Streda 29. Februára 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Kubaľák, Kristián
0 komentárov

Young Blood - Zolo Strcuľa

Mladými jazdcami sa to túto sezónu na našich svahoch len tak hemží. Jedným z tých najlepších je aj 17. ročný Zolo Strcuľa. Zola ste mali možnosť vidieť na väčšine slovenských pretekoch a snb akciách, ktoré sa túto sezónu odjazdili. Na jeho výšku si slušne jibuje a ani skoky sú mu neni cudzie. Nech sa páči – Zolo Strcuľa young blood.

BLF: Čau Zolo, tak sa nám trocha predstav. Odkiaľ si, koľko máš rokov, koľko už jazdíš atak ďalej, predsalen na scéne nie si tak dlho.
Zolo: Čaute, volám sa Zoltán Strcuľa a pochádzam z Liptova, konkrétne z Liptovského Mikuláša. Mám 17 rokov a táto sezóna je pre mňa druhou sezónou na snowboarde.

BLF: Kde si sa prvý krát stretol zo snowboardingom?
Zolo: Prvé stretnutie so snowboardom mi tak povediac zariadil kamarát na základke. Doniesol totiž to do školy skate, čo ma hneď chytilo a tak mi Babka k mojim 15stim kúpila prvý skate začo som jej veľmi vďačný. Začal som chodievať do skate parku, to bol tak koniec leta. A ako to už chodí prišla zime a po zime jar. Skatepark sa roztopil a tak ma to vytiahlo na skate. Jazdili sme s chalanmi, ktorých som tam spoznal a jedného dňa poobede prišiel do parku modrý volkswagen passat. Vystúpil z neho chalani a jedna baba. Sám pán Hliničan a Klaudia Medlová. Prišli zo svahu rozdávali úsmevy, vytiahli skaty a taký naobliekaní zo svahu sa začali voziť. Rozprávali historky zo svahu. To sa mi zapáčilo na toľko, že  som to chcel skúsiť.  

BLF: Kedy si dostal svoju prvú dosku a pri akej príležitosti.
Zolo: Cez leto som si našiel vďaka tatkovi brigádu a mesiac a pol som makal aby som si našporil na dosku, viazko a nejaké tie veci na jazdenie. Dostal som výplatu a sen sa stal skutočnosťou. Kúpil som si svoju prvú dosku v miestnom shope. Bola to Capita a bol som spokojný, pretože s výberom mi pomohol Kubo Brziak, s ktorým som sa spoznal tiež v skate parku.

BLF: Si z LM, čiže Chopok je tvoj home resort, čo iné strediská, chodievaš niekam?
Zolo: Áno najbližšie to mám práve do Jasnej – Chopok, kde sa s follow us zabávame na jiboch. Z iných stredísk určite vždy rád navštevujem park Snow Donovaly či Valču, kde sú super ľudia a je to vždy zábava. Sú to pre mňa strediská, kde som najčastejšie a vždy prinesú nejaký progress. Som rád, asi ako každý, že teraz snowpark alebo niečo blízke freestyle má už takmer každé stredisko.  

BLF: Kde sa ti na Slovensku jazdí najlepšie a prečo práve tam?
Zolo: Najlepšie sa mi jazdí tam, kde jazdím s kamošmi. Stačí trocha snehu prekážka či skok a zábava sa môže začať. Zo stredísk to bude čo sa jibov týka určite Jasná a skoky - Park Snow Donovaly.

BLF: Si z generácie mladých a šikovných jazdcov ako sú Lukáš Droppa, Zuzka Medlová a ďalší. Chodíte spolu jazdiť, alebo sa inšpiruješ hlavne od starších?
Zolo: Či som šikovný nechám na vás, hlavne musím ešte veľa najazdiť :). S Lukášom či Zuzkou sa často vídame na akciách v Jasnej je s nimi zábava a navzájom sa povzbudzujeme. Jazdiť chodievam častejšie s Paťom Paulínyim, Romčom Kučmíkom či Kubom Brziakom sú starší a skúsenejší. Vždy mi pomôžu, preto som rád, že som sa mohol tento rok pridať ku nim do týmu Follow us snowboarding. 

BLF: Vídame ťa na viacerých slovenských akciách, väčšinou je to vždy aj vo finále. Ktorý úspech si ceníš najviac?
Zolo: Snažím sa jazdiť pre zábavu a o to radšej som keď sa mi niečo podarí. Sám som si overil, že keď to nie je o zábave ale o tom, že musím vyhrať, alebo dobre sa umiestniť nedopadne to dobre. Najviac si cením tento ročný Slovenský pohár, ktorý jazdím prvý krát a priniesol mi veľa skúseností a kamarátov.    

BLF: Čo ti, ako mladému jazdcovi chýba na slovenskom snowboardingu najviac? Kvalitné parky, podpora mladých od štátu? Viacej voľna na jazdenie?
Zolo: Najlepšie by bolo, keby sa dalo jazdiť viacej dní v roku. To však obnáša veľké množstvo financií, ktoré si často jazdec musí zabezpečiť sám. Je iné narodiť sa niekde kde sú podmienky lepšie, no ja myslím, že keď chce byť človek dobrým jazdcom na Slovensku sa ním môže stať, stačí len makať viac ako ostatný.

