Streda 07. Marca 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, organ.
0 komentárov

Zuberská Foršta 2012

Každoročne sa organizuje niekoľko veľkých akcií národnej úrovne. Taktiež sa organizuje množstvo akcií na lokálnej úrovni. Častokrát však tie menšie, „lokálne“ akcie predčia vo všetkom tie veľké, s veľkým rozpočtom a veľkými peniazmi.

Jednou z takých, tradične kvalitných je aj Zuberská Foršta konaná v Zuberci. Miesto je to zvláštne, majú tam hneď dva vleky a tak je priestoru na jazdenie dostatok. Tentoraz sa Foršta presunula zo zjazdovky Janovky na zjazdovku Milotín. O tom, ako bolo, čo sa jazdilo a ako dopadla akcia sa dozviete v reporte.

Večerný redakčný príchod do Zuberca, pohodové rodinné ubytko, (dík Lukáš), kapitán na privítanie a sladkú dobrú noc. Predsa na zajtra treba byť fit. Minulý rok sme videli skokovú platformu s dvoma skokmi, ktorú staval Ľudko Snovák. Tentoraz sa však zmenilo miesto konania akcie a tak sme boli zvedaví, čo tentoraz Ľudko a stredisko vymyslia. Predpoveď na ráno: úplný plechový sunshine, teplota okolo 0 až +2 a mierny vietor. Dobrú.

Ráno nás zobudilo slnko, ktoré čoraz častejšie vstáva skorej, ako by sme chceli. Vyrážame na svah Milotín. Už prvý pohľad na miesto konania akcie dáva tušiť príjemnú rodinnú pohodu. V pravej časti hlavnej zjazdovky vidieť obrovskú masu snehu. Na jej vrchole dva skoky. V spodnej časti strediska sa už začína variť guláš, púšťať hudba, popíjať čaj a aj niečo tvrdšie. Vydávame sa hore, na kopu snehu upraveného do platformy s dopadom a dvoma kickrami. Ešte pomimo, deň pred nedeľnou akciou, sme vás informovali o tragickom dni v Nízkych Tatrách, kedy zahynuli tri osoby. A aj na Milotíne si uvedomujeme prečo. Niekoľko dní trvajúce vyššie teploty a následné ochladenie pod bod mrazu urobili zo svahov klziská. Šmýka sa všetko, z rána všade ľad.

Pred tréningom a príchodom viacerých jazdcov treba dopad a aj kickre sfrézovať. Lukáš Kulina a ratrakár sú zohraná dvojica. Človek by neveril, že sa na plošinu s dvoma skokmi vytrepe ešte aj ratrak. Stalo sa a na centimeter presne. 3x sfrézovať celý dopad a potom kicker, nech chalani nemusia nosiť korčule kvôli odrazu z kickra. Po sfrézovaní bol dopad hebučký ako pierko. Mierne problémy robila ľadová platňa na konci kickra, čo však v týchto podmienkach bolo úplne v pohode. Ľudkovi a jeho shaperksému teamu sa podarilo vybudovať znova luxusný skočík príjemných rozmerov. Polemizovať o väčšom nakopnutí sa dá, ale v tom prípade by musel byť prudší dopad a to sú ďalšie komplikácie. Podľa Ľudka sa na stavaní kickra minulo desať hodín času. Pekná práca.

Registrácia riders prebiehala do cca 11:30, keďže sa nič nehrotilo a aj časový plán bol úplne v pohode. Po zaplatení štartovného dostal rider vlastnoručne a vlastnotrúbovo upečený muffin domácej produkcie od dievčat organizátorov. Skvelý nápad a ešte lepšia chuť. Lístok na jedlo a pitie, šatku so štartovacím číslom a lístok na skipas. Znova odbočím. Organizátori museli posunúť akciu o deň, keďže na sobotu boli plánované ďalšie tri akcie a treba povedať, že im to vyšlo. Ale späť k Foršte. Registračka končila okolo pol dvanástej. Popritom si jazdci mohli jazdiť oba skoky. Väčší mal cca 8,5 m plošinu a menší zhruba 4m. Všetci, dokonca aj neznámi lokálni jazdci sa hecli a jazdil sa len veľký skok. Ešte jeden poznatok ohľadne kvality skoku. Veľakrát sa na slovenských akciách stretávame s dobrými skokmi, dopadmi atd. No na bočné strany skokových platforiem, ale aj jibových, častokrát shaperi nemyslia. Poválané snehové guče, ktoré zamrzli, jednoducho snehový bodrel a k tomu riadne nebezpečný. Na Foršte to tak nebolo. Dokonca sa našli aj schody, ktoré zabezpečili pohodlný výšľap na table.

