Streda 16. Mája 2012
Autor: Kristián
Foto-video: Kristián, Števo Kurilla
0 komentárov

Back To The Streets 2012 – neskutočné jazdenie v Poľsku aj v podaní našich jazdcov

Prvý deň výletu do poľského Leszna a miestneho betónového skate raja LSSE sme vám opísali a priblížili prostredníctvom fotiek v prvej časti reportáže. Piatok patril sérkam, rozjazďovaniu a príjemnému nesúťažnému skateboardingu v podaní Peťa Moleca, Riša Turyho a Jura Vartíka.

Dnes sa vrátime do poľského Leszna a pozrieme sa na deň druhý a to samotnú súťaž Back To The Streets, ktorá sa tam konala 12. mája 2012. Večer sme sa uložili v izbe pre piatich a okamžite zaspali. Predsa len náročný piatok dal zabrať každému. Už večer sa začalo zmrákať a prichádzali búrkové mraky. Okolo polnoci začalo hrmieť a blýskať sa. Prichádzalo ochladenie, zima, dážď a deň súťaže.

Vstávačky a okolo deviatej odchod do skateparku, registrovať sa a pripraviť na contest. Kosa ako v Rusku. Dve mikiny, zimná čiapka a aj rukavice by som prial. Z piatkových 30°C sa zmenilo na sobotných 12°C. Neskutočné, ale je to tak. V jazdení to vôbec nevadilo, skorej naopak. Jazdcom nebolo až tak teplo, ako v piatok. Registrácia, pri ktorej jazdci za 10 € dostali tričko BTTS, náramok, oprávňujúci ich k vstupu do skateparku, 50% zľavu na jedlo. Médiá sa museli akreditovať tiež. Dokopy sa registrovalo niečo okolo 90 jazdcov, čo je mega. Teda na naše pomery. Nechýbali jazdci z Poľska, ale aj Čiech.

Koho sme vlastne mohli vidieť v Leszne na Back To The Streets 2012? Od susedov z Čiech prišli: Maxim Habanec, Honza Kesler, Dan Vojtaš, Daniel Kočíř, Michal Suchopar, Martin Hanousek, Martin Pek, Jindra Koten, Tomáš Vintr, Tomáš Javúrek, Tomáš Stejskal, Michal Veselý, Arnošt Ceral, Jan Dušek, Matej Hakl a ďalší. Celkom slušná výprava. Zo slovenských riders nechýbali Michal Korman, Peťo Molec, Rišo Tury, Juro Vartík a Ondro Leskoviansky. Tešili sme sa na kvalitný skateboarding.

Systém jazdenia bol nasledujúci. Jazdci boli rozdelení do skupín A a B. Tieto písmená označovali, v ktorej časti skateparku bude rider jazdiť. Za písmenom bolo číslo a to označovalo, v ktorom heate jazdec pôjde. Napríklad Peťo Molec mal číslo B3, čiže jazdil v B časti skateparku a v treťom heate. Rozdelenie A a B bolo nasledovné. V A časti sa nachádzali najmä múriky, nižšie tyčky, hydrant, obrubníky. Taká tá streetovejšia časť. Najviac na nej zabíjal Rišo Tury. Druhá časť B bola skorej skateparková. Vyššie zábradlia, schody, kinknuté múriky. 

Rišo Tury 3x

Ondro Leskoviansky 3x

Peter Molec 3x

Čo čert nechcel, všetci chalani okrem Ondra Leskovianskeho dostali B časť. Ondro streetovú A časť. Chalani sú však vyjazdení a tak nemajú problém s hociakou sekciou. Každý heat mal 10 minút na ukázanie toho najlepšieho. Do semifinále postupovalo 40 najlepších riders. Treba povedať, že už v kvalifikácii sa jazdilo huste. Tu sa mali oddeliť jazdci, čo niečo zajazdia, od priemerných riders. Ta&k tomu aj bolo. Niektoré heaty boli menej zaujímavé, niektoré viacej. Nás však zaujímali hlavne naši jazdci. Do semifinále postupovali.

Skatepark bol jednoznačne rozdelený na dve časti DC bannermi, takže sa pomýliť nedalo. K plynulému priebehu dopomáhala aj security, ktorej na mieste bolo požehnane. Najmä šéf šéfov security na celom svete, dbal aby sa v sekcii nejazdilo, keď sa presúvali judges. Občas som si mysle, že vytiahne tomfu, alebo kvéra a nejakého neposlušného skejťáka riadne zmastí, poprípade odbachne. Heheh, nie srandujem Poriadok musí byť a myslím si, že akcia bola zorganizovaná na vysokej úrovni.

Tomáš Stejskal 3x

Ktože to postupoval do semifinále? Z našich to boli Peťo Molec, Rišo Tury, Ondro Leskoviansky a Juro Vartík. Riša premenoval speaker na Ryžo a tak bola aj zábava. Susedia z Čiech mali taktiež mocné zastúpenie v semifinále. Michal Suchopar, Maxim Habanec, Martin Pek, Jakub Šindelar, Tomáš Vintr, Tomáš Stejskal, Arnošt Ceral, Jindra Koten a ďalší. Masaker.

