Utorok 16. Apríla 2013
Autor: Boardlife

0 komentárov

K2 Spring Session 2013 – dážď, sneženie, sunshine, ale hlavne jazdenie

Bláznivý apríl sa dokonale zbláznil. To, že si začiatkom mesiaca dávame freeride v čerstvom snehu a len niekoľko kilometrov od Bratislavy, nie je štandard. A tak sme sa jemne obávali, či spring session bude naozaj jarná a nie skorej zimná. Nakoniec všetko dobre dopadlo, tak ako vo väčšine knižiek pre maloletých. K2 Spring Session sme si odpálili aj túto sezónu. Ako bolo?

Počasie dosť zásadne ovplyvnilo úvodný deň konania session. Dážď a čiastočne zatvorený park nás donútil ísť relaxovať do Tatralandie, kde sme sa riadne vymočili, vybublinkovali a vyrelaxovali. Piatok sa teda veľa nejazdilo, aj keď niekoľko fanatikov sa samozrejme našlo. Medzi nimi aj legenda snowboardingu, Tomáš „Lanči“ Lančarič a ďalší. My si však chceme spring užiť tak, ako sa patrí a na Pleso dorážame v podvečer.

Minuloročné problémy s ubytovaním vyriešil Pinky šalamúnsky. Zabezpečil strohú turistickú ubytovňu a prevádzakovi poradil zaviesť 20€ zálohu za majetok. Vieme ako to vyzeralo minulý rok. Veľa zničeného zariadenia, jednoducho katastrofa. U nás je to také čudné, myslím na Slovensku. Človek sa snaží vybaviť ubytko, riešiť akciu a robiť všetko, aby sa účastníci cítili najlepšie. Nuž a spätná väzba nie je najlepšia. Nechajme minulosť tak a poďme do prítomnosti. Vyfasoval som prezidentský apartmán, najluxusnejšiu dovojizbu v celej turistickej ubytovni. V izbe číslo jedna delegácia z Jasnej a to Kvetko (Shred it All) aj s priateľkov a prešovský vietor, rapper, nekonečný rozprávkar Peter Leder. Izba číslo dva ubytovanie pre prezidentov z Košíc – Tomáš Lančarič, Trnavy – Dávid Kordiak atď. Pekná diplomatická crew.

Už z prvých riadkov cítiť, že na spring session sa tešia jazdci z celého Slovenska. Podporiť prišla skoro celá zdravá slovenská scéna, aj keď chýbalo pár jednotlivcov. Druhá časť riderov, čo nemohli prísť sa doma liečili. Ramená, kolená a kadečo. Prvý full deň, ako môžeme sobotu nazvať, sa registrovalo 101 riderov. Áno, toľko ľudí na Slovensku jazdí a ešte viac. Cca ďalších 50 ľudí sa vozilo len tak, bez registrácie vo voľnom štýle. Dávno sme nevideli toľko jazdcov a jazdkýň pokope. Vlastne spring session na Štrbskom Plese býva každoročne asi najnavštevovanejšou snowboardovou akciou, čo sa týka domácich jazdcov. 

Množstvo jazdcov potrebuje dobrý a jazditeľný snowpark. A ten na Štrbskom určite je. Postaral sa o neho Pinky aj s pomocníkmi, ktorí mu pomáhali stavať prekážky a shapovať park, tak aby bol jazditeľný a hlavne bezpečný! Začnem od začiatku, lebo sa to patrí. Table, ktorý pozostával ešte z čias konania Sony Xperia Snowboard Festu 2013 obsahoval veľký skok a vedľa neho menší. 15m table a cca 6 m table. Ideálne pre skúsených riderov, ale aj sviatočných skokanov. Je super vidieť, že z jednej akcie sa môžu uživiť ďalšie dve. Podľa vyjadrení viacerých riderov, veľký skok bol najlepším skokom na Slovensku v sezóne 12/13. Nekopal, nebol flat, nebol úzky, bol bezpečný, jednoducho taký, aký by malo mať každé stredisko so snowparkom.

Ďalej už skokani moc toho nevyužili, začínala sa jiberská sekcia. Najviac vyťažený street rovný rail, rovná bedňa, street bedňa, kink bedňa sa vyhadzovačkou. Rovný jakel, rúra, nový kink hokejkový jakel, štýlové bedňové C, mini jakel a double kink jakel. Myslím, že všetci si našli svoje. V sobotu bolo všetko pripravené ošejpované a luxusne príjemné. Možno by sme uvítali nejakú zábavnú širokú bedňu, no priestor bol využitý naplno. Kto chcel, mohol si dať zopár snehových vĺna aj v jiberskej časti. Napríklad taký Dávid Koridiak si fanatizoval na spodnej vlne frontflipom v skoro každej jazde.

