Pondelok 31. Októbra 2011
Autor: Boardlife
Foto-video: Peťo Čaja, Kristián
3 komentáre

Nové Mesto nad Váhom má skatehalu - interview s Jankom a Adamom

O budovaní skate (keďže sme aj skate portál, tak ju budeme označovať skatehala, nie bike, alebo kolobežkohala) sme vás už pred časom informovali. Všetkých nás nadchlo, že sa nebudujú len skateparky, ale aj kryté priestory pre skateboarding.

Prvé fotky z takmer dokončenej skatehaly v Novom Meste nad Váhom sme vám už priniesli v tejto správe. Po prinesení správy sa rozprúdili vášnivé diskusie, ktorým sme čiastočne prispeli aj my, keďže sme položili otázku ohľadne užívania skatehaly všetkými zástupcami (skate, bike, kolobežky) Tak ako to vlastne je? Otázky sme položili Jankovi Mihalovi, zástupcovi skate a Adamovi Uhlíkovi, zástupcovi BMX.

BLF: ČAFTE, TAK AKO VLASTNE VZNIKLA MYŠLIENKA HALY V NMnV. KTO S TÝM PRIŠIEL?

Jano: Pri zrode myšlienky som nebol, dozvedel som sa o tom až vtedy keď sa v škole ku mne dostala petícia za obnovenie skateparku. Prišlo s tým pár bikerov čo som pred tým ani nepoznal a potom som sa k ním pridal a snažil sa pomôcť.
Adam: Začalo s tým pár bikerov, ktorí chceli po zrušení starého skateparku aspoň nejakú náhradu. Pôvodný  nápad bol, požiadať o opravenie starých prekážok a umiestniť ich na nejaké vhodnejšie miesto, o hale sme ani nesnívali.  Spísali sme petíciu a pomocou známostí sa dostali pred primátora. Počas prvého stretnutia sme sa snažili vybrať nejaké vhodné miesto na skatepark. Nič vyhovujúce sme nenašli, musela by sa nejaká plocha vytvoriť ,tak nám pán primátor navrhol halu, čo nás veľmi potešilo.

BLF: AKO SA ĎALEJ POSTUPOVALO, HĽADANIE PARTNEROV, OSLOVENIE MESTA?

Jano: Partnerov sme hladať našťastie nemuseli, všetko vyriešilo mesto. Zavolali si nás na pár stretnutí a boli sme pozrieť areál vojenských skladov lebo sa nám to zdalo ako najvhodnejšie umiestnenie pre park.
Adam: Z počiatku je komunikácia s mestom veľmi náročná. V prvom rade je  potrebné nájsť niekoho vplyvného v meste, ktorý bude ochotne spolupracovať, a ktorý vás dostane pred primátora. Lebo inak sa s vami nebudú ani baviť. Mali sme šťastie, že to bol jeden z rodičov, ktorý nám pomohol povybavovať stretnutia a založiť občianske združenie. A v druhom rade treba byť trpezlivý (naše prvá stretnutie bolo asi v apríli r.2010. )

MUSELI STE ASI ZALOŽIŤ OBČIANSKE ZDRUŽENIE, ABY SA S VAMI MESTO VÔBEC BAVILO? AKO TAKÉ OBČIANSKE ZDRUŽENIE VZNIKÁ?

Jano: Áno to bola jedna z prvých vecí čo sme museli spraviť. Súvisí to s prenájmom haly a vlastne aj všetka zodpovednosť je na nás. Keď človek má snahu sa o to starať tak myslím že to môže fungovať super týmto spôsobom.
Adam: Ako som už spomínal, občianske združenie je potrebné založiť, komunikujú s vami potom na trošku vyššej úrovni, ale v našom prípade hlavne kvôli prenájmu haly, ktorú nám už mesto prenajalo na dobu 5 rokov. Založenie nie je vôbec ťažké, ale zaberie to veľa času, je to zdĺhavý proces, treba napísať stanovy zohnať vhodných členov, poslať požiadavku na vytvorenie občianskeho združenie na Ministerstvo Vnútra SR. Potom už len čakať na kladnú odpoveď. :)

BLF: KTO JE VO VAŠOM OBČIANSKOM ZDRUŽENÍ ZASTÚPENÝ?

Jano: Je nás tam 7, ja som jediný čo jazdím na skateboarde. Je ale super, že sa vieme všetci dohodnúť a určite by som chcel poďakovať aj ľuďom čo v združení nie sú, a predsa nám prišli pomôcť. Určite Tomášovi z Park77 ktorý nám zohnal veľa vecí (koše, gauče, skrinky) a pomáhal stavať manual box, Janovi Kresánkovi za nekonečné hodiny natierania podláh a Breptovi za psychickú podporu na úradných stretnutiach.
Adam: Naše občianske združenie má 7 členov a tvoria ho prevažne lokálni bikeri.

