Štvrtok 22. Marca 2012
Autor: Snowpunx
Foto-video: Yan Renelt
0 komentárov

Report z Snowpunx Metal Attack 2012 powered by Forum

Sú to už dva týždne, odkedy sa na Číhalke uskutočnil štvrtý ročník akcie Snowpunx Metal Attack, tento rok za podpory značky Forum. Rail jam má za sebou už slušnú históriu a dnes sa môžete pozrieť ako prebiehal ten tohtoročný.

Sme na Čihalke, je 4.3.2012 ráno, nedeľa. Po včerajšej party na Deštnej (afterparty po O´Neill Soldiers pozn. autora) sa väčšina z nás prebúdza s opuchnutými tvárami, suchom na jazyku a nie a nie sa prebrať do nového dňa. Nedá sa ale nič robiť, dnes máme závody a leháro bude niekedy nabudúce. Teraz sú na rade povinnosti. Celá partia začína makať na posledných detailoch, aby tí, ktorí dnes prídu boli maximálne spokojní. Ešte pár orezov a úprav prekážok, posolenie náskokov,... no čaká nás toho ešte veľa. To je už ale deviata ráno a prvé autá sú na miestach, vrátane Forum dodávky a početnej partie z Prahy a Špindlu. Niekoľko skupiniek ešte behá po parku a farbí náskoky, pripravuje bannery. Muzika od DJ Hammera ale začína pomaly naskakovať a vlek sa môže rozbehnúť.

Nie však ešte samotný závod. Registrácia a tým pádom aj možnosť vstupu na číhalský vlek sa trochu preťahuje, ale nakoniec Majkov kompjuter zahlási „here we go“ a môžeme ísť na to. Začína tréning a prvý rideri už brúsia železo miestneho parku. 43 zaregistrovaných riderov a rideriek môže vystúpať do 240 metrov dlhého kopca a pustiť sa dole do tohtoročného ihriska pripraveného pre Snowpunx Metal Attack, ktorý tento krát podporila značka Forum.

Snowpunx banda si tento rok zobrala k srdcu niekoľko výčitiek z minulého roka, kedy sa setup zdal až príliš ostrý a pripravila park pre totálnu shredarinu. Park bol rozdelený na niekoľko platforiem. Na každej z nich bola jedna ťažšia a jedna ľahšia prekážka. Celý setup začínal vrchným „funboxom“ s dvojicou railov (lízaniek) s možnosťou prejazdu, alebo odjazdenia do strán. Na druhú platformu chalani osadili streetovú dvojtrubku s dvomi bedňami do zubu. Na tretej platforme potom rideri nabehli na vrrr (drrr) rúru alebo rainbow box. Asi najviac zabíjajúcim railom bol street jekl na štvrtej platforme. Ten bol doplnený o step-up dvojtrubku. Piata a posledná bodovaná platforma bola osadená street bedňou s grapom alebo si súťažiaci mohli vybrať vrrr rúry do L s odjazdom do spiny. Tam mohli rôzne kombinovať buď s priamym nájazdom alebo prejazdom „bazénu“. Pre spestrenie bola v spodnej časti parku pripravená aj klopenka so step-up railom a odjazdom do ďalšieho railu. Spodný zvon bol už len pre parádičky na koniec jazdy. Po minuloročných pripomienkach sme boli vo veľkom očakávaní, či budú všetci spokojní a podľa ohlasov naozaj boli. 

Odbilo poludnie, posledné vytlačenie súpisiek pre jednotlivé kategórie, ktoré tento rok boli tri – sponzorovaní zabijaci, nesponzorovaní zelenáči a kočky. Vo veľkej konkurencii ostatných akcií tento víkend sme boli naozaj spokojní s veľkou účasťou a to predovšetkým s účasťou známych mien českého snowboardingu. Na Čihalku dorazilo 17 sponzorovaných jazdcov, 19 nesponzorovaných a 7 dievčat.

Môžeme začať samotným závodom. Pre tento rok sme veľmi rozmýšľali nad samotným formátom. Nakoniec sme sa rozhodli a veríme, že správne pre tzv. „organizovaný jam“. Po jednotlivých kategóriách náš hlavný štartér Námorník púšťal jedného súťažiaceho za druhým. Pri tomto počte jazdcov nám tento systém prišiel najrozumnejší a aj najspravodlivejší a to z dvoch dôvodov. Rozhodcovia, ktorí boli u každej platformy a mohli tak vidieť jednotlivé triky mali veľmi zjednodušenú prácu a rideri zasa pokoj na svoje triky. Nemuseli sa obávať, že by in niekto vošiel do trate a došlo tak k nepríjemným stretom.