Rideri sa pomaly zbiehali. Zuberská Foršta je otvorená pre jazdcov na doskách, ale aj freeskierov. 27 registrovaných jazdcov dokopy nie je veľa a chýbala najmä štvorka zo Slovinska. Medzi snb menami nechýbali legenda wake/snow jazdenia na Slovensku Milan „Dróty“ Purdeš, Ľubo Káčerík, Pavol Michaliga, mladý Zolo Strcuľa z Liptovského, Pavol Trabalka, Juro Láclavík, ale aj ďalší. Za freeskierov sa objavili Viliam Tomo, Juraj Bernát, Matúš Karcol, mladý Jaro Jirmer, Kapor a ďalší. Rešpekt patrí každému, kto sa nebál spustiť na kicker. ďalším pozitívom je to, že kto sa registroval išiel aj jazdiť. Nevyužíval len výhodu, ktorá mu z registrácie vyplývala.

Rýchly riders meeting okolo dvanástej, prešejpovanie skoku a dopadu a mohla sa ísť kvalifikácia. Jej trvanie bolo cca dve hodiny a počas nich sa vyberali top šiesti snb rideri a top ôsmi rideri za freeski. Počas kvalifikácie mali jazdci ukázať to najlepšie čo vedeli. U freeskierov sme videli množstvo štýlových, ale aj technických trikov od backflipov až po 900 rotácie a switchové 720-ky. Na Slovensku je veľký problém so zásobou trikov u snowboardistov. Trojkové a päťkové rotácie aspoň na dve strany sú problémom. O troch stranách a vyšších rotáciách nehovoriac. Z kvalifikácie sa brali tri rôzne triky, aby bola objektivita väčšia ako pri klasickom jame a overall impression. Judges (Kristián a Martin  Schwartz) mali luxusný výhľad z ratraku.

Pozrime sa na zopár jázd riderov, aj keď tieto „štatistické“ veci nemám rád: Šimon Gejdoš Bs 540 nie úplne na čisto a k tomu airovačky, Ľubo Káčerík krásna grabovaná Fs 360, Fs 540 melon, Pavol Michaliga Fs 540 vo výške a štýle, Juro Kaukič Backside rotácie no nie na čisto, Marek Martaus Fs 3 tiež okrem jednej nie čisto. Zolo Strcuľa pálil fajný backflip, Bs 360 s nosegrabom a zabil corkovanou Bs 540. Andrej Branický airovačky, Maťo Mitro revertované 540 a jedna trojka. Zo starších to boli Pavol Trabalka s obrovskou Bs 180 až dole, Bs 360, Bs 540 a pár Fs 360. Jožo Kasan frontsidoval trojky. Bratranec Mira Šmajdu, Milan „Dróty“ Purdeš sa po dlhom čase objavil na skoku a dokonca súťaži. Zamrzli mu žľaby a tak mu nič iné neostávalo. Hahah. Bs 360 vysoko ďaleko, Fs 360, Bs 540. Milanko bol jedným z top v kvalifikácii. Mišo Bencúr Bs 360, 540 a zopár ďalších. Juro Láclavík sa pasoval s frontside rotáciami, očarila najme tá s dvojgrabom.

U freski pôjdem z rýchlika, keďže dve tenké lyže nie sú tým pravým orechovým. Estetiku však vnímam celkom intenzívne a tak najviac očarili: Kapor ktorý lietal asi najďalej zo všetkých, potom klasicky Juro Bernát a Viliam Tomo, ku ktorým sa vyjadrovať asi netreba, sú to naši top freeski jazdci s veľkým štýlom a zásobou trikov. Jaro Jirmer, mladík ktorý ide stále hore, Patrik Temniak, Igor Janculík a ďalší.

Po kvalifikačke bol čas na obed. Tu prichádza ďalší higlight akcie a tým je guláš. Neviem čo tam chalani dali, ale bol naozaj skvelý a málokedy sa taký je na akcii. Keď tak na nedeľnom obede doma. Áno, akcie sú aj o jedle, hudbe, pohode, ľuďoch, skokoch, prekážkach a hlavne o jazdení. Všetko dokopy robí dobrú akciu. Preshapovanie dopadu aj samotnými jazdcami, následné odpálenie finále. Ako sme už spomenuli, dostali sa tam šiesti snb jazdci a ôsmi snowboard jazdci. Menovite: Purdeš, Trabalka, Strcuľa, Bencúr, Káčerík a Michaliga. Free: Bernát, Tomo, Jirmer, Temniak, Vozár, Chlouda, Janculík a Kapor. Popri jedení, opaľovaní vyhrával Dj Ľudko Snovák. Čapovalo sa priamo na svahu a nálada gradovala.