BLF: DOBRE, UŽ STE OSLOVILI MESTO. PONÚKLO VÁM NEJAKÉ VARIANTY, KDE BY HALA MOHLA STÁŤ?

Jano: No spoločne sme hľadali vhodné umiestnenie a potom padol názor na vojenské sklady. Je to kryté a v priemyselnej zóne takže by to nemalo nikomu prekážať.
Adam: Už od začiatku sa rozprávalo o bývalom vojenskom komplexe na kraji mesta. Kde stojí množstvo starých nevyužívaných hál. Potom sme sa už len snažili vybrať tú najvhodnejšiu.

BLF: A VLASTNE, NEUVAŽOVALI STE O TOM, ŽE CHCETE MAŤ RADŠEJ PORIADNY SKATEPARK, MIESTO HALY?

Jano: Mňa tá myšlienka prenasleduje aj teraz, lebo za tie peniaze mohol byť park aj 5 krát väčší, ale myslím že krytý park je najväčšia exkluzivita akú môže človek chcieť, lebo môže jazdiť all year long. A park je síce menší, ale prekážky sú variabilné a myslím že nikto sa tam nudiť nebude.
Adam: Pôvodne áno ,ale niekde v meste nebolo vhodné miesto.

BLF: AKÝ BOL/JE PRÍSTUP MESTA K TAKEJTO AKTIVITE? U KOHO STE NAŠLI NAJVÄČŠIU PODPORU?

Jano: Ja som jednal z mestom prvý krát v živote tak neviem posúdiť či to išlo zle alebo dobre. Ale museli sme nejaké veci urobiť aj sami takže myslím že sme im dokázali že si to budeme vážiť. Chcel by som ale poďakovať všetkým, čo sa o to zaslúžili z vedenia mesta, najmä pánovi Jurigovi a pánovi primátorovi.
Adam: Spočiatku to bolo také divoké ,dalo to dosť námahy, museli sme sa zaručiť za veľa vecí. Ale potom to už šlo. Myslím, že celé vedenie mesta na čele s pánom primátorom bolo tomu veľmi ústretové.

BLF: MESTO SCHVÁLILO DOSŤ VEĽKÝ BALÍK PEŇAZÍ NA REKONŠTRUKCIU HALY. ČO VŠETKO BOLO V RÉŽII MESTA? (POSTAVENIE STROPU? ZEMNÉ ÚPRAVY OKOLO HALY.....)

Jano: Bolo toho veľmi veľmi veľa. Ja osobne som ani nevedel do čoho idem. Myslel som si že sa bude treba postarať o 4 steny a strechu, ale časom sa práce kopilo viac a viac. Mesto spravilo prípojku vody, kanalizácie, elektriny, zrekonštruovalo strechu, vonkajšie omietky, parkovisko... určite som nevymenoval všetko. Robilo sa viac menej od začiatku jari 2011. My jazdci sme natreli vnútorné steny a podlahu.
Adam: Tá hala tam stála nevyužívaná už pekných pár rokov, takže bolo potrebné urobiť posudok statika, kompletná oprava strechy, vodovodu, elektriny sociálnych zariadení atď. Ďalej vybudovanie oplotenia okolo haly a tak isto vonkajšie úpravy okolo haly (nový asfalt a vybudovanie parkovacích miest). Všetko ostatné sme si robili sami (oprava dverí, maľovanie vnútra, vonkajška a podlahy).

BLF: AKO STE SI VYBERALI DODÁVATEĽA PREKÁŽOK. MUSELI STE VŠETKO KONZULTOVAŤ S MESTOM?

Jano: Tu sme mali výhodu že dodávateľov sme vyberali my. Dali sme im kontakty na 3 firmy a oni poslali projekty. Pri výbere už boli menšie spory ale dohodli sme sa a myslím že môžeme byť všetci spokojní!!
Adam: Oslovili sme 3 firmy z českej republiky, s ktorými sme si potom dohodli stretnutia a nakoniec sa vybrala jedna. Samozrejme, že so zástupcami mesta sme boli stále v kontakte a boli prítomní aj pri každom z týchto stretnutí.

BLF: PODĽA ČOHO STE PROJEKTOVALI PARK A PREKÁŽKY V ŇOM? RADLILI STE SA S BMX, KORČULIARMI, SCOOTRISTAMI?

