Zasa tie úžasné X Games
Pondelok 26. Januára 2015
Autor: Feelip

0 komentárov

Zasa tie úžasné X Games

A máme to za sebou! Winter X Games 2015 sa včera definitívne skončili, no a ako inak, než vo veľkom štýle. Opäť raz sa prepisovala história hneď v niekoľkých disciplínach a človek by skoro povedal, že dosiahnuť nejaký rekord na tomto podujatí je pomaly aj smutné, pretože prakticky o rok príde niekto ďalší, kto vás pochová do minulosti.

Samozrejme ale, že tieto slová treba brať s veľkým nadhľadom, pretože vo svete extrémnych športov asi neexistuje nič krajšie, ako sa stať súčasťou dejín legendárnych X Games. Tento rok sa do tabuliek slávy opäť zapísalo množstvo nových aj dobre známych mien, tak sa poďme postupne pozrieť, ako to všetko vyzeralo.

(Poz: Pre tých, ktorí nemáte toľko času, alebo jednoducho chcete vedieť iba to najpodstatnejšie, tak klikajte sem)

Hneď na úvod začneme niečím veľkým, konkrétne nedeľňajším finále v snowboardovom slopestyle. Tam sa o titul pobili dvaja 21-roční chalani, ktorí získali na olympiáde v Sochi v rovnakej disciplíne striebro, respektíve bronz. Čerstvý víťaz Air & Style s Innsbrucku Ståle Sandbech a trojnásobný zlatý medailista z X Games Mark McMorris. V tesnom súboji napokon vyhral Kanaďan McMorris, ale nie každý by s tým asi súhlasil. Niektorí z vás možno vedia, že tohoročným spolukomentátorom snowboardových eventov bol Markov brat Craig, ktorému to za mikrofónom šlo naozaj perfektne a dokonca aj napriek tomu, že na trati mal mladšieho súrodenca, nenechal si žiaden svoj názor pre seba. Starší s McMorrisovcov totiž jasne povedal, že podľa jeho názoru mal zlato vyhrať nórsky rider. Rozhodcovia sa ale zhodli, že za čistejší a oveľa technickejší prejazd railovou sekciou si to viac zaslúžil Mark.

Porovnanie jázd Marka a Ståleho...

Oveľa jasnejšie to už ale bolo v disciplíne Big Air. Tam Mark Mcmorris jasne dominoval a vďaka vôbec prvému súťažnému Frontside tripple corku 1440 a Backside 1620 tripple corku si jasne odviezol zlato. Len tak mimochodom, Mark sa stal iba druhým snowboardistom v histórii po Shaunovi Whitovi, ktorému sa podarilo na dvoch zimných X Games vyhrať dva najcennejšie kovy.

Keď už sme pri Shaunovi Whitovi, poďme si posvietiť aj na jeho návrat do Aspenu. Veľa sa toho od „Lietajúcej paradajky“ očakávalo, ale bohužiaľ, Shaun toho od svojej prvej nevydarenej olympiády asi veľa nenatrénoval a aj keď predviedol zopár pekných vecí, musel sa zmieriť so svojou prvou porážkou v superpipe na X Games od roku 2007. Na tomto pieskovisku už totiž žiari iný frajer, konkrétne Danny Davis, ktorý možno nepredvádza najšialenejšie triky na svete, ale jeho dokonalý štýl mu vyniesol už druhé zlato na u-rampe v rade.

Oveľa väčšie prekvapenie sa ale dialo medzi ženami, alebo možno treba povedať skôr dievčatami, pretože tu prišlo k zosadeniu kráľovnej z trónu. Mladučká Američanka Chloe Kim sa totiž dokázala otriasť z hrôzostrašného pádu a predviedla jazdu, na ktorú nestačila ani šampiónka z posledných 4 ročníkov Kelly Clark. Iba 14-ročná snowboardová princezná sa tak stala oficiálne najmladším športovcom, ktorý kedy na zimných X Games vyhral najcennejší kov.

V ženskom slopestyle to bol veľký súboj medzi obhajkyňou titulu Silje Norendal a štvornásobnou šampiónkou Jamie Anderson, v ktorom nakoniec rozhodovala až posledná jazda nórskej krásavice. Silje dokázala ešte vylepšiť, alebo skôr vyčistiť svoju zostavu z úvodných dvoch pokusov, ktorými sa síce dostala za hranicu 90 bodov, ale aj tak to nestačilo. Až záverečných 93,66 bodu jej prinieslo obhajobu zlatej medaile.

V rovnakej súťaži sme ale boli svedkami ešte jedného významného momentu pre ženský snowboarding. Spencer O'Brien  totiž ustála historicky prvú 900 v ženskej slopestylovej súťaži, čím opäť posunula hranicu pre všetky baby.

Medzi lyžiarmi budú asi tento rok pamätnejšie veľmi nepríjemné pády. O jeden sa postaral mnohonásobný šampión z X Games Bobby Brown, ktorý našťastie vyviazol iba so zlomenou helmou. Horšie ale na tom je miláčik aspenských fanúšikov, ktorý im pred dvoma rokmi predviedol prvý tripple cork na lyžiach. Henrik Harlaut po svojom páde v slopestyle ostal na zemi nehybne ležať a zrejme je veľmi rád, že napokon z toho bola “iba“ zlomená kľúčna kosť.

Hviezdami sa stali Simon D'Artois, oficiálne prvý Kanaďan, ktorý na X Games vyhral superpipe na lyžiach, Vincent Gagnier, ktorý svojim skvelým predstavením ovládol Big Air a priniesol tak do rodiny ďalšie zlato (jeho brat pred pár rokmi vyhral disciplínu slopestyle) a bronzový medailista zo Sochi Nick Goepper, ktorý sa do finále dostal iba vďaka tomu, že vypadol Alex Beaulieu-Marchand, ale svoju príležitosť dokonale premenil v zlatý hattrick po tom, ako zvíťazil v roku 2013 aj v roku 2014.

Medzi ženami zažiarila parádnou jazdou Švédka Emma Dahlström, pre ktorú to je vôbec prvý zlatý kov z X Games a takisto Maddie Bowman. Pre Maddison to bol už tretí triumf na lyžiarskej u-rampe a od jej hrdinky a legendy tohto športu Sarah Burke (†2012) ju tak delí už len jediné víťazstvo.

Nakoniec ešte jedna smutná správa pre českých fanúšikov. Olympijská šampiónka Eva Samková sa síce v snowboardcrossovej kvalifikácii umiestnila na prvej priečke, ale vo finále bohužiaľ spadla a do cieľa prišla až posledná.

Tak to bude asi všetko. Pokiaľ vás zaujímajú aj ostatné crossové disciplíny, alebo snežné skútre, všetko určite nájdete na YouTube kanály X Games. Dúfame, že sme vás veľmi nevyčerpali a že vám po tele prebehlo mnoho hlavne dobrých zimomriavok, tak ako aj nám. Už teraz sa nevieme dočkať ďalšieho ročníka.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: X Games Aspen

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!