Štvrtok 19. Januára 2012
Autor: Lulla

1 komentár

Katka Janečková - art interview

Našu najlepšiu babu na wakeboarde Katarínu Janečkovú rozhodne netreba predstavovať. Teda máme na mysli jej úspechy vo vodnom svete. A čomu sa venuje Katka vo svojom voľnom čase, keď práve nejazdí niekde na vleku, alebo za člnom?

Ahoj Katka, tak v skratke sa nám predstav.
Ahojte ! Takže študujem maľbu v magisterskom ročníku na VŠVU v Bratislave, mám 23 a moje záľuby sú…wakeboarding je moja srdcovka ale maľbu milujem a v nej zatiaľ vidím svoju budúcnosť :-)

Vieme, že jazdíš na wakeboarde, si niekoľkonásobná  Majsterka Slovenska, nedávno si dosiahla veľký  úspech v Abu Dhabi, čo to bolo?
Boli to majstrovstvá sveta čiže Wakeboard World Championships 2011, kde sme sa úspešne poumiestňovali takmer celá slovenská 4-členná výprava. Keby ste chceli viac info, čekujte predošlé Boardlife články, vyjazdila som si tam super 1. miesto v kategórii Woman Open, čo ma teda riadne hecuje na ďalší progress.

Wake nechajme water sekciu a venujme sa umeniu. V umeleckých kruhoch si známa. Čomu sa venuješ?
Keďže študujem maľbu u prof. Ivana Csudaia, tak tej sa venujem od rána do večera víkend nevíkend (jasné, že s malými pauzami na jedlo, tréningy, rodinu, frajera, kamarátov, wejk :-)))

Aha, maľovanie. Povedz nám o tom niečo viac. Aký štýl, na aký materiál a s čím. Dá sa tvoja tvorba niekam zaradiť?
Materiálovo mi vyhovuje akryl, sem tam spreje. Štýlovo alebo skôr formálne sa jedná o figurálnu maľbu. Dnešné umenie už málokto selektuje na pop-art, impresionizmus a podobne, posledné roky vzniká niečo nové, čo zaradia a pomenujú hádam kunsthistorici o pár rokov :-))) Seba vnímam možno ako súčasť generácie a maliarskej scény, sama som zvedavá, kto z nás kde a ako skončí…dúfam, že sa bude dariť!

Prečo práve maľovanie? Máš talent aj na nejaké iné  umenie? Kedy sa prejavilo tvoje nadanie k maľovaniu? Ako sa tak pozeráme na tvoje práce, dominuje v nej erotika, nahota a farebnosť. Prečo práve toto?
Na spev ani tanec talent nemám absolútne vôbec a maľovanie bolo jednoznačne môj sen od malička. To som ešte netušila, že je to ozaj reálne, že by som mohla byť maliarka. Talent v rodine máme a ostatné je dá sa povedať odmakané..

Už ako prváčka na vysokej som riešila rôzne erotické námety. Skúšala som, že či je to ok takto si maľovať holé baby a dalo sa - tak pokračujem teda :-D dosť ma to baví, odhliadnuc od vizuálnej príťažlivosti, dá sa tým povedať všetko, čo chcem, komunikovať s divákmi. A jasné, že ako dievča ma fascinujú vzťahy, mladosť. prejavy lásky, oddanosti, možno aj posadnutosti.. Preto všetky tie ženy, palmy a záhrady roskoše.. nehovoriac o skvelej terapii, ako si pri maľovaní takýchto rajských výjavov skrátiť zimu :-) každá moja téma je hlavne zámienkou pre maľbu samotnú, veď čo by to bol za obraz bez nadšenia pre vec :-)

Kde berieš  inšpiráciu? Na tvojich obrazoch sa často objavujú rôzne osoby, kto sú  to?  Je to niekto z reálneho života?

Inšpiráciu beriem kade chodím, klasika sú napríklad galérie, najmä kvalitné výstavy obľúbených alebo novoobjavených autorov, to vie vždy nabudiť.. a samozrejme zo života. Netajím, že mám vždy chuť maľovať toho, koho ľúbim, napríklad priateľa :-), ale už som sa cez to všetko dostala našťastie naspäť k ženám a prírode :-D Pokiaľ je to možné, snažím sa predlohy si osobne nafotiť alebo minimálne tých ľudí poznať, aj keď nie vždy je to možné...často len tak, alebo cielene browsujem po internete s tým, že hľadám ryšavé, alebo ženy na palme, s opálenými plavkami a tak, no makačka čo vám poviem :-D

Obrazy sú  dosť provokujúce, ako ich vníma rodina, kamaráti, známi?
Posledný čas sú práveže celkom light, ak to porovnám s ranejšou tvorbou, zdajú sa mi dokonca romantické ? Tatino ma neúnavne navádza na iné motívy, ako otca ho chápem, bojí sa o mňa, aby si niekto zbytočne nedomýšľal…tak dúfam, že to ani nerobíte :-)! Známi sú s tým ok, poznajú ma,,, a tie obrazy práveže ani nie sú o sexe…

