Nedeľa 04. Decembra 2011
Autor: Tomáš Murgáč
Foto-video: Pome
0 komentárov

Der, Die, Dach – Progress Zone Camp

Po prvom letnom Progress Zone campe v Novom Hrozenkove sa v termíne od 17.-20. novembra. 2011 uskutočnil aj prvý zimný Progress camp v rakúskom stredisku v Dachstein. Na camp sa prihlásilo 13 camperov v pomere 5 SNB : 8 freeski, ktorých dopĺňali headcoach - Tomáš „Murgi“ Murgáč, freeskicoach – Martin Horák, snowboardcoach – Janko Tatarka, camera-man – Peter Čaja a pomocná sila v podobe Rada „Kapra“ Kapralčíka.

Po rannom štvrtkovom stretnutí na parkovisku pri pome centrále (odkiaľ píšem aj tento report) sme mohli vyraziť a pre viacerých tak aj odštartovať tohtoročnú zimnú sezónu. Cesta prebiehala viac-menej v poriadku, až na maličkú obchádzku keď sme odbočili na Maďarov ,ale našťastie sme sa rýchlo vrátili na ten správny kurz a to dedinku Ramsau priamo pod strediskom Horsefeathers Superpark Dachstein. Po dorazení do cieľa nás čakalo rýchle ubytovanie, prezlečenie a mohli sme odštartovať náš camp.

Prvý deň sa niesol v znamení zoznamovania sa zo snehom, skokmi, railami či bedničkami, keďže väčšina z nás bola po dlhej dobe znova prvý krát na snehu. Časť sa odobrala do malého parku, kde na nich čakalo viacero bedničiek a dva malé skoky. Tí odvážnejší a zdatnejší spoznávali veľký park, kde bolo naozaj viacero možností ako sa realizovať. Chalani freeskieri sa priamo vrhli na malú lajnu skokov a po dlhej dobe si konečne zažili „air-time“. Rovne polety, mute graby, japan graby to boli najčastejšie triky v prvý deň.

Samozrejme padali aj nejaké rotácie o ktoré sa postaral najmä Igor Janckulík, ktorý rýchlo prešiel do veľkej lajny skokov a ostal jej verný po celé 4 dni. Nemôžem nespomenúť „výkon dňa“ o ktorý sa postaral Rišo Raška, ktorý chcel skúsiť rodeo 540° a podarilo sa mu hneď v prvý deň zlomiť lyžu aj s viazaním! Našťastie sa nám podarilo vybaviť mu náhradné lyže a tak mohol pracovať na svojom progresse aj ostatné 3 dni. Ďakujem CZ bro´s za požičanie lyží. Po jazdení sme sa ubytovali na izby , večera a samozrejme coaching. Kde camperi mohli vidieť na videu aké robia chyby pri skokoch alebo jibbingu. Väčšina z nás už bola poriadne unavená, keďže sme mali za sebou dlhý deň a tak sa každý pobral na svoju izbu poriadne sa vyspať a byť pripravený na ďalší deň jazdenia.

Druhý deň sme sa prebudili do krásneho slnečného rána a celý natešený vyrazili na kopec. Čakal na nás perfektne upravený snowpark a málo ľudí. Zuzka Novosedliaková, Katka Masarovičová Martin Stuchlík shredili malý park kde okrem jibbingu skúšali aj malé skoky. Obe baby skúšali 360° a Zuzku sme mohli vidieť aj pri switch 180°. Snowboardová časť Juraj KaukičPeťo Sroka pod vedením Janka Tatarku pilovali jibbing v malom parku, kde sa s nimi už preháňal aj Filip Zbojek a skúšal prvé polety a graby na malých skokoch. Zvyšná časť a to konkrétne Nika Boržíkova Dano Chomistek lietali vo veľkom parku na menších skokoch. Nika trénovala rôzne graby taktiež ako Dano, ktorý skúšal aj bs360°. Freeskieri lietali jedna radosť – japan grab, critical a pokusy o nose grab od Romana Kováča, ale aj 360° od Erika Mihálika, Riša Rašku či Jakuba Rišku. Všetci si tento deň posunuli svoj progress zase o niečo ďalej. Na ubytku nás čakala večera a dlhší videocoaching keďže sme natočili veeeeľa materiálu. Po coachingu prebehla ping-pongova session, kde sa nakoniec hralo zo všetkým iným len nie s ping-pongovou raketkou.

