Streda 06. Apríla 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Archív
0 komentárov

Peter Vrbický a jeho pohľad na skateboarding v Bratislave

Dnes, 7. apríla 2011 oslavuje svoje 40. narodeniny človek, čo stál pri zrode slovenského skateboardingu. Peter Vrbický, možná ho mnohí poznáte, možná nie. Je to človek žijúci v Bratislave, svoj prvý normálny skateboard získal v roku 1979. Skateboardingu sa venuje celým svojim srdcom. Už niekoľko rokov vyvíja aktivitu na vybudovanie dôstojného skateparku v Bratislave. Hlavne vďaka nemu ste si mohli pojazdiť v minulosti na prekážkach uložených v areáli netradičných športov v Bratislave. Ako vidí skateboarding v Bratislave on, si prečítejte v interview.

Peter Vrbický je človek, ktorý stál pri zrode bratislavskej a aj slovenskej skateboardovej scény - už od konca sedemdesiatych rokov. Dnes má tri deti, z ktorých sa dve venujú adrenalínovým športom a sám má stále dostatok chuti venovať sa podpore skateboardingu a sem-tam si zajazdiť na skejte. Dnes oslavuje 40. rokov života, tak živióó, živióó.

BLF: Ako to vyzerá so skateboardingom v Bratislave?
Peter: V Bratislave je situácia okolo vybudovania jedného veľkého normálneho skateparku oveľa zložitejšia, ako v iných mestách. Sme hlavné mesto, pozemky sú drahé a keď už sa nejaké uvoľnia na športové aktivity, sú venované futbalu, tenisu, alebo niečomu inému. Bratislava by si zaslúžila mať jeden normálny skatepark a najlepšie krytý, aby sa dalo jazdiť aj v zime. Momentálne nám tu stojí nie úplne dokončená hala s prekážkami, na ktorých sa dá jazdiť, ale nie je to úplne ideálny stav. Ľudia chcú sketovať a stále.

V Bratislave sa centralizujú rôzne aktivity, kultúrne, športové, keď už sa nejaké peniaze vyčlenia, tak ich zhltnú aktivity, mimo skateboardingu. Hlavne v terajšej dobe, kedy pretrváva kríza. Je to záležitosť budúcnosti. Z môjho pohľadu, je terajšia situácia okolo bratislavského skatebordingu horšia, ako pred 30timi rokmi. Keď som ja začínal jazdiť, tak vtedy sme mali aspoň vyhradený rádius a plochu na jazdenie a to bolo na tú dobu dobré. Dnes máme rok 2011 a máme tu jeden nedokončený skateparkpark, síce s halou, ale bez normálnych parkových prekážok, potom sú tu nejaké vízie parku, nevyhovujúci park v Petržalke a nejazditeľný park pri Kuchajde.

BLF: Ako dopadla snowskate škola?
Peťo: Bol som trocha sklamaný, že sa jej nezúčastnilo toľko chalanov čo skejtujú, ako som čakal. Na druhej strane, som bol príjemne prekvapený, že sa o snowskate začali zaujímať ľudia, čo predtým ani neskejtovali ani nesnowboardovali a robia všeličo možné a chceli sa zoznámiť s niečím novým. Som spokojný, koľko ľudí sa zúčastnilo snowskate školy na Babe.

BLF: Ako je na tom skatepark v Ružinove?
Peťo: Je na to m tak, že mám naplánované stretnutie s ľuďmi z Ružinovského športového klubu. Každopádne sa tam so skateparkom ráta aj do budúcnosti. Zatiaľ k tomu môžem povedať len toľko, že počas minulého leta sa rôznymi aktivitami skateboardškoly vybudovala cesta, aby bol vnímaný skateboarding ako prospešná a zmysluplná aktivita, ktorá patrí k životu a mestu. Aj kvôli nim sa tlačí na to, aby bol v Ružinove skatepark. Na druhej strane, treba podotknúť, že park nevzniká preto, lebo ho Ružinov potrebuje, ale pre to, že môže niečo ponúknuť mladým ľuďom. A tak treba dodržiavať aj určité pravidlá. Keď si chceš ísť zaplávať, tak na plavárni platíš vstupné. Tým, že niektorí nie sú schopní dať 0,50 centov za vstup a preskakujú plot, škodia iným a celému parku. Potom začína mestská časť vnímať skatepark ako problém a to niekto nechce.

BLF: Minuloročný veľmi úspešný projekt skateboardškola, bude pokračovať?
Peťo: Samozrejme, že so skateboardškolou chcem pokračovať, lebo je to nutná záležitosť. Prostredníctvom skateboardškoly vieme poukázať na nutnosť priestoru na jazdenie. Skateboardškola bude určite aj cez prázdniny a k tomu aj ďalšie doprovodné podujatia. Prenosné prekážky máme, generátory tiež. Takže by to nemal byť problém. Skateboardškola bude samozrejme bezplatne, deti nikdy za skateboardškolu platiť nebudú.