Jano: Do haly sa prišiel pozrieť vždy zástupca každej firmy a vtedy sme s ním konzultovali, čo by sa nám páčilo. Boli sme tam všetci (skate, bike, scooters)
Adam: Pri každom jednom stretnutý boli 2 zástupcovia z každého športu (skate, bike, scootering), každý si povedal svoj názor a nejako sme sa dohodli, aby bol každý spokojný.

BLF: NEDOCHÁDZALO K ROZPOROM, KAŽDÝ MÁ RÁD INÉ PREKÁŽKY, INÝ ŠTÝL?

Jano: Myslím že každý si tam nájde to svoje.
Adam: Snažili sme sa vyhovieť každému ,preto sme kvázi rozdelili halu na 2 časti. Jednu s bikovými prekážkami a tú druhú so skate prekážkami. Kolobežkárom to taktiež vyhovovalo.

BLF: MESTO TAKTIEŽ POSKYTLO PENIAZE NA PREKÁŽKY, STE SPOKOJNÍ S VÝBEROM FIRMY, PREKÁŽKAMI, TVAROM PREKÁŽOK A KVALITOU?

Jano: Ja osobne som veľmi spokojný. Je tam ale pár vecí na ktoré si treba zvykať (napr. krátky rozjazd na handrail). Treba sa ale nad to povzniesť. Na skatepark kvôli rekonštrukcií haly už moc peňazí neostalo a myslím, že aj napriek tomu je veľmi dobre postavený! Stavala to firma Parkpilot, ktorá má za sebou kvalitné parky ako v Hradci Králové kde sa každý rok koná ČSP.
Adam: Áno, mesto dalo peniaze na prekážky a preto malo aj väčšie slovo pri výbere. Nakoniec sa vybral Parkpilot, patrí medzi špičku v stavaní skateparkov, postavili už veľa dobrých vecí majú bohaté skúsenosti, takže o kvalitu sa nebojím. My sme spokojní.

BLF: PREČO PRÁVE PARKPILOT, OSLOVOVALI STE AJ INÉ FIRMY NA VÝROBU?

Jano: Oslovovali sme ešte firmu Mystic a Fiveramps. Všetky projekty boli super, ale v našom prípade rozhodovala cena.
Adam: Myslím ,že rozhodovala hlavne cena. Oslovili sme ešte ďalšie firmy (Fiveramps, Mistic), ktorí ale stanovili ceny, ktoré si mesto nemohlo dovoliť.

BLF: PREČO STE SA NEROZHODLI PRE BETÓN V HALE?

Jano: Lebo na drevo sa lepšie padá :-D. Neviem, nás to ani nenapadlo. Drevo sa tam podľa mňa hodí najviac.
Adam: Mesto betón nechcelo. Od začiatku sa hovorilo len o dreve. Podľa mňa sú do haly drevené prekážky ideálne.

BLF: AKO SA ĎALEJ POSTUPUJE. HALA POSTAVENÁ, PREKÁŽKY TAKTIEŽ. KTO BUDE SPRAVOVAŤ HALU?

Jano a Adam: Čakáme na finálnu kolaudáciu (poz. red. tá už prebehla), aby sa mohla hala oficiálne otvoriť (poz. red. oficiálne otvorenie). Halu bude spravovať naše občianske združenie (Street team). 

BLF: AKÉ MÁTE PLÁNY S HALOU? OTVÁRACIE HODINY? VSTUPNÉ?

Jano: Bavili sme sa s chalanmi zo združenia a chceme aby to bolo trošku na úrovni. Takže platia tam určite pravidlá a zdôraznil by som určite vyhadzovanie odpadkov do koša a žiadne užívanie drog a alkoholu (to bola jedna z vecí prečo sme prišli o starý skatepark). Otváracie hodiny sú od 15:00 do 20:00 cez týždeň a cez víkend od 14:00 do 21:00. Každý týždeň v pondelok bude ale hala zatvorená, vtedy sa bude upratovať. Vstupné bude pravdepodobne 1€, lebo musíme si sami platiť elektriku a vodu.
Adam: Najprv plánujeme nejaký ten otvárací event a postupne viac a viac akcii. Otváracie hodiny budú pravdepodobne cez týždeň od 15:00-20:00 a cez víkend od 14:00-21:00 (alebo nás treba vopred kontaktovať) ALE POZOR OKREM PONDELKA !!! Pondelky sa nebude jazdiť vôbec, hala sa bude upratovať. Aj keď vieme, že to nebude každému vyhovovať, prosíme aby sa tieto časy rešpektovali. Z toho dôvodu, že si musíme sami hradiť výdavky za energiu, tak sa bude vyberať vstupné ešte v neurčenej výške (pravdepodobne 1e/deň).

