Good bye report z Dominikánskej republiky od Mii Ipser
Utorok 15. Apríla 2014
Autor: surf-trip
Foto-video: surf-trip
0 komentárov

Good bye report z Dominikánskej republiky od Mii Ipser

V marci sa SURF-TRIP.CZ/SURF-TRIP.SK už po druhý krát vypravil do Dominikánskej republiky. Táto našťastie veľmi podceňovaná destinácia v očiach surferov aj kiteboardistov sa opäť prejavila ako ideálne miesto pre všetkých, kto chcú surfovať, cestovať a piť neskutočne dobré (a lacné karibské rumy). Skôr než sa začítate do denníčku od Mii Ipser, máme pre vás pár surfových informácií.

Väčšina surfových spotov sa nachádza na severnom pobreží Atlantického oceánu, viac ako deň cesty vzdialených od turistických oblastí a hotelových rezortov Santo Domingo a Punta Cana. Ideálna doba na surfovanie je od novembra do marca, až začiatku apríla, v lete prichádzajú k pobrežiu Dominikánskej tropické búrky, ktoré so sebou prinášajú dážď ale tiež malú periódu medzi vlnami a nesprávny smer vetra.

Ideálnym spotom pre všetky úrovne jazdenia je Encuento blízko mestečka Cabarete, kde nájdete pravé aj ľavé vlny. Tvorené sú väčšinou z windswellu, ale vďaka útesu, ktorý je na dne spotu krásne držia a aj pri väčšej veľkosti je možné nájsť také, ktoré sa hneď nezatvárajú. Výhodou sú aj priateľský lokáli, ktorí potrebujú turistov nielen k životu, ale tiež k pozorovaniu dievčat svetlej pleti. Ak budete hneď od začiatku rešpektovať ich prednosť na vlnách, budú aj oni rešpektovať vás a často vám aj poradia kade sa dostať do vody a kde sa ktorá vlna láme najlepšie. Ďalší výlet začína na konci februára 2015. 

Good bye report z Dominikánskej republiky od Mii Ipser

Tento report prichádza už trochu neskôr z domova a po spamätaní sa z jet lagu, čo je asi jedniná nevýhoda prečo sa nevydať surfovať do Karibiku. Takže teraz k Dominikáne. Hlavnou náplňou bol aspoň pre mňa surfing. Už som predtým počula, že v Karibiku to na vlnách ide lepšie než v Európe (hlavne ak ste začiatočník, alebo mierne pokročilý), tak som bola zvedavá, či je to pravda, alebo či budem za „nešiku“. A skutočne, podmienky pre skoro začiatočníka boli výborné - vietor, vlny, navyše voda príjemne teplá (žiadny neoprén!) a ešte k tomu nám prialo aj počasie. e.

Musím povedať, že som urobila obrovský pokrok a to nielen vďaka miestnym inštruktorom, ale tiež pomohol večerný videocoaching, na ktorom sa nás Terka a Antonio snažili usmerniť - viac pádluj, ramená viac otvor, pozor, na ktorej nohe máš váhu, zober si iný surf... potom je to už na každom, čo si do ďalšieho dňa zapamätal (a že pri tak skvelých rumových drinkoch to nie je hračka). Ďalší distraktor bol nočný volejbal v bazéne - hralo sa na špičkovej úrovni, pravidlá mali niekoľko odchyliek od klasickej verzie a konkurencia v bazéne bola obrovská. Zápasy boli tak náročné, že to niektorým z nás narušilo formu na ranný surfing. Každopádne venovať sa obom športom na vrcholovej úrovni je pomerne náročné a je potrebné prinášať obete. Hlavne pre profíkov bol nočný volejbal veľkým lákadlom, keďže môžu v profi kariére pokračovať aj doma v ktoromkoľvek bazén

