Slovenský skateboardový pohár 2018 alebo ako to je s tými slovenskými súťažami?
Sobota 03. Februára 2018
Autor: LOwCost

0 komentárov

Slovenský skateboardový pohár 2018 alebo ako to je s tými slovenskými súťažami?

Zdravíme priatelia, skejťáci a fanúšikovia tohto (už dnes oficiálne) športu. Prihovárajú sa k vám členovia občianskeho združenia Skateboardový klub Lowcost a zároveň organizátori Slovenského Skateboardového Pohára.

Vopred musíme upozorniť, že týmto článkom nechceme útočiť na žiadnu inú organizáciu. Toto je vyjadrenie o budúcnosti série súťaží SSP. Akékoľvek otázky o plánovanom nižšie spomínanom oficiálnom skateboardovom pohári treba mieriť na jej organizátorov. Na všetky otázky a pripomienky týkajúce sa nás a našich aktivít radi odpovieme. Veríme, že naša malinká scéna bude naďalej rásť a uberať sa správnym smerom.

Bystrému oku určite neušla správa o 4 plánovaných zastávkach slovenských majstrovstiev. Ešte bystrejší čitateľ si všimol, že jednotlivé zastávky boli zverejnené na facebookovej stránke Slovak Skateboarding a všetky sa konajú na východe. Ako je to možné? Čo sa Slovenský Skateboardový Pohár presunul na východ? Nie, Slovenský Skateboardový Pohár sa nepresunul na východ.

Slovenský Skateboardový Pohár je séria závodov konajúcich sa po celom Slovensku od roku 2007. Pohár prešiel niekoľkými zmenami a posledných dvoch ročníkov sa po niekoľkoročnej pauze ujalo Občianske združenie Skateboardový klub Lowcost. Prvý obnovený ročník fungoval a tešil sa veľkému úspechu. Druhý ročník nám oproti prvému vystrelil kúsok viac a dovolím si tvrdiť, že zdvihol slovenskú skateboardovú scénu o niekoľko schodov vyššie. Pochopiteľne po takomto úspechu chuť neopadla a začali sme plánovať ročník tretí. Tu však nastali drobné komplikácie. Teda nie tu, oni nastali už trochu skôr a to konkrétne v roku 2016, kedy sa skateboarding stal oficiálnou olympijskou disciplínou. Tak ako v každej krajine, aj na Slovensku sa začala táto „neuveriteľná“ novina riešiť. Stretli sa niekoľkí kompetentní ľudia, ktorí tejto scéne niečo priniesli (aj keď je škoda, že množstvo ľudí, ktorí pre túto scénu niečo robia, o tom ani nevedeli). Mal vzniknúť výbor pozostávajúci z niekoľkých združení, ktorý by sa staral o skateboarding na celom Slovensku. Skateboardový klub Lowcost, v zastúpení s Tomášom Hofbauerom a Marekom Lovásom, mal tú česť byť súčasťou tejto vznikajúcej parády, ktorá mala postaviť našu scénu na nohy. Našou úlohou bolo vymyslieť, ako vyťažiť z témy „olympiáda“ čo najviac, využiť šancu a pomôcť tak skateboardingu. Existovala možnosť, ako si udržať skateboarding v rukách skejťákov a to dostať potvrdenie od internationalskateboardingfederation.org, v ktorom by stálo, že Skateboardový klub Lowcost je aj vďaka organizovaniu Slovenského Skateboardového Pohára najkompetentnejší riešiť skateboarding v krajine. Naše združenie je totižto jediné, ktoré vykazovalo aktivitu aj mimo svojho mesta. Dnes je spomínaná organizácia ISF spojená s celosvetovou korčuliarskou organizáciou FIRS a celosvetovo majú skateboarding pod palcom. S daným potvrdením a štátnym uznaním by boli skateboardisti priamo napojení na ten najvyšší orgán a skateboarding na Slovensku mohli s nemalými dotáciami „riadiť“ skateboardové združenia.

Novovznikajúci výbor sa však nakoniec rozhodol vybrať tou najjednoduchšou cestou a oficiálne spadol pod Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz, ktorý je už štátom uznaný. Kto v tom nevidí žiadne riziká, môže si naštudovať niečo zo snowboardovej scény, ktorá spadla pod lyžiarsky zväz. Keďže riešiť skateboarding touto cestou je nám proti srsti, z novovznikajúceho výboru sme vystúpili.

Poďme však späť k téme Slovenského Poháru. Slovenský Skateboardový Pohár fungoval, jazdci naň chodili a pojem SSP sa stával opäť pojmom. Tento rok však nastal menší chaos a čuduj sa svetu, zistili sme, že zastávky na Slovenský pohár sú už dané. A všetky sú na východe. A je to pod záštitou rýchlokorčuliarskeho zväzu. Medzi nami síce niekedy dochádza ku komunikačnému šumu, ale vieme, že zastávky na SSP 2018, sme ešte doriešené nemali a sponzorov sme oslovili iba priebežne bez záväzných dohadov. Jaaaj aha, ono to je „iný“ Skateboardový Pohár. My teraz budeme mať na Slovensku dva? Nie že by nás netešilo, že je o ten pomyselný pohár taký záujem, ale prečo to robiť v tak malej krajine?

Slovenský Skateboardový Pohár nie je oficiálnym pohárom. Je to len názov. Oficiálne majstrovstvá môže riešiť len subjekt, ktorý je oprávnený konať v krajine v mene skateboardingu. A to Skateboardový klub Lowcost nie je. Je to zvláštne, ale je to Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz, ktorého súčasťou je niekoľko združení, je dotovaný štátom, a tým pádom je kompetentný organizovať majstrovstvá v rámci krajiny a vyhlásiť majstra Slovenska. A tak to tento rok aj bude. Oficiálny pohár v skateboardingu sa presunul na východ Slovenska a séria súťaží, ktoré sme organizovali, sa tým pádom stáva, nazvime to „neoficiálna“. Nakoľko nechceme spadnúť pod rýchlokorčuliarsky zväz a chceme riešiť sériu súťaží po celom Slovensku, nie len v určitých krajoch a posúvať tak scénu ďalej, rozhodli sme sa, že budeme naďalej pokračovať v organizácií akcií, na aké ste boli zvyknutí a s radosťou ste sa ich zúčastňovali. Vidíme v tom zmysel a veríme, že to slovenskému skateboardingu pomáha. Aj keď táto séria neprinesie majstra Slovenska a nikoho nekvalifikuje na Olympiádu, veríme, že o ňu záujem nestratíte. Už teraz máme nachystaných množstvo noviniek a nevieme sa dočkať, kedy vám o nich budeme môcť povedať. Držíme palce skateboardingu na Slovensku a veríme, že bude napredovať!

Skateboardový klub Lowcost.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!