BLF: NA BOARDLIFE SA STRHLA DISKUSIA, ČI A ZA AKÝCH PODMIENOK BUDÚ MÔCŤ JAZDIŤ SKATERS, BMX ATD... VYSVETLITE NÁM VAŠU PREDSTAVU UŽÍVANIA HALY.

Jano: Bavili sme sa o tom a dohodli sme sa tak že bikeri budú mať vyhradené dni a to: Stredu a piatok. Utorok a štvrtok sú dni pre skate, scooty a inline. Víkendy sú bez obmedzení. V hale ale nemôže byť viac ako 20 ľudí naraz (jazdiacich súčasne) tak ak to nebude fungovať, budeme to riešiť poradovníkom (to platí pre jazdcov mimo Nového Mesta).
Adam: Tá diskusia vznikla hlavne preto, lebo lokálni bikeri (ktorí stáli pri zrode)neboli spokojní, že sa o nich vo vašom článku hovorí len okrajovo. Po dohode nášho združenia sa bude v hale jazdiť podľa dní: streda a piatok sú vyhradené dni pre bike a ostatné dni pracovného týždňa pre skate, scooty a inline. Víkendy sú pre každého z dôvodu návštev z iných miest.

BLF: URČITE PLÁNUJETE AJ NEJAKÉ SKATE AKCIE. V HALE NIE JE VŠAK VEĽA PRIESTORU PRE DIVÁKOV, AKO BUDETE TOTO RIEŠIŤ?

Jano: Na bočných stenách sú veľké vysúvacie dvere takže cez akcie budú otvorené. A tiež po bokoch stien sa dá stáť. Uvidíme po prvej akcií čo bude treba vylepšiť.
Adam: Veľmi veľa sa toho vyriešiť nedá, ale ako je možno dobre vidieť na obrázkoch po každej strane haly sú veľké otváracie dvere (na každej strane 3 + vzadu ešte jedny čiže spolu 7 ), ktoré sa v prípade nejakej veľkej akcie pootvárajú a vznikne väčší priestor.

BLF: VŠIMLI SME SI, ŽE ZA HALOU SÚ STARÉ PREKÁŽKY + MINIČKO. AKÉ PLÁNY MÁTE S NIMI.

Jano: Tie už sú touto dobou zrekonštruované. Niektoré prekážky sú aj vonku pri najbližšom sídlisku, ale tie sú určene len pre bikerov kvôli hluku. Miničko je v hale.
Adam: Staré prekážky sa momentálne opravujú taktiež firmou Parkpilot a budú umiestnené na betónovej ploche oproti neďalekej benzínovej pumpe. Vedľa ktorej vzniknú aj hlinené skoky (tkz. Dirty). Ale keďže je povrch nevyhovujúci pre skate a kolobežky, tak táto časť bude určená len pre bikerov.

BLF: AKO NÁVOD PRE INÝCH, ČO VŠETKO JE POTREBNÉ POVYBAVOVAŤ, KEĎ UŽ MÁTE PRIESTOR A AJ PREKÁŽKY? HYGIENA, POLÍCIA, VOJACI, KOLAUDÁCIA?

Jano: Presne tak, je okolo toho strašne veľa papierovačiek. To majú na starosti vybaviť z mesta. Ale napríklad ja som dostal za úlohu napísať prevádzkový poriadok a pokyny pre užívateľov a bola to celkom zaberačka. Dnes už ostáva vybaviť len hygienu a bude to skolaudované.
Adam: Dať do kopy partiu ľudí, ktorá je tomu zanietená. Je potrebné hlavne postupovať podľa toho ,čo vám povie mesto. Treba dostať halu do užívania, zaviesť nejaký systém, aby to cele fungovalo. A nakoniec prejsť cez kolaudáciu, cez hygieničku, hasičov, revíziu atď. 

BLF: KTO VŠETKO STÁL ZA VYBAVENÍM, REALIZÁCIOU A FINÁLNOU PODOBOU HALY?

Jano: Bolo za tým veľmi veľa ľudí. Určite stojí za spomenutie pán primátor a pán Juriga z mestského úradu. Tí majú na tom najväčšie zásluhy a pokúsime sa ich očakávania nesklamať. Určite firma Parkpilot ktorí svoju prácu robia naozaj radi a dobre. A ešte chalani zo Street teamu a aj všetci ktorí prišli pomôcť. Dúfam že čo najskôr jazdíme a cez zimu čakáme nával :-)
Adam: Tak, už sa asi opakujem ,ale ešte raz to poviem. Takže hlavne ľudia z občianskeho združenia, ale aj iní lokálni jazdci mnoho našich kamarátov, ktorí aj keď nejazdia ,tak nám boli ochotní pomôcť. Ďalej ľudia z vedenia mesta, na čele s pánom Jurigom, ktorý ako zástupca mesta nám bol ochotný pomôcť zo všetkým čo sme potrebovali a samozrejme aj pánovi primátorovi, ktorému by so chcel aj takouto cestou poďakovať, že sa takéto niečo vôbec postavilo v našom meste.

