Utorok 14. Februára 2012
Autor: Marek
Foto-video: Marek Kikinder, Martin Repka
0 komentárov

Baba Cup 2012

Po roku sa konal ďalší ročník pretekov na Pezinskej Babe. Je to malé zimné stredisko neďaleko nášho hlavného mesta. Už štyri roky sa miestni lokáli v spolupráci s Bratislavskou Skateboardovou školou snažia každý rok o zorganizovanie snowboardového závodu. Tento rok nebol výnimkou a tak sme sa mohli v sobotu 11. 2. stretnúť na Babe a v pohode si zajazdiť v duchu shred for fun.

Všetko to začalo v pondelok, týždeň pred závodmi. Partia na čele s Aktivom a Jožom Hrabinom sa postavila pred dve veľké kopy snehu. Dali hlavy dokopy a vymysleli, ako by mohol vyzerať park na túto sezónu. Prvý nápad a postavenie dopadlo, tak že už na druhý deň sa niektoré prekážky znova vybrali a na novo osadili. Tu svojimi nápadmi prispeli aj Roman Röth a Kubo Brziak. Takže park tento rok vyzeral takto. Po štarte ste si mohli vybrať medzi 5m rúrou, alebo hrubšou tyčkou. Tieto prekážky sú easy a sú hlavne určené pre začínajúcich jazdcov. Sú nízke a sú uložené, len na svahu. Potom sa pokračovalo na prvú platformu kde je umiestnená step up bedňa a mini funbox, kde je na plošine usadené koleso. Odtiaľ sa jazdec dostáva na druhú platformu, kde je osadený street rail a na hrane platformy je spravený wall ride s rúrami na hrane. 

Ale poďme k sobote, kedy sa odjazdil samotný závod. Už ráno o deviatej sa v parku preháňala početná skupinka freeski lyžiarov a pár snowboardistov. Áno závod bol aj pre freeski. Po postavení stánkov, Red bull zóny a rozložení aparatúry sa mohla spustiť registrácia. Do závodu sa prihlásilo okolo 50 jazdcov. A cca okolo 12 sa začal samotný závod. Závod odštartoval župan Bratislavského kraja Pavol Frešo, ktorý sa vždy ukáže na závodoch. Išlo sa na dve hodiny formou jam session. Kde pretekári mohli jazdiť park, ako sa im páčilo. Medzi jazdcami sa ukázalo aj viac známejších mien, ako Gabo Špalek, Denis Nugyen, Martin Dedinský, Lučo Kalužák, Mišo Biro a Gabika Mackaničová. Samozrejme sa myslelo aj na divákov. Boli pre nich prichystané stánky s možnosťou otestovania si dosky od firiem Lib Tech, DC a GNU. 

Ako sa jazdilo počas dvoch hodín jamu? Mikrofónu sa tento rok chytil Jožo Hrabina. Aktiv sa mohol konečne voziť. Padali rôzne triky. Od rôznych bonkov, rotácii cez koleso a veľkého množstva slidov. V pamäti utkveli, také veci ako FS bora skoro od všetkých jazdcov na street raily. Niekto pridal aj 270 out so slidov. Super hrotenie prebehlo cez koleso, kde sa lietalo, rotovalo a padalo. Cez koleso sa podarilo aj pár 540 stupňových rotácii. Chlapci sa hecovali a zrazu z ničoho nič sa na step up bedňu rozbehol Mišo Biro a z 50-50 poslal von frontflip. Celý jam ale vyšiel najlepšie Denisovi Nugyenovi z Košíc, ktorý využil celý park najlepšie a bral prvé miesto. Mal perfektný jibbing a aj rotoval cez koleso. Ďalší super jibbing predviedol Lučo z Nitry a jeho pressy boli veľmi štýlove. Spolu s nimi držal krok aj Martin Dedina Dedinský a vyjazdil si tretie miesto. Spolu v tomto jame jazdili aj lyžiari a dopadli takto. Prvé miesto si vyjazdil všestranný Oliver Záhala. Na druhom mieste skončil len 13 ročný Marek Jašo. A tretie miesto si odniesol jeden zo staviteľov parku Martin Mikád.

Po jame sa jazdci presunuli k street railu, aby si zajazdili best trick na 6metrovom zábradlí. Padali štýlové triky, ako fs bora, tail slidy, press grindy. Na best trick bol čas pol hodinu, ale museli sa pridať ešte dva pokusy medzi troch jazdcov. Rozhodovalo sa medzi Gabom Špalkom, Dedinom a Aktivom. Aktiv na druhý pokus odišiel fs 270 do sw fs bora a týmto trikom som bral best trick na street raily :D 

Na záver nám ostalo koleso, kde sa o best trick pobilo menej jazdcov. Sily ešte stačili Mišovi Birovi a začal best trick fs3 bonkom. Za ním zadelil Lučo onefoot indy grapom, kde sa ešte nohou odrážal od kolesa. Do tohto best tricku sa zapojil aj komentátor a staviteľ parku Jožo Hrabina a pokúšal sa o fs 540 handtplant, kde mu chýbalo málo, aby ho ustál. Ale Mišo sa vyhecoval a zadelil bonk frontflip a pridal aj fs 540 s grapom. A týmto si vyjazdil prvé miesto.

Na koniec čas na vyhodnotenie a poďakovanie sponzorom. Takže za podporu ďakujeme Bratislavskému samosprávnemu kraju, Red Bullu, GNU, Lib Tech, DC a hlavne lyžiarskému stredisku Pezínska Baba. Park ostáva postavený a je každý deň v prevádzke. Ak sa podarí a budú peniaze, tak budúci ročník prebehne na nových prekážkach. Tak o rok sa vidíme znova.

My za text ďakujeme Aktívovi, za fotky Marekovi Kikinderovi a video Maťovi Repkovi.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!