Kde tvoríš? Máš nejaký  ateliér? Maľuješ doma?
Ateliér mám vynikajúci! Je na Hviezdku priamo v centre, v krásnej budove VŠVU, je svetlý, veľký, teplý a zdieľam ho s piatimi skvelými spolužiačkami, čo viac môžem chcieť…

Keby sme si chceli kúpiť tvoj obraz, čo by to stálo? Koľko stoja tvoje obrazy?
Tak záleží od ceny letenky kam sa práve chystám :-DDD ale nie! Cenu dôkladne zvažujem, nepodceňujem, nepreceňujem…hodnota sa vytvára postupne, pribúdajúcimi výstavami, oceneniami, cenami v galériách a na aukciách.. pracujem na tom :-) Určite by som vám odporúčala radšej porozmýšľať o originálnej tvorbe mladých autorov s ešte dostupnými cenami namiesto nejakého sériového gaučákového obrazu z IKEA.

Prezentuješ  svoje diela niekde? Výstavy? Aukcie?
Aj aj. Aukcie sú skôr otázkou prestíže, momentálne sa zúčastňujú moje obrazy aukcií v SOGA, to bola pre mňa ozaj česť keď mňa a Andreja Dúbravskeho prvýkrát oslovili napriek tomu, že sme ešte študenti.. síce sa potom rieši komu sa čo kedy vydražilo a nevydražilo, ale každopádne je zaujímavé sledovať ten vývoj na slovenskej scéne…teraz už sú dvere pootvorené rôznymi smermi, blíži sa aj jedna veľká výstava, konkrétnejšie v ďalšej otázke … 

Najdrahší predaný  obraz?
Hmmm…za taký som tuším išla na majstrovstvá :-) pripadne si tým občas môžem zasponzorovať zimné tréningy…čo znamená, že kto podporí moje umenie, vlastne podporí aj slovenský ženský wakeboarding :-))))!

Ku ktorému obrazu máš najbližší vzťah a prečo?
Posledný čas sa mi obrazov ťažko vzdáva, ale mám rada keď patria niekomu, kto s nimi vie naložiť a komu robia radosť. Vzťah mám ku každému s ktorým som spokojná, veď je za tým moje všetko..

Čo ťa z umenia ešte zaujíma? Hudba? Divadlo?
Hudba ma zaujíma, často objavím nejakú hudobnú ‘novinku’, ktorú moje okolie počúvalo už pred sto rokmi, mám to mierne posunuté.. aj divadlo mám rada, A4 je napríklad super…ale tak posledný čas si kultúru kompenzujem hlavne športom, odkedy mám členstvo v Body Energy Clube, furt by som sa len saunila, cvičila….:-)

Ako vyzerá  tvoj tradičný deň?
Vstanem, pripravím si mrte zdravé raňajky, vyvenčím psa, pozriem, či na internete nie sú nejaké nové zaujímavé predlohy :-D ak hej, tak si ich vytlačím, idem do školy, dám si čaj, maľujem maľujem maľujem, rozmýšľam že čo a ako a večer idem na tréning, debatím s rodičmi, alebo priateľom na Skype, keďže zatiaľ študuje v Holandsku. A ďalšia verzia je, že idem rovno z ateliéru s kamošmi na večeru a pohár/fľašu dobrého vína. Napr. Mrva & Stanko ak môžem robiť reklamu :-) a iné verzie večerov a dní, stále je čo robiť..

Čo okrem umenia máš ešte rada? Kabelky, kožušiny, alebo niečo iné?
Mám pocit, že všetkému prídem na chuť, keď veľmi chcem :-) moc na oblečenie a čačky nie som, ale napr. v Abu Dhabi posledný deň, keď nás aj s wakeskaterkou Zuzkou Vráblovou vypustili v obchodnom dome, strávili sme tam pol života paradením sa. Takže sem tam…

Kam by si sa chcela posunúť tvojou tvorbou, čo je tvoj sen, za ktorým ideš?
Nemám presnú víziu, kam konkrétne posunúť moju tvorbu, jedine ak do nejakej vysnenej publikácie či inštitúcie :-) hlavne si to chcem vychutnávať, najväčší luxus je živiť sa tým, čo nás baví, tak to je asi môj cieľ. A mám vlastne ešte tisíc ďaľších..

Kde a kedy by sme mohli tvoje diela najbližšie uvidieť?
Týmto vás všetkých pozývam na vernisáž 14. februára 2012 (čoskoro!) do veľkolepej galérie aukčnej spoločnosti SOGA , je to ešte také polotajné, vystavujeme tam Matej Fabián, Andrej Dúbravský a ja, ak si trošku pogooglite, určite sa včas dostanete aj k času a informáciám, bude to super….určite príďte, tešíme sa na VÁS ! Aha a ešte ma môžete prísť podporiť aj v marci na výstavu v Amsterdame :-)!

Dík za interview.
Ja Dík ! Teší ma veľmi, že sa tu na Boardlife.sk môžem odprezentovať aj ako maliarka :-) a všetkým šťastný Nový Rok!

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

lemurko
lemurko Velmi pekna tvorba, fakt ma zaujala.
Pridané: 09:26 23.02.2012