Streda 05. Septembra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Štefan Kurilla, Kristián
0 komentárov

Martin Čuj memoriál KZN cup 2012 - šialenstvo na východe

Do Spišskej som vyrazil prvý krát. Oslavné básne, nežnejšej časti redakcie, ktorá sa minulý rok zúčastnila KZN cupu mi nedali spávať. Je naozaj tá skate akcia na východe taká dobrá? Jazdí sa tam na hranici? Dostatočne fanaticky? Aký je vlastne skatepark od Miloša a jeho KZN teamu? Odpovede na otázky som našiel v sobotu 1. septembra 2012. A nie len na ne.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Odchod z BA ešte v piatok, prespanie v LM city na vilke aby som v sobotu ráno mohol vyraziť smer Spišská. Cestou do Spišskej som z rádia L začul zaujímavú správu o opitých deťoch v skateparku. Toto dúfam v KZN City nehrozilo. O Spišskej kolovali posledné týždne zvesti, že sa tam majú stretnúť fanatickí kolobežkári z celého Slovenska a aj ich krútiaci kamoši z Čiech. Tak sa aj stalo. Tesne po príchode pred park stretávam menšiu skupinku použitých starších jazdcov. Ich výzor ma udivil. Opuchnuté oči, trasúce sa ruky, sklenený pohľad. Nezrozumiteľné blabotanie.... Čo sa večer dialo? Snáď chalani nezvárali kolobežky? Presne tak! Väčšina chalanov a dokonca aj báb v Spišskej nešlo do krčmy na malinovku, ale poctivo pripravovali svoje kolobežky na zajtrajší pretek. Zvárali a zvárali až do rána.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Preskočme kapitolu večerného tuningu kolobežiek a vrhnime sa na akciu. K poriadnemu reportu patrí zhnutie počasia, s prognózou na nasledujúce dni. Teplota v sobotu cca 29°C na slnku cca 35°C. Vietor veľmi slabý, minimálna oblačnosť. Ideál na fľašku zámockého vínka, ktorou nepohrdli diváci. Aha a už tu máme divákov, pozeračov, zabávačov sa. Do Spišskej a na skate akciu ich prišlo veľa. Netrúfne si odhadnúť koľko presne, ale bolo ich plné hľadisko. Na rozdiel od vedľajšieho futbalového štadióna, kde prebiehala biela liga. Je skvelé vidieť, že ľudí viac baví skateboarding ako futbal. A čo naši kolobežkári? Postupom času ich prichádzalo stále viac a viac. Bánovce, Žilina, Košice, Bratislava a ďalšie mestá Slovenska. Veľkým pozitívom bola účasť kolobežkárov z Čiech a Moravy. Dobre vieme, že tam sa fanatizuje na dvoch koliečkach o niečo prudšie, ako u nás.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Prvý krát KZN skatepark naživo. Vyzeral pekne, street v top stave, členitým, aj s malou tribúnkou. Akcia Martin Čuj memoriál KZN cup 2012 sa konala v rámci dní Spišskej Novej Vsi, takže na vedľajšej basketbalovej ploche prebiehali streetbasket zápasy. Pekné športové centrum, ktoré by malo byť v každom, minimálne okresnom meste. Vráťme sa však na sobotňajšiu akciu. 