Tretí deň sme vyrazili o niečo skôr tušiac, že cez víkend bude v parku plno. Naše očakávania sa potvrdili park bol plní jazdenia-chtivých riderov. Po chvíli sa parkom rozniesla správa, že si na Dachstein prišiel zajazdiť aj svetoznámy Sammy Carlson, ktorý tu testoval lyže na budúcu sezónu. Keďže väčšina camperov bola poriadne unavená po dvoch dňoch jazdenia, zvolili radšej trochu oddychu a v chillout zone pozorovali profíkov ako zabíjali na najväčších skokoch vo veľkom parku. Rovnaké skoky ako Sammy skákal aj Igor Janckulík, ktorý odišiel svoj prvý pokus o cork 1080°. Respect. Zahanbiť sa nedali ani ostatný camperi a za zmienku stoji Erikova 540°, ale aj polety od Zuzky a Katky vo veľkom parku. Večera, coaching a ping-pongová session sa zopakovali. Filip Zbojek  dokonca upgrade-ol svoju výbavu a dostal lepšiu dosku, z ktorej mal veľkú radosť. No záverečná party nebola nejako dlhá, všetci camperi chceli ešte naplno využiť možnosť jazdenia a tak sme sa dohodli, že v posledný deň pôjdeme na kopec najskôr z celého campu.

Štvrtý deň – taktika skorého príchodu do parku sa nám vyplatila hneď dvojnásobne. Na parkovisku vedľa nás zaparkoval Sammy Carlson a tak som sním mohol urobiť rozhovor!! A v parku nebolo veľa ľudí. To dodalo všetkým camperov elán a hneď sa všetci rozhodli jazdiť veľký park. Tri dni jazdenia a coachingu sa začali prejavovať a tak sa bolo na čo pozerať. Zuzka hecla 360° vo veľkom parku a po nej aj Katka, ktorá to neskôr posunula do 540°. Asi najväčší progress dňa, ale ukázal Juraj Kaukič, ktorý sa naučil bs360°, fs 360° ale aj parádne 180°tky. Roman Kováč a Rišo Raška skákali aj ten najväčší skok v parku a pozadu neostal ani Erik Mihálik, ktorý sa pokúšal aj o 720°, nechýbalo mu veľa a pokiaľ by mi pri oboch pokusoch nevypla lyža, určite by tento trik skočil. Igor Janckulík  ani posledný deň nenechal nič na náhodu a ukázal parádny cork 900° tail a ku svojim trikom pridal aj handrag 360° a 540° cez malé skoky vo veľkom parku.  

Keďže nás čakala ešte cesta späť na Slovensko pobrali sme sa na ubytovanie, pobaliť sa a vyhodnotiť camp. Všetci camperi posunuli svoj progress zase o niečo ďalej a vedia kde robia chyba a na čom majú pracovať. Dobrou motiváciou im môže byť aj progress Igora Janckulíka, ktorý počas celého campu poctivo pracoval na svojom jazdení, čo mu na konci prinieslo odmenu v podobe tohtoročného modelu lyží od nášho českého partnera Oxskis. Igor si tak bude môcť vybrať ktorýkoľvek model lyží z tohtoročnej kolekcie Oxskis. Gratulujeme a zároveň ďakujeme Oxskis a Ondrejovi Vavrovi za podporu.

Spočítané, podtrhnuté 4 nádherné dni v perfektne šejpnutom parku, s ideálnym počasím a dňami plnými jazdením, to bol DER, DIE, DACH – Progress Zone Camp. A pokiaľ ste zaváhali a neboli ste tam s nami, pozerajte video, alebo sa prihláste na náš ďalší camp, ktorý už teraz začíname pripravovať v ďalšom parku od šejperov od Qparks a to v stredisku Planai. A camperi sa môžu tešiť na svoje špeciálne miniedity, ktoré im pomôžu napredovať vo svojom ďalšom progresse, a v ktorých sa dozvedia kde robia chyby a na čom majú pracovať.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!