Uprising 2016 znova na výbornú
Štvrtok 08. Septembra 2016
Autor: Igor Želtvay

0 komentárov

Uprising 2016 znova na výbornú

Keď sa na Slovensku povie - festival, z prvej šupy sa mi vybavujú 3 najobľúbenejšie. Jeden z nich má však posledné roky navrch - UPRISING . Paradoxom je, že keď sa pred 9timi rokmi zrodil asi nikto netušil, že sa z neho stane špička. Areál Zlatých pieskov ponúka ideálne prostredie pre festivalový víkend. Žiadna runway, žiaden problém s tieňom či rozohriatým betónom. Cez deň sa schladíš vo vode, alebo si pospíš pod stromom. Dobitý životnou silou si tak môžeš užívať to najlepšie reggae a všetko čo sním súvisí.

Na 9tom ročníku sa vystriedalo veľa známych aj neznámych interpretov z rôznych končín sveta. Najzvučnejšie mená ktoré som registroval už z line-up -u boli The Congos, Looptrop, Nneka a Albarosie. Piatkový večer ponúkal nadšencom reggae vystúpenie legendárnych The Congos. Pri západe slnka sme užívali tradičné rytmy a viachlasné spevy, čo ocenili hlavne milovníci klasického roots reggae. Pánom z Jamajky to išlo veľmi slušne a na svoj vek podali super výkon. Na hlavnom stage- i po nich nasledovala Nneka. Speváčka pôvodom z Nigérie ukázala, že je v životnej forme a jej koncert bol výborným spestrením piatkového programu. Po Nneke nasledoval krátky oddych a presun na Dancehall stage. Tam som sa nechtiac ocitol v riadnom kotly. Rida Radar spravil výbornú šou a z jeho prvého vystúpenia, ktoré som naživo absolvoval som bol celkom vyhúkaný. Po ňom nasledovali chlapci z Názvu Stavby. Od ich koncertu som však mal väčšie očakávania. Po pár pesničkách to moje nohy nedávali a žiadal sa chill. V neskorších večerných hodinách sa o zábavu postarali DJs a na každom stagei sa zvrhla dosť dobrá párty.

V sobotu som po trojhodinovom prerušovanom spánku musel stráviť prevažnú časť dňa v blízkosti vody. Pláž bola nasatá pozitívnou energiou a plná pekných ženských tiel. Núdza nebola o občerstvenie v podobe zdravých šťavičiek, alebo piva plného živín a vitamínov. Po energetickom dobití som absolvoval už niekoľký krát koncert Medial Banana, ktorý bol perfektným štartom ďalšej reggae noci. Diváci fasovali bublifuky a koncert sa mohol začať. Chalani zas dokázali, že sú páni vo svojom odbore a že aj na Slovensku sa dá robiť kvalitná reggae muzika. Pred zotmením som ešte na DUB stagei stihol vystúpenie Colective z Českých Budějovíc čo bola dosť pecka, keďže pozitívnejšieho človeka na pódiu som doteraz nezažil. Večer som mal na programe mapovanie hlavného stage-u a aj keď som mal fotopress media pass, dostať sa do tesnej blízkosti hlavných interpretov sa mi vďaka sympatickým securiťákom nepodarilo. Po hodinovom dobíjaní sa na hlavný stage som si napokon vybojoval 3 minúty strávené fotením koncertu Albarosieho a Konshens.

Čo sa týka organizácie je rok od roka citeľný progres. Vďaka tomu ho každoročne navštevuje čoraz viac zahraničných návštevníkov. Tento rok som mal chvíľami pocit, že sú v prevahe. Uprising som absolvoval po troch rokoch a napriek tomu, že som nemal veľké očakávania ho hodnotím ako jeden z najlepších. Prispela k tomu dobrá spoločnosť, výborný program a skvelí ľudia všade navôkol, ktorí robia z Uprisingu jedinečný festival svojho druhu na Slovensku.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: uprising

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!