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Kruh priateľstva kolobežkárov prišli podporiť jazdci ako: Rišo Tury, (áno aj on začal jazdiť na kolobežke) Nikolas Karíř, Adam Tran, Kristián Nguyen, Mišo Horečný, Roman Kentoš, bratia Dábocioví, Jirka Hronek, Braňo Moravčík, Jožko Kalafut, Peťo Wolf, Jirka Houka, Lukáš Daněk, Juro Vartík, Miro Bodiš a samozrejme množstvo ďalších. Celkovo cca 40 ks (inak Miloš, tuším sme tipovali a môj typ bol presne 40) Okrem registrovaných jazdcov sa v parku pohybovalo niekoľko ďalších riders, ktorí si prišli užiť atmosféru a do preteku sa neregistrovali. Myslím si, že veľa kolobežkárov chodí do Spišskej kvôli super uvoľnenej atmosfére, top parku a kamošom s ktorými sa tam stretnú. (povráva sa, že aj kvôli dostupnosti cédečiek Justina Biebera) Vrhnime sa na samotný contest.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Keď som sa pýtal Miloša, že ako bude kontest prebiehať, tak sa len lišiacky pousmial, pod zarastajúcu bradu. Nevedel som, či mám úsmev pripisovať zelenej zelenine, alebo prefíkanosti organizátora. Snáď obom, keďže sa kontest niesol v super príjemnej atmosfére a nebiť judges, tak ani nevieme, že sa niečo plánované deje. Maroš Bukový, inak top moderátor dňa, so znalosťami, východoslovenčiny, rómštiny a piňďovčiny (rozumej anglické pokriky „ouch“, „yeaph“, „niaheeee“, „šuweah“,"weheej“) prekvapoval celý deň. Skúsený moderátor, ktorý nenudí je veľké plus akcie. Skatebo... pardon kolobežking naberal na intenzite.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Výzva na registráciu bola opakovaná niekoľko krát, až kým počet riderov nedosiahol 40. Mohlo sa ísť na súťaž. Ešte nie! Jasné. Neviem čo bolo prvé, sliepka, alebo vajce. Tak tomu je aj v tomto prípade. Neviem, či bol príhovor primátora Spišskej Novej Vsi skorej ako začala hrať dychovka, alebo po nej. Nepodstatné, jednoucho primátor prišiel, aby sa presvedčil, že kolobežkári sú milé deti s ofinkami, šiltovkami, náramkami priateľstva z roztavených kolobežiek a že žijú zdravý život. Prihovoril sa im aj nám, my sme zatlieskali. Veľkou vychytávkou, ktorú organizačný team KZN pripravil bola dychovka v strede skateparku. Starí páni, ale aj mladí nádejní trúbkari zahrali niekoľko hitov. Musím uznať, štýlové a fajné. Nemusí vždy celý deň hrať metal, rep, techno, kolobežking sound a iné štýly hudby. Železničiarska dychovka zahrala pár hitov počas ktorých zopár skaters stále jazdilo. 

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Kvalifikácia sa išla, vlastne ja si už nepamätám ako sa to išlo. No proste traja jazdci z kvalifikácie postupovali do finále a 15 do semifinále. Postúpiť sa nepodarilo zopár želiezkam v kolobežkovom ohni, čo bola škoda. Nedá sa však nič robiť systém nedovoľoval, sito bolo prísne a vrtieť kolobežky vo finále môžu len tí najlepší.

