Utorok 05. Apríla 2011
Autor: Kristián
Foto-video: D.Blažek, Kristián
0 komentárov

Quiksilver Snowjam 2011 v zanamení megaprogresu

Minulý rok som mal tú česť byť na Quiksilver Snowjame. Bola to úžasná akcia u našich susedov v Čechách. Dojmy z nej si môžete prečítať a pozrieť v článku. Teraz som tú možnosť dostal zase. Trocha som vedel, čo ma čaká, ale to čo tam bolo, bola pecka. Ako hovorí Onja – „Boží..“ Boží to bolo. Jazdecká a organizačná úroveň našich susedov nás predbehla už dávno, teraz je už v inej dimenzii a stále sa vzďaľuje. Ako bolo na Quiksilver SnowJame 2011 si prečítajte teraz.

Quiksilver Snowjam sa koná už druhý rok v Špindlerovom Mlýne, cca 390 km od Bratislavy, podľa toho, či ideš rýchlejšou cestou po diaľnici cez Prahu, alebo kratšou cez Hradec K. Cesta fajn. Príchod v stredu, treba sa riadne pripraviť na nabitý víkend. V Špindli toho snehu moc nevidieť, sucho aj tu. Robím si nechcenú hodinovú prechádzku cestou k Motorovi a Onjovi, ktorá trvá za predpokladu, že vieš kam ísť, 5 minút. Po ceste chladím víno. Prvý stredajší večer sa nesie v znamení vínka, rozprávania zážitkov (však sme sa rok nevideli) a sledovania Votrelca II. 3:00, je čas ísť spať. Zajtra nás čaká prvý deň Snowjamu, jazdenie, sledovanie a chill.

Počasie je fenomén. Môžeš mať tip top pripravenú akciu na mega úrovni, všetko spravené a odkontrolované. Príde ujo „zlé počasie“ a rozbije ti všetky prekážky, zničí viditeľnosť, znepríjemní pobyt na svahu a potom ešte na teba spustí zlatý dážď. Počasie vie urobiť veľa nepríjemností. To však nebol prípad Snowjamu. Od prvých dní svietilo slnko, obloha bez mraku, bezvetrie a teploty okolo 0°C. Krása a modlitby organizátorov boli vyslyšané.

Štvrtok prebehol počas dňa tréning jazdcov. Zúčastnili sa ho väčšinou domáci rideri. 24 jazdcov malo postúpiť z piatnajšej kvali do sobotného semifinále. Každý tam chcel byť. Štvrtoček končí riders meetingom, pár slov od organizátora Martina Černíka a rozchod.

V piatok nás čaká už ostré jazdenie. Objavujú sa prví zahraniční jazdci. Trojica Švajčiarov – David Djite, Luca Pasqualini a Tomas Franc, ktorý ako pozvaný jazdec nemusel prejsť kvalifikáciou. Thomas sa mi na raňajkách prihovára plynulou češtinou, neskôr zisťujem, že jeho korene siahajú do Čiech. V kvalifikácii jazdí aj Fín Nuutti Niemela + 21 Čechov a jeden Slovák žijúci v ČR – Juraj Matiáš. Celkovo 25 jazdcov.

Nechýbajú známejšie mená ako: Darek Bergmann, Daniel Porkert, Filip Gutwirth, Martin Mikyska, Pepe Samek, Martin Matoušek, Tomáš Tuzar, Roman Dlauhy, Petr Horák a ďalší. Pred samotnou kvalifikáciou si idem ešte odfotiť pár skokov. Fotím sprava, zľava, taký uhol, hentaký uhol. Prechádzam na roh table, ktorý ma asi 10 metrov, proste letisko. Fotím. Trénujú už aj jazdci, čo majú isté miesto v semifinále. Štýlovo Tero Poikajärvi, Marius Otterstad, Neči. Zrazu prilieta Lukáš Tomšú. Prilieta však nejako čudne, vôbec nie je v modrom výseku oblohy. Prečo? Čo sa deje? Nieeeee! Lukáš chytá hranu na kickri a rúti sa rovno na mňa. Oňa kričí! Stačím uskočiť. LTT – pár centi ma delí od istého škaredého zranenia. Ja predychávam, Lukáš končí v plote so zranením ramenom. Ďakujem tomu hore, že ma ochránil. Dávam horca na ukludnenie a šup na kvalifikáciu.

Kicker je macek. Table okolo 18 metrov, čistučký, rovný. Skok je vysoký cca 2,5m a nie moc kopnutý. Na „slovenské pomery“ je to ale riadny kopák. Haha. Dopad dlhý bezpečný, strmý. Počas celých troch dní sa nikto okrem Lukáša nezranil, čo svedčí aj o bezpečnosti a aj o vyjazdenosti. Okrem kickra zaujímavá slopestyle trať obsahuje aj halfpipe a rail. Takáto trať preverí pripravenosť a vyjazdenosť riderov najviac. Po cca 5 skokoch v rampe sa unavený rútiš na streetrail, kde zabíjaš blunt 270 out a rútiš sa na skok ešte viac zadýchaný. Skús si to niekedy. Mega vec!

