Streda 15. Mája 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

DC Back To The Streets 2013 – ani v Poľsku sme sa nestratili

Znova sedím pred monitorom a už tretí krát mažem napísaný predslov. Prečo je to také ťažké vyprodukovať text z výletu, akcie, session? V hlave mám veľké množstvo zážitkov, situácií a myšlienok, ktoré som zažil počas troch dní cesty, pobytu a akcie z poľského Leszna, kde sa konala top skate súťaž DC Back To The Streets. Nejako sa to rozbehlo a aha 3x A4. Snáď nezaspíte.

VIDEO

Leszno

Nebudem klamať, vôbec sa mi tam nechcelo ísť. 650 km, 9 hodín cesty, neisté ubytovanie, strava a ešte horšia predpoveď počasia. Radšej by som ostal doma, išiel s priateľkou na najväčšiu výstavu a ochutnávku vín, užil si romantický víkend, alebo len tak, užíval víkend mimo práce. Práca ma však baví a aj napĺňa a tak som sa rozhodol vybehnúť na akciu do Poľska. Minulý rok tam bolo fajn, stretla sa dobrá partia a prinieslo sa množstvo materiálu. Asi tak podobne som plánoval aj tú tohtoročnú.

Zmena nastala v zložení posádky. Tentoraz sa do čierneho šípu, natlačili: Števo Kurilla (kamera), Miloš Ogurčák (historik, betonár) a Braňo Mrváň (skater) + Ja (šofér, cvakač obrázkov). Na spiatočnej ceste sme ešte zobrali zo sebou aj Riša Turyho, keďže sme už nemali peniaze na jedlo a on vyhral veľa cashu. Hehe, ale nie, zobrali sme ho pre to, aby bola v aute ešte väčšia sranda. Bratislava 7hod ráno a odchod smer Leszno. Všetko naložené a pripravené na zaujímavý víkend s chalanmi.

Diego Fiorese počas kvalifikácie na dvoch prekážkach v prevej časti parku.

Braňo Mrváň počas kvalifikácie v prvej časti skateplazy v Leszne.

Skatepalzu v Leszne pozná hádam každý. Buď osobnou návštevou (mojou už druhou), alebo z našich správ a článkov. Je to obrovská 3.600 m2 veľká betónová plaza, kde nájdete veľa street prekážok, ale aj rádiusy, bowl a ďalších prekážok. Back To The Streets sa tam koná už po druhý krát a tentoraz aj s novým sponzorom DC Shoes. Lákadlom pre jazdcov bol nie len pojazd, ale aj prize money v hodnote 16.000 zlotych, čo je v prepočte 4.000€ Organizátori tento rok pridali okrem streetu aj dievčenský jam a bowlovú súťaž. Teda chceli. Hehe. Ďalším lákadlom boli jazdci. Kelvin Hoefler a Diego Fiorese z Brazílie, Madars Apse z Litvy, Gard Hvaara z Nórska, Andreas Larsen a hlavne silná česká výprava, ktorá si brúsila zuby. Maxim Habanec, Tomáš Vintr, Tomáš Stejskal, Martin Pek, Dan Vojtaš, Jiří Houka, Tomáš Nálevka, Daniel Kočíř a ďalší.

Madars Apse a jeho kvalifikačné jazdenie + dve posledné sú zo semifinále na zábradlí.

Škoda, že zo Slovenska prišli len traja jazdci. Rišo Tury, idúc z úspešného Talianska, Braňo Mrváň a Ondro Leskoviansky. Ostatní jazdci buď nemali peniaze na cestu, alebo mali iné povinnosti. Veľká škoda. Vráťme sa však k deju. 9 hodín cesty, klasicky pokazené navigačné. Našťastie som si čo to pamätal z minulého roka. Do parku sme dorazili niečo po tretej hodine. Schyľovalo sa k dažďu. Vykladám chalanov v parku, nech si ho očekujú. Miloš je v Leszne 1x a ako majstra betonárčiny ho park fascinuje. Najprv je onebesený, no po chvíľke začína riešiť praskliny, spôsob hladenia, rozmiestnenie prekážok a no koľko krát bol vyspravené rádius. Braňo aj Števo už v Leszne boli, tak ich nič neprekvapí. Dávajú čill. Ako správny vedúci sa vydávam hľadať ubytko. Po malej prechádzke centrom nachádzam dom v ktorom nás čaká izba. Situácia je ťažká, tak volíme ten najlacnejší spôsob a to ubytovňa. Začína pršať a prší až do rána. Sedieť na strohej izbe sa nám nechce a tak vyrážame do mesta na 1-2-3-4 pivá a dáku tú pizzu. Zajtra jazdenie, fotenie, točenie, takže nič tlakujúce.

Maxim Habanec na múriku a cez hydrant.

