Piatok 12. Apríla 2013
Autor: lentila

0 komentárov

Víťazi fotografickej súťaže Hory a Mesto 2013

Medzinárodný filmový festival Hory a mesto 2013 je v plnom prúde. Na úvodnom dni festivalu boli oficiálne vyhlásení víťazi fotografickej súťaže, ktorá sa každoročne teší veľkému záujmu verejnosti. Poďme sa pozrieť na víťazov tejto súťaže a ich víťazné fotografie, ktoré môžete v čase prebiehania festivalu od 10.4. – 14.4.2013 vidieť na vernisáži v priestoroch bratislavského Auparku.

GRAND PRIX

Richard Vdovjak - „Hrboľatý“
"Krasové pohorie v okolí rieky Li vytvára výnimočnú prírodnú scenériu. Pravdou je, že plavba člnmi po rieke sa už stala modernou a masovou turistickou atrakciou. Keď sa ale človek vyberie na pešo po vlastnej osi pozdĺž rieky, za pár hodín akoby vstúpil do iného sveta, inej éry. Má šancu stretnúť pôvodných obyvateľov tejto krásnej oblasti, ktorí stále obrábajú svoje malé políčka tradičnými spôsobmi."

KATEGÓRIA HORSKÁ KRAJINA (panoráma, flóra, fauna)

1.MIESTO
Branislav Beliančin - „Mesačné svitanie“

"Fotografiu sa mi podarilo vyhotoviť vlani v Nórsku, počas septembrového splnu mesiaca tesne predtým ako mesiac vykukol z poza hôr. Bola to noc pred krásnym lezeckým výstupom na vrchol Kvandalstind ktorú sme si krátili opekačkou pri ohni. V pozadí na pravej strane fotografie sa vypína známy vrchol Romsdalshor, ktorý je spolu s Trollvegen hlavnou dominantou horskej oblasti neďaleko mestečka Åndalsnes. Romsdalshorn patrí k siedmim vrcholom, ktorých zdolaním keď sa preukážete, získate titul horský kráľ alebo kráľovná."

2.MIESTO
Tomáš Manina - „Tasmánia“
"Fotografia vznikla na jeseň v roku 2012, na východnom pobreží ostrova Tasmánia  v oblasti Great Oyster Bay. Fotografia bola zhotovená klasickým analógovým procesom na diapozitívny materiál Fuji pomocou aparátu Hasselblad x pan."

3.MIESTO
Martin Vlasko - „Honba za perfektným záberom“

"Fotografia zachytáva zamrznutý vodopád Peričnik, ktorý sa nachádza v údolí Vrata v Slovinskom národnom parku Triglav. V jednom momente sa mi z dobrého uhlu naskytol pohľad na neznámeho fotografa, ktorý sa postupne presúval priamo pod 52 metrov vysokú ľadovú stenu, z ktorej sa neustále odlamovali nebezpečne veľké kusy cencúľov."

KATEGÓRIA HORSKÉ A OUTDOROVÉ ŠPORTY

1.MIESTO
Magda Vrábelová „Rýchlosť“

"Fotografia vznikla v jeden januárový deň pri lyžovačke na Skalke pri Kremnici. Na chvíľu vykuklo slniečko a lyžiari zanechávali za sebou stopy rozprášeného snehu. Mala som pri sebe foťák, tak som neodolala, a spravila som zopár záberov."

 2.MIESTO
Matúš Rendek - „Výstup na Malý Kriváň“

"Jazdenie vo Vrátnej je vrcholný zážitok. Našťastie ťa na vrchol nedopraví lanovka. Vrcholné zážitky majú svoju cenu, nie vždy sa však dajú vyjadriť peniazmi. Výstup na Malý Kriváň s lokálmi, nádherný deň na nezaplatenie, ďakujem, chlapci!"

3.MIESTO
Marcel Rebro - „Hrebeňovka“

"Maminka Alenka počas novoročného skialpu na Hohe Wetterin nad dedinkou Niederalp."

KATEGÓRIA  - HORSKÁ KULTÚRA / ĽUDIA

1. MIESTO
Richard Vdovjak - „Hrboľatý“

"Krasové pohorie v okolí rieky Li vytvára výnimočnú prírodnú scenériu. Pravdou je, že plavba člnmi po rieke sa už stala modernou a masovou turistickou atrakciou. Keď sa ale človek vyberie na pešo po vlastnej osi pozdĺž rieky, za pár hodín akoby vstúpil do iného sveta, inej éry. Má šancu stretnúť pôvodných obyvateľov tejto krásnej oblasti, ktorí stále obrábajú svoje malé políčka tradičnými spôsobmi."

2.MIESTO
Pavel Svoboda - „Pastevci v údolí“

"Údolí Suru tvoří v regionu severní Indie hranici mezi budhistickým Ladakhem a muslimským Kašmírem. Snímek vznikl během večerního focení portrétů místních obyvatel. Po stádu ovcí a koz, které se rychle prohnalo vesnicí, zbyl jen zvířený prach."

3.MIESTO
Mária Candráková „Worker Kawah Ijen“

"Každý deň minimálne dvakrát kráčajú baníci uprostred východnej Jávy do kráteru sopky Kawah Ijen a ťažia tam síru. Na chrbtoch potom vynášajú 80 kilogramov nerastu za celodennú mzdu približne 13 eur. Išla som s nimi ráno za tmy, ale len s 15 kilogramovou foto technikou a dalo mi poriadne zabrať vyškriabať sa z kráteru na strmý vrch hory. Fotografia vznikla počas východu slnka v júni 2012."

KATEGÓRIA  - HUMOR V HORSKEJ FOTOGRAFII

1.MIESTO
- neudelená cena

2.MIESTO
Lenka Kostolanská - „XXL XXL“

"Fotografia vznikla počas mojich potuliek po Walese. Ocitla som sa v správnej chvíli na správnom mieste, aby som zachytila kurióznu situáciu, keď dve z troch za sebou stojacich oviec mali sklonené hlavy, takže vznikla ilúzia jedinej dlhej ovce. Aj preto som fotografiu nazvala "XXL"."

3.MIESTO
Katarína Schvarcová - „Bez rúk sa je poškrabať ťažké“

"Fotka bola nafotená na britskom ostrove Isle of Wight počas treku naprieč ostrovom."

Celá redakcia www.boardlife.sk všetkým výhercom srdečne gratuluje a sme radi, že môžeme podporovať festival Hory a mesto. Špeciálne by sme chceli vyzdvihnúť tvorbu Mat Rendeka, ktorý získal vo fotografickej súťaži 2. miesto v kategórii "Horské a outdoorové športy". Matúšove športové fotografie nájdete aj v naších článkoch. Viac o Matúšovi aj tu: Foto interview - Matúš Rendek

Všetci, ktorí nevyhrali, prípadne sa do súťaže nezapojili budú mať šancu znova na budúci rok. 

Viac info o festivale nájdeš na www.horyamesto.sk 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!