Utorok 19. Júla 2005
Autor: Eero
Foto-video: Voren
0 komentárov

Skate Story

Spolu s break-through filmom o Makakovi nám bol zaslaný ešte jeden filmový počin z tej istej košickej dielne. Ide o takmer celovečerný film o dĺžke 5:30 min s anglickými titulkami(!).

Autor filmu poukazuje na zlé stránky slovenskej spoločnosti ako sú: skateboarding, obmedzenosť mysle, ortodoxná konzervatívnosť v súboji s liberálnym voľnomyšlienkárstvom, ťažký alkoholizmus, vulgárne vyjadrovanie, generačný konflikt, prchkosť povahy, zlá kvalita chodníkov a chabá architektúra, nízka kultúra stravovania, závislosť na nikotíne a pod.

Na obzvlášť vysokej umeleckej úrovni je vykreslený obraz zlej pani, schovávajúc sa s rozmazanou tvárou za sklom, podčiarknuté zapaľovaním negatívne pôsobiacej nikotínky. Paradoxom je nápis OPRAVA VIDEÍ na predajni Zlej pani... V nádhernom kontraste sa dôchodca alkoholik snaží mladým skejtrom pohybom tela vyjadriť, čo je to kung-fu... Trojicu hlavných postáv príbehu a vykreslenie slovenskej spoločnosti dokonale dopĺňa voľnomyšlienkársky liberál v zrelom veku odetý do koženej bundy, ktorý rovnako dobre rozumie životu ako predošlé dve postavy, čím sa klbko slovenskej zloby dokonale zauzlováva.

Popri deji s účasťou hlavných postáv prebieha v diele paralený príbeh mladých skejtrov s veľmi pozitívnym vyústením vo forme prestrihov na ustáte triky. Ich dej sa odohráva akoby izolovane od deja hlavných postáv, je spracovaný so správnou dávkou minimalizmu, pričom je jasné, že práve tento dej poukazuje na čistotu duše... Hodnota tohto diela pre budúce generácie je ukrytá práve v skĺbení kontrastami prešpikovaného a spoločnosť vykresľujúceho deja hlavných postáv a energického, nadčasového príbehu pokorenia gapu mladými skejtrami.

Film zobrazuje skateboardistu ako nezávislého pozorovateľa pokrútenej spoločnosti, jedinca s vlastným úsudkom. Výnimočné dielo, ktoré odporúčame pozrieť si v kinách, akonáhle dorazí do distribúcie.

STARRING:

R. Lišivka.....................Makak backside
V. Ruščin.....................Čavargoš heelflip rozbíjačka z archívu S. Čaja
M. Šály.....................Drevo switch frontside
P. Štefunda.....................Guma kickflip
T. Sladik.....................Slaďo

MOVIE BY:
M. Šurka.....................Voren vyrobila CSU televízia 2004

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!