Report z Far n High od Turyho
Utorok 30. Júna 2015
Autor: Ďuri Tury
Foto-video: Ďuri Tury
0 komentárov

Report z Far n High od Turyho

Pred mesiacom sme spolu s Rišom Turym, Martinom Pekom a Jirkom Novosadom navštívili Paríž. Cieľom bola zastávka Svetového skateboardového pohára, ktorý sa konal v neďalekej dedinke Villiers sur Orge. Far ´n´ High 2015 patrí jednoznačne medzi najlepšie súťaže v Európe. Celý areál, kde ja súťaž jazdila bol neskutočne dobre pripravený.

Súťaž sa jazdili v krytom skateparku, no komu sa nechcelo byť zavretý dnu, mohol si isť kľudne pojazdiť do skateparku pred halou. Nechýbali ani atrakcie, napríklad ako zahrať si hod kolieskom na trek, alebo občerstviť sa napríklad sendwitchom switch tre. Areál plný ľudí tak ako je zo v Európe zvykom! Jazdilo sa v dvoch kategória a to v mužskej a ženskej. Formát súťaže bol rozdelený do dvojdňovej kvalifikácie s čoho 11 jazdcov postupovalo ďalej. Prvý z každého dňa išiel priamo do finále. Tým šťastlivcom sa stal Aurelien Giraud, ktorý dal čistú jazdu a zabil to masívnym fs flipom z bangu cez chody až na zem.

Druhý deň vyhral kvalifikáciu Gard Hvaara. V prvý deň kvalifikácie jazdili 4 skupiny po 10 jazdcov. Každý mal dve 45 sekudové jazdy, s čoho lepšia sa počítala. Rovnako to platilo aj v druhý deň.  Po kvalifikačných dňoch nasledovalo semifinále v nedeľu. V tento deň ja jazdilo aj finále žien a mužov. No ťažko opísať pocity, v skratke neskutočná show, úroveň trikov a najvyhecovanejší jazdci dali zo seba maximum. V ženskom finále jednoznačne dominovala Letícia Buffoni, ktorá svojou jazdou ohromila celý skatepark. Nemala to síce veľmi ľahké, lebo jej konkurovali mená ako Pamela Rosa, Charlotte Hym, alebo Evelian Bouillart.

Do mužského finále išlo 12 jazdcov, medzi ktorých sa dostali aj Rišo Tury, Ryo Sejiri, Egor Kaldikov, Sven Kilchenman, Luan Oliveira, Egor Golubev, Maxim Kruglov, Tommy Fynn, Roger Silva, Aurelien Giraud, Danny Leon a Gard Hvaara. Po finále mohol zhorieť kľudne celý skatepark, lebo to čo vyššie spomenutí jazdci predviedli sa nedá opísať slovami. Čo jazdec to iný štýl, iné triky. No každopádne zážitok na nezaplatenie. Po napínavom finále si nakoniec prvenstvo vyjazdil Luan Oliveira. Po jeho jazde celá hala burácala a tlieskala za jeho výkon. Samozrejme nechýbali ani best tricky. Jeden sa jazdil z double setu a druhý a tom najstrmšom rádiuse. Pri oboch best trickoch okrem nepochopiteľných trikov, sa pri toľkom hece jazdci skoro prizabili, ale to k tejto atmosfére patrí. Na takejto súťaži sa musí ísť na 110%. Nasledovalo vyhodnotenie a nás čakala nekonečná cesta domov. Far ´n´ high by som zhrnul v skratke ako súťaž, na ktorú sa zaručene oplatí prísť pozrieť. Užijete si neskutočné 3 dni toho najlepšieho skateboardingu. Priebeh súťaže som sa snažil zdokumentovať a vo videu, okrem vyššie menovaný finalistov budete mať možnosť vidieť aj napríklad Ariena Bularda, Martina Peka, Tomáša Vintra, Vincenta Miloua, Dave Bachinskeho, JJP a  Killiana Zehnder. Na záver by som sa chcel poďakovať Christopherovi Piquardovi za to, že sa o nás vzorne postaral a za bravúrne zorganizovanie takéhoto veľkého contestu. Vidíme sa ďalší rok na Far ´n´ High 2016!

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: tury pek far n high

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!