Štvrtok 18. Februára 2010
Autor: Kristián
Foto-video: Mat Rendek - Pome
0 komentárov

Nokia Snowboard X Tour - Veľká Rača

Na akciu Nokia Snowboard X Tour – Meatfly Big Air Veľká Rača som sa tešil, naozaj. V stredisku som nebol tuším 3 roky, naposledy ako lektor na inštruktorskom kurze snowboardovej asociácie. Okrem gastro zóny som mal na stredisko v celku príjemné spomienky. Aj keď čas, kedy v stredisku prekvital freestyle snowboarding, sú dávno preč.

Zabrdnem trocha do minulosti. V roku 2005 bol v stredisku vybudovaný slušný snowpark na vtedajšiu dobu. Skoky, jibing, všetko bolo. Dokonca aj U-rampa. Áno, aj u nás bola kedysi U-rampa. Časom sa však väčšina vecí vytratila. Lokáli tak začali hľadať miesto pre nový snowpark. Nakoniec ho našli len pár kilometrov pod Veľkou Račou, kde sa konalo niekoľko príjemných akcií. Neboli tam veľké prekážky, skorej menšie, určené na učenie. Momentálne v Parku Snow Veľká Rača nájdete niekoľko jibových prekážok.

Teraz sa však do zoznamu pretekov, ktoré spadajú so seriálu Nokia Snowboard X Tour 2010 dostala Veľká Rača. Projekt pretekov pred sezónou som nevidel, ale nakoniec z toho vzišiel Meatfly Big air na parkovisku. Záruka vyššej diváckej atraktívnosti, mal byť aj gapový skok. Samozrejme finále naplánované na večer, so svetelnou show, malo umocniť atmosféru z pretekov.

Do komplikovanej a náročnej stavby sa pustil Maťo Matys. Vybudovanie dopadu stálo niekoľko ton slamy a snehu. Tu obdivujem všetkých, čo sa na tom zúčastnili, stredisko, ktoré poskytlo prostriedky nie len na ratrak a slamu, Matysa za to, že si tam odmakal galeje, ratrakára a všetkých, ktorí chytili lopatu. Bez ohľadu ako to všetko dopadlo, títo ľudia vyvinuli snahu to urobiť najlepšie ako vedia.

Prvá varianta skoku sa zavrhla, posunul sa dopad bližšie k nájazdu, aby gap nebol až taký veľký. Určite bola priorita bezpečnosť a nie veľkosť air time. Ešte pred samotnou prestavbou skoku odišlo niekoľko jazdcov preč. Chápem ich, podporujem, ide o ich bezpečnosť a zdravie. Len keby sa postavili ku každému nie úplne ideálnemu skoku takto, ako v Rači, nezúčastnili by sa viacero big airov. Nakoniec ostalo 10 jazdcov a 1 jazdkyňa. A všetci čo ostali majú tiež veľký rešpekt. Bratia z Čiech – Martin a Ján Kaňurkovci, Tomáš Kráľ a naši Matys, Dolník, Blaško, Káčerík, Máčik, Krška, Djusík a jediná baba Klaudia Medlová. Úvodné skoky boli speedcheckové, rovné, aby si jazdci vychytali rýchlosť. Po nich to však začalo hustnúť.

To, že sa na skoku dalo skákať dokazovali svojimi trikmi všetci, ale najmä Martin Kaňurek Bs 3, Backflip, Bs 7, Maťo Matys s obrovskou Bs 1, Bs 7, Bs 3 a dokonca cab 5. Ďalej Tomáš Kráľ s Bs 1, Bs 7 a taktiež cab 5. Mohutná bs 7 bola ocenená Boardlife best trickom. Jan Kaňurek Backflip 180 method. Aj mladšie ročníky sa od starých psov nenechali zahanbiť. Dolník so štýlovou Bs 3, a Blaško pridal k Bs 3 aj Bs 1 a Bs 5. Hlavne tá 180 a 360 boli neuveriteľne štýlové a obrovské. Menej vyjazdení chalani mali trocha problém odísť rotované triky na čistotu. Klaudia si po niekoľkých zabrzdeniach na kickri a rovných airoch dovolila vytočiť backflip. Na ťažkom dopade ho však neustála.

Čo povedať na záver. Mohol by som tu nadávať od gastronomického brekeke, cez kvalitu skoku, osvetlenia, dopadu, čudných prize money, až po myšlienku usporiadať pohárový pretek na parkovisku. Nie nebudem, kompetentní to určite vedia a poučia sa do budúcna. Niekedy je menej viac, akcie konané pre divákov sú síce super, ale pre divákov. Jazdci by mali jazdiť v kvalitných snowparkoch ako je Jasná, Donovaly, Kubínska a tak ďalej. Séria pretekov reprezentujúca slovenskú top kvalitu sa má jazdiť tam, kde sú na to podmienky. Toto si určite uvedomili všetci, čo tam boli. Nie každý deň je sobota, taktiež asociácia, stredisko a organizátori išli do preteku s tým, že ho urobia čo najkvalitnejší a najbezpečnejší. Bohužiaľ to nevyšlo, našťastie sa nikomu nič vážne nestalo, treba sa poučiť a obrátiť list.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!