Popri jazdení vyhrával Dj, chilovalo sa, alebo sa navštevoval stan s občerstvením, kde ste si mohli za zlotufky vybrať nejaký ten mastný šmak. Divácka účasť bola v celku príjemná, okolie skateplazy bolo posiate divákmi. Médií taktiež bolo dosť, niekedy až moc, keď sa 10 ľudí zhrklo okolo railu, tak urobiť fotku bol popravde boj. Nič sa nehrotilo, všetko plynulo tak ako malo. Súťaž bola plánovaná do 20:00, takže času kopec.

O postupe našich top jazdcov z kvalifikácie nebolo pochýb. Jazdy im vyšli a tak sa mohli vrhnúť do semifinále. Jazdilo sa na ďalšej platforme a to starisete s rovným zábradlím a viacerými krátkymi šikmými múrikmi. Išlo sa na štyri skupiny z ktorých do finále malo postúpiť 13 najlepších jazdcov. A tu sa začína peklo nazývané skateboarding. 

Padali neskutočné triky. Či už na raily, alebo na múrikoch, alebo aj transfery. Hlavne veľa... Stovky trikov od 40tyk jazdcov. Však môžete vidieť vo videu od Števa Kurillu. Tu už bolo počuť „huaaa“. „ooha“, „zajebiščééééé“ od prístojacich a prísediacich divákov, ale aj rozhodcov. Skateboarding na top úrovni, čo sa Európy týka.

Semifinále skončené, hodinová pauza na jedlo a spracovanie výsledkov. Popri parku sa prechádzali Burn baby a rozdávali drinky pre účastníkov, ale aj divákov. Zábavné bolo sledovať, ako za nimi behá tucet detí a naťahujú ruky. Celý deň sa niesol v príjemnej atmosfére. Počas dňa sa striedali mraky, slnko, vietor, zima, teplo. Boli sme pripravení, takže všetko v pohode. Počas mimosúťažného skateboardingu sa stihlo natočiť aj zopár sérok do videa.

Konečne finále. 13 najlepších jazdcov a to: Maxim Habanec, Martin Pek, Tomáš Stejskal, Arnošt Ceral, Michał Mazur, Jurek Poleszczuk, Jakub Piejko, Peter Molec, Rišo Tury, Jindra Koten, Kacper Jakubczyk, Ondro Leskoviansky a Rafał Modranka. Smolu mal Juro Vartík, ktorému sa do nabitého finále nepodarilo postúpiť. Čakala nás nová sekcia prekážok. Tá najhustejšia, však išlo finále. 

Jazdilo sa znova na schodovom sete, tentoraz rozdelenom na dve časti s double kinknutým jaklovým zábradlím, múrikmi a ťažkou „elektrocentrálou“, čo bola vlastne betónová kocka s malým gapom a mocným vysokým dopadom. Pred prekážkami sa usadili jazdci, médiá. Diváci museli ostať ďalej, za zábranami. Top jazdci sľubovali hviezdny skateboarding. Tak sa aj stalo. Občas som sa prichytil pri nefotení, keďže som s otvorenou sánkou sledoval jazdenie chalanov.

Popisovať nepopísateľné finále nebudem, viacej vám napovie video a fotky. Spomeniem, len slová Jura Vartíka: „Také finále som v živote nevidel“. A naozaj bolo skvelé. Bohužiaľ sa v ňom podľa predstáv nedarilo našim jazdcom. Resp. úroveň konkurencie, najmä z Čiech bola neskutočná. Rišo sa pri hecovaní zranil, odniesla si to jeho ruka, ktorá následne škaredo opuchla. Rišo ju má momentálne v sadre.

Teba pochváliť všetkých našich jazdcov, čo na Back To The Streets s nami došli, že sa prebojovali tam sa prebojovali. Konkurencia bola naozaj silná. Ako to celé skončilo, si môžete pozrieť v správe s výsledkami. Po odjazdení a krátkej pauze určenej na spracovanie výsledkov sa išlo na oficiálne vyhlásenie. To už slnko pekne zapadalo. Víťazom gratulujeme. Rozdelili si cca 2,500€.

Na záver ďakujeme organizátorom z LSSE, že sme sa mohli stať partnermi akcie Back To The Streets 2012, zúčastniť sa jej a prežiť tu skvelé hodiny skateboardingom. Všetci sme sa spoločne zhodli, že skateplaza typu Leszna, by mala stáť minimálne v každom okresnom meste na Slovensku. 7 hodinová cesta na Slovensko nás však vyviedla zo snívania a taktiež aj srnka na ceste, ktorej sme sa vyhli len tak tak. Ďakujeme ochrancom z hora a tešíme sa na ďalšie zážitky s kamošom, zvanom SKATEBOARDING.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!