Nedeľa 14. Októbra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Kristián
2 komentáre

Give čo-pele Get čo-pele Zvolen a prvá jibovačka v novej sezóne

Do Zvolena sme chodili väčšinou na Piknikáčske skate akcie, lebo je tam tak dobre. Tentoraz sme sa vybrali na jibovú akciu. Aká bola, čo sa robilo a kto to nakoniec vyhral sa dozviete v nasledujúcom reporte. Pojmeme ho viacej ako fotogalériu, keďže obkecávať a opisovať celý deň nemá význam. Takže Zvolen, 13. októbra 2012.

Na námestí SNP vyrástla zaujímavá konštrukcia v ktorej spodnej časti sa osadil stairset od YRC. Stredná dlhšia hrubá rúra, po bokoch bedničky. Jedna dlhá rovná a druhá kinknutá hokejka, ktorá bola tentoraz položená menej prudšie a tak sa dali očakávať „vystrelovačky“ na konci trikov. Veľká škoda, že sme sa nedočkali žiadneho frontfilpu out. Okolo chalani nahádzali sneh, takže sa nedopadávalo na betón. V rámci celej akcie ste si mohli zajazdiť na minirampe od organizácie Grind, ktorá mala vedľa aj stánok, kde predstavovala svoje projekty. Minirampu hojne využívali skaters ako Peťo Molec (aj so zranenou nohou), Juro Vartík, Dušan Kružec a ďalší. Chalani sa hecovali od poobedia až do podvečerných hodín. Rampa bola nasvietená, čiže sa jazdilo aj večer.

Prejdime však k jibovačke. Na akciu dorazila väčšina slovenskej jibovej špičky a k nim sa pridali dvaja hostia zo zahraničia. Rakúska. Malo ich prísť viacej, no nakoniec jazdili len Georg Obermeisster a Karli Terzer. Okrem sa na súpisku zapísala skoro tridsiatka jazdcov, ktorí aj nakoniec štartovali. Prišiel východ, stred, ale aj západ, ktorý má tradične silnú jibovú skupinu. Počiatočné časové sklzy nikomu nevadili a tak sa začalo jazdiť okolo jednej hodiny. SHMU znova nebolo úplne presné, keďže z hlásenej oblačnosti nebolo veľa a dokonca aj slnko vykuklo. Miesto zbalených búnd sme pobehovali v mikinách a tričkách. Aby sme nezabudli na babenky, tie jibujú taktiež a nie len 50-50. Vo Zvolene sme ich mali štyri. Jenny, Zuzka, Maťa a Tinka. Ako dopadli spolu s chalanmi nižšie v reporte.

Program jazdenia bol nasledovný. Chalani boli spolu s babami rozdelení do troch skupín, ktoré mali čas na tréning. Po každej skupine sa pripravili shaperi, ktorí upravili nájazdy, dopady a zasolili sneh, aby vydržal čo najdlhšie v plusových teplotách. V každej skupine cca 9 jazdcov. Baby sa spolu dostali do skupiny číslo dva, kde bol s nimi aj Roman Röth a ďalší. Fajn, že sa baby mohli hecovať navzájom.

Tréningy odjazdené, išlo sa na kvalifikáciu z ktorej malo do finále postúpiť dvanásť jazdcov a dve babenky. Traja judges medzi ktorými boli z Hintertux snowpark openingu zranený Maťo Dolník a Martin „Ryba“ Rybanský sa usadili vo fotelke a začali písať množstvo trikov. Prvá skupina, druhá skupina tretia. Ak chceli jazdci postúpiť do finále, museli jazdiť všetky prekážky, mať veľkú variáciu trikov, jazdiť switch. Rátali sa odídené dopady, aj keď v tejto street urban forme je to asi najťažšie. Počasie stále prialo, snehu na dopady bolo dosť a tak sa jazdilo v pohode.

Postupujúcich dvanásť riderov a dve riderky mohli vzísť z ktorýchkoľvek skupín. Čiže kľudne celá prvá skupina a ďalších pár z ostatných. Eliminoval sa tým postup slabších jiberov. Už na začiatku sa ukázali známe tváre slovenského jibingu. Roman Röth, Julo Petrík, Maťo Blaško, Zolo Strcuľa, Peter Leder, Denis Nguyen, Martin Ferianc, Lukáš Droppa, Kubo Brziak, Štefan Haluška a ďalší. Samozrejme štyri baby. Ako sme už na začiatku spomenuli, baby sa hecli do ťažších trikov na nie práve najľahšom setupe. Padali froňá a rôzne variácie boardslidov.

Kvalifikácia skončená, pauza na pivko alebo dáke jedlo a kultúrny program. V miničku vystúpili chalani z Associallz Crew so svojím breakdance a freerunning vystúpením. Švanda, až kým neprešli od pohybového umenia k umeniu rozprávať. Chalani nám chceli objasniť svoju filozofiu života, pohybu a asi aj históriu hiphopu, škoda že popri tom aj netancovali. Úvod kultúrnej vložky trocha spestril jibový deň vo Zvolene. Reshaping setu, dopadov, nájazdov a pomaly sa mohlo ísť na finále.

