Pondelok 08. Októbra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Erik Tomašák, Števo Kurilla
0 komentárov

Nitra má nový betónový skatepark, a v sobotu bolo čo oslavovať

V roku 2012, aj keď sa ešte neskončil, sme vás informovali o viacerých nových skateparkoch na Slovensku. Nestáva sa každý rok, aby vznikli tri nové, betónové skateparky, hodné svojho názvu. Teší nás, že vám, našim čitateľom môžeme prinášať pozitívne správy o budovaní nových skateparkov. Zatiaľ posledným dobudovaným a slávnostne pokrsteným je betónový skatepark v Nitre.

Ešte sa vrátime k novým betónovým skateparkom, otvoreným na Slovensku v roku 2012. Prvým bol dlho očakávaný skatepark v Ružomberku. Slávnostné otvorenie prebehlo 23. júna 2012. Strihala sa páska, hrali kapely a jazdilo sa na všeličom možnom. ďalšou akciou v Ružomberku bol Čjundrtuur 2012, kedy si prišli do ťažkých bazénov zajazdiť chalani z Čiech. Prečo na ťažkých? Lebo bazény v Ružomberku nepatria k tým najľahším, čo zhodnotil aj neplavec, Matúš Rendek. Druhý dobudovaný betónový skatepark sa objavil vo Svidníku. Tento skatepark realizovala firma KZNparks. Report si pozrite v našich článkoch.

Zatiaľ posledným zrealizovaným betónovým skateparkom je ten v Nitre. Realizovala ho firma Fiveramps, tak ako skatepark v Ružomberku. Určite ste sledovali výstavbu prostredníctvom našich správ, keďže do Nitry sme to mali blízko. Prvá zmienka o projekte prišla vo februári 2012, kedy o projekte nitrianskeho skateparku rozprával Miloš Ogurčák. Veci sa však zmenili a realizáciu mesto Nitra zverilo firme Fiveramps. V strede augusta prišli prvé informácie o skateparku aj s fotkami z výstavby. Vizualizácia, zemné práce a výstavba pokračovala. Následne začiatkom septembra pribudla správa o dobudovávaní skateparku a aj o prvej akcii v ňom. To sme sa už mohli pomaly aj voziť. Slávnostné otvorenie skateparku v Nitre prebehlo 6. októbra 2012 v rámci ktorého prebehli aj preteky.

Samotný skatepark je rozdelený na dve časti. Street, kde nájdete gapy, tyčky, múriky a všeličo iné a bowl časť, kde si zajazdíte príjemné bazény. Tvary bazénov sú naklonené viac k bežnej slovenskej skate populácii (hĺbka 1,2 – 1,5m, wallride 2m), čiže si v nich zajazdí viacej ľudí ako v ružomberských. Laicky povedané, nie sú až také prudké a strmé. Skatepark v Nitre sa nachádza na sídlisku Klokočína resp. Diely, medzi ulicami Popradská a Zvolenská. Plocha skateparku je cca 740 m2. Park je súčasťou väčšieho kultúrno–športového areálu, kde v ejho spodnej časti nájdete aj drevenú halfpipe. Údaje o sume preinvestovanej na výstavbu skateparku a úpravu okolia sa líšia. Jeden zdroj uvádza 208 872,99€ a druhý 196 730,00 € Podľa druhého zdroja (nitralive.sk) z toho skatepark stál 113 897€, chodníky 56 442€ a verejné osvetlenie 26 411 eur.

Určite treba spomenúť aj chalanov, čo za projektom stáli. V roku 2003 vznikol športový klub Sk8 klub Nitra, ktorého členovia sa usilovali o vybudovanie skateparku v Nitre. Po mnohých stretnutiach na Mestskom úrade, petícii (pozn.red. informovali sme vás o akcii na podporu výstavby skateparku v Nitre - DAB street Jam 2011 v Nitre) sa chalanom (Ivan Mada a komunita skaterov z NR) z sk8 klubu podarilo vybaviť skatepark. Taktiež aj Mesto Nitra, ktoré spolu s Corgoňom podporili výstavbu. Chalanom z Nitry gratulujeme, že sa im splnilo, za čo roky bojovali. V Nitre majú krásny betónový skatepark.

Sobota 6. októbra patrila otváračke skateparku a aj pretekom. Akcie sa zúčastnilo veľké množstvo, vyše 50 registrovaných jazdcov z celého Slovenska. Nechýbal východ aj s Rišom Turym, Ro(u)manom Kentošom, Bratislava (ktorá doteraz nemá skatepark hodný hlavného mesta) s Lukášom Mihalcom, Erikom Cvopom, Kubom Židekom, Mirom „Švábom“ Bodišom. Nechýbali Kubo Ivančík, Juro Vartík, Riči Eliáš, Peťo Molec, Braňovia MoravčíkMrváň, Peter Tomášik, Adam Tran, Filip Krchník, Kristián Nguyen, Marek Janoušek, Tomáš Hofbauer a ďalší. Celkom slušná kopa riderov. Do semifinále postupovalo dvadsaťjeden najlepších riderov a boli to: Tury, Kentoš, Janoušek, Paňko, Simančík, Ivančík, Nguyen, Molec, Toman, Krchník, Galaba, Moravčík, Tran, Vartík, Židek, Trojanowski, Braniak, Bodiš, Tomášik, Mihalec a Mrváň. Úroveň jazdenia vysokooo.

Všetko podstatné uvidíte vo videu od Števa Kurillu a fotkách od Monster Energy (Erik Tomašák). Finále bolo o desiatich rideroch formou jazdy a street league style jazdy. Prinášame finálovú desinu tak, ako sa umiestnili v konečnom poradí. 1.Rišo Tury, 2. Braňo Mrváň, 3. Braňo Moravčík, 4. Kristián Nguyen, 5. Filip Krchník, 6. Peťo Molec, 7. Kubo Ivančík, 8. Adam Tran, 9. Lukáš Mihalec, 10. Kubo Židek. Niekto by si možná prial iné poradie, ale judges rozhodli takto, takže všetkým zúčastneným díkec a vidíme sa na ďalšej akcii.

Aby sme nezabudli na best trick, ktorý sa išiel na gape a múriku. Rišo Tury dominoval aj tu a potvrdil, že je momentálne najlepší jazdec pohybujúci sa na slovenských skate akciách. Rišo vyšmaril ss fs heelflip na gape a bral prvé miesto. Druhý best trick dňa v Nitre bral Peťo Molec s trikmi ss flip, ss crooked. Takže to by bolo ukončenie sobotňajšej akcie. Z Nitry určite pribudne oveľa viac editov a fotiek (a z odklikov v článku vidieť, že Nitra nám nie je ľahostajná), keďže skate sezóna na Slovensku z ďaleka ešte nekončí. Díky čau.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!