Report z Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship 2014
Utorok 01. Júla 2014
Autor: Boardlife
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Report z Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship 2014

Na Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship som bol duchom 7x, fyzicky šiesty krát. Kto by si myslel, že je to stále o tom istom, tak má pravdu a úplne sa mýli zároveň. Prečo? Surfing, oceán, piesok, pláže, super gastro, vínka, výlety, slnko a kade čo sa každým rokom opakuje. Niekedy je z jedného viac (napríklad vínka) a niekedy je niečoho pomenej (napríklad vĺn). No vždy je to o niečom novom, nové zážitky, kamaráti. Jednoducho, aj to čo by si myslel že človek pozná, ho vie prekvapiť, ukázať sa v inom svetle... Poďme od filozofie k tomu ako sme (teda som) sa mal tento rok na Surfchampe 2014.

Po autobuse, lietadle som zvolil znova spôsob dopravy osobné auto. Posádka troch Zuzka Bachnárová, Láďo Bachnár a ja sme sa vydali z BA smer Annecy a Seignosse. Inak Annecy nádherné francúzske mesto, určite sa treba zastaviť. Vyše 2001 km a sme pri francúzskom pobreží Atlantického oceána. Klasickí surfchampisti odchádzali z Prahy autobusom a už prvé správy z neho potvrdzovali klasiku: „ 15km za Prahou bola otvorená (a isto veľmi rýchlo aj dopitá) prvá fľaška Jägermeistera.

Je jedno ako sa na Surfchamp (budem akciu nazývať tak, keďže názov Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship 2014 je dosť dlhý) dostanete, či klasicky autobusom, autom alebo lietadlom, dôležité je, aby ste dorazili. Všetci sa nakoniec stretávame v kempe, ktorý je akou si základňou. Tento rok ma prekvapila vysoká účasť surferov, dovolenkárov, kamošov, výletníkov, rodiniek a ďalších účastníkov. Do súťaže sa registrovalo 43 surferov z ktorých bolo Slovákov (Tomáš Hafner, Jozef Balcar, Tomáš Remeň, Vlado Bachnár, Robo Jedlička, Matúš Hubka, Martin Belan a Roman Cisár) a 16 surferiek (Saša Cisárová a Ivka Saktor). Okrem súťažiacich som stretol naozaj neúrekom známych ľudí, ktorých poznám nie len z prvého ročníka, ale aj z boardridingového života v Čechách a na Slovensku. Naozaj veľmi dobrá partia obohatená o viacero rodiniek. Vždy ma poteší, keď vidím záujem ľudí o surfing či už v súťažnej, alebo rekreačnej forme.

Prvé dni sa účastníci aklimatizovali a riešili predpoveď. Možno by sa zdalo, že to nie je veda, ale je. Rovnako, ako sledujem predpoveď pred odchodom na hory, tak sa sledovala predpoveď aj teraz. Snehové zrážky vymenili tie dažďové, silu vetra jeho smer a množstvo prašanu zase veľkosť vĺn. Bohužiaľ už od začiatku Bohu oceána Poseidón dovolenkoval niekde inde a účastníkom neposielal práve ideálne vlny. Nič to, jazdiť sa jazdí aj tak. Prvé kolo bolo naplánované na stredu, takže dovtedy freesurfing, free drinking a free shoping.

Na nedeľu bolo naplánované rozlosovanie jazdcov do jednotlivých heatov, spísanie tag teamov, konzumácia alko tekutín, zábava, tancovačka. Zmena nastala aj v značke piva čapovaného účastníkom (samozrejme zadarmo, teda tým, čo si zaplatili štartovný poplatok) – Budweiser bol vynikajúcou voľbou. Organizované partys boli tuším tri, no ako som tak sledoval účastníkov, niekto mal party non stop. Pokiaľ sa nevenujete surfingu na malých vlnách a nebaví vás vylihovať na pláži, k dispozícii máte veľké množstvo aktivít. Už spomenutý alkohol, ktorý je metlou ľudstva, aj shoping, návšteva miest ako Hosssegor, alebo Biarritz, výlety po okolí, super gastronómia, bazén, tenis a ďalšie. Čo sa dá robiť opisujem každý rok v reportoch, takže už je toho naozaj veľa. 