BLF: Skateboardový pohár na Slovensku?
Peťo: V súčasnej dobe je záležitosť SSP otvorená záležitosť pre každého, čo ho chce robiť. Momentálne distribučné spoločnosti nie sú v takej pozícii, aby sa tlačili do celej série. Skorej sa budú organizovať preteky lokálne. Pôvodný skateboardový pohár sme dali dokopy Palo Sasko, Marek Hliničan a ja a s touto myšlienkou došiel pred rokmi Martin Kopecký, ktorý sa celý život pohybuje okolo skateboardingu. Popri tom aj Tomáš Potúček. Títo dvaja ľudia vedia o čom hovoria a naštartovali túto myšlienku a na nejakej koncepcii sme sa dohodli na SSP. Pohár kedysi fungoval tak, že boli zastúpené štyri distribučné spoločnosti. Vznikol jeden centrálny plagát s grafikou, vznikol jeden systém organizovania pretekov. Takto sa spoločne išlo do Mikuláša, Zvolena a Bratislavy, kde sa jazdil pohár. Tak to fungovalo niekoľko rokov dozadu. Potom nastala kríza a všetko sa to uberalo svojou, inou cestou. V súčasnej dobe nie sú dobré podmienky na to, aby bol jeden hlavný sponzor série.

BLF: Ako vidíš slovenský pohár a skateboarding v budúcnosti?
Peťo: Myslím si, že s týmto tempom budovania nových skateparkov v Žiline, Skalici a v ďalších mestách je to celkom možné, aby bol kvalitný pohár v kvalitných parkoch. Treba však, aby sponzori prekonali finančnú krízu a našiel sa šikovný menežér, ktorý by to vedel celé ukočírovať správnym smerom a nie sebe do vrecka. Mal by vedieť komunikovať so všetkými ľuďmi v slovenskom skateboardovom svete, vytýčiť si pravidlá hry a je tu priestor urobiť zaujímavý pohár, za ktorý sa nikto nebude hanbiť. Kríza zničila XY vecí, takže nemôžeme chcieť aby tu cez krízu niečo kvitlo, lebo cez krízu všetko zhynie. Budme radi, že máme skateboarding taký ako máme a že v Košiciach je jeden poriadny skatepark a že sa stavajú skatepaky aj v ostatných mestách.

BLF: Čo skatepark v Skalici?
Peťo: V Skalici bol vybudovaný veľmi pekný skatepark firmou Mystic. Oficiálne otvorenie bude čoskoro, viac informácií čoskoro. Určite je to park, ktorý po malých úpravách je schopný hostiť pohárový pretek.

BLF: Čo tvoja rodina, ako sa stavia k tvojim skateboardovým aktivitám?
Peťo: Keby nebolo mojej manželky Denisy, ktorá ma v mojich skateboardových aktivitách podporuje, tak by tá celá moja aktivita okolo skateboardingu nebola možná. Ja si neviem predstaviť nejakú inú manželku, ktorá núti človeka byť doma a nejakým spôsobom poslúchať a z nevenovať sa tomu, čo by som chcel. Tak by to nebolo možné. Za to jej veľmi pekne ďakujem. Keď nemá človek rodinu, je sám, mladý, tak zháňanie sponzorov, vybavovanie, behanie, je o niečom inom, ako keď má človek rodinu, tri deti, kopec iných, často krát dôležitejších aktivít ako je skateboarding. Ja som si však povedal, že sa budem snažiť, aby mali kde mladí ľudia jazdiť. Preto skatepark a preto neprestanem, kým tu skatepark nebude. Mňa robí šťastným, keď si môžem zajazdiť s deťmi, naučiť ich základy a potom musia ísť svojou cestou . To ma robí šťastným.

BLF: Niečo na záver?
Peťo: Chcel by som poďakovať všetkým, čo podporujú moje skateboardové aktivity. Rodine, známym, proste všetkým. Možná niekto vidí moju snahu inak, alebo niečo také, ale ja sa neprestanem snažiť, kým sa v Bratislave nevybuduje dôstojné miesto pre skateboarding. Na záver by som chcel povedať, že som šťastný, že skteboardové aktivity podporuje aj Bratislavský samosprávny kraj, Mesto Bratislava a aj ďalší.

BLF: Chceme Peťovi a jeho rodine popriať len to najlepšie, veľa zdravia a šťastia a nech sa mu všetky jeho aktivity splnia. Veď robí ich najmä pre vás.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!