Tak a to bol rozhovor s Jankom Mihalom a Adamom Uhlíkom z Nového Mesta nad Váhom. Rozhovor vznikal v dobe, kedy sa čakalo na kolaudáciu a následné oficiálne otvorenie skate haly. To nakoniec prebehlo v piatok 28.10.2011. My sme do haly prišli o niečo skôr, aby sme sa na ňu pozreli. V hale jazdili štyria rideri na doskách. Janko, Marek Janoušek a dvaja lokáli.

Otvorenie haly bolo určené len pre obyvateľom NM a tak sme ani neočakávali toľko ľudí. Nakoniec ich tam bolo požehnane, hlavne kolobežkárov. Dovolím si tvrdiť, že ich bolo najviac a ich vekový priemer bol najnižší. Okrem nich sa objavili dvaja korčuliari (s nami prišla legenda Martin Darnadi) a asi šesť bikerov. V hale bolo dokopy cca 50 ľudí, čo bolo aj cítiť. Neustále byť v pozore, aby vás niekto nenabral.

Počas oficiálneho otvorenia hral púšťač hudby, ktorý má rád slovenský hiphopík s neslušnými slovami. Okolo 15:00 sme dostali pokyn na vyprázdnenie haly a zhromaždenie sa pred ňou. Vtipný príhovor primátora mesta, strihanie pásky, potlesk a znova hurá do haly. Predstavitelia mesta si v klude debatovali v priľahlej miestnosti, kým ostatní jazdili v hale. 

Páni z mesta sa postarali aj o halu, aj o naše hladné krky. Skvelé pagáče, obložené chlebíčky. Top otvorenie. Medzitým si Janko s Marekom jazdili. Session sa strhla na wallride, následne na vyhadzovačke kde chalani skúšali nollie flip a ďalšie triky. Následne sme sa presunuli do úvodnej časti, kde je pyro. Marek trápil fs bluntslide až ho nakoniec vrátil. Ešte k tomu Janko bs a fs boardslide na nie ľahkom zábradlí + 50-50 na speed bedničke. Náš redakčný výlet podporil aj Martin Darnadi, korčuliarska legenda. jazdil veľké veci! Ešte aby som nezabudol, v hale je aj grindbox-manualbox, na ktorom sa dá celkom vyšantiť.

Čas pokročil a my sme sa rozlúčili s chalanmi a halou. Pekný deň, Nové Mesto má prekrásnu halu. Snáď vydrží čo najdlhšie a prevádzka bude bez problémov. Keďže chalani si musia platiť prevádzkové náklady, vyberá sa vstupné 1€, alebo máte možnosť si kúpiť ročné členské za 50€ (na kalendárny rok). Pripájame aj prevádzkové hodiny a podmienky užívania. Chalani gratulujeme a tak trochu vám závidíme. 

OTVÁRACIE HODINY:

  • Pondelok: Sanitárny deň (celý deň je pre verejnosť zatvorné)
  • Utorok: 15:00-20:00 (skate, inline, scoot)
  • Streda: 15:00-20:00 (bike)
  • Štvrtok: 15:00-20:00 (skate, inline, sccoot)
  • Piatok: 15:00-20:00 (bike)
  • Sobota: 14:00-21:00
  • Nedeľa: 14:00-21:00

Hodnotenie:

Komentáre

3 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

rejnok
rejnok O takové báječné hale si u nás na Jižní Moravě můžeme nechat zdát. A to tu byly návrhy využít takovéto haly (http://www.astron.biz/sk/ocelove-haly/) a nechat postavit v ní park:-(
Pridané: 09:34 20.12.2013
hrivo
hrivo SUper len škoda kurenia a vela vela kolobežkárov čo sa tlačia stoja na rampách rozprávaju sa.... problémi ale vela som tam dal a som rad ze to tu na slovensku stojí :D
Pridané: 07:36 20.11.2011
Kristian
Kristian BIG UP chalani v NMnV! Držím palce, nech to vydrží čo najdlhšie. Pipo fajne video.
Pridané: 16:15 31.10.2011
Čítaj viac komentárov ...