Vráťme sa k surfingu. Prvý súťažný deň bol naplánovaný na stredu. Vlny nič moc, ale lepšie ako na Domaši. Ide sa jazdiť. Jazdci v heatoch boli nasadení/rozlosovaní nasledovne: Účastník minuloročného semifinále + 3 vylosovaní. Podmienky pre každého jazdca boli rovnaké, takže sa nikto veľmi sťažovať nemohol. Pozrime sa ako sa darilo našim riderom. V prvom heate sme mali Tomáša Hafnera, ktorý však deň pred pretekom požil Petraníky, ktoré mu dobre nesadli a na vlne nepodal sústredený výkon a skončil na nepostupovom treťom mieste. Aj v druhom heate sme mali zastúpenie v podobe Jožkyho Balcara, prezývaného Slovenský Kelly. V tomto prípade neboli na vine Petraníky, ale nedávna zmena sponzora, ktorý nedodal kvalitné plavky. Taktiež nepostupové tretie miesto. Tretí heat a tretí Slovák. Tomáš „Korky“ Remeň, ktorý sa vydal do Francúzska až z Martina a na staručkom WV Transporteri T3. Korky býva vo svojom obytňáku, pracuje v miestnej reštike a užíva si voľnosť, vlny a po novom ževraj aj kolegyňu. Korky zajazdil štvrté nepostupové miesto. Štvrtý heat a horúce železo Vladimír Bachnár. Láďo mal veľmi ťažký heat v ktorom jazdil s Otmarom Olivom a Breťom Rubym, ktorí boli určite kandidátmi na finále. Láďo si však vyjazdil druhé postupové miesto! Prvý postupujúci Slovák. Šiesty head a dvaja Slováci v ňom. Robo Jedlička a Mate Hubka. Bohužiaľ postúpiť sa podarilo len Matemu Hubkovi. Pravdepodobnou príčinou Robovho neúspechu bolo heslo „iba jedno pivo“ a „se musime vypic a žic“. Treba však napísať, že aj Robo mal ťažký heat a zajazdil veľmi slušne, no stačilo to len na tretie miesto.

Martin Belan štartoval v jedenástom heate a nepostúpil a Roman „Lucero“ Cisár v dvanástom, no neštartoval. Je ťažké skĺbiť starosť o dve malé deti a surfing. Nasledujúci deň bol na programe surfing žien, ďalšie kolá mužov a Surfhouse.cz Expression Session – súťaž o najlepšiu vlnu. Ako som už spomenul, každý večer prebiehali buď organizované, alebo neorganizované partys. My sme počas predchádzajúcich dní stihli navštíviť Biarritz, užiť si skvelé tapasky, pastis a ďalšie miestne dobroty. Dík Peťo a Ivka za tip na skvelú reštiku.

Štvrtok a ďalšie jazdenie na Surfchampe. Vlny sa neumúdrili, našťastie neprší , ale svieti slnko.. tak vám povím..mhm.. neni to búhví co.. ale jazdiť sa dá. Prebehla Surfhouse.cz Expression Session v ktorej cca 35 surferov vo vode jazdilo o najlepšiu vlnu, vyhral Maďar Zoltán Bakro. Inak Maďarov bolo tento rok požehnane. Keďže nemajú vlastné oficiálne majstráky, tak sa každým rokom pridružujú k nám. No a ešte jedna poznámka. Oceán bol mimoriadne teplý. Len raz si pamätám, kedy som surfoval v Atlantiku len v boardšortkách a lycre. Aj tentoraz sa mi to podarilo, keďže voda mala cca 20°C – 21°C, čo je dosť nezvyčajné. Zvyknutý som bol na 17°C osviežovač. Na záver súťažného dňa sa odjazdil aj Swis-Shop.cz Tag Team Contest v ktorom súťažili šesť členné teamy. Zastúpenie sme mali aj my a to v podobe Slovenskej strely v zložení Ivka Saktor, Láďo Bachnár, Robo Jedlička, Tomáš Remeň, Mate Hubka a Tomáš Hafner. V ženskej kategórii za naše farby jazdila len Saša Cisárová, ktorej sa nepodarilo postúpiť a skončila tretia.

Blížime sa k záveru celého Surfchampu. Vlny stále neprichádzajú, no jazdiť a zabávať sa dá. Priami účastníci odchádzajú na výlet do San Sebastianu, my si dávame shoping, vínko a gastroonebesenie v Le Napoli. Následne vínka, pivká a niekde som našiel pravého horca z Demänovej! Organizátori sa rozhodli preložiť mužské finále na sobotu. Skoro ráno o 7:00 sa malo najlepších 6 riderov (keďže semifinále sa zrušilo) stretnúť na pláži a rozdať si to v lepších podmienkach. O mužskom finále neskôr. Teraz prejdeme na ženské finále, kde sme ale nemali zastúpenie. Vo finále sa stretli Klára Suchanová, Karolína Řehulková, Kateřina Havlíková a Veronika Savola Tománková. Všetky Česky. Najlepšie si s podmienkami poradila Klára, ktorá sa profesionálne venuje snowboard judgingu a zúčastnila sa už aj ZOH 2014 v Soči. Ženské finále bolo zábavné, stihlo sa aj niekoľko zaujímavých trikov, ako stojka na hlave a tak. Druhé miesto si odniesla Karolína Řehulková, tretie Kateřina Havlíková a štvrté Veronika Savola Tománková. Hurá hurá hurá. Nezabudnime ani na najrýchlejšieho pádlovača v súťaži Playground Paddle Battle, ktorým sa stal Dominik Veselka. Tag Team si ukoristili Plonkisti a Surf & Travel Best Wave vyhral Miki Reigler.