Všetky prekážky sú vymodelované perfektne, však sa o to stará Snowparkdesign, partia chalanov čo svoju robotu robia naozaj výborne! Výborný slopesytle, skvelé počasie, jazdenie a pohoda. Popri tom hrá DJ Friky, naozaj event hodný svetovej špičky. V areáli ste si okrem samotného jazdenia mohli požičať dosky LibTech, Gnu, Roxy, navoskovať dosku, vyrobiť vlastné Roxy tričko, zabaviť sa s Nintendom Wii a tak ďalej.

Kvalifikácia len stručne, postupuje z nej 12 jazdcov, ktorí mali tri jazdi na presvedčenie judges. A sú nimi: Kríž (swbs5, fs7), Bergmann (bs, fs7, bs9), Mikyska (bs7,9), Tuzar (cab5,7), Horák (bs10 2xcork), Niemela (cab9), Samek (bs7), Porkert (bs7), Gutwirth (swbs5), Paulíček (bs7), Dlauhy (fs7, 9), Matoušek (fs7, 9). Skok mal váhu 35%, rail 15% a halfpipe 50%. Nestačilo čisto zajazdiť len jednu prekážku, ale všetky. V kvali niektorým nestačila ani ustáta 7, taká silná bola konkurencia. Najviac som sa bál o Sk-Cz jazdca Matiaša, ktorý pokúšal doublebackflip. Ani raz mu nevyšiel. Škoda.

K semifinalistom z kvalifikácie pribudlo 8 pozvaných jazdcov: Franc, Rontti, Nečas, Badertscher, Černík, Poikajärvi, Thaler, Otterstad. Mená sľubujúce zaujímavú podívanú, ty vole. Jazdci boli rozdelení na dva heaty, kde mali k dispozícii dve jazdy. Lepšia sa brala. Najviac zaujal heat 1 v ktorom z 10 jazdcov dávali 5ti rotáciu 10 doublecork. Najkrajšie desinové doubláče mali určite Kríž a Horák. Level sa zvyšoval, dokazujú to aj triky cab9, fs9, swbs7, 9, doublebackflip. Väčšina vo veľkej výške a ďalekooo. Heat 2 nabitý taktiež super menami pripravil lahôdky v podaní Gutwirtha fs10, Černíka ab9 a aj Mariusa Otterstada, ktorý trápil double bs rodeo v milión metrov za dopad a dva milióny metrov vo výške! Druhý sa mu podaril skoro na 100%.

Nikto sa nečuduje, že čisto odísť trik z takej výšky a diaľky je len pre silné žalúdky. Veľkým prekvapením bol nepostup Tera Poikajärviho, ktorý točil najštýlovejšie bs7. Pád v rampe ho však o postup pripravil. Taktiež škoda hviezd ako Thaler, Badertscher, Rontti.

Do 10-členného finále postúpili. Samek, Gutwirth, Paulíček, Dlauhý, Tuzar, Horák a Nečas za CZE a Otterstad, Franc, Niemela za internationals. Áno, čítaš správne 7 Čechov! Ako som spomenul na začiatku, chalani idú hore. Vo finále mali chalani taktiež dve jazdy. Rampa+rail+skok a znova. Atmosféra hustla, množstvo divákov okolo dopadu hecovala dvojica speakerov. Veľmi dobrou voľbou bol Matej Novák v roli speakera, ktorý sprevádzal Pinďu, skúseného to mluviča.

Z rýchlika triky, lebo môžeš 100x čítať moje keci, ale keď raz uvidíš, tak to sa ráta. Tak určité. Samek (bs7 a pád), Gutwirth (fs10 a fs10), Paulíček (bs9 a pád), Dlauhy (fs9 a pád), Otterstad (bs5 a 2xrodeo), Niemela (bs10cork2), Tuzar (cab9), Franc (bs10cork2), Horák (bs10cork2) a Neči (2xbackflip). Skok mali skoro všetci top, rozhodovala hlavne rampa. Nakoniec to dopadlo, ako to dopadlo. Výsledky v správe. Gratulujeme hlavne chalanom z Čiech, že ukázali jazdenie na európskej úrovni. Plný dojmov, som sa pobral na luxusnú večeru v očakávaní veľkej show na Snickers Nutcase Best trick, ktorá sa odohrala večer

Show, horec, svetlá, dramáč, ľudia, spánok, raňajky, domov. V skratke. Večerná show bola na hranici. Mega fínske jazdy 10 jazdcov, kde sa točia 7-10 rotácie, najštýlovejší štýler Tero - bs 540 shifty. Neopísateľné, sleduj video. Najtechnickejší trik bral Petr Horák s trikom Backside doublecork 1260. ANO!

Pred a po bestricku zahrali kapely Bug´n´Dub a Sunshine. Totálne unavený prichádzam na diskotéku Dolská, kde hrajú Bounce Bounce, Djs Jorgos, Friky&Flux, Robot a Ladida. Pivko, krátka konverzácia a už si ďalej nepamätám. Na záver by som poďakoval všetkým, čo sa pričinili o skvelí víkend v Špindli a dúfam, že rovnako dobré to bude o rok. Quiksilver Snowjam 2011 bol tou najlepšou akciou, na ktorej som sa tento rok zatiaľ zúčastnil a mal by ho každý zažiť minimálne raz. Vidíme sa o rok, dík chalani.

:::VIAC FOTIEK SAMOZREJME V GAÉRII:::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!