Komu sa podarilo postúpiť a komu nie? Finálová dvanástka a dve baby k tomu. Medzi postupujúcimi do finále boli Kalužiak, Blaško, Obermeissner (AT) Terzer (AT), Pajerský, Petrík, Röth, Leder, Bízik, Michalisko, Brziak a Haluška. Baby: Tinka Droppová a Zuzka Medlová. Ďalej sa postúpiť nepodarilo Zolovi Strcuľovi, Mati Molnárovej, Dominike Králikovej, Tomášovi Muchovi, Lukášovi Droppovi a ďalším. Niekomu vyšla kvalifikácia super a niekomu nie. Napríklad taký Kubo Brziak sa ledva z kvalifikácie dostal, no vo finále dopadol, ako dopadol. Bolo však aj viacej opačných prípadov. Zajazdili super kvalifikačku no vo finále im nešlo.

Finále sa jazdilo vyše hodinu a pol a stále sa na žiadosť jazdcov predlžovalo. Všetci boli hladní po jazdení, keďže výlety za snehom na rakúske ľadovce nezvyknú absolvovať. Úroveň trikov sa vo finále neustále zvyšovala a zistiť priebežné poradie jazdcov, alebo odhadnúť top trojku počas fotenia , nebolo nič jednoduché. Osobne sa nám páčil štýl Jula Petríka, ktorý nakladal aj nie štandardné triky ako shifty do slidov, alebo rôzne graby transfer do slidov, alebo grindov. K tomu pridal štýl a vo väčšine prípadov aj čisté odchody. Ďalej prekvapili vysokou vyjibovanosťou rakúski návštevníci Goeorg a Karli. Hlavne úzky stance Georga a jeho vrtuľníkové náskoky na rail boli šmakové. Vo finále však bolo viacero jazdcov čo zabili. Bolo sa na čo pozerať a ako sme už spomenuli, akcia gradovala.

Po niekoľkonásobnom predĺžení sme sa prepracovali do finále. Jazdci vyhecovali štýlový jibing na námestí vo Zvolene. Diváci klasicky polomŕtvi, ale to sme si na slovenských akciách zvykli, že tlieskanie sa praktizuje len na volebných mítingoch. Ako to celé nakoniec dopadlo? Pre koho jazdenie, štýl, triky a čistotu jazdenia sa judges rozhodli? Vyhlasovalo sa odzadu. Tretie miesto išlo ešte stále mladému Maťovi Blaškovi, ktorý len nedávno prišiel o jedného zo sponzorov (ktorý si teraz asi búcha hlavu o stôl). Maťo celý deň a hlavne vo finále jazdil top triky v štýle. Big Up! Druhé miesto bral mikulášsky rider Kubo Brziak. Kubo taktiež pálil slušné triky rôznych smerov. Kubo bol jedným z jazdcov, ktorý ledva postúpili do finále, no vzchopil sa a ukázal, že tam patrí. Nie len to, ale aj to, že patrí k špičke slovenskej jib scény. A kto bol prvý? Tipovali sme. Julo? Georg? Alebo niekto iný? Nakoniec sa víťazom stal jeden z najstarších riderov na štartliste. Roman Röth. Množstvo ťažkých trikov, ich čisté odjazdy ho posunuli na prvé miesto. Roman bol sám prekvapený, no určite patril medzi najlepších jiberov vo Zvolene. Super vidieť túto trojku na stupni víťazov. Všetkých vídavame v našich editoch, videách ako Touch The Snow a ďalších. Chalani patria k top slovenskej snowboardovej špičke. Aj keď dvoch z nich často nevídavate na pretekoch, to neznamená že nejazdia. Vidíte ich na fotkách, v editoch, videách. Big up všetkým zúčastneným, že sme sa vo Zvolene videli, niekto si aj zajazdil.

Za najlepšie dievča bola ohodnotená Zuzka Medlová, ktorá si trúfla na froňá a ďalšie šmakotiny. Druhé miesto brala Tinka Droppová. Best Trick sa rozhodoval medzi Maťom Blaškom a Georgom Obermeissnerom z Rakúska. Maťo Bs 270 in a 270 out a Georg Bs 360 do 50-50. Nakoniec cena išla do Rakúska, aby sa nepovedalo, že nedoprajeme aj zahraničným riderom. Snáď to nebola záverečná jibová akcia na Slovensku v sezóne 2012/2013. Prichádza však zima, sneh na horách a to už je iný snowboarding. Kompletné finálové výsledky si pozrite v našej správe, ktorú sme vám priniesli len pár hodín po odjazdení finále. Teraz si pozrite skvelé fotky od našich Boardlife.sk fotografov Lully a Kristiána. Dovidenia.

Hodnotenie:

Komentáre

2 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

krskaa
krskaa Thumbs up :)
Pridané: 23:48 15.10.2012
Nedorolka
Nedorolka Velky respekt chalanom. Spravili ste to opet mega!!! Mrzelo ma, ze som si na tom nemohol pojazdit. PS.: Blska bude mlady stale :D Pozdravujem.
Pridané: 11:02 15.10.2012