Podmienky sa zlepšili v sobotu ráno a tak sa mohlo odjazdiť mužské finále. Ešte si prejdime postupovú ságu dvoch Slovákov do finále. Osemfinále: Láďo Bachnár a prvý vo svojom heate, Mate Hubka taktiež prvý vo svojom heate. Chalani zajazdili veľmi slušne a ukázali kolegom z Čiech, že sa musi vypic a žic! Popisovať surfing sa prakticky nedá, taktiež si toho veľa nepamätám, keďže sme si dakedy vo štvrtok odpálili s Ivkou od 12:00 na obed slušnú žúrku na pláži, ktorá pokračovala s ostatnými Zlobormi až do večerných hodín. Vypilo sa cca 37 fliaš rosé a ďalších šmakotín. Milujem Francúzsko! Štvrťfinále, tri heaty po štyroch jazdcoch. Láďo vo svojom heate zajazdil druhé miesto a postupuje do semifinále, medzi dva heaty po troch jazdcoch. Mate to isté stým rozdielom, že svoj heat vyhral. Mate je robot a určite cítil podporu o jeden pár palcov na rukách naviac oproti minulému roku. Ako som už spomenul, semifinále sa kvôli zlým podmienkam zrušilo a spojilo sa zo sobotným finále.

Šesť najlepších jazdcov, pláž Les Estagnots, 7:00 dvaja judges, Mat Rendek, Zuzka, ja a asi traja ďalší ľudia okolo. Ide sa jazdiť! Vlny sú už lepšie, no stále to nie je to pravé, našťastie chalani už peňáky nepoužívajú. Dokonca vidieť aj niekoľko veľmi slušných jázd. Nedovoľujem si hodnotiť jazdenie, no mám tušáka, že hlavne Láďo bude riadne vysoko. Po cca 45 minutách je dojazdené, rideri mali tri vlny, ktoré sa im brali do hodnotenia. Všetci sme napätí, ako to dopadne. Vyhlásenie prebehlo na základni. Je to tu! Skvelý výsledok pre slovenský surfing, dá sa povedať historický. Mate Hubka na slušnom šiestom mieste. Mate je spoluorganizátorom akcie, takže celý týždeň kľudu nemal, ani riadne opiť sa nemohol, ako za starých čias. Veľký rešpekt, že si vyjazdil šieste miesto a stihol všetko okolo Surfchampu. No a čo Láďo? Druhé miesto!!! Skvelééééé! Láďo Bachnár si vyjazdil na siedmom ročníku Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship vynikajúce druhé miesto! Gratulujeme! Láďo si to určite zaslúži.

Je čas zbaliť sa a ísť na dlhú cestu domov. Inak Láďo po tom čo vyhral, si sám odšoféroval z Seignosse do Annecy a následne do Bratislavy. Ani raz sa nevystriedal, to isté cesta tam. Ani mi nenechal pošoférovať si nové superBéčko s automatikou... :( Výsledky, poradie, ceny, víťazstvá. Surfing na pobreží Atlantiku však nie je len o tom. Je to oveľa viac, píšem to tu už siedmi krát. Aj tak je vám to na nič. Nestačí si prečítať, treba zažiť. Dúfam, že sa o rok vidíme znova. Dík všetkým, čo sa zúčastnili, čo stoja za celým Surfchampov a Poseidónovi, že sme to prežili v zdraví..

PS: Vychutnajte si polovičný náklad fotiek od Mata Rendeka. Áno len polovičný, keďže vyše 300 fotiek by sme sem nenapchali a vy by ste to asi v zdraví nespracovali. Mat robí nádherné fotky, ktoré dýchajú atmosférou a dá sa povedať, že mi jeho tvorba chýba... keďže dnes ju už každý fotograf, čo má v mobile foťák... Tak si vychutnajte ako nám bolo, zaspomáínajte a dýchajte atmosféru syra, vína, oceánu, vĺn.... a zase tá filozofia

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!