Kelvin Hoefler počas kvalifikácie a po tom, čo ho Števo vyzval na sérku.

Podľa organizátorov sa akcie zúčastnilo viac ako 130 jazdcov z 10 rôznych krajín. Rozdelení boli do cca 20 heatov po cca 7 riderov. Štatistiky ma moc nezaujímajú. Sobotné ráno je trocha upršané, ale nie až tak veľmi aby sa nedala odjazdiť kvalifikácia. Cení sa množstvo pomocníkov, čo behajú so stieracími metlami a stierajú vodu z betónovej plochy, aby sa mohla dojazdiť kvalifikácia. Tá sa ide v menšej street čast, kde je viacero railov a múrikov, hydrant, schody. Naši jazdiav posledných heatoch.

Ondro Leskoviansky počas semifinále a netradične aj filpuje! Pozrite sa na zásobu railových trikov.

Pravdupovediac nie som moc zvedavý na miestnych jazdcov, skorej na hviezdy, našich a aj chalanov z Čiech. Štartujú Ondro, Rišo a aj Braňo. Najviac v kvalifikácia zajazdil určite Rišo. Nie len vo svojom heate, ale aj celkovo. Triky jazdil, ako keby ho točil Števo. Sérky, technika, ale aj štýl. Kvalifikácia odjazdená, nasleduje dlhšia pauza, ktorú z duše nenávidím, no asi je fakt potrebná. Pri toľkých jazdcoch nesmiete urobiť chybu. Čakanie na výsledky si spríjemňujem jedením skvelej tortily, sledovaním jazdcov a konverzáciou. Úmorné čakanie. Výsledky kvalifikácie!!

Rišo Tury postupuje!!! A ešte k tomu aj z prvého miesta?!!! Čooo??? Rišo je najlepší zo 120 jazdcov? Lepší ako hviezdy jazdiace X Games? Neverím, ale je to tak, jazdu naozaj zabil. Veľkú radosť spôsobujú aj Ondro a Braňo, ktorí taktoež postupujú. Ondro zo šiesteho miesta a Braňo z 16. No nie Mrváň, ale ako ho miestni premenovali na Brano Muran. Hehe. Skvelé! Postúpili aj chalani z čiech, hviezdy a tak ďalej. Smoliarom sa však stal Liška – Tomáš Stejskal zajazdil len 55 miesto a to bolo hodne málo. Hold, nie každý deň sa dá odpáliť kvalitné jazdenie. Hor sa na semifinále. Avizovaný program neplatí, keďže zo všadiaľ prichádzajú mraky a občas aj spŕchne.

Maxim Habanec vo finále.

Do semifinále postupuje 30 riderov. Tury, Hvaara, Hoefler, Mrváň, Fiorese, Pek, Leskoviansky, Habanec, Vintr, Górka, Vojtaš, Larsen, Ziółkowski, Edwards, Mazur, Apse, Dietrich, Nálevka, Houka a ďalší. Mení sa miesto semifinále. Je väčšie ťažšie. Múrik a dve zábradlia. Hecuje sa viacej, predsa len, tridsiatka najlepších. Chalani sú taktiež rozdelení do heatov, aby sa vzájomne neposkákali. Kvalitný skateboarding pritiahol pozornosť aj viacerých divákov. Mám zlý odhad, tak si netrúfnem napísať, koľko ich bolo. Rodiny s deťmi, starí, mladí. Dve stovky divákov okolo skateparku mohlo byť určite. Aj tu vidieť, že to v Poľsku „žije“. Predpoveď je neľútostná a hlavne nepredvídateľná. Ide sa na semifinále. Jazdenie v hece a tlaku. Brúsi sa spomínané zábradlie a múrik. Rišo dáva niekoľko kombinácií flip+zábradlie. Štýlovky od Braňa Mrváňa a aj nevídaný filp od Leska cez schody.

Diego Fiorese a Kelvin Hoefler na zábradliach počas semifinále.