Najlepšie bolo prísť do parku hneď ránok, keď bol ešte tvrdý, nerozjazdený. Teda hlavne pre skokanov. Pribúdajúcimi hodinami, ba minútami sa kvalita hlavne dopadu zhoršovala. Jibové prekážky však držali po celý deň. Sobota bola v rámci počasia zvláštna. 5 minút snežilo, bolo zamračené, následne mrholilo, vyšlo slnko, pieklo, fúkalo. Všetko na čo si spomeniete. Teploty sa pohybovali zásadne nad 0°C, čiže kvalita snehu prudko každou hodinou klesala. Na počudovanie sa jazdilo do samého záveru. Poslední jazdiči prechádzali parkom ešte okolo 16:15. Yeah!

Počasie, sme spomenuli, aj jazdcov, aj snowpark, poďme na organizované akcie. V rámci areálu ste si mohli vyskúšať balans boardy, dať klobásku za 2€, alebo pozrieť na nejaký výrobok partnerov akcie. Ako som si všimol, tak prišlo aj viacero zranencov, ako Maťo Blaško, Kapitán Ryba, alebo Lukáš Droppa. Posedávali, diskutovali o slovenskom snowboardingu a tak, však viete, ako to chodí. Medzi čerstvých, vlastne už zranených sa zaradila v sobotu aj Zuzka Medlová, ktorá sa hecovala až si znova zranila koleno. Inak čo sa týka bezpečnosti to bolo fajn, vlastne ešte Martin Kaňurek a jeho nalomené rebro.

Vyhlasovanie najlepších riderov dňa sa uskutočnilo na záver soboty. Keďže okrem board riderov sa v parku pohybovali jazdci na bambusových paličkách, tak ich menujeme tiež. Najlepším skokanom sa stal Matej Matys, očakávané. Maťo jazdil skoro celý deň a rotoval nie jeden, ale aj dva backflipy naraz. Nám sa však štýlovo najviac páčil Zolo Strcuľa a jeho fs točka vo veľkom štýle. Janko Tatarka a Dávid Kordiak boli ďalší dvaja, čo sa ukázali v dobrom svetle. Najlepšou babou bola vyhodnotená Ivana Rákoczyová, ktorá sa nezľakla a točila 360 rotácie na menšom skoku. Vo freeski kategórii to na skoku pálilo Viliamovi Tomomovi a Andrejovi Dobríkovi. Následne v jibovej sekcii to najviac na doske brúsilo poľskému kamošovi Maciejovi Bukowiecovi, Dominike Králikovej, Zolovi Strcuľovi. Freeski jiberom dňa sa stal Peter Lengyel. Ocenený bol aj young blood a to Samo Jaroš.

Ufff, tak štatistiky za mnou, večer party. No a tie sú na Štrbskom známe. Už počas dňa som zahliadol skupinky, požívajúce poväčšinou číre tekutiny s príchuťou rôzneho ovocia. Ako sa deň preklápal do noci, pribúdalo vypitých fliaš a spálených papierkov. Afterka bola na Plesnivci, kde to žilo hlavne metalom, ktorý púšťala legenda Dj Ľudko Snovák. Vytriasť sa a spať, však zajtra malo byť azúrko. Okolo šiestej ma budí vracajúci sa žúrovník, kričiaci na celé Pleso „Slovnekóóóóó, éja, éja, Slovneskóóóó“. Nuž, asi fanúšik.

Nedeľa bola oddychová, chill. Aj napriek tomu som bol na svahu už o 8:02. Vychutnať si zamrznutý koberec sa mi moc nechcelo a tak som čakal do 8:45, kedy slnko roztopilo posledné stopy ľadu a vychutnal som si jarné jazdenie, výhľad a slnko. Jazdenie pokračovalo v plnom prúde, no rideri sa trúsili pomaly a nesmelo. Na skokoch sa ukázal Dávid Koridak, ktorý vo svojom veku 15 rokov točí double backflip, na Slovensku nie až tak vídaný úkaz. Dávid má pred sebou dlhú cestu a veríme, že nezakaprí na dvoch troch dobrých trikoch, ale že sa bude posúvať stále ďalej. Touto pedagogickou myšlienkou sa s vami lúčim.

Poďakovanie letí Pinkymu, jeho teamu a vlastne všetkým, čo sa nejakým spôsobom pričinili o bezproblémový a bezpečný priebeh K2 Spring Session 2013. Znova to bol skvelý koniec sezóny. Avšak, zima definitívne na horách nekončí a tak využite možnosť a jazdite! Fotky som sfotil ja, videá čoskoro.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!