Utorok 20. Decembra 2011
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Robo Ludrovský
0 komentárov

Extreme Day 2011

V sobotu 17. decembra 2011 sa v Bratislave odjazdila jedinečná akcia s názvom Extreme Day. Miestom konania bola Stará tržnica, krásny starý priestor na takéto podujatie. A o čo vlastne išlo? Myšlienok bolo viacej. Podpora výstavby skateparku, oslava 20. výročia skateboardingu v Bratislave a spojenie viacerých extrémnych športov.

Len málokto si pamätá dátum 17.11. 1991, kedy sa na Pasienkoch odjazdili skateboardové preteky. Riadne dávno. Extreme day bolo takým malým pripomenutím tohto počinu. Vráťme sa však do súčasnosti a do Starej tržnice. Priamo v najväčšom hniezde Speed Draculy sa stretli všetci fanatici na skateboardoch, korčuliach a BMX-kách. Každému šlo o čo najväčší extrém pod jednou strechou. Na pláne bolo viacero extrémnych disciplín.

Všetko to začalo okolo 14-tej hodiny, keď nám sám bratislavský župan Pavol Frešo povedal pár úvodných slov a cez bránu Starej tržnice sa dnu začalo valiť veľké množstvo jazdcov, nejazdcov, ale aj divákov. Vidieť bolo dokonca rodinky z deťmi. Extrémne športy pre každého. A kvôli čomu všetci prišli?

Na tomto magickom a historickom mieste na všetkých, čo prišli akciu podporiť, čakala mini rampa od FS, manuál bedne, ktoré ste mohli vidieť v skateboard škole, stánok s občerstvením, chill gauče, DJ, kapelku Good Reason, ktorá vyhrávala počas celého extrémneho dňa a video projekcia. V stánku Boardlife.sk ste si mohli kúpiť tričká, alebo DVD Touch The Snow. Keďže sú priestory tržnice veľké, tak sa nikto nikde netlačil a každý zástupca extrémneho športu mal svoje miesto a čas.

Po príchode ste sa mohli za 4 eurá zaregistrovať do kategórie skate minirampa, BMX, inline, skate manual best trick, Game of S.K.A.T.E. do 15 a nad 15 rokov. Kategórií požehnane pre všetkých. Len kolobežkárski kolotočári ostali jemne zabudnutí :) Nevadí. Ako prvým pretekom bol manual best trick, ktorý patril extrémnemu Ričimu Eliášovi zo Šaľe. Riči si na manuál boxoch zadelil nollie varial heel manual a tak mu patrilo prvé miesto. V zóne, kde sa nachádzali manuál boxi, sa odjazdilo aj GoS. V kategórií do 15 rokov sa z pomedzi všetkých 47 jazdcov najviac darilo mladému fanatikovi v pletených rukavičkách Lorenzovi Holzerovi.

Kategórii nad 15 rokov úradoval 15-ročný talentovaný rider s exotickým menom Fabricius Staber, ktorý bol zapísaný v oboch kategóriách, no žiaľ medzi mladými sa mu nedarilo a medzi starými psami vo finále porazil Janka Mihalu. Nečakané, ale Game of S.K.A.T.E. je aj o šťastí. Rešpekt! Chalanisko si so štýlovými trikmi ako 360 flip, pressure flip, ss flip, ss fs flip a bs bigspinom vyjazdil prvé miesto. 

Na miničku sa stretlo viacero našich top riderov ako Lukáš Mihalec, Erik Cvopa, Janko Mihala, Braňo Moravčík, Michal „Smrťák“ Horečný a ďalší. Ešte pár dní pred akciou sa diskusie k správe o Extreme day plnili rôznymi predpoveďami na víťaza. Niekomu sa rampa nechcela jazdiť, lebo zase určite vyhrá Lukáš Mihalec. Nie každý deň však Lukáš zabíja. Aj on je človek, čuduj sa svetu a niekedy mu karta nejde.

Na Slovensku však máme viacero dobrých miničkových jazdcov. Preto bolo zaujímavé sledovať, ako to v rampe dopadne. Nikto z prítomných riderov nestačil na jazdenie, ktoré predvádzal Martin Chominec, ktorému šla extrémne karta. Štýl, obtiažnosť a vracanie trikov na prvú vynieslo Martinovi prvé miesto. Však sledujte video a fotky. Počas dňa, teda ak neburácla Good Reason, hral Oki, ktorý prišiel z Prahy aby sa pozrel na to, čo sa v tej Starej tržnici deje.

Nezabúdame ani na BMX a inline. V kategórií BMX šla jedna cena Mariánovi Mesárošovi za best trick v rampe a druhá cena za štýl poputovala Jambovi. Prvé tri priečky u korčuliarov sa rozdelili medzi prvých troch top inlinerov a to Karol Ileš, Martin Varnady a tretí Sergej Fesenko. Všetkých chalanom gratuluje!

Jazdilo sa celý deň až do pol ôsmej. Kedy sa za hrania kapely Good Reason vyhlásili víťazi jednotlivých kategórií a mohlo sa ísť ďalej. Deň plný nie len skateboardingu nekončil. Afterka v Klube u Dežmára sľubovala zábavu vysokého stupňa. Tak sa aj stalo. Kto sa chcel zabávať, zabával sa, kto chcel chilovať po náročnom dni plnom jazdenia, iba sedel a vychutnával si čaj. To podstatné, čo sa však u Dežmára dialo, bola premiéra skate videa Sunshine od Maťa Repku. Inak video budete môcť čoskoro vidieť aj na Boardlife.sk

Tak a to je záver vydarenej akcie, dňa a aj večera. Ďakujeme každému, kto sa na akcii zúčastnil a hlavne tým, čo sa o ňu zaslúžili. Nie je jednoduché vybaviť taký luxusný priestor, akým Stará tržnica je. Stalo sa to 1x a dúfame, že nie posledný. Takže o celú akciu Extreme Day sa pričinili Peťo Vrbický, Bratislavský samosprávny kraj, mesto Bratislava, Bratislavská skateboardová škola, partneri a sponzori.

Inak, výťažok zo vstupného išlo na podporu Centra Ligda, ktoré sa stará o športovcov po vážnom úraze.

Vychutnajte si video od nášho kameramana Roba Ludrovského a fotky od fotografky Lully.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!