Finále Slovenského Skate Pohára 2016 – Picnic Sk8 Cup
Štvrtok 15. Septembra 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Finále Slovenského Skate Pohára 2016 – Picnic Sk8 Cup

Po troch kolách sme sa dostali až do finále. Znovuzrodený Slovenský Skateboardový Pohár vyvrcholil dvojdňovkou v meste Zvolen, odkiaľ pochádza gro organizátorov. A prečo dvojdňovka? Lebo finále a kopec skateboardingu. Vítajte na finále - Picnic Sk8 Cup 2016.

Začínalo sa v piatok poobede s klasickými zábavnými disciplínami ako Death Race, alebo ollie contest do diaľky cez sudy a samozrejme aj DC Shoes Best Trickmi. V piatok popoludní sa neočakávala nejaká zásadná účasť, ale aj tak počet jazdcov v skateparku príjemne prekvapil. Chalani z organizačného teamu makali celý deň, aby bolo všetko pripravené a tak sa mohlo okolo 17 hod ísť na skoky cez sudy.

V tejto disciplíne sa najviac darilo Braňovi Moravčíkovi, ktorý väčšinu pridaných sudov skákal na prvý pokus. Do cca deviatich sudov s ním držali krok aj ďalší rideri, no obrovsky dlhý skok Braňa a 10 sudov už neprekonal nik. Ďalšou zábavkou bolo Death Race. Pomyselne vytýčená trať nebola len rýchla, ale aj technická. Najväčším tlakom však bol úvodný polliter Excelentu, ktorý museli súťažiaci exnúť. Niekomu to trvalo pár sekúnd, niekto bojoval aj minútu. Najrýchlejším pičom a jazdcom v trati Death Race sa stal Jano Ondrejka. My diváci, sme si pri tejto disciplíne užili kopec smiechu.

Na záver dňa prebehli DC Shoes Best Tricky na rôznych prekážkach. To sa už vo zvolenskom skateparku stretávalo čoraz viac a viac skaterov zo všetkých častí Slovenska. Piatkové DC Shoes Best Tricky sa jazdili skoro hodinu, no a vecné ceny si odniesol napríklad aj Peter Mercell, ktorý zavítal domov. Ako plynul čas, tak sa aj skatepark začal zapĺňať. Či sa jednalo o skaterov, alebo divákov. Výčap stále otvorený a za gramcami sa striedal Dj Youtube, Frenky a Grizzly.

Ešte sa vrátim k piatkovej a sobotnej účasti. Tá príjemne prekvapila ale aj trocha sklamala. Prekvapila účasťou jazdcov, ktorých na pohárových pretekoch tak často nevidíme, prekvapila účasťou českého nie len Picnic teamu, no a samozrejme nemohli chýbať stálice, ktoré pohár navštívili na každej jeho zastávke. A sklamala? Tešili sme sa na jazdenie Kristiána Nguyena (ktorý sa zranil), Adama Trana, Dávida Szakalosa, Braňa Mrváňa, tlakerov Jiggyho, Janka Mihalu, Feďa a ďalších. Nevadí, možno nabudúce. Piatkové mecheche v skateparku sa pretiahlo ne večerných hodín, kedy sa konverzovalo, popíjalo, skejtovalo ba dokonca aj tancovalo.

Sobotňajšie ráno bolo pre niekoho ťažké, pre iného svieže. Do skateparku sa dostávame okolo dvanástej hodiny, kedy prebieha registrácia na hlavný pretek. Davy mátoh po včerajšej party sa hrnú do parku tiež. Niektoré tanečné mátohy sa prebúdzajú v skateparku. Registrácia tréning a kvalifikácia. Zapísaných je 43 jazdcov, čo je veľmi príjemné číslo. Ide sa kvalifikačku. Tá oddeľuje veľké množstvo riderov, ktorým deň a triky nevyšli. Určite si šak príjemne pojazdili. Vrhnime sa radšej na semifinále.

Do semifinále postupovalo 21 jazdcov, ktorí boli rozdelení do siedmych heatov po troch jazdcoch. Dostatok času a priestoru na to, aby ukázali čo vedia jazdiť. Už tu padá niekoľko zaujímavých trikov, no ako radil Kristián Nguyen v roli trénera Ričiho Eláša "nerob pičoviny, a benge si nechávaj na finále", tie najlepšie jazdy môžeme čakať vo finále a superfinále. Do finále postupuje 9 najlepších jazdcov rozdelených do troch heatov. Jiří Houka, Michal Jež, Honza Kesler, Tomáš Nálevka (všetci ČR) a Braňo Moravčík, Peter Molec, Michal Horečný, Dominik Hreus a Dávid Štefánik. Tu vidieť vyjazdenosť hostí z Čiech, ale aj domácich top riderov. Do superfinále môže postúpiť len 5 najlepších jazdcov.

Trik aké padali môžete vidieť vo videu od Doda Filkusa, prejdime na účastníkov superfinále: Houka, Jež, Moravčík, Molec a Nálevka. No a to čo sa dialo tam, je ťažko opísateľné, od prvej sekundy množstvo čistých trikov, že sa človek nevedel rozhodnúť koho a čo sledovať. Pecka za peckou ako flipového charakteru, alebo railového.  Však sledujte video.

Finále odjazdené, jazdci v kŕčoch chytajú dych a už tu máme vyvrcholenie dňa a to hlavný DC Shoes Best Trick. Kto vládze ten ešte páli triky. Nové DC Shoes a 50€ k tomu vyhráva Riči Eliáš, pridáva sa k nemu Jakub Jiruška ktorý získava vecnú cenu. Nádherný deň plný skateboardingu je za nami. Ostáva oceniť najlepších, vyhlásiť Majstra Slovenska v skateboardingu, víťaza pohára.

Víťazom finálového preteku Slovenského Skateboardového Pohára 2016- Picnic Sk8 Cup sa stáva Michal Jež (ČR), pred druhým Jiřím Houkom (ČR) a tretím Braňom Moravčíkom. Na štvrtom mieste skončil Peter Molec a piaty Tomáš Nálevka (ČR). Body pripísané a pozriem sa na výsledky pohára. Víťazom sa stal Braňo Moravčík, pred Jiřím Houkom (ČR) a príjemným prekvapením bolo tretie miesto Dominika Hreusa.

Čo napísať na záver? Ďakujeme organizátorom a všetkým, čo sa nejako o SSP 2016 pričinili, že oživili tradíciu a zorganizovali štyri kolá. Samozrejme všetkým zúčastneným jazdcom, divákom, sponzorom a tak. Však viete ako to chodí. Dúfam, že sa vidíme o rok!

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: picnic zvolen spp pohar

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!