BLF: Kde si sa naučil jazdiť? Učil si sa sám, či si mal inštruktora a myslíš si, že jazdci by sa mali najprv naučiť poriadne jazdiť na zjazdovke a následne skúšať triky na prekážkach?
Zolo: Jazdiť som sa naučil myslím, že pred rokom, bolo to v Závažnej porube na miernom svahu s kamarátom, ktorý jazdil dlhšie. Povedal mi základy ako, že treba byť navážený na prednej nohe a jazdiť zo špičiek na päty, ostatok bol len o vstávaní a skúšaní :).

BLF: Si pomerne mladý, aké sú tvoje snowboardové plány do najbližších dní a mesiacov?
Zolo: V najbližších dňoch by som chcel obehať víkendové akcie s ktorými sa roztrhlo vrece, cez jarné prázdniny poriadne naskákať triky na finále slovenského pohára a pomaly si šetrím na môj prvý pobyt v Špindli na BSSS.

BLF: A čo nesnowboardový život? Čo máš rád, čo rád robíš keď nejazdíš?
Zolo: Vždy si rád zašportujem, snažím sa behávať kvôli kondičke, plávať kvôli chrbtu či kolenám a často trávim čas na skate. Po večeroch cvičím jógu v izbe na koberci :-D. Rád trávim čas s kamošmi na trampolíne, (ktorú som si so segrou kúpil minulý rok) pri grile plnom mäsa a hudbe.

BLF: Jazdenie na Slovensku je jedna vec a druhá je zahraničie. Kde si už bol, kde sa ti páčilo a kam by si sa rád pozrel?
Zolo: Pred touto sezónou sa mi podarilo s Juldom Hermelym ísť do Val Senales v Taliansku. Bol to môj prvý a zároveň jediný výlet do zahraničia za účelom snowboardovania. Bolo to super, iná krajina, iný svet. Bezproblémový týždeň na horách plný krásneho počasia a nových skúseností. Rád by som sa pozrel na Dach a vlastne všade, kde sa dá jazdiť :). Takým najväčším snom je určite Amerika.

BLF: Jibuješ radšej, alebo skáčeš, aké sú tvoje obľúbené triky a ktoré by si sa čo najskôr chcel naučiť?
Zolo: Najradšej som keď môžem aj skákať aj jibovať. Medzi môj obľúbený trik patrí fs boardslide či fs blunt a na skoku backflip, to mám najviac najazdené. Chcem sa naučiť cab 27 do blunt-u na rail a najnovšie som skúšal bs7. Keďže jazdím len druhú sezónu musím si hlavne veľa najazdiť a naskákať.  

BLF: Zranenia? Dúfame, že ta obchádzajú, predsalen, všetko v pohode?
Zolo: Táto sezóna je pre mňa zatiaľ bez zranení, našťastie. Len zopár narazenín a dobyté zápästia, ktoré sa musím naučiť pri páde dvíhať :-D.

BLF: Čo by si poradil mladým začínajúcim jazdcom, aby jazdili čo najviac a najlepšie?
Zolo: Hlavne to robiť pre zábavu a pre seba, užívať si každý deň na svahu na maximum a keď je možnosť nebáť sa spýtať skúsenejšieho o radu. Premyslieť si všetko dopredu a potom to je už len o jazdení :).

BLF: A čo baby? v LM je ich dosť dobrých na doskách, ktorá sa ti páči najviac? :)
Zolo: Baby prinesú na svah vždy iný druh zábavy, je iné keď jazdia samí chalani, a keď je medzi nimi dievčina. Od nás sa mi najviac páči štýlovo Dominika „Jenny“ Králiková, ktorá by prejazdila mnohých chalanov a určite aj nebojácne sestričky Medlové.  

BLF: Mysleli sme skorej, že s ktorou by si išiel na džbánik do Poľovky, ale aj tak dík :) 

BLF: Záverečné dve otázky. Na svoj vek si dosť vysoký, koľko meriaš?
Zolo: Meriam 186 cm, asi po susedovi, keďže u nás v rodine nie je nikto tak vysoký.

BLF: Inšpirácia zo zahraničia? Koho máš najviac napozeraného a kto sa ti páči štýlom jazdenia?
Zolo: Ako svoju inšpiráciu beriem asi každé video, ktoré vidím. Všade je niečo wow. Dáko napozerané nemám nič za tú krátku dobu čo jazdím ani poriadne jazdcov nepoznám iba tých, o ktorých sa stále vraví viem, že sú. Jediné čo som videl viac krát je Isenseven. Najväčší štýl je určite Halldor Helgason či Torstein Horgmo, páčia sa mi aj Seppeho točky.

BLF: Ok, už ťa necháme, tak príjemný deň a dík za rozhovor.
Pár teplých slov na záver ako to už býva zvykom: chcel by som pozdraviť všetkých jazdcov, svoju školu za to, že mi umožňuje tráviť viacej času na svahu ale hlavne chcem poďakovať rodičom, bez ktorých by som tu nebol. Ďakujem a prajem pekný zvyšok sezóny.

Foto: archív Boardlife.sk, Paťo Paulínyi, Peťo Kubaľák, Renďo, Kristián a Lulla.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!