Finále. Hodina jam session, dve najlepšie jazdy sa brali do celkového hodnotenia. Keďže chalani jazdili aj menšie triky, ale naozaj štýlovo, určite sa dobre bavili. Už počas kvalifikácie sa začali ľudia zbiehať. Dobré počasie, zaujímavá akcia a množstvo ľudí. Odhliadnuc od SESF 2012 ich tu bolo najviac z SK akcií, na ktorých sme boli. Finále trvalo zhruba do pol štvrtej a bolo vidieť množstvo top trikov. Prvenstvo si v snb kategórii vyjazdil Ľubo Káčerík, ktorý jazdil 540,720 rotácie a ku koncu sa pokúsil o 1080 rotáciu, ktorá mu však nevyšla. Vyšla mu však Fs 900. Z Ľuba som bol príjemne prekvapený. Musí doladiť ešte štýl, grab pri trikoch a čistotu dopadov a bude to úplne top. Na druhom mieste skončil Milan „Dróty“ Purdeš s najkrajšou Bs 360 dňa. Bs 540 mu taktiež vyšla. Milan skúšal aj svoje rodeo 540 a 720, bohužiaľ ani jedno neustál na čisto. Tretie miesto bral Mišo Bencúr za skvelú Bs 360 a príjemne odídenú Bs 540. Tretie štvrté a piate miesto boli veľmi tesné, rozhodovala výška, čistota dopadu. najlepším juniorom sa stal Zolo Strcuľa, ktorému vyšla lepšie kvalifikácia ako finále. Zola má však ešte čas, musí sa vyjazdiť a určite bude rásť od akcie k akcii. Všetci finalisti si určite dobre zajazdili. 

Freeski zase z rýchlika. Nenormálne jazdenie Vila a Jura opisovať nebudeme. Kolotočári ako vyšití a dokonca aj so štýlom! Obrovská Vilova 900, 720 a hlavne switch 720 ako z lyžiarskej učebnice prívratného oblúka. Druhý skončil Juro Bernát s taktiež obrovskými a štýlovými trikmi ako 900, 720, sw 540. Tretie miesto bral Kapor, ktorý znova prelietaval triky až na rovinu a čuduj sa svetu, aj ustával. Sw 720, normal 720. Najlepším juniorom sa stal Jaro Jirmer s corkovanou 900 a ďalšími lahôdkami v jeho veku u nás nevídanými. Záver patril fínskym jazdám. Áno jazdám, nie len jednej. Prvá pre divákov, druhá pre organizátorov a tretia pre vlekárov. Dokonca aj ja som sa zastavil a pozrel si tú parádu. Snowboardisti a freeskieri spolu na jednom skoku. Nevídané, ale je to tak. 

Big up patrí však každému, kto prišiel podporiť svojou účasťou aj menšiu akciu. Menšiu ako menšiu. Zuberská Foršta patrí k tým už pomaly „veľkým“ akciám na Slovnesku. Vyhlásenie výsledkov prebehlo už v riadne „jarej“ atmosfére, kedy bolo badať spoločenské unavenie u viacerých. Všetko však v počestnosti. ďalším hájlajtom akcie sú ceny. Žiadny diplom a kartón zalepovacieho nápoja. Pekne ručne originálne vyrábané ceny, prize money, vecné ceny od sponzorov a dokonca vychytávka v podobe primalexu. Predsalen, steny časom blednú a raz za čas treba vymaľovať.

Čo na záver? Určite nesmiete chýbať o rok. Keď sa stretne dobré počasie, výborný skok, skvelá organizácia, super ľudia, všetko sa to zamieša a vznikne z toho akcia, ktorá robí radosť. A tak to má byť. Snowboarding je radosť.

Dík všetkým čo pri Zuberskej Foršte stáli, je vás naozaj dosť a vidíme sa o rok. Pozrite si ďalšie luxusné fotky od Lully, ktorá sa teda riadne nachodila po ľadových svahoch. Odmenou jej určite bude aj váš like, alebo koment v komentároch. A taktiež aj video od organizátorov. Yop! 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!