Dobojované, môžeme ísť na naše strohé ubytko. Večer nás čaká afterka, takže sprcha, jedlo a hybaj žúrovať. Je cca 22hod a my sme voňaví, oholení, nagelovaní! Ide sa von. Cestou padne nejaké to pifko, nech sme na afterke vláčni a usmievaví. Prichádzame k X Demon klubu, kde sa má odohrať oficiálna skate afterparty. Postávame pred klubom, dopíjame pifká. Okolo chodia nádherné slečny, krátke minisukne, natlačené prsia, odhalené nohy. Mejkapu pol tony na každej. Hmm, to bude vnútri zaujímavé. Taktiež chodia dnu aj košielkári, sakári, vygelovaní štramácia s blatojebkami. Hmm, aj to bude zaujímavé. Vchádzame dovnútra a vítajú nás dvaja sbs muži v sakách. Dáky problém jesto. Ukazujú na Milošove gate... čo? Dresscode? To je čo? Pánom sa nepáčia Milošove štýlové skate gate, myslia si že je to pyžamo. Nechcú ho pustiť. Taktiež ani Števa, má veľkú XXl mikinu LRG. Ja radšej nejdem ani skúšať, aj keď som v celku slušne oblečený. Tak nás páni vykazujú von, nemáme to správne oblečenie. WFT? Skate afterka a nemôžeš v skate handrách dnu? Čudujeme sa my, čudujú sa Poliaci, Česi a vlastne každý, kto prišiel v skate odeve. Nevadí, dopíjame vonku pivo. Vedľa nás postávajú skaters z rôznych kútov Poľska a ďalších krajín. Jeden oslavuje narodky, ale už je dosť použitý, takže sa vygrcal priamo pred nami na chodník. To však nestačilo a po dogrcaní samozrejme dopĺňa alkohol do žalúdka. Odchádzam na ubytko, nedeľa bude ešte dlhá. Chalani sa vracajú okolo pol tretej, no bez Števa Kurillu, ktorý odišiel nevedno kam a s kým.

Séria fotiek s Rišom Turym a jeho jazdením na BTTS.

Nedeľa, finále. Postúpilo doň 10 riderov a medzi nimi všetci traja naši. Super!! Poprchá, ale slabo. Keby husto pršalo, tak by platili výsledky zo semifinále a Rišo by išiel domov so zlatom. Organizátorom modlitby vyšli a park začína vysychať. Pomáhajú mu utierači v hojnom počte. Ide sa jazdiť. Miestom konania je väčší múrikovo-zábradlový set. Bude to husté. Cvakám, no nie veľa, chcem si užiť finále. Chalani sú rozdelení na dva heaty po 5 riderov. Mega náklad, kvalitný európsky skateboarding. zabíja Rišo, ale aj Lesko a veľmi dobre to jazdí aj Braňovi. Budú určite dobré výsledky. Video vám napovie oveľa viac, ako menovanie jednotlivých trikov. Je po finále, čakáme na výsledky.

Séria fotiek Tomáša Vintra.

Séria fotiek Martina Peka.

Čakanie by mala spríjemniť čudná session o najrýchlejší trik. Speed Dracula by mal radosť. Princíp je v čo najväčšej rýchlosti spraviť kickflip. No asi som moc unavený a táto súťaž ma nezaujala. Čakáme na výsledky. A stále čakáme. Je to tu! Vyhlásenie výsledkov. Organizátori sa poučili a ohradili miesto vyhlasovania výsledkov. Nebude tlačenica, nebude autofoto. Škoda.

Tramtaradá! Napätie vrcholí. Ide sa od desiateho miesta. Bartek Górka, najlepší poliak. Deviate Andreas Larsen, ôsme Martin Pek, siedme Ondro Leskoviansky. Ondro bol s výsledkom spokojný. Šieste miesto je pre nás prekvapením. Braňo Mrváň podľa nás zajazdil oveľa lepšie ako na šieste miesto. Štýlová, ale aj technicky ťažké triky. Bohužiaľ náš názor nezdielali aj judges. Na Braňovi bolo vidieť sklamanie, aj keď je to obrovský úspech, na tak prestížnych pretekoch. Piate miesto Diego Fiorese, štvrté Tomáš Vintr. Ide sa na prvú trojku. V hre je Rišo, Hoefler a Habanec. Treie miesto, minuloročný víťaz Maxim Habanec! Yeah. Kto bude druhý? Rišo, alebo Kelvin? Rišo Tury získava druhé miesto na prestížnych poľských pretekoch DC Back To The Streets 2013! 1.000€ v zlotych (4.000 zlt), vecné ceny. Gratulácia! Prvenstvo si vyjazdil Kelvin Hoefler z Brazílie.

Organizátori to stihli len tak tak. Po spoločných fotkách začína liať. Je čas ísť domov. Cesta prudko zábavná. Chalani rozprávajú historky o babe a troch Brazílčanov, ktorí ju vyklátili na Mysticu, o Frukone, rumovode, tlaku v Košicach, Spišskej, akciách, GG Allinovi. Celú cestu sa mi nedá zaspať. To je dobre, lebo som zase za volantom. S Rišom a Ogim sa lúčime v Žiline a s Braňom a Števom pokračujeme smer BA. Príjemný výlet, aj keď to na začiatku tak nevyzeralo. Díky čau. A vlastne po našom odchode po vyschnutí parku po daždi prebehol ženský contest, ktorého víťazkou sa stala Julia Bruckler z Rakúska. To sme však už boli široko ďaleko. Dovi.

Sfotil a napísal som ja (Kristián) a stočil Števo Kurilla, tak ako je to na začiatku v popiske.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!