Kvalifikácia plánovaná na dve a pol hodiny rýchle ubieha, speaker Honzík Protivanský komentuje väčšinu odjazdených trikov, hudba to celé dotvára. Jednotlivé triky vám popisovať nebudem, pretože väčšinu z toho, čo sa v súčasnej dobe jazdí ani neviem pomenovať a za druhé by to bol dlhý nezáživný zoznam. Rozhodne sa ale musím zmieniť o šialenosti, ktorú predviedol, kto iný ako Satan zo Šumperka. Front flip do fs bora bola najväčšia pecka celej kvalifikácie. V túto chvíľu rozhodne najväčší adept na Special Blend Best Trick chalanov. Škoda len, že si pri dopade Satan hrabol do snehu. V kvali si každý odjazdil viac jázd než na akomkoľvek predchádzajúcom ročníku a keďže by sa všetci skoro vyšťavili (predsa len bol aj dlhší tréning), skracujeme kvalifikáciu o pol hodiny, aby si všetci mohli odpočinúť.

Nasleduje reshap, ktorý je naozaj treba. Dva dni pred Metal Attackom celý kopec totálne zamrzol a posledná stavba prebiehala z toho „najlepšieho“ materiálu, ktorý si shaperi môžu priať – vrstva ľadu, pod ktorú sme nahádzali sneh blížiaci sa múke. Horúce slniečko robí tiež svoje. Park je ale zase ready. Rozhodcovia posielajú do finále po ôsmich z každej mužskej kategórie a po zranení dvoch dievčat aj zostávajúcich päť z ženskej kategórie. Narážame na prvé pripomienky rozhodcov. Lukáš Janko svojimi jazdami oslovil ľudí natoľko, že aj jeho, ako deviateho v kategórii nesponzorovaných nakoniec púšťame do finále.

Finále, ktoré sa ide na tri jazdy je už jedno veľké tričkové peklo. Každý zo seba dáva všetko. Na spodnej gapovej bedni chalani dávajú 450 do bardslidov, robia lipslidy, fs boardslidy, rúry vrčia jedna báseň. Čo sa ale presne odjazdilo sa môžete pozrieť vo videjku od Komety a v blížiacom sa video reporte od Palmičky z LIP Production. Tohtoročný železiarsky contest na Čihalke sa blíži rýchlo ku koncu.

V tejto chvíli nás čaká už len vyhlásenie a poďakovanie všetkým riderom, ktorí dorazili v nedeľu na náš kopec, všetkým divákom, opäť zopakovať všetkých sponzorov, ktorým týmto posielame veľké ďakujeme za tohtoročnú podporu . Rýchle upratanie kopca, pretože nás dnes ešte čaká pripravenie spotu pre nakrúcanie do nového Snowporningu. Náročný deň, ktorý ale ešte nekončí.

Porota má výsledky, ceny za 110.000 Kč sú pripravené a rozdávanie môže začať. A ako to vlastne tento rok dopadlo?

Sponzorovaní zabijaci:
1. Michal Bíša (Funstorm, K2, Electric)
2. Dan Paulíček (Burton, Anon, Sitour)
3. Honza Klíma (Salebra, LTB)
4. Jakub Šimůnek (Capita, Union, Repulse, Heroin Heart)
5. David Čonka (Forum, Special Blend, Dragon, Neff, Number One Shop)

Nesponzorovaní (rozhodne nie) zelenáči:
1. Tomáš Raiser
2. Miloš Stonjek
3. Matej Kobulský
4. Jan Doležal
5. Tomáš Teglý

Kočky:
1. Eliška Šírová
2. Lenka Sedlářová
3. Martina Chaloupková

Special Blend Best Trick: David Čonka – fs 270 450 out na street jakli Foursquare 
Best Trick: Lucka Badalíková – noseslide na street jeklu

Tento ročník Snowpunx Metal Attacku powered by Forum je za nami. Niekto odchádza spokojný, niekto nespokojný, ale v celkovom hodnotení môžeme povedať, že výkony, ktoré Čihalka tento krát zažila boli tie lepšie, čo sme tu mohli zatiaľ vidieť, aspoň pri železiarskych závodoch, ktoré tu robíme už dobrý ôsmy rok. Pokiaľ nám napíšete vaše skúsenosti a pripomienky, budeme veľmi radi. Minulý rok sa to osvedčilo a tento ročník tak mohol byť ešte lepší. Chybami sa človek ale učí a aj tento krát to malo svoje muchy. Poďte do nás.

Ešte raz musíme poďakovať všetkým sponzorom, ktorí podporili túto akciu, patrí vám najväčšia vďaka. Boli nimi predovšetkým Forum a Epson. Ďalej Special Blend, Foursquare, Drake, Northwave, Growshop, Dakine, Oneballjay, Coal headwear, Hradecký Votrok a Vlek Čihalka. Špeciálne poďakovanie patrí partii, ktorá sa podieľala na setupe parku pre tohto ročný Metal Attack a i na samotnej stavbe. Chalani, veľa ste makali a my vám veľmi ďakujeme. Poďakovanie patrí Hofajzovi, Palmičkovi, Miggovi a Ovcoj. Snowpunx si tieto veci pamätajú :) Pokiaľ všetko dopadne tak ako má, tak sa na vás tešíme na budúci rok zase!!!

Foto by: Yan Renelt

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!