhej 24 člennej kvalifikačnej skupiny išli do finále: Martin Rybanský, Rado Dubový, Jan Kaňůrek, Mišo Husár, Mišo Paulovič. Okrem stálic prekvapil nie moc známy Ivo Michalík s jeho fs rodeami. Možnosť zajazdiť si vo finále mala aj jediná baba Klaudia Medlová. Takže poznáme finálovú desinu, resp jedenástku. Počas celej akcie hral najlepší snb-sk8 Dj Ľudko Snovák, vypiť ste si mohli nie len čaj, ale aj iné zábavu podporujúce prostriedky, vyskúšať si nejaký ten mobil Nokia a aj sa poprípade niečo na doske naučiť.

Finále. Jazdil sa 45 minútový jam. Všetko to odpálil Maťo Matys svojou Bs 720° a dvoma štýlovými jib trikmi. Jeho prvá jazda bola zároveň najlepšou. Jazdil sa však overall, takže prvenstvo mu zabezpečili aj bs lipslide, transfer fs boardslide, cab 540° japan a nechutné fs 360° ky, na ktoré nie som u Maťa zvyknutý. Pavel Vyroubal z Čiech jazdil Fs 540°, Fs 720°, Fs 360° a poväčšine fs boardslide na street raili. Záver finále si ale vypapal jednu z najhorších držiek a bol rád, že sa vážnejšie nezranil. Maťo Dolník klasicky backflipoval, ale skúšal aj ploché rotácie, ktoré mu však podľa predstáv nevyšli. Plusom bol u neho štýlový jibing.

Starý pán Rado Dubový vstal z popola a rotoval Fs 5, Fs 7, jeho klasické ródeo, a aj Fs 9, ktorú ale potrebuje jazdiť na čisto. Jib obsahoval okrem niekoľkých 50-50 aj transfer fs boardslide, boardslide na raili a ďalšie. Jan Kaňůrek z Čiech jazdil svoju metalovú klasiku. Fs 3,5,7 štýlové preskakovačky do sw fs boardslide na kink bedni. Kaňus vie zajazdiť určite aj lepšie, „dnes“ nevydalo. Heh a ešte sa mi páči, ako sa to Kaňusovi všetko u nás páči, je skoro vždy spokojný.

Prekvapenie finále Ivo Michalík to skúšal Fs rodeami 5 a dokonca sa snažil aj o sedmičkové ródeo. Troška plytké s malým odrazom, ale snažil sa. Jibovačka mu tiež nevyšla podľa plánov, na popredné priečky je to stále malá zásoba trikov. Dúfam, že ho ešte uvidíme s novými trikmi. Martin Rybanský po minuloročnej pauze dokázal, že nepatrí k pózerom, ale k jazdcom. Hlavne výška v akej rotoval a skákal vyrážala dych okolostojacim aj rozhodcom. Pri niektorých trikoch sa zdalo, že si zakúpil nové titánové kolená. Fs 3 shifty, Fs 720° v mega výške a do mega diaľky. „150 m“ za ideálny dopad. Jibový transfer 270 do bora a pretransferovanie celej street platformy nenechali chladného ani speakra Mareka „Hlinu“ Hliničana.

Rozhodcovia Lapaj, Rohaj a ja sme mu určite právom a zaslúžene prisúdili Boardlife Best Trick - štýlovú kovovú cenu od Boardlife, ktorú môže získaj jazdec len 1x. Rybovi sa to podarilo hneď na prvých pretekoch. Mišo Husár taktiež triky vo veľkej výške. Škoda, že nie vždy ustáte. Fs 5, fs boardslide na street raili. Príčinou mohla byť aj bolesť v nohje, ktorá sa nakoniec ukázala ako zlomenina. Husovi a aj každému zranenému prajeme skoré uzdravenie. Mišo Paulovič sa hecoval najviac a aj najviac som sa o neho bál. Všetko dával nejako 2x zrýchlene, občas nestačil vrátit trik na jibe, len ho tak preletel. Aspoň Bs 3 na skoku mu vyšla. Smoliarom bol aj Ľubo Zelenay, ktorý po škaredom páde do finále nenastúpil. Potlesk a hecovačku si vyslúžila mladá jazdkyňa Klaudia Medlová a jej backflip na skoku. Nechýbalo veľa a odišla by ho čisto. Snáď nabudúce.

Takže prvé preteky zo sére Nokia Snowboard X Tour 2010 na Donovaloch sú za nami. Málo snehu, veľa registrovaných, dobrá hudba, množstvo sprievodných akcií po kopci, priemerný snowboarding, ktorý na Slovensku stagnuje, okrem pár výnimiek. Škoda, že ľudia neostali dlhšie po vyhlásení výsledkov, organizátor pre nich pripravil troch interpretov Moja Reč, Lavagance, BeatBurger Band. Neviem, či je kvôli zlej zime pochmúrna nálada, alebo kde je problém, ale zabávajúcich sa ľudí na koncertoch bolo žalostne málo. Mám pocit, že neorganizovaná afterka je viacej, ako príjemný koncert. Taktiež škoda. Ale kto vydržal do večera nepiť, užil si zábavu s Dj Yankom a Juniorom v Stodole. Výsledky si pozrite v našej správe s výsledkami.

A SAMOZREJME VIAC FOTIEK V ::: GALÉRII :::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!