Počas nášho pobytu sa dbalo aj na emocionálnu pohodu účastníkov zájazdu, preto bol zriadený dôverný kok(o)s, do ktorého ste mohli ,ako už názov napovedá, anonymne vhodiť svoje otázky, objavy a fakty, ktoré Vás nenechávali v pokoji. Je však dôležité podotknúť, že žiadna otázka sa do kok(o)su neprebojovala, nakoľko bol dvakrát odcudzený. Prvýkrát ostával len tak sám pri bazéne v duchu zachovania anonymity, druhý krát zmizol v nestráženej chvíľke. V strážených chvíľkach bola však anonymita narušená a tak sme boli nútení pýtať sa čo bude na večeru bez okolkov, čo vyžadovalo odvahu, ale neprinieslo odpoveď.

Príjemným zážitkom boli pre mňa všetky výlety. No čo bolo skutočne fajn, bola prívetivosť miestnych ľudí. Jeden zo zážitkov bol, keď sme sa vracali hladní z vodopádov a zavítali do miestnej reštaurácie na odporúčanie nášho vodiča Papita. Majiteľ mal v sebe pravého podnikateľského ducha, hneď nás usadil a nechal nám pripraviť niekoľko fantastických jedál - rôzne druhy masa a rýb, pečené banány, šaláty, a nakoniec výborné dezertíky, miestna káva a ešte nejaký domáci likér na strávenie. Ďalšiu skúsenosť s miestnou pohostinnosťou sme mali v podobe pozvania na večeru v dome na pláži. Od pozvánky sme sa netušiac prepili asi viac než štandardným množstvom caipirin k večeri, no opäť to bol jedinečný gurmánsky zážitok v krásnom prostredí.

 

Nedá mi tiež nespomenúť bohatú miestnu faunu, z ktorej ma najviac uchvátil modrý krab, ktorého sme videli pri stroskotaní (čakaní na benzín v lodičke) na výlete a miestni psy. Jedným z najzaujímavejších psíkov bol medzi nami žoviálne nazývaný Vampy (alias pes s diplomaticky povedané miernym podkusom). S Vampym sa spája tiež dramatická love story z Encuentro beach, o ktorú som sa rozhodla podeliť. Vampy, ako správny plážový švihák, si napriek svojmu hendikepu našiel priateľku z dobrého zázemia, ktoré sa nachádzalo o dve surfové školy ďalej od jeho príbytku. Osud im však neprial. Keď sa majitelia dotyčnej dozvedeli o ich vzťahu, rozhodli sa zakročiť a ich láske zabrániť. Informovali majiteľov Vampyho, ktorí boli nútení jeho láskyplné potulky ukončiť. A tak bol Vampy uviazaný na leash, kde je možno dodnes. Tým celá love story zatiaľ končí, ako končí aj tento report. Aloha o rok na vlne!

Na záver ešte 8 rád ako byť úspešným účastníkom surfového zájazdu v Dominikáne:

1. Pádluj(no ak chce miestny tvoju vlnu, zabudni, že je tvoja).

2. Aspoň liter benzínu pre istotu vždy so sebou - v 8 z 10tich prípadov sa bude hodiť.

3. Keď si objednávaš rybu, buď pripravený zjesť kurča (hlavne ak nehovoríš španielsky).

4. Nikdy nenechávaj svoju pinacoladu len tak na piesku na pláži - pre malého psa je ananás stále dostatočne veľký terč.

5. Ak sa nemôžeš zdôveriť do kokosu, nepýtaj sa, čo bude na večeru - aj tak to dopredu nikto nevie.

6. Splyň s miestnymi - dodržiavaj dress code na La bombe - čím viac farieb, tvarov, haleniek a čeleniek, tým viac in.

7. Pivo pi doma, v Dominikáne si daj rum - v Mojito bare je rekordný účet, ktorý je treba zlomiť.

8. Nakupuj všade, miestne služby sú multifunkčného charakteru - ryby a slnečné okuliare; lekáreň a zmenáreň v jednom (zároveň asi jediné miesto, kde majú poštové známky); surf shop, kde ponúkajú kávu a kokosový olej (surfové veci však nie).

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!