Krátka pauza na dvojeurový a mega páliaci guľáš, dáke to pivo, šofolu, alebo len tak chill v parku. Krásna sobota v skateparku na kolobežkách. Kopec kamošov, Justin v reprákoch, pohupsávanie sa. Ideme na finále. 12 najlepších, ktorým vyšli predchádzajúce kolá. Finále si už pamätám, išlo sa štýlom Street League, to jest jazdci mali 10 minút na ukázanie toho najlepšieho. Jazdilo sa postupne po jednotlivých jazdcoch. Aby nebol veľký bodrel a aby judges mali prehľad, jazdci sa rozdelili do troch štvorčlenných skupín. Triky sa stupňovali, jazdilo sa pomerne čisto. Najvyužívanejšími prekážkami v parku bol bočný railový jakel a centrálna pyramída.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Počas dňa prebiehali fotoshooting, videotočing a ďalšie šmakotiny na zabavenie sa. My sme sa, teda ja som sa zbláznil a prinášam vyše 140 fotiek, ak si ich niekto stiahne na FB tak mu zlomím kolobežku rovno v strede. Veľmi sa mi páčilo, že niekto nemal stres z akcie. Všade usmiati ľudia, násťročné babenky a dokonca sa objavil aj nejaký športový team a chvíľu sa pozeral na jazdcov.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Finále. Fantizmus, hecovačky a top jazdenie. Treba skromne povedať, že level prvých cca 6tich jazdcov sa o triedu líšil od ostaných. Zabíjali najmä hostia z Čiehc, Lukáš Daněk. Vieme že kolobežking vznikol u susedov v Čechách a tak majú pred nami dosť podstatný náskok. Všetko podstatné uvidíte vo videu. Teda troch videách (počas písania reportu boli „len“ tri). Ako iste viete, prvenstvo si vyjazdil Lukáš Daněk z Čiech, pred druhým domácim z východu, Rišom Turym. Tretie miesto bral znova Čech a to Jirka Houka. Na striedačku. Štvrté miesto Adam Tran z Bánoviec. Chaloši dostali ceny od sponzorov, len chalani z Čiech mali zvláštne výrazy v tvári, keď sa dozvedeli, že na kolobežkových pretekoch v KZN City sa prize money nenosia. Nuž, je to tak. Centralizmus cítiť aj tu. Nieto peňazí, nieto distribúcií značiek, nie to predaja, nie to peňazí a tak dookola. Ale to už je iný príbeh.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Best Trick sa odjazdil na záver, tak ako je to tradičné na kolobežkovom pohári nie len na Slovensku. Išiel sa na centrálnej pyramíde, kde si jazdec mohol zvoliť buď pyro, alebo rail. Fanatizovalo sa na oboch. Kolobežky lietali vzduchom, točilo sa, hecovalo sa. Najviac zakrúcil riaditkami Janko Mihala, prenasledovaný Rišom Turym, Braňom Moravčíkom a Danom Kočířom. Ceny od najväčšieho predajcu kolobežiek a doplnkov k nim v Česko-Slovensku získali obaja. Najviac však Janko Mihala, ktorý bol prísne dobrý. Big Up však patrí každému, kto sa aj po celodennom jazdení hecne do top trikov.

Blížime sa na koniec stretnutia anonymných kolobežkárov, ktoré sa konalo v Spišskej. Vyhlásenie výsledkov, pobalenie banerov a išlo sa na spoločnú seánsu. Podľa dostupných záberov z družice, na kopu sa nahádzali kolobežky, poliali horľavou kvapalinou, a škrtla sa zápalka. Jazdci sa pochytali za cici.. pardon ruky a zatancovali si kolo kolo mlynské. Následne sa z roztavených kolobežiek vyrazili náhrdelníky a náramky priateľstva, ale to už isto viete.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Ja som zo Spišskej ušiel, lebo chalani zistili, že mám kolobežku z hypermarketu a to sa v riadom parku nenosí. Podľa záznamov však viem, že večer patril ulici, rumu a riadnej nadrbá.. pardon konzumácii alkoholu. Tak to už chodí. Treba však povedať, že väčšina účastníkov večernej alkoholickej stretávky má nad 18 rokov a pije zodpovedne (tj. až do dna). Takže si pozrite fotky (ja) a video (Števo Kurilla) z oficiálnej, športovej časti.

A teraz trocha vážnejšie. Chcel by som pochváliť organizáciu, typu „nič nie je problém“, fajný park, príjemnú atmosféru. Mať takéto hniezda skateboardingu vo všetkých mestách, tak sme úplne inde. (samozrejme, že niektoré mestá takéto hniezda majú) Prajem Milošovi, aby jeho láska k skateboaridngu vydržala čo najdlhšie a aby ju šíril aj ďalej. Akcia Martin Čuj memoriál KZN cup 2012 patrila taktiež zosnulému Martinovi, určite bol rád, že z hora takéto niečo vidí. Dovidenia budúci rok.

::: MNOŽSTVO ĎALŠÍCH FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII :::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!