Skvelý začiatok sezóny v stredisku Jasná - Nízke Tatry
Nedeľa 03. Decembra 2017
Autor: Boardlife

0 komentárov

Skvelý začiatok sezóny v stredisku Jasná - Nízke Tatry

Dočkali sme sa! Už v piatok, 1. decembra sa otváralo najväčšie slovenské zimné stredisko Jasná - Nízke Tatry. A to nie len tak, ale parádne. Snehu neúrekom, na začiatok decembra niečo nevídané. Mladšie ročníky si ešte takúto skvelú a kvalitnú otváračku nepamätajú a staršie ročníky si už nepamätajú... No ale prečo bolo tak skvele?

Už pred samotným otvorením strediska a zjazdoviek nám príroda nadelila riadne kopy snehu. Husté sneženie trvalo niekoľko dní a zopár krát sa aj zopakovalo. To zabezpečilo väčšiu snehovú pokrývku ako obyčajne. Na niektorých miestach napadlo až 50 cm snehu. Kvalitný základ. Suché a mrazivé dni umožnili fúkať technický sneh, ktorého je však oproti tomu prírodnému pomenej. No a keď sú dobré snehové podmienky, stačí upraviť zjazdovky a môže sa jazdiť. Už keď sme prichádzali do Jasnej, tak sme videli zasnežené stromy a celú prírodu. Ako z vianočnej pohľadnice. Niečo nádherné. No a keď sa k tomu pridá čistá obloha a slnko? Je vymaľované.

Piatok 1. decembra 2017

Slnko, kopec snehu, málo ľudí a onebesenie z jazdenia. Parkujem, obúvam sa a šliapem na vysávač ( vláčik A4). Som medzi prvými dvoma. Prichádza vysávač, je niečo po 8:12. vývoz hore. Ešte pár minút čakám s ostatnými nedočkavcami pred dverami Funitelu... Konečne sa otvárajú, pekne sa pozdravím ujom lanovkárom a nastupujem do prvého fuňáču. Epické. Dole podo mnou sa už črtá menčester na 1a (Pretekárska Luková - Priehyba). Napätie stúpa. Prebehne ma nejaký bambuskár? Najradšej by som si zapol jednu nohu do viazka už vo Fuňáči. Pristávame, rýchlo von. Prvý menčester je môj! Z okien Fuňáča som však videl aj niečo krajšie ako menčester. Bol to čerstvý sneh mimo zratrakovaných zjazdoviek. Na rozjazdenie pálim elbows & edges na menčestri. Nádherne mäkučký, ako perinka a pri tom hrany drží ako kanagon! Prvý obľúk.... ááách... druhý obľúk... ááách... Popri zábranách je nafúkaného zopár cm čerstvého.. pálim a rozstreľujem na všetky strany, hlavne na toho bambuskára, ktorý ma dobieha.... Prásk mu dávku bieleho do tváre... Pokračujem ďalej. Už som rozobľúkovaný, hybaj ho do Májovky. Vrieskam, hobľujem, srším bielym šťastím. Najprv opatrne, však sa tu môžu dáke žraloky skrývať...po pár obľúkoch na míny, zuby a žralokov zabúdam a užívam si prašan.

Takéto jazdy opakujem. Pridávajú sa Mikulášske legendy R. + T. Kossuthovci, R. + M. Hliničanovci a množstvo ďalších kamarátov. Radosť jazdiť. Po chvíľke nás opúšťa Robo K., ktorému zlyhal gopass, nuž smola na nevhodnom mieste a čase... my však prášime ďalej. Druhý úsek, Spravoška, Májovka a aj Juh. Všetko sme počarbali, rozbili, rozstriekali. Krútime hlavami, je toto možné? 1. decembra? Je! Samozrejme sa dali aj žľaby, avšak nie je to úplne bezpečné. My si vychutnávame jazdenie mimo žľabov, Je to postačujúce a fanatické. Snehu naozaj dostatok, okrem pár ľahkých ošuchov nič vážne. Samozrejme v podvedomí tá opatrnosť stále bola. Videli sme nebezpečne trčiace skaly, ktoré dvíhali prst... Ďakujeme tam hore, že sa nám nikomu nič nestalo...

Zjazdovky sú v super stave, juh nenormálne držal, sever takisto. Žiadne ladové platne, žiadne kamene. Všetko príjemne jazditeľné ako v najlepšom bode sezóny.. až na to, že to bol prvý deň sezóny. Ľudí v piatok tak isto nebolo veľa, čo nás teší. Mravce patria do mraveniska... Vypľutý z jazdenia dávam čaj a s úsmevom sadám do auta smer LM.

Sobota 2. decembra 2017

Znova krásne počasie, znova sneh, aj keď všetko podstatné v okolí lanoviek sme už s lokálmi stihli pokresliť. Slnko na juhu, tieň na severe. takto to ešte pude zopár týždňov. Po úvodných a obligátnych obľúkoch na zjazdovke sa vydávame na žľabotá. Menšie, ľahko dostupné sú vyjazdené od fanatikov z prvého dňa. Ideme ďalej, však aj nám muselo niečo ostať. A ostalo. Trocha nás pri vstupe do žľabov desí pohľad na obrovský lavínový odtrh v Dereškom kotle. Odtrh až na základ a riadne obrovský. Modlíme sa, nech si užijeme bezpečnú jazdu. Nástup je ťažší, našťastie všetko drží. Prechod, backside, frontside turn a som tam! Onebesenie. Striekam, jačím, užívam si sneh v tvári. Niekoľko obrovských turnov som si vychutnal. Taktiež Marek a Robo si to užívajú. Nádhera na horách, radosť v očiach. Všetko drží. Dávame ešte jednu takúto jazdu. Spokojní.

Na záver dňa sa presúvam na v celku rozbité, no stále príjemne jazditeľné zjazdovky. Užívam si ďalšie sprejovanie sypkého snehu a ultimátny freestyle. Telo mi však hovorí, že "hohohooooo". Tak si dávam pár záverečných jázd a hybaj domov.  Dobre bolo, skvelo bolo, bolo vymakane!

Nedeľa 3. decembra 2017

Hmla, vietor, posnežievanie. Pár jázd, chill, kamaráti a znova domov. Treba aj oddychovať, čaká nás dlhá a kvalitná sezóna. Písali na www.dlhaakvalitnasezona.sk a ja im verím!

Sumarizácia otvorenia sezóny v stredisku Jasná - Nízke Tatry.

+ Dva dni plné slnka, skvelého počasia, jazdenia, stretávania ľudí, ktorých možno počas sezóny nestretneš. Kvalitné zjazdovky bez kameňov, množstvo snehu, možnosti, ktoré sa vyskytujú skorej v strede sezóny ako na začiatku. Otvorené zjazdovky až z Chopku na obe strany. Viacero možností jazdenia už v prvé dni spustenia strediska, nehovoriac o žľaboch a freeride zónach... Lepší štart do sezóny sme si nemohli želať.

- Samozrejme minca má dve strany... problémy s parkovaním, výpadok prúdu, problémy s gopassom ktoré nešlo operatívne vyriešiť, všade miliarda ľudí.... O ľudskom faktore ani písať nebudem, ešte veľa vody Dunajom musí pretiecť, aby sa ľudia zmenili... Avšak ani jedno negatívum mi nepokazilo moju radosť z otvorenia sezóny.... Vidíme sa!

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: jasna chopok tmr

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!